20. února 2022

Partie: Odmítám, že by pandemický zákon kohokoliv omezoval na ústavních právech

(CNN Prima News) Předseda Senátu Miloš Vystrčil se ostře pustil do šéfa SPD Tomia Okamury. Opozičního politika v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS zkoušel z platných opatření opírajících se o novelu pandemického zákona. „Která? Tak mi povězte, která opatření platí, která jsou aktivována? Nevíte!“ nešetřil místopředseda ODS Okamuru, podle něhož vládní předloha omezuje ústavní práva občanů.

Celou debatu s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil ale odmítl, že by pandemický zákon kohokoliv omezoval na ústavních právech. Naopak vyjádřil pochybnosti, zda Okamura vůbec ví, co je obsahem legislativy. Ve vysílání CNN Prima NEWS začal lídra opozičního hnutí zkoušet z platných opatření. „Můžete mi říct opatření, která jsou využívána? Víte, jaká mimořádná opatření, která se dotýkají občanů, jsou realizována? Povídejte! Která opatření? Mluvte!“ dožadoval se předseda Senátu Miloš Vystrčil nebývale tvrdě odpovědi u Okamury.

Vystrčil v Partii nakonec současná opatření sám vyjmenoval: „Jsou pouze dvě, respektive tři – omezení návštěv nemocnic, plošné testování zaměstnanců ve zdravotnictví a sociálních službách a 28. února končí omezení návštěv hromadných akcí.“

Pandemickou novelu zákonodárci schvalovali v době, kdy vláda Petra Fialy (ODS) protikoronavirové restrikce uvolňuje. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve řekl, že zhruba do poloviny března potřebuje zákonný rámec pro opatření v domovech pro seniory a ve zdravotnických zařízeních, jinak by musel požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany