4. února 2022

Události, komentáře ČT24: Začaly zimní olympijské hry v Pekingu

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byla poslankyně Eva Decroix.

Celou debatu s Evou Decroix můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
V Pekingu začali čtyřiadvacáté zimní olympijské hry, poznamenané pandemií covidu i diplomatickým bojkotem řady zemí, v čele se Spojenými státy. I tak úvodní ceremoniál sledovaly desítky premiérů a prezidentů, včetně například Vladimira Putina. Peking je prvním městem, které hostilo letní i zimní olympiádu.
Kromě Spojených států hry v Pekingu bojkotuje Austrálie, Británie, Kanada, Nizozemsko nebo Dánsko. A do Pekingu nepojede ani žádný z českých ministrů. Ze všech zemí zaznívá stejný důvod – porušování lidských práv v Číně.

Nancy PELOSIOVÁ, předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA:
Čínská lidová republika se dopouští vážného porušování lidských práv včetně genocidy. Během následujících dvou týdnů je morální povinností zaměřit se na rozsáhlé porušování lidských práv hostitelskou zemí. Vzkázala bych našim atletům následující: Jste tam, abyste soutěžili. Neriskujte vyvolání hněvu čínské vlády, protože je krutě nemilosrdná.

Eva Decroix z
ODS, členka sněmovního zahraničního výboru. Dobrý večer.

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
Dobrý večer vám i divákům.

A je tu také
senátor Michael Canov, místopředseda ústavněprávního výboru. Dobrý večer i vám.

Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Předpokládám, že oba držíte palce našim sportovcům, ale zajímá mě, jestli se budete dívat i v televizi. Paní Decroix, budete to bojkotovat i v rámci sledování televize?

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
To jste mi nepoložila nejjednodušší otázku.

Já vím.

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
Protože to je velké morální dilema, ale budu sledovat. Budu sledovat, protože si myslím, že je nutné oddělit tu sportovní část od té politické. Takže tak jako se k tomu mohu vyjadřovat politicky, tak si myslím, že naši sportovci si zaslouží tu podporu a je tam spousta hezkých okamžiků, ještě vůbec před tím, než to začalo, které mě těší, když si vzpomenu teď jenom na ten knír, na vzpomínku Evy Samkové, tak budu sledovat, protože tyhle okamžiky si nechci nechat ujít.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Vy nebudete mít morální dilema?

Michael CANOV, místopředseda senátního ústavně-právního výboru /SLK/:
Již jsem sledoval, a sledovat budu dál. Na olympiádě jsou naši sportovci a sportovci z celého světa, mimochodem naše rekordní výprava, i rekordní třeba výprava Spojených států amerických, a já ty sporty sledovat chci, a chci fandit našim i sympatickým sportovcům z jiných zemí.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Paní Decroix, Česko se tedy připojilo k tomu politickému bojkotu, to jsem říkala už na začátku, přece jen se zeptám, kdyby byla Čína o něco blíž, takové dvě hodiny vlakem, a vy byste měla pozvánku, jak moc byste to zvažovala?

Vůbec.

Nejela byste?

Určitě ne.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A líto českých sportovců vám není? Protože oni by chtěli, aby se na někdo díval přímo na tom stadionu, ale neustále z médií poslouchají jenom to, kdo nepřijede.

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
Mně je jich líto i nelíto. Já si nemyslím, že si zaslouží lítost, protože oni tam jeli proto, aby hájili to, co je jim nejbližší, jejich práci, jejich úsilí. A na straně druhé organizátoři a Mezinárodní olympijský výbor je vystavil do situace, kdy si myslím, že tak jako to morální dilema máme i my, tak i ty jejich medaile jsou možná tak trošku jako zastíněné tím smutkem, protože ono to olympijské hry nejsou jenom o tom sportu, nejsou jenom o té soutěživosti, olympijské hry mají od začátku ve vínku a v chartě i nějakou lidskou důstojnost, i nějaké univerzální etické principy. A ty my víme, že tady nejsou úplně stoprocentně respektovány.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pro sportovce je olympiáda vrcholem jejich kariéry, to se poštěstí možná jenom jednou za život. Na druhou stranu, oni za to přece nemohou?

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
Proto tam také jsou, proto tam také jsou.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Máme chtít od sportovců, aby se zamýšleli, aby filozofovali.

Ne.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Aby se zamýšleli nad stavem lidských práv?

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
Ne, máme od nich chtít, aby tomu dali maximum, a proto tam jsou, a proto je správné, že zatímco politici, v uvozovkách „vyhlásili bojkot“, jakkoliv je to velmi slabé, možná to nebude mít ten efekt, spíše velmi pravděpodobně nebude to mít ten efekt, ale je to symbolické, ale sportovci jsou tam proto, aby nás reprezentovali, a my jsme tady, teď nyní v tomto okamžiku, poté, co jsme se k tomu nějakým způsobem postavili politicky, především proto, abychom jim drželi palce.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Podle odborníků se od minulé olympiády v Pekingu, která se konala v roce 2008, stav dodržování lidských práv v Číně dramaticky zhoršil. Není ten politický bojkot ale adekvátní?

Michael CANOV, místopředseda senátního ústavně-právního výboru /SLK/:
Já vím, ujgurská menšina a další. Já nechci zažít bojkot sportovců. Já jsem ho zažil, jak Moskvu 80, tak pak především Los Angeles 84, a ti sportovci si to nezaslouží. Jako on ten problém s tou Čínou vznikl někde jinde, v tom, že Čína byla vybraná jako země pořádající olympiádu, a tehdy možná byla chyba, že odstoupilo Oslo, Stockholm, vlastně Krakov, Lvov a zůstala tam jenom Čína, Kazachstán, a byl vybrán poměrem Olympijského výboru 44 ku 40. Takže já jsem rád, že sportovci sportují, protože to je jejich život, to je jejich náplň. A já myslím, že my ostatní máme fandit. Ale jinak bych doplnil. Já doufám, že nikdy nenastane situace, že budeme mít dvě hodiny vlakem do Číny.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A to tady probereme s ministrem dopravy, Kupkou. Ale myslím, že tohle téma nepadne. Jak si vysvětlete to, že některé země před těmi sedmi, osmi lety odstoupily? Není to vlastně trošku vlastně jejich chyba? Nemáme jim to teď vyčítat?

Jakože bojkotovali?

Ne, myslím to.

Jo, že odstoupili.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Proč odstoupili, když se vybíralo, kde se budou, kde se bude olympiáda konat.

Michael CANOV, místopředseda senátního ústavně-právního výboru /SLK/:
Jako já už jsem se nad tím zamýšlel, možná, tady by se možná mohla i uplatnit Evropská unie, aby podporovala třeba i jako pořadatelská města, která mají zájem pořádat. Já třeba vím, že Krakov odstoupil kvůli tomu, že tam občané dali přednost metru, jestli se nepletu, jsem četl a další. A to je samozřejmě chyba, protože pak tam nezůstanou žádné pořádající země. Takže by se i toto ve světle událostí mělo zvážit, aby do budoucna prostě vždycky ti kandidáti relevantní byli. Mimochodem, kdyby neodstoupilo Oslo, tak by vyhrálo zcela určitě.

Vy s tím souhlasíte?

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
Já to jenom malinko doplním. Já totiž vnímám, že dnes nyní se k tomu všichni vyjadřujeme, ale ono je tak trošku pozdě. Dnes je opravdu možné jenom podporovat sportovce. Ale my jsme měli mnoho let od toho, kdy to rozhodnutí padlo, a je pravda, že jsme ho všichni nějakým způsobem promlčeli.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A šlo tam s tím upřímně něco dělat? Během těch let?

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
Zpětně je těžké si říct, jestli bylo něco možné dělat, ale zřejmě ano, pokud to není dneska...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A co když se něco takového podobného stane v budoucnu? Budeme moci zasáhnout?

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
To rozhodnutí nebylo správné, se domnívám, už v okamžiku, kdy bylo přijato, protože, a vy jste to říkala už ve vaší otázce, už při minulých olympijských hrách jsme věděli, že v Číně dochází k vážnému porušování lidských práv. Ta situace se jenom zhoršuje, a přesto jsme vlastně jako to rozhodnutí přijali, nesouhlasili s ním, a ani ta politická scéna se proti němu neohradila.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Jak oba vnímáte vystoupení pana prezidenta Zemana, který v nahrávce vzkázal, cituji: „...že je zásadně proti zneužívání olympijské myšlenky pro politické cíle.“ A dále cituji: „Nyní je jemnější forma tohoto zneužití, kdy bojkot se vyhlašuje jenom u politiků, a nikoliv u sportovců.“ Jak moc jde vlastně o to, abychom si Čínu nepopudili z nějakých ekonomických důvodů?

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
Ty věci je nutné rozlišovat. A pokud my máme zájem s Čínou nadále obchodovat, je to náš obchodní partner, to je věc jedna. Na straně druhé, my si nemůžeme říct, že pokud s někým chceme obchodovat, a tady je prosím nutné říct, že prozatím, tak jak to pan Zeman, a pan prezident i v minulých letech prezentoval, že Čína bude zde poměrně masivně investovat, k tomu stále ještě nedošlo, zatím stále my jsme čím dál závislejší na Číně, to znamená, stále více dovážíme, ale není možné peníze vyměnit za nějakou svobodu a za nějaké principy. To znamená, ty roviny jsou odlišné. A pokud někde dochází k něčemu, co se dokonce mezinárodní komunita odvážila definovat jako genocidu, to prosím, není nějaký termín, jakože někde dochází jenom k porušování lidských práv. Máme zde až 1 000 000 lidí, kteří jsou někde v koncentračních táborech, které možná čínská komunistická strana nazývá převýchovné tábory, ale stále tam dochází, je to genocida, tak není možné se tvářit, že tam k ničemu nedochází, jenom proto, že na tom v uvozovkách „chceme vydělat“ nebo je tam nějaký ekonomický zájem.

Pane
senátore?

Michael CANOV, místopředseda senátního ústavně-právního výboru /SLK/:
Pan prezident Zeman, to je prostě Čínofil, když on vlastně, dokud mohl jezdit do zahraničí, tak jezdil vlastně opakovaně především nebo možná pak už jenom do Číny. Prostě pana prezidenta nepředěláme, s tím ale znova zdůrazňuji, sportovní část je zachována, ti sportovci tam jsou, to je to podstatný, tou neúčastí politiků se jenom dává vzkaz k těm porušováním těch lidských práv, jak tady kolegyně jako správně definovala, a k tomu prostě dochází, takže já si myslím, že ten postoj naší republiky je správný.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Seznam Zprávy upozornily, že proti Číně rebeluje Litva, posílila vztahy s Taiwanem a za to ji Čína trestá omezením exportu všeho, co je z Litvy. Měli bychom být opatrní, jak moc?

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
My nemůžeme být více opatrní. Já si myslím, že my musíme být především na úrovni Evropské unie, i my jakožto stát, my musíme být pevní v našich principech. My se nemůžeme nechat nějakými způsoby vydírat. Ta první reakce Číny v okamžiku, kdy evropští politici oznámili bojkot, tak byla taková, draze zaplatíte, a vy politizuje olympijské hry. Ale teď jenom, prosím, dnes totiž nastala zrovna v tomto, v tomto bodě, co se týče politizace, dle mého názoru velmi zásadní zlom, a to v okamžiku, kdy v rámci olympijských her, v okamžiku, kdy veškeré kamery světa míří na olympijské hry, tam přijede pan prezident Putin a vyhlásí poměrně zásadní stanovisko, a dojde tam k podpisu zásadního prohlášení, které je velmi důležité z ohledu té celé geopolitické situace, se vlastně vyjadřuje proti USA a proti NATU, to znamená, ta politizace tam je, a ne dokonce ze strany těch evropských států, ale ze strany Číny a Ruska.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Souhlasíte s tím, že ten tlak ustojíme tím, že bude Evropa jednotná?

Michael CANOV, místopředseda senátního ústavně-právního výboru /SLK/:
Já bych především řekl, že mně úplně vyděsilo, když začala ta koronavirová krize, když se zjistilo, jak strašně celý svět je na Číně závislý. To mě úplně vyděsilo, včetně Spojených států, že všechno se vlastně vyrábí v Číně a podobně. Takže v tomto by si měl dát stát jako svět pozor a začít být nezávislý ekonomicky jako na té Číně. A jinak Evropa by samozřejmě jednotná být měla v tomto postoji.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Obecně, do jaké míry by politika měla zasahovat do sportu? Ono se o tom stále mluví, že by se to míchat nemělo, ale obejde se to? Jde to vůbec oddělit?

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
Já si dovolím jenom krátce reagovat, asi si nevzpomenu úplně přesně na jméno, ale již před olympijskými hrami v Berlíně, v tom roce 1936, tam bylo ze strany německého pořadatele, právě toto prohlášení, že není možné míchat politiku a sport. A poté víme, co nastalo, jakým způsobem byly ty olympijské hry zneužity k propagandě nacistického režimu a ta hranice je velmi úzká. A nemyslím si, že jde úplně o míchání politiky a sportu, ale především v tom sportu jsou nějaké principy, které jsou nepřekročitelné, a ty stejné principy jsou i v politice.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Jiří Kejval z Českého olympijského výboru před dvěma dny prohlásil pro ČT Sport tohle: „My jsme sportovcům řekli, ať si říkají, co chtějí, nemůže se jim nic stát. Nechci komentovat politický režim, proto tady nejsme, ale tady na olympijské půdě jsou sportovci v bezpečí a mohou si říkat, co chtějí.“ Věříte, že v tomhle smyslu mají sportovci absolutní svobodu?

Michael CANOV, místopředseda senátního ústavně-právního výboru /SLK/:
Jako teď na olympiádě v Číně? No nevím, jestli mají svobodu projevu, ale myslím, že by následky mohli nést po tom projevu, ano, tak dali, že tam podle mě odposlouchávané všechno bude, ale nechci říkat, že pan předseda Olympijského výboru nemá pravdu, tak to je, to si myslím....

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A obecně, platí to nebo ne?

Michael CANOV, místopředseda senátního ústavně-právního výboru /SLK/:
No, tak obecně, jako kdo se vyjádří nějak radikálně nebo podobně, tak mívá problémy nejen v Číně, teď, to prostě tak chodí no.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Poslední dotaz na vás oba, když je olympiáda na úplném začátku, co si jako ponaučení máme z těchto olympijských her odnést? A ptám se politiků, takže čekám, že se nebudeme bavit o sportovních věcech.

Eva DECROIX, členka sněmovního zahraničního výboru /ODS/:
Já si myslím, že už jsem to částečně odpověděla. A je to o tom, že my jsme tušili, že to není úplně dobře, ale podcenili jsme to. A nyní se, a omlouvám se za to, předháníme vlastně v těch prohlášeních o tom, proč je to špatně, proč to z té politické a symbolické roviny je špatně, ale mezinárodní komunita a především tady bohužel Mezinárodní olympijský výbor tu situaci podcenil, již v té přípravě, to znamená. A je to velmi jednoduché, já v rámci přípravy dnešní dnešního rozhovoru jsem si pouze vytiskla Chartu Olympijského výboru a hodnoty jako respekt základních univerzálních etických principů nebo zachování lidské důstojnosti. Jsou tam vypsány v čl. 1 a 2. A my jsme na ně zapomněli a nyní se divíme vlastně těm následkům. To znamená, za mě asi poučení, nezapomenout zase na ty základní principy, které jsou protkané všemi činnostmi, ať se jedná o sport nebo tu mezinárodní politiku.

Souhlas?

Michael CANOV, místopředseda senátního ústavně-právního výboru /SLK/:
Připravit se na olympiádu už roky předtím, to znamená, když se vybírají ta města. Evropa, a Evropská unie zvlášť, by si měla dát záležet na tom, aby na každé olympiádě měla své kandidáty, a ty podpořila, a pak by se tyto situace zřejmě nevyskytovaly.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Moc vám oběma děkuji za rozhovor. Na shledanou.

I my děkujeme.

Na shledanou.

Na shledanou.

Michael CANOV, místopředseda senátního ústavně-právního výboru /SLK/:
A sportovcům držíme palce.

Přesně tak.

Eva Decroix