13. února 2022

Partie CNN Prima News: Rostoucí ceny energií jsou chtěným cílem Green Dealu. Podílí se na nich i Babiš

(CNN Prima News) Zdražující se energie jsou chtěným důsledkem zelené politiky EU a Green Dealu, který v Bruselu podepsal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). V Partii Terezie Tománkové to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Divíme se, že roste cena energií, to je ale chtěný cíl zelené politiky, která se v Evropě zavádí. S emisními povolenkami souhlasím, je třeba změnit jejich systém. Ale přiznejme si, že je to chtěný cíl Green Dealu, co Andrej Babiš odsouhlasil v Bruselu. Také on se podílí na tom, jak se ceny energií a trh posunuly,“ prohlásil Jan Skopeček.

„Když nezačneme přistupovat k zelené politice racionálněji, budeme řešit jen důsledky. Jsem pro cílenou pomoc pro ty, na které to dopadne nejvíce. Když se budou do těžké situace dostávat další, vláda bude muset sáhnout k opatřením na daňové straně, tento nástroj si ale nemůžeme vystřílet na začátku krize, musíme ho nechat jako poslední záchranu, kdy se ceny energií utrhnou někam, kdy to bude ohrožovat další,“ doplnil ekonomický expert ODS.

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den, krásnou neděli, krásné nedělní poledne vám přeju. Po krátké pauze jsme zpátky. Na CNN Prima News pokračuje Partie. Nabízím slibovanou velkou politickou diskusi. Mými hosty ve studiu jsou pan Jan Skopeček, místopředseda Poslanecké sněmovny z ODS. Dobrý den.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Dobré poledne. Děkuju za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Z Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík, stranický garant pro oblast veřejných rozpočtů. Dobrý den.

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO. Dobrý den.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Hezké poledne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Jan Hrnčíř z SPD, místopředseda rozpočtového výboru. Dobrý den, vítejte.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Dobrý den vám i divákům.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, vítám vás. Díky, že jste přišli. Pojďme rovnou na první téma, které jsem slibovala. Na Čechy těžce dopadá drahota. Inflace v lednu by podle odhadu analytiků mohla překonat 11 %. Draho je i v okolních zemích. Polská vláda na to reagovala snížením daní, DPH u základních potravin je 0, u benzínu a nafty 8 místo 23 %. Češi tam teď nakupují ve velkém potraviny, drogerii, pohonné hmoty. Pane Skopečku, já začnu u vás. Vláda je pod kritikou opozice, ale i mnoha lidí, proč se nezachovala stejně, proč nešla cestou snížení DPH, snížení daní a té okamžité pomoci pro všechny?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Protože ten rozpočet je nějakým způsobem napjatý a dál prohlubovat schodek rozpočtu, by nikam nevedlo. Tu inflaci my jsme si předplatili právě i velmi vysokými deficity v minulých letech, za vlády hnutí ANO exponenciálně rostly výdaje, to všechno přispělo k inflaci. Ta inflace se nezvládne tím, že budeme snižovat DPH. Tím bychom ji možná ještě více podpořili.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Juchelko, snížení DPH podporuje Karel Havlíček, Andrej Babiš za to včera velmi kritizoval opozici, ale promiňte, není to jen cesta, jak si koupit za velmi drahé peníze čas a stejně tu inflaci neoddálit, protože podle ekonomů do té cesty míří i Polsko.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
My se musíme podívat na občany, kteří opravdu čelí energetické chudobě. My v tuto chvíli opravdu máme zhruba do milionu lidí, kteří trpí tím, jak jim chodí složenky za energie a vláda jednoduše nepomáhá. Taky bych chtěl tady reagovat na pana Skopečka, jenom jednu krátkou větu, že za vlády hnutí ANO stouplo jako zadlužení. Já se domnívám, že ty 2 roky, které byly v covidové krizi a hnutí ANO vládlo tak, že muselo kompenzovat finance, finance od občanů, až po firmy, tak naopak koalice, která byla v tu chvíli v opozici, tak sama křičela, plošně kompenzujte, plošně kompenzujte, plošně kompenzujte. Takže to jenom taková krátká poznámka, že vlastně, pokud se bavíme o deficitu, tak je to záležitost celé sněmovny a nejenom, nejenom hnutí ANO, protože si pamatuji, i Piráti křičeli pořád, křičeli pořád na mikrofon, kompenzujte i dohodářům například a tak dále. Co se týká té samotné...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já vám dám prostor.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Co se týká té samotné inflace, my jsme samozřejmě u energií, pro plošné řešení, u DPH to plošné řešení vidíme i v okolních zemích, vy tady zmiňujete Polsko. Já bych ještě zmínil Belgii, Rakousko, které také šlo plošně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili byste šli...

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
My bychom šli, nula byla předjednána v Evropské komisi, v tuto chvíli ta 0 tam myslím, že není, že by tam mělo být třeba 5 %. Ale i Piráti chystají nějaké celoplošné opatření, tuším, že kompenzace z hlediska obnovitelných zdrojů nebo 200 až 400 Kč na osobu na domácnosti, tak uvidíme, kam se to vyvine. Ale v tuto chvíli my vidíme, že ta pomoc je pro občany České republiky nedostatečná, neefektivní. Lidé o tom vůbec nevědí, že je tady nějaký zvýšený příspěvek na bydlení. Takže za mě už...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, vy už se nadechujete, tak než dám slovo panu Hrnčířovi, pojďte reagovat.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Začnu od začátku. Nelze prostě svalit hluboké deficity veřejných financí na covid. Já jsem nemluvil ani o deficitech, ani o dluhu, já jsem mluvil o veřejných výdajích, které za vlády hnutí ANO za 6 let nabobtnaly z 1,2 na 1,8 bilionu korun na výdajích. To je ta část, kde jsme si my přifoukli inflaci k tomu, že tu máme ještě velmi uvolněnou poslední roky měnovou politiku méně než ve světě, ale stejně i velmi uvolněná měnová politika s deficity a s obrovským nárůstem veřejných výdajů dávno před covidem, nafoukly inflační bublinu. A pokud se hospodářská politika v té měnové oblasti, i v té fiskální oblasti nezačne chovat trošku odpovědněji, trošku restriktivněji, trošku aby to odpovídalo skutečné ekonomické situaci, ekonomickému vývoji, což za vlády hnutí ANO nebylo, ty nerespektovali ekonomickou realitu vůbec, tak se z té inflace nedostaneme. Už za hnutí ANO tady přece rostly, rostly ceny, hnutí ANO v té době nic nedělalo. Ve chvíli, kdy bylo jasné, že už nebude součástí vlády, tak začali přicházet s populistickými opatřeními typu snížení DPH na energie, přestože bylo zřejmé, že to je harmonizovaná daň a že by to pravděpodobně Evropská komise za 2 měsíce zrušila v době, kdy ty ceny energií mohly být ještě vyšší, než když se ta daň snižovala. Čili ten dopad na konečného spotřebitele byl vyšší. Už vůbec nemluvím o tom, že za energie platíme v zálohách, čili by se to ani neprojevilo v platbách těch lidí ve chvíli, kdy to skutečně potřebují. Tam je podle mě jediná cesta prostřednictvím sociální politiky se snažit pomoci těm, na které ten růst cen dopadne nejvíce, to stávající vláda dělá, je to odpovědné, nepopulistické a realistické opatření. Hnutí ANO navrhovalo něco, co ani v realitě není možné zavést.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
SPD kritizuje vládu také za špatnou pomoc nebo nedostatečnou pomoc. Co byste navrhovali?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Když se podíváme, my zatěžujeme jako Česká republika energie tou nejvyšší sazbou 21 % DPH, jako kdyby se jednalo o nějaké luxusní zboží. Prosím vás pěkně, to není luxusní zboží. Základní potraviny mám zatížený 15 % DPH, Polsko mělo 5 %, snížilo to na nulu, to znamená, když se podíváme, že ten růst cen energií by do značné míry způsoben i tím, že rostly ceny emisních povolenek, což je v podstatě taková maskovaná sektorová daň, nic jiného. Ještě navíc z daní se nedá obchodovat, kdežto s těmi emisními povolenkami ano, obchodují s tím jako s cenným papírem různé penzijní fondy. Takže my platíme drahé energie, náš důchodce zaplatí z penzijních fondů v Americe, v Německu, kteří s tím čile obchodují, platí důchody, prostě to je naprosto nesmyslné. A ještě, když se podíváme, příjemcem právě těch peněz z těch emisních povolenek, co zaplatí ti spotřebitelé, je stát v podstatě. To znamená, je to jakási kompenzace a při růstu cen těch energií ta procentuální sazba samozřejmě zabezpečí vyšší výběr daní. To znamená, vytahujeme to všem domácnostem, spotřebitelům z kapes, to znamená, je potřeba to tam vrátit. Já si dokážu představit, že by, že by se ta DPH na ty energie dala na 5 % trvale, protože to není luxusní zboží, není potřeba to zdaňovat 21 %.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Ferjenčíku, o pomoc státu v té energetické nouzi požádaly zatím jen tisíce lidí, odhady vlády ale počítali s 280 000 potřebnými. Distributoři energií hlásí desetitisíce neplatičů. Pomáhá vláda dostatečně?

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
My jsme iniciovali jednání na úrovni celé koalice právě o řešení té energetické chudoby a vůbec jak přistoupit k té otázce rostoucích cen energií. Vznikla na to koaliční pracovní skupina pod ministerstvem průmyslu a obchodu, které to má v gesci. Takže podle nás rozhodně je potřeba pokračovat a je potřeba jít cestou dalších návrhů, jak tu situaci řešit, současně je potřeba říct, že čím více se bude mluvit o tom, že jsou k dispozici ty podpory, tak se to lidé dozvědí, ten program se teprve rozbíhá, pan Jurečka se celkem snaží to zpopularizovat. Takže já věřím, že v tomhle se to zlepší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Řekněte mi ty další návrhy prosím.

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
Nicméně my jednoznačně máme za to, že dobrá cesta by byl ten energetický bonus, který jsme představili, to znamená všem občanům kompenzovat ten růst cen energií plošně, částka 200 až 400 Kč měsíčně by byla adekvátní. A důvod, proč to děláme. Jde o to, že zhruba z každé tisícovky zdražení těch energií, zhruba 600 Kč nakonec skončí ve státním rozpočtu. My jsme to počítali, a tam není zdaleka jenom DPH, spousta peněz z emisních povolenek skončí ve státním rozpočtu, vyšší zisky ČEZ skončí ve státním rozpočtu, stejně tak stát bude méně doplácet na solární elektrárny díky tomu, že roste ta cena energií na burze. Takže vlastně, když z té tisícovky 600 dostane stát zpátky, tak my máme za to, že by bylo na místě to vrátit lidem. Je to návrh, který podporují držitelé Nobelovy ceny za ekonomii, třeba Rakousko zavádí něco podobného a tam jsou také konzervativci ve vládě. Takže já věřím, že to je návrh, o kterém bude možné na té úrovni vlády jednat. A pokud to vláda většinově odmítne, tak podle nás je prostě nutné tu situaci řešit. Myslíme si, že DPH není ta správná cesta, protože pomáhá těm, co nejvíc spotřebovávají. To znamená, když si někdo vytápí bazén, tak ušetří mnohem víc, než když někdo naprosto šetří za energii, snaží se snížit spotřebu. A to je i druhý argument proti cestě DPH, protože ty vysoké ceny energií mají pozitivum v tom, že nutí lidi i firmy k úsporám, což je dobře. A problém je, když si to ti lidé nemohou dovolit, proto my navrhujeme tu cestu toho bonusu pro každého.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, najde pro to vláda shodu, podpoříte Piráty v aktivitě plošný příspěvek 200 až 400 korun?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Budeme hledat řešení, je to koalice, takže si sedneme k jednomu stolu a budeme hledat kompromis. Já chci říct jednu věc. My se divíme, že roste cena energií, ale to je přece chtěný cíl posledních let zelené politiky, která se tu v Evropě zavádí. Já v kontextu toho, co říkal kolega s těmi emisními povolenkami souhlasím, to se stalo nástrojem prostě spekulantů, zbytečně to zdražuje elektřinu a nevede to k těm cílům, které to původně mělo a je potřeba s tím něco dělat. Polsko proti tomu výrazně vystupovalo v rámci Evropské unie. Myslím si, že musíme změnit i systém emisních povolenek. Ale přiznejme si, že růst cen energií je chtěný cíl těch zelených politik, které tu v uplynulých letech byly zaváděny, je to chtěný cíl Green Dealu, který Andrej Babiš v prosinci roku 2019 odsouhlasil v Bruselu. Čili i on se podílí na tom, jakým směrem se energetický trh a ceny energií posunou. A pokud my se nezamyslíme a nezačneme přistupovat k té zelené politice trošku racionálněji v kontextu toho, že jsme jedna z nejprůmyslovějších zemí vůbec na světě, tudíž na nás podobné návrhy budou dopadat o to více, o to více budeme ztrácet konkurenceschopnost, tak budeme řešit už jenom důsledky. A jestli budeme snižovat DPH, nebo budeme to řešit sociální politikou, už budeme řešit pouze důsledky toho, co je zakomponováno v té zelené, podle mě příliš ambiciózní a příliš iracionální zelené politice.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte trochu jste mi utekl z té otázky, jak vy se osobně jako ekonomický expert díváte na plošnou pomoc 200 až 400 Kč, o které mluví Pirátská strana?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Já pro plošnou pomoc v tuhle chvíli nejsem. Já jsem pro cílenou pomoc těm, na které to dopadne nejvíce. Ve chvíli, kdy by se samozřejmě ten trend cen energií dál posunoval směrem, kdyby to dostávalo do těžké situace další skupiny lidí, ale i naše firmy a naše podnikatele, tak jsem přesvědčen, že vláda chtě nechtě bude muset sáhnout i k opatřením na té daňové straně. Ale já jsem přesvědčen, že tento nástroj si nesmíme vystřílet na začátku v té v uvozovkách, krize, nebo toho trendu, který vede k velkým problémům, ten si musíme nechat skutečně jako poslední záchranu ve chvíli, kdy se ty ceny, ceny energií opravdu utrhnou někam, kdy to bude ohrožovat sociálně naše spoluobčany a firmy. Pak bude muset vláda přistoupit i k těm daňovým změnám. Ale ve chvíli, kdy prostě jsme na začátku, tak musíme ta opatření mířit cíleně, nikoliv plošně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to cesta počkat, pane Juchelko?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Vždyť je to sociálně ohrožuje právě už tady v tuto chvíli. Vy jste uvedla to číslo 280 000, to číslo není číslo ministerstva práce a sociálních věcí, to je číslo Daniela Prokopa, se kterým oni samozřejmě nějakým způsobem pracují, v tuto chvíli je na příspěvku na bydlení 150 000 lidí a pravděpodobně by to mělo stoupat. Ale stoupá to strašně pomalu. Já si myslím, že není vůbec žádná kampaň, žádná osvěta, žádné vysvětlování toho, jakým způsobem mohou lidé přijít k příspěvku na bydlení a kterých skupin se to týká vůbec, že byly rozšířeny díky zvýšení normativních nákladů. Za druhé to může být tím, že je to velmi komplikované ten příspěvek na bydlení dostat, protože ten jedenáctistránkový formulář plus samozřejmě všechny přílohy jako potvrzení o studiu, potvrzení od lékaře, nájemní smlouvy a tak dále, které jsou potřeba k tomu doložit, tak některé lidi odrazují. Také vidíme, že ten příspěvek na bydlení je na hraně u lidí, kteří samozřejmě o něj zažádají, tak můžou se dostat na 30, 40, 50, 100 Kč, takže se jim to nevyplatí. Spousta důchodců do toho nechce jít, mně píšou maily, že prostě a jednoduše si neví rady, jakým způsobem o něj požádat, a to, že o něj požádalo pouze 7,5 % lidí, kteří na něho mají nárok, tak je ostudou této vlády. Můžu říct, že my jsme, je to tak, protože vy těm lidem prostě nepomáháte v té...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Pane kolego, když si vzpomeneme...

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Já to jenom domluvím, já jsem vás taky nechal mluvit, tak bych to rád dokončil. Statisíce lidí, kteří v tuto chvíli té energetické chudobě čelí, tak de facto během ledna samozřejmě dostalo menší příspěvek na bydlení i z toho důvodu, že ty zálohy, které se nějakým způsobem v té platbě zahrnuly do konečné faktury, tak třeba u přeplatků tam samozřejmě hrály nějakou roli. Nicméně cílená pomoc, já tomu rozumím, koalice říká ano, cílená pomoc, adresná koalice říká naopak plošná pomoc jako v Rakousku, kde dostala každá domácnost 150, respektive ta, která je v nějaké fázi energetické chudoby, nebo v nějaké lajně 300 euro, všichni prostě kolem pomáhají, jenom my tady držíme samozřejmě ty lidi prostě ve štychu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové z vládní koalice, já vám dám prostor. Ještě pan Hrnčíř, pak vás nechám reagovat v jednom balíku, pánové, z vládní koalice.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Já souhlasím, že stát se nechová klientsky vůči občanům, že je často spousta zbytečných formulářů, když občan něco od státu chce. Ale je to po 8 letech vlády hnutí ANO. Všichni si vzpomeneme, jak složité byly všechny kompenzační programy během covidové krize. Ano, pane kolego, ten stát se chová k občanům špatně, ale ještě nám to chvíli po vás bude trvat, než to napravíme...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Omlouvám se, ne, ani pan Skopeček neměl jednu větu. Pane Hrnčíři, čím vy si vysvětlujete ten zatím malý zájem o ten příspěvek, kterým vláda chce pomoci?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Samozřejmě vláda vyhání lidi do front na úřady práce. Já si myslím, že to, že to není cesta. Ale to je všechno hašení požáru. Já souhlasím s tím, co tady kolega Skopeček říkal, že je to skutečně špatně nastavenou zelenou politikou. A když my se podíváme. A já doufám, že pan předseda
ODS Fiala na Evropské radě se ukáže a bude vetovat tady zelené návrhy, protože to skutečně...

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
To už moc ne, to měl příležitost Andrej Babiš...

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Já si myslím, že pořád je ještě nějaká cesta. Já chci jenom říct, že my jsme v situaci, kdy máme přes 20 miliard tun vytěžitelného uhlí, a přesto už uhlí začínáme dovážet. Vždyť to je surovina, která je pro nás klíčová, protože tu si můžeme tady sami vytěžit. Může naše teplárenství, hutnictví, elektrárny, a tak dále, s tím můžou pracovat. My se dobrovolně prostě stahujeme, my se dobrovolně odevzdáváme prostě do rukou nějakých bruselských fanatiků zelených, budeme dovážet veškerou energii a prostě likvidujeme si tady vlastní doly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Ferjenčíku, otázka na vás, Green Deal má v Pirátské straně několik zastánců, ochrana životního prostředí je vaše velké téma. Nedoplácíme tady na urputnou snahu chránit životní prostředí tím, že mnoho lidí zchudne, včetně střední třídy.

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
Právě proto my prosazujeme tu plošnou kompenzaci, proto máme za to, že ten cíl snížit spotřebu energie je rozumný a samozřejmě lidi se chovají racionálně, takže víc šetří ve chvíli, když je ta energie dražší, než by šetřili, kdyby byla levná. Takže cesta, kdy se ta energie zdražuje a současně si to lidé můžou dovolit, protože ty peníze, které stát vybere navíc díky tomu, že ta energie zdraží, z části dostanou, podle nás je to nejspravedlivější, nejsou tam žádné dotace oligarchům, a lidi mají z čeho platit ty složenky, ale samozřejmě procentuálně to víc pomůže chudým než bohatým. Z tohohle důvodu my jdeme do toho jednání s tímhle návrhem. Budeme rádi, když koaliční partneři přijdou případně s nějakými modifikacemi, nebo jak to dělat jinak. Ale myslíme si, že ta energetická krize je zásadní věc a ten dramatický nárůst cen. Ale současně si myslíme, že to nemá dělat na úkor životního prostředí, naopak to máme využít. A je potřeba říct, že prostě v příštích letech stát díky tomu vybere 100 miliard korun ročně navíc. A bavíme se o tom, jak se těhle 100 miliard má rozdělit. A my říkáme, část z toho dejme přímo lidem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, situace na Ukrajině, na ukrajinsko-ruské hranici, když posloucháte zprávy, podle některých zpráv z USA má Rusko zaútočit ve středu. Jaký by to mělo dopad na ceny energií s ohledem na to, kolik plynu Rusko...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Já bych chtěl říct, že jakékoliv ekonomické dopady, dopady na ceny energií, byť jsou vážné, tak jsou druhotné. Já si velmi přeju a velmi doufám a moc prosím všechny diplomaty, aby se pokusili o diplomatické řešení, aby žádná válka, žádný konflikt nemusel být, byť jeden ztracený zbytečný život je mnohonásobně horší, než to, že to bude mít jakýkoliv dopad na ceny energií. Ale samozřejmě, že by to mělo dopad i na ceny energií. Podle mého názoru prostě v Evropě bez ohledu na situaci na Ukrajině, bez ohledu na ten konflikt, prostě musíme být mnohem racionálnější, než jsme doposud byli. V České republice musíme být mnohem racionálnější. Musíme se pokusit to, v čem také předchozí vláda hnutí ANO zaspala, a sice v dostavbě jaderných bloků. My s tím tlakem na obnovitelné zdroje, které jsou dražší a méně stabilní, potřebujeme vedle toho budovat i zdroje, na kterých skutečně můžeme naši soběstačnost energii postavit, a to jsou jaderné zdroje, v tom se obrovsky v těch předchozích dvou vládách zaspalo a to je něco, s čím vláda prostě pohnout musí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Juchelko, nechám vás reagovat, vláda zaspala s přípravou?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Ano, já koukám na to, protože tady pánové byli oba 2 opozici a oni blokovali Lex Dukovany, jak mohli, tím, že řečnili, obstruovali, takže...

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
Takže vy jste chtěli, aby to stavěli Rusové, takže to by nám přece nepomohlo...

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Ne, to nikdo nechtěl, my jsme chtěli, aby ten tendr...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Vy jste byli i u zrušení tendru na Temelín. Vy jste byli u zrušení tendru na...

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Co se týče ještě, tady já úplně koukám na tady tu vládní koalici, jak ona krásně si jakoby protiřečí, protože k tomu jednacímu stolu jste už mohli zasednout dávno. My tady máme energetickou krizi od podzimu minulého roku. A už dávno jste se mohli...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
My na rozdíl od vaší vlády ji řešíme.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Říkáte 7 let v kuse, že máte na vše řešení, poslední 2 roky covidové krize říkáte, jak na všechno máte řešení, jak vaše experti...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
To je neuvěřitelný, hnutí ANO v oblasti energetiky způsobilo požár...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, prosím, nemluvte oba najednou, prosím.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Oni způsobili problémy a teď nás kritizují, že posíláme ty hasičské vozy příliš pomalu. Ti, co způsobili požár kritizujou ty, kteří to chtějí řešit a který posílají ty hasičské vozy, tak kritizují, že je posílají pomalu. To je neuvěřitelný.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Plošná..., to, co my samozřejmě podporujeme, kompenzace a tady řešíme...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Vaše problémy, důsledky vaší politiky, nečinnosti, nestavby jaderných elektráren...

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
...říkám od podzimu minulého roku...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
..kvůli vám tu rostou ceny energií.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
My jsme kompenzovali DPH už listopad, prosinec.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Hrnčíř se tak jenom usmívá. Pane Hrnčíři, dává vám smysl to, co navrhuje Pirátská strana 200 až 400 Kč jako plošný příspěvek v této situaci?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Já se domnívám, že by bylo asi rozumnější, kdyby se odpustily ty příspěvky na ty obnovitelné zdroje z těch faktur, které domácnosti platí. Tahle vláda v rozpočtu navrhla ještě snížení příspěvku státního rozpočtu právě na ty, na ty solární parky. To bude znamenat jediné, zaplatí to v podstatě spotřebitelé, byť teda v domácnosti tam mají nějaký zákonný strop, ale firmy a podnikatelé nemají. To znamená, vytáhne se to z kapes spotřebitelů...

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
Pánové, jenom evidentně nerozumíte tomu, jak to funguje. Jde o to, že stoupla cena energie, takže se tam platím menší doplatek...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Když si pamatuju projednávání rozpočtu, tak SPD velmi vždycky kritizovalo podíl nebo poplatky za obnovitelné zdroje, jestli se fakt nemýlím a nechytejte mě za slovo, tak jste často předkládali v rámci pozměňujících návrhů snížení dotací na obnovitelné zdroje a dneska to kritizujete. Pane kolego, jako nejde něco dělat ve Sněmovně a ve studiu Partie jako říkat opak, to fakt nejde.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
My říkáme, že ten tunel, ty platby solárních baronů, který tady způsobily za minulých vlád
ODS a ČSSD, která to prosadila a mají z toho dneska politici tady těchto stran provize, tak my říkáme prostě, že to je potřeba omezit tady ty platby, ale je to potřeba i zákonem..., ne, že, ne, že...

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Vždyť se to děje. Vy jste to před lety navrhovali. Oni jsou, hnutí ANO i SPD něco dělaly, měsíc jsou v opozici. A když děláme něco podobného, tak to kritizujou, to je fakt neuvěřitelné.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Nesmí zaplatit domácnosti a spotřebitelé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám. Pánové,
Petr Fiala jako první použil termín Babišova drahota. Včera Andrej Babiš kontroval, že to je Fialova chudoba, nebo co to říkal na sněmu. Není to ale i drahota celé ODS, protože podle ekonomů je snížení daně z příjmu, to snížení superhrubé mzdy, snížení daně z příjmů bylo silným proinflačním faktorem...

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Proinflačním faktorem to bezesporu bylo, ale byla to snaha, jak nechat lidem více peněz v kapsách na i ty zvýšené náklady, mimo jiné související s nárůstem energií. A myslím si, že to přišlo ve správný čas, protože to přišlo v covidové krizi, kdy byla spousta špatných ekonomických zpráv a tohle byla jedna z mála, která mohla zvýšit ekonomický optimismus. Představa, že bychom zrušením superhrubé mzdy tady vytlačili nějakým způsobem inflaci nahoru, to ne, ta inflace skutečně byla vytlačena velmi uvolněnou měnovou politikou a velmi vysokými veřejnými výdaji, které rok od roku rostly o stovky miliard korun za vlády hnutí ANO, přestože k tomu nebyl nějaký důvod. Tu inflaci jsme si předplatili a teď jí potřebujeme i prostřednictvím úspor na straně výdajů ve státním rozpočtu prostě srážet dolů a alespoň ze strany vlády ji nepřifukovat ve chvíli, kdy se i Česká národní banka proti té inflaci, kterou já považuju opravdu za jeden klíčový, už ne jenom ekonomický, ale i sociální problém, který pokud bychom nechali skutečně plynout, jak to navrhovala paní kolegyně Schillerová, která kritizuje Českou národní banku, že začala bojovat proti inflaci, což je úplně neuvěřitelné, protože když bychom tu inflaci nechali skutečně růst tak, jak roste, tak všichni z historie víme, co způsobilo světové války, co způsobilo ty největší konflikty. I tam najdeme velmi vysokou inflaci s dopadem sociálním na velké vrstvy obyvatel. Takže pojďme s tou inflací, prosím, něco dělat, abychom k něčemu podobnému nedospěli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Ferjenčíku, Piráti nebyli v tom minulém volebním období příznivci tady toho silného snížení sazby daně z příjmu, nezasypává teď vláda díru, kterou si pomohla sama vyhloubit společně s hnutím ANO a SPD, jak tvrdí někteří ekonomové.

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
Lidé z ANO a SPD udělali nějaké ekonomické rozhodnutí, které udělalo v rozpočtu díru nějakých 100 až 120 miliard korun.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Není to pravda...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Podle ekonomů je to zhruba 80.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Na úrovni státního rozpočtu to je výrazně méně než 100 miliard, je tam ještě přičteno vaše zvýšení slevy na poplatníka...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Celý ten balíček, daňový balíček...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Když se bavíme o státním rozpočtu, tak jsou to desítky miliard.

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
Byly tam spotřební daň ještě na naftu. Bylo tam, byl tam stravenkový paušál, takže dohromady ten dopad toho daňového balíčku byl prostě přes 100 miliard. Každopádně my jsme s tím rozhodnutím nesouhlasili, stejně jako s ním nesouhlasila třeba TOP 09 tehdy. Nicméně podařilo se nám aspoň zvýšit tu slevu na poplatníka. To znamená, aby i nízkopříjmové rodiny na tom něco vydělaly a současně se nám podařilo zabránit tomu dopadu do rozpočtu samospráv, který my jsme považovali za naprosto neuvěřitelný, aby vláda brala peníze samosprávám a z toho vlastně dotovala svoji předvolební kampaň. Takže toto rozhodnutí padlo, my ho považujeme za trochu nešťastné, nicméně voliči rozhodli, že chtějí tuhle míru daní, tím pádem my to prostě respektujeme a v rámci vládní koalice jsme se domluvili na tom, jaký bude náš společný ekonomický program, kde je snaha prostě hledat úspory v provozu státu a dát ten rozpočet dohromady i s ohledem na tohle rozhodnutí. Já si taky myslím, že to přispělo k inflaci, přiznám, byl to i pan Juříček třeba na rozpočtovém výboru, poslanec hnutí ANO. Takže rozhodně to k inflaci nějakým způsobem přispělo, ale dal bych zapravdu panu Skopečkovi v tom, že rozhodující byla skutečně ta výdajová politika hnutí ANO ve vládě, kde se prostě zvyšovaly výdaje i v situaci, kde na to nebyly peníze.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pan Juchelka, potom pan Hrnčíř. Slova Davida Marka, ekonoma: „Vláda nechala lidem miliardy korun navíc, které by jinak byly vybrány na daních, kdyby nedošlo ke změně daně z příjmů fyzických osob.“ Nepřispěla vláda, hnutí ANO, sociální demokracie pro to nehlasovala, ale společně s
ODS s SPD k růstu inflace?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
My jsme opravdu chtěli nechat, jak říkal pan kolega Skopeček, co nejvíce peněz, peněz v rámci zrušení superhrubé mzdy občanům, to si myslím, že byla politika i toho minulého volebního období, například u zvýšení rodičovského příspěvku, u doplatku rodičáku na mladší dítě, zvýšení dávek v pěstounské péči, anebo příspěvku na péči, protože dlouho nebyly tady tyto položky nějakým způsobem, způsobem občanům navyšovány. Takže co se týká zrušení superhrubé mzdy, já jsem rád, že my jsme ODS dodali odvahu v tom, že pro to jednoduše zvedla ruku, protože říká to x let, ale nikdy s takovýmto návrhem de facto nepřišla, aniž by byla u vlády.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Fakt nelžete, fakt nelžete. Během minulého volebního období jsme přišli s návrhem na zrušení superhrubé mzdy asi 4×. Hnutí ANO pro to nikdy nezvedlo ruku, paní Schillerová vždycky řekla při stanovisku ministra - zamítavé.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Já mluvím, když jste byli u vlády.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Fakt neuvěřitelné.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Protože se z opozičních lavic samozřejmě tady tyto pozměňovací návrhy a tady tyto návrhy dělají úplně jinak, než když jste u vlády.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
8 let jste byli u vlády, 8 let jste zvyšovaly daně.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Já myslím, když jste byli u vlády samozřejmě. Takže já jsem rád, že zůstalo prostě více peněz u občanů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
SPD pro to také zvedla ruku ano, někteří ekonomové tvrdí, že to také pomohlo akcelerovat inflaci a drahotu, která tady je.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Když se podíváte na tu realitu, tak na té inflaci se to projevilo naprosto minimálně, protože ty domácnosti ty peníze vesměs uspořily, vždyť vklady našich obyvatel vzrostly asi o 500 miliard před covidem a doteď, když do toho započítáme daňové rezidenty, to znamená i podnikatele a firmy, tak je to asi 1500 miliard navíc, který zůstaly. To znamená, ty peníze neroztočily tady tu inflaci, ta inflace se sem dovezla, přerušení odběratelsko-dodavatelských řetězců, samozřejmě nedostatek různých komodit, to samozřejmě zvýšilo cenu, problémy v logistice, v dopravě. To znamená, to všechno mělo na to vliv samozřejmě a růst energií. To znamená, to bylo vskutku vizionářské rozhodnutí, že jsme lidem nechali více peněz v peněženkách, aby mohli lépe bojovat s tou inflací a s tou drahotou, která tady je. A říkám, prostě zatěžovat energie jako luxusní zboží 21 %, nebo základní potraviny 15% DPH, prostě to je nemravné a mělo by se to snížit. A samozřejmě, a bylo to vidět i na konci roku, když se odpustilo DPH v listopadu a v prosinci na energie, že i tu inflaci to zkrotilo i víc než 1 %. To znamená, měli bychom základní potraviny té energie prostě dát do nějaké snížené 5% sazby, aby prostě ta inflace taky slezla dolů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, protože jste tady tři na jednoho, tak ještě přidám jeden protiargument. Podle ekonomů na tom vydělají hlavně vysoce příjmoví, kterým zůstalo víc peněz a lidé, promiňte, lidé, kteří platí už nízké daně, tak vlastně to vůbec nepocítili, nebo dokonce žádné daně.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Proto my jsme velice tlačili na to, aby se spíše zvýšila základní sleva na poplatníka, že pomůže více těm nízkopříjmovým, nakonec jsme prostě s
ODS našli nějaký kompromis, že se zvýšila ta základní sleva a zároveň se zrušila superhrubá mzda. To znamená, ano, procentuálně nejvíc ušetřili ti vysoce příjmoví a taky nejvíc platí daní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Skopeček se ještě nadechuje, poslední reakce.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Když tu máme skupinu, která díky odpočitatelným položkám neplatí daně žádné, ty nejníže příjmoví, tak je jasné, že když se daně snižují, tak to na ně nedopadne. Ale na drtivou většinu skupin obyvatel skutečně to zrušení superhrubé mzdy vedlo k tomu, že jim zůstalo 7 % čistých příjmů navíc, což si myslím, že v té covidové krizi bylo pomáhající. Mně se líbí ta kritika ze strany Pirátů, kteří nejdřív říkali, že to vlastně jako roztočí inflaci, předtím to kritizovali, že lidé většinou uspořili, protože rostly ty vklady, což se také vylučuje. Já si myslím, že to bylo správné rozhodnutí. My jsme ho měli dlouhodobě v programu, snažili jsme se o něj roky, hnutí ANO vládlo 8 let, mělo ministerstvo financí. My jsme to ve Sněmovně navrhli nesčetněkrát, hnutí ANO vždycky bylo proti, až ve chvíli, kdy se blížily volby, protože oni vždycky dělají politiku jenom kvůli volbám, jenom populistickou politiku, jenom aby si nakoupili voliče, tak v tu chvíli před volbami po x-té hlasovali pro. Popřeli sami sebe, když předtím hlasovali proti zrušení superhrubé mzdy mnohokrát.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobré, ještě musím nechat reagovat...

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
To jako to, co mám jako tady k tomuto říct, my se...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Můžete na to reagovat, protože pan Skopeček řekl, že si kupujete hlasy voličů.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Samozřejmě, že si hnutí ANO nekupuje hlasy voličů tím, že se snaží v rámci covidové krize, inflační krize, v rámci energetické krize pomáhat občanům, kteří jsou na tom biti. To, že vy pomáhat jednoduše nechcete, tak o tom svědčí čísla, která jdou z úřadu práce lety, a to je, že o to požádalo v tuto chvíli 20 tisíc lidí z těch třeba 280. Já říkám, že to může být až 900 000 lidí, kteří o příspěvku na bydlení by se měli dozvědět. Jenom říkám a podotýkám, že z dat minulého, minulého roku, pouze z 10 seniorů, kteří měli nárok na příspěvek na bydlení, o to požádali 2, a u rodin z 10 4 rodiny.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám k tomuto tématu. Pojďme ještě na úroky a na hypotéky. Česká národní banka v rámci boje s inflací zvýšila základní sazbu na úroveň nejvyšší za 20 let, dopadá to na rodiny s hypotékámi, některé mají splátku i o 5 000 vyšší za měsíc, než měli třeba před rokem. Zájem o hypotéky je rekordně malý. Co řeknete mladým rodinám nebo rodinám, které si chtějí vzít hypotéku, které si chtějí pořídit vlastně bydlení. To, že prostě cesta k vlastnímu bydlení se pomalu, ale jestli zavírá, pane Ferjenčíku.

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
Tam je vždycky potřeba se podívat na ten trh jako celek, jaký to má efekt. To znamená ten krok centrální banky, který je vynucený snahou bojovat proti tomu zdražování, může mít v dalším horizontu zase ten efekt, že ty nemovitosti o něco zlevní...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Zatím se to neděje.

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
Dá se čekat, že se zpomalí ten růst a může se otočit i ten trend. Samozřejmě problém je v situaci, kdy je možné si brát úvěry v eurech, to znamená, vlastně naši občané budou platit raketu za úroky a ten růst cen se nezpomalí, když to budou skupovat zahraniční investoři. Takže tady je nějaká obrovská dysbalance na trhu, kterou způsobila primárně měnová politika Evropské centrální banky, amerického FED a i České národní banky, která byla ve vleku v kombinaci ještě s fiskální politikou naší vlády, tehdy vlády hnutí ANO samozřejmě. Každopádně celý tenhle komplex vlivů vedl k tomu raketovému růstu cen nemovitostí ještě v kombinaci s tím, že česká města jsou velmi atraktivní pro život, takže se do nich stále stahují lidi, a to i ze zahraničí a také si lidi zvykají na větší životní komfort, takže klesá počet obyvatel na metr čtverečný. Takže ty vysoké úroky centrální banky můžou minimálně zpomalit, možná i otočit ten trend vývoje cen nemovitostí, což je pozitivní samozřejmě pro ty lidi teď, co mají refinancování hypotéky, těm to zrovna nepomůže. Tam se dá apelovat jenom na větší obezřetnost, aby si lidi nechávali trochu rezervu ve chvíli, kdy si tu hypotéku berou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, váš vzkaz je jaký, jděte do nájmu, teď si prostě to nemůžete dovolit, potom se...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Je potřeba jenom říci, že nedostupné vlastnické bydlení není kvůli o něco vyšším úrokovým seznam, ale kvůli velmi nízké nabídce na trhu bydlení, prostě málo se staví, je málo nových bytů. Za to nemůže ani ta centrální banka, jako za to může politická reprezentace kvůli tomu, že není schopna dlouhá léta zjednodušit stavební řízení, zjednodušit územní plánování, prostě rozjet výstavbu, která je třeba. Pokud nebude na trhu více bydlení, více nových bytů, tak s cenou nemovitostí skutečně nic neuděláme. Co se týče těch úroků, tak je třeba přece říkat, že něco jiného je nominální úroková sazba, dneska třeba vyšší. A když se podíváme na právě výši inflace, tak ty reálné úroky jsou furt v záporu. Čili ta centrální banka jenom trošku šlape na brzdu. Já také kritizuji Českou národní banku v tom, ne, že zvyšuje úrokové sazby, to si myslím, že musí dělat kvůli té inflaci, trošku nesouhlasím s tou razancí a rychlostí toho zvyšování, ale ona s tím něco musela dělat, prostě období, kdy byly nulové úrokové sazby, to není normální ekonomické období, to nemůže trvat věčně i z důvodu toho, že v budoucích krizích prostě chceme mít i v té měnové politice prostor, abychom mohli ty úrokové sazby, až přijde nějaký problém, snižovat. V této době jsme žádný prostor neměli a musíme si ho vytvořit. Čili velmi nízké až nulové úrokové sazby byla perioda, která musela jednou skončit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jsme na té cestě, že už prostě se nikdy nedostaneme na tak nízké sazby a že mnoho lidí na hypotéku nedosáhne a na vlastní bydlení, pane Hrnčíři?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Já se obávám, že ta razance, s jakou teda ta Česká národní banka přistoupila k tomu zvedání těch úrokových sazeb, ta skutečně v podstatě odstřihla mladé rodiny od bydlení, to si myslím, že je reálné, ale problém je v tom, že ti, co refinancují ty hypotéky a neměli možnost se na to příliš připravit, když si vezmeme, že ta úroková sazba na těch hypotékách se pohybuje někde o 3 % víc, než tomu bylo třeba před rokem...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Ale úplně při jiné inflaci, pane kolego.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Dobře, ale vemte si, že průměrná hypotéka u nás je 3 400 000 Kč, tak si promítněte ty 3 % navíc. To znamená, pokud někomu končí fixace letos, tak bude muset platit o 100 000 na úrocích ročně víc a o tolik nerostly platy, to prostě to je suma, která spoustu domácností pošle do problémů, že budou muset třeba i prodávat ty nemovitosti. Tohle to jsou věci prostě, na které se ty domácnosti nemohly připravit a třeba 100 000 na úrocích navíc oproti, v té splátce to mají, to je prostě taková suma, se kterou se spousta domácností není schopna vyrovnat.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Podívejte se, jaké byly úrokové sazby před krizí 2008/2009. To, co máme dneska, fakt není nic mimořádného. Mimořádný bylo to období...

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Ten skok je obrovský.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Mimořádný období těch velmi nízkých, někdy i záporných úrokových sazeb.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Juchelka.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Vždyť jde přece o ty rodiny. Já to tady doplním, tady jde skutečně o to, že pokud se budou zvyšovat ty měsíční splátky na hypotéky plus se k tomu budu navyšovat ceny energií, tak já se potom ptám, a zmrazily se samozřejmě třeba platy státních zaměstnanců, tak já se ptám, kde na to ti lidi, dobře, nezvýšily se o natolik, tak já se ptám, kde potom na to ti lidi vezmu a jak jim ten stát pomůže, protože například, pokud máte stejnou rodinu ve stejném bytě, akorát ta jedna rodina je v pronájmu a ta druhá má byt družstevní nebo v osobním vlastnictví, tak tato rodina už prostě jednoduše i při stejných nákladech na bydlení nedosáhne na příspěvek na bydlení a ta v tom pronájmu na něj dosáhne. A tady toto jsou pořád tady ty dysbalance, za které já tuto vládu kritizuji, protože v té energetické chudobě skutečně nepomáhá všem, nepomáhá ani všem stejně, pokud chce u nákladů na bydlení. A jak říkám, já si myslím, že cestou je skutečně ta pomoc plošná.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Nic jste nedělali, když jste byli ve vládě. Energetickou krizi jste, ne způsobili, ale velmi jste se na ní spolupodíleli. Vláda začala po svém nástupu okamžitě něco dělat, valorizovala v sociální politice příspěvky pro ty, na které dopadají ceny elektřiny nejvíce, pokud se ta situace bude vyvíjet dál špatně, samozřejmě vládní koalice bude reagovat. Ale od někoho, kdo ten problém spolu způsobil, mně to fakt přijde jako, nefér je slabé slovo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Ferjenčík.

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
My skutečně v situaci, kdy jsou ty úrokové míry mimořádně nízké, prostě ty ceny nemovitostí rostou prostě do nebe, že když jsou nulové úroky, tak samozřejmě můžete platit jako stoletou hypotéku, to se stalo třeba v severských zemích, že lidé vlastně si za život nejsou schopni tu nemovitost pořídit. Takže to, že se dostaneme do nějakého normálu, může mít vlastně i pozitivní efekt z hlediska dlouhodobých cen nemovitostí a je potřeba řešit teď ty konkrétní problémy lidí s tou, s tím refinancováním, spíš než kritizovat národní banku, která je nezávislá a měla by spíš mít, rozhodně by neměla být pod permanentní palbou politické reprezentace, to si myslím, že třeba paní Schillerová dělá velice špatně. Myslím si, že národní banka se snaží skutečně plnit své zákonné poslání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Ještě jedna věc. My jsme tady měli ještě před rokem jsme tady měli novelu zákona o České národní bance. S kolegou jsme velmi pracovali na tom, aby ten zákon byl přijat v podobě, která by dopadla co nejméně na nejmladší rodiny žádající o úvěr. Tam prostě paní ministryně Schillerová přicházela s poměrně nárůstem restrikcí, co se týče podmínek, kdo si může žádat nově o hypotéku. Léta jsem ten zákon brzdil v Poslanecké sněmovně, co to šlo, kolegové z hnutí ANO pro něj hlasovali a tlačili. A dneska tady budou jako teoretizovat, jak lidé nebo mladí lidé nemohou jako se dostat k bydlení. Co jste říkali při tom zákoně? Vy jste ho tlačili, vy jste chtěli zpřísnit prostě podmínky poskytování hypoték. A dneska, když se vám to mediálně hodí, tak tady prostě předvádíte tuhle tu etudu, vždyť je to úplně neuvěřitelný.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
V minulém roce si vzalo rekordní počet hypoték rekordní počet lidí, teď to klesá, jak říkala paní moderátorka Tománková, a je to díky tomu, že si lidé nebudou prostě do budoucna moci dovolit své vlastní bydlení.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Vždyť vy jste hlasoval pro zpřísnění těch podmínek pro to, aby si lidé mohli brát...

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Ano, takže faktem je, že v minulém roce si vzalo co nejvíce lidí rekordní počet hypoték, ano, za rekordní, a taková je realita, taková je realita v tuto chvíli...

Mikuláš FERJENČÍK, stranický garant pro oblast veřejných financí /Piráti/:
Proto pojďme podpořit družstevní bydlení, pojďme podpořit obecní výstavbu a pojďme zjednodušit stavební řízení, souhlas s tímhle.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Stavební řízení zjednodušujeme.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
To těm, co skokově rostou úroky, nepomůže. Maďarsko třeba sáhlo k zastropování třeba úroků hypoték, to znamená, je nějaká cesta prostě, kdy je potřeba pomoct, ale já od té vlády prostě neslyším žádné řešení. Jako my se budeme dívat na to, jak ty rodiny prostě nemají na to splacení, jak jim prostě budou exekutoři zabavovat ty domy a ty byty a prostě vláda cynicky jenom přihlíží, nedělá nic, mně to přijde...

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
A hází se prostě...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Co bychom měli dělat se vzrůstajícími úroky? Vláda by měla co, Českou národní banku, nezávislou instituci obsadit...

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Třeba jako Maďaři zastropovali ty úroky hypoték...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
...zvedat úroky, nebo co bychom měli dělat?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Říkám třeba po vzoru Maďarska, aspoň něco dělat.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Co po vzoru Maďarska?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Zastropování úroky.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Tam si brali lidé úvěry v eurech, což způsobilo celou řadu problémů. Takže jestli mluvíte o příkladu Maďarska, tak to není úplně nejlepší model, který bychom měli následovat.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Před 15 lety to měli Lotyši a další, samozřejmě to není dobrá, to souhlasím, ale zastropování úroků v Maďarsku teď třeba těm mladým rodinám pomáhá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuju za velmi zajímavou diskusi nad ekonomickými tématy, které trápí mnoho lidí. Jan Skopeček, Aleš Juchelka, Jan Hrnčíř a Mikuláš Ferjenčík byli mými hosty. Na shledanou.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Děkujeme za pozvání, krásný den.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /ANO/:
Na shledanou.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS