15. února 2022

ČRo Plus: Pandemický zákon tak, jak jsem ho podporoval, se přijímal proto, aby byl takzvaně v rezervě a zaparkován

(ČRo Plus) Česko může podle premiéra Petra Fialy (ODS) postupně rozvolňovat protiepidemická opatření. Je proto nutné přijímat novelu pandemického zákona, kterou vetoval Senát? „Nikdo z nás, kteří jsme hlasovali pro, si nedovolil říct, že nebudeme potřebovat zákon, který by v případě nové vlny dovolil nechat všechno bez možnosti regulace,“ oponuje senátor Roman Kraus (ODS).

Celou debatu s Romanem Krausem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Roman Kraus souhlasí s tím, že pandemie podle současných čísel slábne a že je plán vlády na rozvolňování správný.

„Zákon tak, jak jsem ho podporoval, se přijímal proto, aby byl takzvaně v rezervě a zaparkován. Hlavně kvůli tomu, kdyby došlo ke zhoršení, zejména kvůli podzimu, kdy nelze přesně říct, co se bude dít. A abychom zase v legislativní nouzi nepřijímali něco rychle. Tedy z preventivních důvodů,“ vysvětluje.

Vyhlášení nouzového stavu je v záloze, reaguje Roman Kraus. „Pokud pandemický zákon nebude schválen, může se stát, že ministr ho bude muset použít, protože v nemocnicích sice zátěž zdaleka není tak velká jako v předešlých vlnách, ale je velká nemocnost zdravotnického personálu,“ vysvětluje.

Kraus zdůrazňuje, že Česko potřebuje mít univerzální normu na jakoukoliv budoucí pandemii. „V zákonech o krizovém řízení nebo o ochraně veřejného zdraví,“ míní Roman Kraus, čeho by to mělo být součástí.

„A to musí projít normálním legislativním procesem. Pokud se ten zákon bude schvalovat tak, jak má, není dost pravděpodobné, že by se stačil přijmout někdy na začátku října. Proto se posunula účinnost novelizovaného pandemického zákona. Na začátku října už bychom měli mít alespoň predikci, jestli se něco děje nebo ne,“ vysvětluje Roman Kraus.

Roman Kraus

senátor PČR