18. února 2022

Koalice SPOLU a Piráti a Starostové: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu

(www.ods.cz) Poslanci dnes schválili vládní návrh státního rozpočtu pro rok 2022. Navržený rozpočet má schodek 280 miliard, což je takřka o 100 miliard méně, než byl návrh minulé vlády. Úspory, které jednotlivá ministerstva dokázala najít, jsou ve výši 77 miliard. Vládním koalicím se tak podařilo splnit předvolební slib o zodpovědném hospodaření. Jedná se o první z kroků směrem k udržitelným veřejným financím.

„Dnes jsme schválili v prvním čtení návrh státního rozpočtu. Navržený rozpočet má schodek 280 miliard, což je o 100 miliard méně, než byl návrh z dílny minulé vlády. Splnili jsme slib a závazek, že najdeme úspory ve výši desítek miliard korun. Úspory ve výši 77 miliard se skládají z 62 miliard, které tvoří běžné výdaje, a 15 miliard investic, které nemohou být realizovatelné v roce 2022. V běžných výdajích ušetříme 13 miliard na provozních výdajích, jako jsou provozní náklady, energie či nakupované služby. Na objemu mezd státních zaměstnanců ušetříme 9 miliard. I přesto se zvedne celkový objem mezd oproti 2021. Zachováme také platbu za státní pojištěnce na úrovni roku 2021, což ušetří 14 miliard. Také omezíme národní neinvestiční dotace, nejvyšší úspora je ve výši 8 miliard dotací pro obnovitelné zdroje, zejména pro energii vyráběnou ze solárních elektráren. Schválili jsme základní parametry rozpočtu, to znamená celkové příjmy ve výši 1613 miliard a výdaje 1893 miliard. Když vše půjde dobře, okolo 15. března skončí rozpočtové provizorium. Chci všechny ujistit, že za dobu fungování v rozpočtovém provizoriu byly všechny potřeby státu financovány,“ uvedl ministr financí a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

„Oceňuji práci vlády, která ve velmi krátkém čase dokázala provést zásadní revizi rozpočtu pro tento rok. Zevrubná analýza rozpočtu přinesla snížení deficitu o 100 mld. Kč z původně navrhovaných 376,6 na 280 mld. Kč. Plníme tím předvolební slib dosáhnout schodku již v tomto roce pod 300 mld. Kč. Zároveň jsme vyvrátili mýtus, že případné škrty se negativně odrazí v sociální oblasti a v omezení výše investic. Jasně ukazujeme směr, kterým se má ubírat hospodaření naší země. Přes tíživou ekonomickou situaci směřujeme ke snižování deficitu státního rozpočtu a zároveň tím působíme protiinflačně," zhodnotil podobu státního rozpočtu předseda rozpočtového výboru a poslanec hnutí STAN Josef Bernard.

„Splnili jsme slib daný občanům. Oproti návrhu paní Schillerové se snížil schodek o 100 miliard bez zvyšování daní a začali jsme boj s inflací. Finance půjdou na opravdu důležité věci, jako jsou investice například do vzdělání, covidovou pomoc či na podporu lidí zasažených energetickou krizí nebo valorizaci důchodů. Za zásadní považuji i příslib vlády a K15 ohledně naplňování dalších prioritních oblastí napříč resorty během roku, což se týká u MMR třeba řešení dostupnosti bydlení a navazujících programů. Či započetí digitální transformace na úrovni řízení, která ve finále ušetří občanům čas i nervy a státu miliardy,“ řekl místopředseda vlády a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Jsem rád, že plníme to, co jsme slíbili. Státní rozpočet bude nižší téměř o 100 miliard korun. V současném stavu veřejných financí si nemůžeme dovolit zbytečně utrácet. Také mě těší, že se na lidoveckých resortech podařilo ušetřit 10 miliard korun. Vydali jsme se cestou zodpovědného a protiinflačního hospodaření se státními financemi. Nešetříme na lidech, ale na výdajích, které jsou zbytné. Počítáme také s mimořádnými výdaji, jako jsou například valorizace důchodů či pomoc lidem v energetické krizi. Nová verze státního rozpočtu je dělaná především pro dobro občanů České republiky,“ uvedl člen rozpočtového výboru a poslanec KDU-ČSL Miroslav Zborovský.

„Schválený rozpočet je pro nás návratem k odpovědné rozpočtové politice, která zamezuje nesmyslné rozhazování peněz daňových poplatníků. Nikdo z nás si nemůže dovolit dlouhodobě utrácet víc, než dokáže vydělat. A to platí i pro stát. Proto jsem velmi rád, že se naší vládě povedlo rozumně snížit deficit o téměř sto miliard. Zajistit v co nejkratší možné době rozumné hospodaření státu byl jeden z předvolebních slibů, který v tuto chvíli plníme. Protože jinak bychom museli za dva roky zatáhnout za dluhovou brzdu a po dalších letech by náš stát finančně zkolaboval,” říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.