16. března 2022

Napřímo TN.cz: Premiéři Česka, Polska a Slovinska navštívili ukrajinského prezidenta v Kyjevě

(tn.cz) Premiéři Česka, Polska a Slovinska v úterý navštívili ukrajinského prezidenta v Kyjevě. Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka toto gesto vyrovnává všechny protiruské sankce.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na TN.cz.

Utajení muselo být maximální. Premiér si s sebou vzal dva poradce ze svého týmu a myslím, že to tak bylo správné. Cestu jsem podporoval. Není náhodou, že jsou to premiéři z postkomunistických zemí, kteří mají blízko k ruskému imperialismu. Toto gesto se rovná všem sankcím proti Rusku," říká předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS).

​Západ podle něj podcenil některé vykřičníky, které ho mohly varovat. Například to, jak se Putinovi podařilo obsadit Krym a vyvolat válku na východní Ukrajině. Z toho se musí pro Západ vyvodit odpovědnost a nečeká to jen Českou republiku," tvrdí Žáček.

Připadá mi, že Putin je zvíře v koutě a že hledá možnosti, jak se z koutu dostat a ukázat svoji sílu. Součástí toho je verbálně ohrožovat. A podívejte se, jak to na tu populaci, která je u nás chráněná deštníkem NATO, působí. Čili on chce ovlivnit nás a zároveň vysílá pro občany ruské populace signál, že se nebojí," myslí si předseda bezpečnostního výboru.
 

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek