16. března 2022

Rádio Z: Premiéři nastavili zrcadlo i lídrům ze západní Evropy, ti své neúčasti dnes možná litují

(Radio ZET) „Když na Ukrajinu nemůžeme poslat vojáky, protože jsme členy NATO, tak jsme tam poslali tři premiéry. Někteří kolegové ze západní Evropy říkali, že tam není možné dojet, protože tam je válka. Oni nám ukázali, že to možné je. Je to obrovská vzpruha pro obránce Kyjeva. Cesta má stejnou váhu jako sankce vůči Rusku,“ říká k cestě premiéra Petra Fialy na Ukrajinu předseda bezpečnostního výboru Sněmovny Pavel Žáček, který byl hostem Interview Rádia Z.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na Rádiu Z.

Ukrajinský prezident Zelenskyj ve středu telekonferenčně mluvil také s americkým Kongresem. „Je to jen videokomunikace. Sice mu tleskali a vzdávali hold, ale pořád je to jen videopřenos. Kdežto my jsme tam měli našeho premiéra osobně, je to úplně jiné gesto, má to jinou váhu, než se bavit pouze videopřenosem, který nemůže nic narušit. Tam na vás nikdo střílet nebude,“ dodává Pavel Žáček.
„Zcela jistě bylo při cestě zorganizované opatření, které dělaly minimálně čtyři bezpečnostní složky čtyř států. Hrálo tam ale roli i to, že o cestě ruská strana věděla. Věděli, že do Kyjeva míří vlaky, na které nemají útočit a kdyby útočili, byl by z toho velký problém týkající se Evropy a světa. To, že ta informace byla veřejná, je zároveň i chránilo. Pokud by jeli inkognito a oznámili to až v Kyjevě a Rusko na vlak zaútočilo, mohl by nastat problém, že by Rusové říkali, že nevěděli, že ve vlaku někdo byl,“ popisuje Pavel Žáček. Ten je zároveň rád, že naše bezpečnostní složky odolaly tlaku vlivového prostředí na Hradě. „Nedovedu si představit, co bychom bez nich dnes dělali, asi bychom jen zírali, co se kolem nás děje.“

Podle Žáčka se pracuje i na zabavování majetku ruských oligarchů v ČR. „Mohu vás ujistit, že se na tom dělá. Procesy jsou trochu delší, protože za Babiše ani za Sobotky nikdy nebylo žádné zadání pro bezpečnostní složky, aby se udělal přehled ruského nebo běloruského majetku. Dnes teprve zjišťujeme, jak to je, jestli to ti oligarchové vlastní přímo nebo přes někoho. Navíc při konci konzulátů ti ruští zpravodajci pravděpodobně pálili i nějaké dokumenty, které by je mohli kompromitovat,“ zakončuje Pavel Žáček.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek