18. března 2022

ČRo Plus: Když Rada bezpečnosti OSN neumí kvůli ruskému vetu udržet mír, tak jí ty kompetence odejměme

(ČRo Plus) Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil Rusku, aby okamžitě zastavilo válečné operace na Ukrajině. Rozsudek nejvyšší soudní instance při Organizaci spojených národů ale Vladimir Putin ignoruje. Je OSN schopna hájit světový mír? Poslanec Pavel Žáček (ODS) žádá reformu OSN

Celou debatu s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„OSN ve své hlavní roli, kterou je udržení míru na světě, selhává. Nemluvím ale o humanitární pomoci, kterou provozuje ve velkém rozsahu,“ uvádí v Pro a proti předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček.

„Jak má OSN a zejména Rada bezpečnosti naplnit svojí úlohu, kterou má definovanou v zakládající listině Charty OSN, když máme agresora mezi sebou a on má právo vetovat jakýkoliv návrh vedoucí k zastavení války?“ ptá se politik.

Putin se OSN vysmívá

Ten nevidí jinou cestu než provést reformu v OSN. „Nedokážu si představit, že by se Putin před OSN sklonil. On se vysmívá právnímu řádu a my mu to nemůžeme tolerovat,“ říká Žáček.

Situaci je třeba řešit, žádá poslanec. „Jestli dáme právo Valnému shromáždění, třeba dvoutřetinovou většinou ukončit silou konflikt, tak by to možná byla cesta k reformě. Pokud se to ale nereformuje, tak v oblasti udržování míru OSN nemůže naplnit své zadání, svou ústavu a pak se bavme, jak to v tomto konfliktu nahradit.“

„Anebo si přiznejme, že OSN nemá kompetenci udržovat mír a do budoucna jí tuto kompetenci odejměme, nebo najděme jiný mechanismus,“ navrhuje Pavel Žáček (ODS).

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek