21. února 2022

Dvacet minut Radiožurnálu

(Radiožurnál) Přestože světoví státníci stále hledají diplomatické řešení rusko-ukrajinské krize, vojenský konflikt není vyloučen. Jak se na případnou ruskou invazi na Ukrajinu připravuje česká armáda? A chystá České republika další zásilky vojenského materiálu na pomoc ukrajinským ozbrojeným silám? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu je ministryně obrany Jana Černochová z ODS.

Celý rozhovor s Janou Černochovou si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

Za jak pravděpodobnou v tuto chvíli považujete ruskou invazi na Ukrajinu?

Podle posledních vyjádření z pondělí a z úterního večera si myslím, že stále existuje naděje diplomatického řešení. Všichni v to věříme, všichni v to doufáme, protože situace se tam vystupňovala velice vážně. Počty ruských vojáků i ruské vojenské techniky se oproti tomu, co nám tvrdil pan Putin minulý týden, nezmenšily. Naopak podle satelitních snímků a veřejně známých dat se počty navyšují.

Pořád se jako politici upínáme k naději, že se to vyřeší smírnou cestou. Na druhou stranu smírná cesta nemůže být za cenu toho, že by se zase někam posunulo to chtění pana Putina získávat nějaká další území, ať už na Ukrajině nebo v jiných zemích. Žijeme v civilizovaném světě, kde mají suverénní země plné právo se rozhodovat o svém geopolitickém zařazení, o svém osudu a nikdo na tom nemůže nic měnit.

Konzultujete aktuální situaci na Ukrajině s vrchním velitelem českých ozbrojených sil, tedy s prezidentem Milošem Zemanem?

Konzultuji ji jak s panem premiérem, kde jsme si vyměňovali poznatky z jednání Severoatlantické aliance. A konzultuji ji samozřejmě i s panem prezidentem. S panem prezidentem jsem měla v předminulém týdnu schůzku, kde jsme diskutovali o ukončení jedné z našich misí v Mali. Informovala jsem pana prezidenta i o harmonogramech jmenování nového náčelníka Generálního štábu s jeho souhlasem a diskutovali jsme i o aktuálních bezpečnostně-obranných otázkách.

S panem prezidentem jsme diskutovali i otázku darování munice ráže 152. Pan prezident zopakoval to, co řekl médiím, že mu nevadí, že se ta munice darovala Ukrajině, ale že on by dal přednost tomu, kdybychom prodávali. Vysvětlili jsme si, proč to je dar a proč to není prodej. Diskutovali jsme i o tom, že pan prezident má na otázku kolem Ukrajiny jiný názor, než mám já.

Jste s vrchním velitelem ozbrojených sil sladěna ohledně Ukrajiny?

Já myslím, že každý občan České republiky, nevyjímaje pana prezidenta, může mít na tu záležitost jiný názor. Myslím si, že v těch základních parametrech se shodneme. Pokud by došlo k útoku v rámci Severoatlantické aliance, tak v tomto ohledu nás k tomu jasně zavazují všechny dodatky Washingtonské úmluvy.

Já se omlouvám, že vám do toho skáču, ale říkáte, že v základních věcech se shodujete. Na druhé straně Miloš Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu DNES zpochybňoval to, že hrozí ruská invaze. Informace o hrozící invazi označil za další blamáž amerických tajných služeb.

Máte pravdu, ten rozhovor jsem četla a i mně se některé jeho výroky nelíbily. Na druhou stranu ohledně našeho ukotvení v Severoatlantické alianci se s panem prezidentem absolutně shodnu. Že se s ním neshodnu ohledně Ruska a Ukrajiny, to je přece známá věc. My jsme se neshodli ani v kauze Vrbětice.

Je to v tuhle chvíli zásadní problém, když sledujeme, co se na hranicích Ruska a Ukrajiny děje?

V tuto chvíli to trochu jako problém vnímám, protože si myslím, že to v rámci zahraničí může vyvolávat nějaké otazníky. Na druhou stranu pan prezident má svůj názor a asi ho nezmění. Já ho můžu těžko přesvědčovat, aby měl názor stejný, jako mám já. Já se mohu snažit ho přesvědčovat silou argumentů v tom, že ta situace je jiná, než mu třeba říká někdo z jeho okolí. Vím, že dostává stejné zpravodajské zprávy, jako dostávám já a každý z nás si to hodnocení dělá podle nějakých svých znalostí té problematiky, ale možná i nějakých pocitů a sympatií k té či oné zemi.

Já v tomto ohledu jasně stojím za Ukrajinou. Kdyby pan prezident věděl, že jsou ohroženy zájmy českých občanů, že může dojít k nějakému konfliktu, tak pochybuji, že by bránil tomu, abychom tam nějakým způsobem vystupovali. Myslím si, že tak daleko v našich rozporech ohledně Ukrajiny a Ruska s panem prezidentem nejsme a že by v tomto ohledu zvítězil jeho pragmatismus.

(Autor: Tomáš Pancíř)

Jana Černochová