10. února 2022

Senátorský klub ODS a TOP 09: Projednáváme pandemický zákon

(www.ods.cz) Senátoři se dnes budou věnovat novele pandemického zákona, který Sněmovna schválila v legislativní nouzi. Cílem této novely je ochrana všeobecného zdraví a zároveň maximální efektivita zavedených opatření. Vládní verzi upravili poslanci ve spolupráci s některými senátory pozměňovacím návrhem, který zkracuje účinnost na 30. 11. 2022, odstraňuje pravomoc zakazovat veřejné a soukromé hromadné akce, umožňuje informovat o nařízené karanténě a izolaci skrze SMS zprávy a zároveň vypouští působnost Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra. Senátoři ODS a TOP 09 nebudou o této novele hlasovat jednotně, většina je však odhodlaná novelu pandemického zákona podpořit.

„Dnes nás čeká projednávání novely pandemického zákona. Hlasování senátorů ODS a TOP 09 nebude jednotné. Většina však tuto novelu podpoří, včetně mě. Určitě nejsem přesvědčen, že je tato novela v rozporu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod. Po srovnání všech tří zákonů a souvisejících omezení, která tyto zákony umožňují – krizový zákon s nouzovým stavem, pandemický zákon s pandemickou pohotovostí a zákon o ochraně veřejného zdraví, mi jednoznačně vyplývá, že pandemická pohotovost je nejmírnější a nejlépe kontrolovatelná varianta směrem k omezení lidských práv. Díky poslancům a některým senátorům došlo k poměrně rozsáhlé úpravě původní vládní předlohy. I to je z mého názoru další důvod, proč hlasovat pro. Určitě musíme začít pracovat na nějaké obecné novele či ustanovení pro epidemie a pandemie. Náš právní systém není nachystaný na takovou celorepublikovou pandemii a je třeba se z předchozích chyb poučit a do budoucna se lépe připravit,“ říká předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Novela pandemického zákona je vyvážená a zajišťuje akceschopnost vlády při řešení pandemie při přetrvávající kontrole ze strany Poslanecké sněmovny i Nejvyššího správního soudu. Jsem přesvědčen, že Senát vyslyší mé argumenty a novelu schválí,“ sděluje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.