25. února 2022

Události, komentáře: K ruské agresi na Ukrajině

(ČT 24) Vláda se v pátek zavázala k humanitární pomoci a podpoře lidí prchajících před konfliktem. Zároveň přijala kroky, které mají zajistit i bezpečnost v tuzemsku. V pořadu Události, komentáře o postupu kabinetu debatovali zástupci všech sněmovních stran – místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), člen sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bašta (SPD), předseda senátorského klubu STAN Petr Holeček, ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, místopředseda sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO) a místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost a člen výboru pro obranu Pavel Žáček (ODS).

Celou debatu s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Vláda schválila humanitární pomoc Ukrajině, 300 milionů korun pomůže zejména lidem, kteří kvůli ruské agresi museli opustit své domovy. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Česko schopné poskytnout také pohonné hmoty, krev a krevní plazmu. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) též oznámil, že České dráhy umožní Ukrajincům zdarma využít vlaky k návratu do vlasti.

Vláda také poskytla seznam materiálu, ze kterého si ukrajinská strana vybírá potřebné dodávky, řekl člen výborů pro bezpečnosti a obranu Pavel Žáček. „Zároveň (…) se řeší, jakým způsobem to dopravit na Ukrajinu, aby to armáda mohla využít ve svém boji proti agresorovi,“ přiblížil.

Pavel Žáček se vyslovil i pro případné další omezení činnosti ruské ambasády v Praze, z níž minulá vláda Andreje Babiše (ANO) vyhostila po kauze Vrbětice velké množství diplomatů, které české tajné služby označily jako agenty federace. „Snížení personálu je naprosto logické,“ poznamenal s tím, že stejný postup by měl postihnout i pracovníky běloruského velvyslanectví.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek