14. března 2022

ČRo Plus: Vláda Petra Fialy schválila tzv. ropný trojlístek

(ČRo Plus) Vláda Petra Fialy v reakci na skokový růst cen pohonných hmot schválila takzvaný ropný trojlístek: Zrušení povinného přimíchávání biosložky, zrušení silniční daně pro auta nad 12 tun a kontrola marží čerpacích stanic. Poslanec Jan Bauer (ODS) tři vládní opatření vítá.

Celou debatu s Janem Bauerem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Místopředseda sněmovního hospodářského výboru Jan Bauer (ODS) tři vládní opatření vítá. „Ještě potřebujeme s pomocí státní firmy Čepro, která vlastní síť čerpacích stanic zjistit, jestli dochází k umělému zvyšování marží, nebo nedochází.“

„Marže, které se objevují v posledních dnech na českých čerpacích stanicích jsou opravdu nadnesené, proto musíme přesně dopočítat, jaké mají být. Od pondělí se budou konat kontroly na čerpacích stanicích s cílem zjistit, jestli jsou přiměřené, o čemž mám pochybnosti,“ dodává Jan Bauer.

Občanský demokrat ale odmítá, aby v současné situaci hlubokého státního deficitu byla zaváděna plošná opatření typu snížení DPH na pohonné hmoty. „Ceny v Německu a Rakousku jsou podobné těm našim. Analýzu dopadů snížení daně mám dispozici a nepřikláním se k tomu.“

„Před mnoha lety jsme žasli, že se bude do benzínu a nafty přimíchávat nesmyslná biosložka. Jestli je teď příležitost toto ukončit, je mi to sympatické, i když snížení ceny bude kolem dvou korun,“ vysvětluje Jan Bauer dopad jednoho ze tří vládních opatření.

„Upuštění od přimíchávání biosložky evropským regulacím vadit nebude. Jde o zbytečnou daň, která má sporný ekologický dopad, stojí to peníze a vydělává na tom pár firem. Pokud se zjistí, že i marže nejsou v pořádku a nedojde k extrémům na trhu s ropou, tak těch několik korun je příjemných a stojí to za prosazení,“ obhajuje vládní návrh Jan Bauer.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení