15. února 2022

Čím hůř, tím líp?

V souvislosti s žádostí o dotaci na výstavbu naší víceúčelové fotbalové arény se vyrojilo mnoho dohadů, polopravd a především nepravd. Dočetl jsem se třeba, že vedení města selhalo, žádost o dotaci zpackalo a především, nestará se dále o její osud. Není to pravda!

Nevím, jak si autoři těchto tvrzení představují, že probíhají grantové soutěže. Nevím, jestli se vůbec někdy nějaké zúčastnili. Ačkoliv se s naší žádostí neseznámili, přesně vědí, kde se stala chyba. Nějak opomněli ve svých vyjádřeních zmínit, že žádost byla v naprostém pořádku a agenturou přijata bez připomínek. Plně odpovídala zadaným kritériím. Mají však pravdu v tom, že jsme se poté o její osud nestarali. Proč a jak bychom to ale dělali? Jakékoliv další zasahování do průběhu hodnocení je totiž absolutně vyloučeno, hraničilo by jen a pouze s korupčním jednáním.

Reakci některých osob ze zastupitelstva vnímám téměř jako by chtěly vyjádřit radost nad tím, že by se něco nemuselo vedení města povést, jako jednu z jejich dalších snah o to, jak se před volbami zviditelnit. Opravdu musí v Hradci platit: „čím hůř, tím líp“?

Daří se nám poměrně hodně projektů realizovat - opravujeme komunikace, školy, školky, byty, připravujeme ke kolaudaci bytový dům v Kuklenách, postavili jsme objekt odlehčovací služby Honkova, tělocvičnou halu Pouchov, rozsáhlým rozvojem prochází kemp Stříbrný rybník, budujeme inteligentní dopravní systém, staví se architektonický skvost - lávka přes Labe, zařídili jsme rekonstrukci ZUŠ Střezina, začne stavba příjezdové cesty ke sportovnímu areálu DTJ, stavba kanoistické loděnice na Orlici, připravujeme rekonstrukci areálu Hvězda, atd. Spoustu prostředků vkládáme i do kultury, sportu a dalších oblastí.

Výrazně investujeme a ve městě je to vidět. Děláme to proto, abychom mohli mít z našich úspěchů radost. Nejen my ve vedení města, ale všichni Hradečáci. Děláme to totiž pro ně, resp. pro nás, pro všechny.

prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

primátor statutárního města Hradec Králové