15. února 2022

S Francií máme společné zájmy. Prosazujeme jádro jako nezbytnou součást evropského energetického mixu

(www.ods.cz) Předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Adamec po neformálním setkání s francouzskou delegací uvedl, že ČR s Francií spojuje aktivní snaha zachovat a rozvíjet jadernou energii jako součást evropského energetického mixu. Tento postoj chce přenést také na půdu Rady EU a Evropského parlamentu. Delegace se za francouzskou stranu zúčastnili velvyslanec Francie v ČR Alexis Dutertre, rada velvyslanectví pro nukleární energii Thierry Salmon a nejvyšší zmocněnec pro spolupráci mezi Francií a Českou republikou v oblasti civilního využití jaderné energie Philippe Crouzet. Podle Adamce nelze zajistit bezpečný přechod k nízkoemisní energetice v České republice ani v Evropě bez jaderných zdrojů.

Součástí více než hodinové debaty bylo nejen prosazení jaderné energetiky do čistých zdrojů v rámci tzv. taxonomie udržitelných financí EU, ale také další aktuální témata spojená s energetickou krizí, rostoucími cenami energií v evropských zemích nebo naplňováním plánu zakotveného v evropském Green Dealu,“ říká Ivan Adamec, předseda Hospodářského výboru v Poslanecké sněmovně.

Podle Adamce se obě strany se shodly, že kroky vedoucí k naplňování ambiciózních cílů ze „zelené“ dohody vyžadují otevřenou a racionální debatu mezi členskými státy. Ta by měla zahrnout individuální podmínky jednotlivých států, například z pohledu možnosti využívat obnovitelné zdroje a brát ohledy na energetickou bezpečnost Evropy. Bezpečnostní aspekt energetické politiky je třeba akcentovat i v souvislosti se současnou vyhraněnou situací mezi Ukrajinou a Ruskem. Adamec současně zdůraznil, že Česká republika vnímá energetiku jako klíčové téma i pro své nastávající předsednictví EU a bude chtít poskytnout maximálně vstřícné prostředí pro debatu evropských státníků o jejím dalším směrování.

Mgr. Ivan Adamec

poslanec PČR
předseda hospodářského výboru PS PČR
místopředseda poslaneckého klubu ODS
předseda regionálního sdružení ODS