25. ledna 2022

Praha volí SPOLU! Pražské organizace ODS, TOP 09 a KDU-ČSL vytvořily předvolební koalici pro letošní komunální volby

(www.ods.cz/region.prazsky) Marek Benda, Jiří Pospíšil a Vít Šolle podepsali memorandum o vytvoření předvolební koalice SPOLU pro volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy. S vědomím společné vůle prosazovat programová východiska a hodnoty, které tyto strany dlouhodobě hájí a uplatňují jak na celostátní, tak na komunální úrovni, a s odpovědností k dalšímu komplexnímu a vyváženému rozvoji hlavního města Prahy a jeho městských částí.

Strany se takto rozhodly i s respektem k výsledku voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2021, kdy koalice SPOLU tyto volby nejenom vyhrála, ale volilo ji 40,02 procent Pražanů. Tento potenciál a důvěru Pražanů chtějí strany využít i v letošních komunálních volbách.

„Zcela zjevně se ukázalo, že pražský výsledek nebyl jen součtem preferencí jednotlivých stran, ale přináší něco navíc v podobě ochoty i poměrně indiferentních lidí včetně těch mladších, jít volit slušnou a sjednocenou pravici. Každý to známe ze svého okolí, od svých dětí a přátel, od lidí, které potkáváme. SPOLU je fenomén, který by neměl být promarněn. Pokládám tedy za svoji povinnost v projektu SPOLU pokračovat i na pražské úrovni a věřím, že i na jednotlivých městských částech nás budou kolegové následovat,“ řekl předseda pražské ODS Marek Benda.

Jeho slova potvrzuje i předseda TOP 09 Praha Jiří Pospíšil: „Voliči v Praze nevolili pouze proti Andreji Babišovi, ale koalice SPOLU výrazně porazila i Piráty. Pražané tak svým hlasem dali jasně najevo, že chtějí pravicová řešení a preferují strany, které jim tohle řešení poskytnou – například v dopravě. Kdybychom se nepokusili vytvořit koalici SPOLU i pro komunální volby, byla by to neúcta k jejich názoru. I proto jsem moc rád, že to vyšlo.“

Strany dále chtějí navázat přímé a kooperativní vztahy mezi vládou České republiky a Prahou jako jejím hlavním městem v zájmu rozvoje zejména dopravní infrastruktury uvnitř i vně celé pražské metropolitní oblasti. „Pražští lidovci budou jako součást pražské koalice SPOLU hrát roli sociálního svědomí. Budeme prosazovat jednodušší život pro rodiny i seniory. Zaměříme se na řešení krize bydlení a na ekologická řešení, která nebudou neúměrně zatěžovat obyvatele Prahy,“ uzavřel předseda KDU-ČSL Praha Vít Šolle.