2. února 2022

Televizní noviny: Jádro a plyn mají dočasně zelenou

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu premiér ČR a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na tn.cz.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
A ve vysílání je s námi premiér
Petr Fiala.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer. Pane premiére, Evropská unie dočasně zařadila plyn a jádro na seznam čistých zdrojů energie. Jsou tím vyřešeny naše případné problémy s dostavbou jaderných bloků?


Petr FIALA, předseda vlády a předseda strany /ODS/:
Je to velmi důležité pro Českou republiku. Je to velký posun proti těm původním návrhům. To, že je tam jádro a plyn, které jsou uznány jako ty zdroje, které budou dlouhodobě přijatelné a podporovatelné, je pro Českou republiku naprosto zásadní. My bychom bez toho si nezajistili naši energetickou soběstačnost, nemohli bychom dlouhodobě čelit růstu cen energií a díky tomu to všechno můžeme udělat. Předcházející vláda a premiér Andrej Babiš odsouhlasil Green Deal a nikam se dál neposunul. Tady se nám podařilo i díky velkému diplomatickému úsilí České republiky dosáhnout toho, že se do taxonomie dostalo jádro a plyn, což je v zájmu českých občanů a České republiky. Já bych chtěl tady poděkovat všem diplomatům, úředníkům, politikům, kteří za nás v Bruselu se snažili o to, aby to takto dopadlo.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Ale podle některých odborníků ani dostavba nových bloků nemusí stačit k pokrytí poptávky po elektřině? Existují už třeba plány na stavbu úplně nové elektrárny? Případně máte už lokalitu?


Petr FIALA, předseda vlády a předseda strany /ODS/:
Rozlišme dvě věci. Ta jedna je, že to, co teď budeme dělat, je vlastně dostavba Dukovan, a tu nahradí jenom ty bloky, které budeme muset odstavit. Kromě toho je potřeba začít pracovat na rozšíření Temelína tak, abychom skutečně tu jadernou energii měli v rozsahu, který budeme potřebovat. A jaderná energie sama, která je pro nás životně důležitá, bez ní by to nefungovalo v České republice, tak jaderná energie sama o sobě nestačí. Musíme také, jak jste už slyšeli, modernizovat plyn. Potřebujeme ale také pracovat na tom, abychom sem dováželi více zkapalněného plynu, i to snižuje třeba naši závislost na Rusku, a je potřeba pracovat taky na obnovitelných zdrojích. Ten náš cíl je 100 000 fotovoltaik na střechách veřejných budov a soukromých domů.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Ano. Pojďme k dalšímu aktuálnímu tématu dneška. Nejvyšší správní soud zrušil povinnost prokazovat bezinfekčnost v restauracích a hotelích. Pro občana možná déja vu, jiná vláda, stejný problém. Teď máte týden na to situaci vyřešit. Už víte jak?


Petr FIALA, předseda vlády a předseda strany /ODS/:
Ono je potřeba říct, že to je problém, který jsme zdědili. To rozhodnutí naše vláda obnovila, ale ono platilo od listopadu a přijala ho vláda Andreje Babiše. A já myslím, že tohle ukazuje jednu věc: to právní prostředí není dostatečně připravené na boj s pandemií. Předcházející vláda to neřešila, my to řešit chceme, ale krátkodobě to nejde. My jsme se seznámili s tím rozsudkem a pracují naši odborníci na tom, abychom během velmi krátké doby přinesli řešení, které bude jak v souladu s rozhodnutím soudu, tak příznivé pro občany.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Poslední otázka se v podstatě týká také tohoto problému, respektive toho, co se dnes odehrává nebo respektive od včerejška odehrává v Poslanecké sněmovně. Den a půl se jedná, jedná a ještě se nehlasovalo. Připouštíte, že to je nová situace ve Sněmovně, která se stane pravidlem pro celé funkční období? A už jste přemýšleli o tom, jak třeba jednat s opozicí v budoucích podobných problémech, aby se toto nestávalo?


Petr FIALA, předseda vlády a předseda strany /ODS/:
My s opozicí jednáme. Ale já myslím, že i občané vidí a udělají si sami obrázek o tom, kde už je prostě hranice nějakých rozumných výhrad ze strany opozice a obstrukce, která má nějaká pravidla, a kde už je to o blokování demokratického procesu v Poslanecké sněmovně. Já myslím, že to ani nemusím komentovat. Ale mimochodem to dnešní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ukazuje, jak je potřebné novelizovat ten pandemický zákon, jak to bude chránit občany, jak je důležité takový nástroj mít. Takže ta obstrukce opozice jde proti zájmům českých občanů a jde to i proti určitým demokratickým pravidlům, a to mě mrzí. Ale já doufám, když jste se ptal na budoucnost, já doufám, že toto se srovná a že tady budeme mít jednání Poslanecké sněmovny, která budou respektovat politickou kulturu.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, děkujeme za váš čas a přejeme vám hezký večer.


Petr FIALA, předseda vlády a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS