2. března 2022

Senátorský klub ODS a TOP 09: Podpoříme možnost zapojení českých občanů do obrany Ukrajiny

(www.ods.cz) Senát dnes mimo jiné projedná řadu bodů, které se týkají probíhající války na Ukrajině. Senátoři projednají návrh na umožnění zapojení českých občanů do obrany Ukrajiny nebo usnesení Stálé komise Senátu pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků, která se zabývala sankcemi vůči Rusku a Bělorusku.

„Podpoříme v prvním čtením návrh na umožnění účasti českých občanů bránit Ukrajinu přímo v bojích na místě. Chceme nastartovat legislativní proces a vyslat signál občanům, že tento postup podporujeme. Samozřejmě víme, že cesta senátního návrhu je dlouhá, proto uvidíme, jak zareagují příslušná ministerstva a vláda. Je možné, že vláda najde rychlejší cestu, kterou bychom uvítali. Chceme také zvýšit sankce vůči Rusku a Bělorusku nad rámec sankčního seznamu, který v současné době platí,“ říká předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

Senátoři se budou zabývat také návrhem usnesení výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

„Považuji za velmi správné, aby Senát dnes přijal usnesení, které doporučuje schválit senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. V tomto usnesení odsuzujeme nejen ruskou ale i běloruskou agresi vůči Ukrajině. Nesmíme zapomínat, že na agresi na Ukrajině se nepodílí pouze putinovské Rusko, ale i režim Alexandra Lukašenka v Bělorusku. Válečné zločiny, které na Ukrajině Rusko páchá, musí být předmětem vyšetřování ze strany OSN a dalších mezinárodních organizací. Je na místě také ocenit pomoc, kterou Ukrajině poskytla Evropská unie a také vláda České republiky,“ uvádí první místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Tomáš Czernin.

„Jsem opravdu hrdý na to, že vláda v čele s Petrem Fialou poslala Ukrajině pomoc nejen humanitární, ale i v podobě zbraní nebo pohonných hmot, které jsou pro Ukrajinu teď zásadní, aby mohla vzdorovat útokům Ruska,“ dodává Czernin.