21. ledna 2022

ČRo: Nechci zpřísňovat opatření v kultuře kvůli omikronu

(Radiožurnál) Aktuální fungování kulturních institucí v sevření pravidel kolem covidu, legislativní priority i rozdělování peněz na kulturu z Národního plánu obnovy, to jsou témata, o kterých v rozhovoru mluvil nový ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Celý rozhovor s Martinem Baxou si můžete poslechnout na ČRo.

V současné době se v kontextu pandemie koronaviru řeší varianta omikron. Čísla nakažených se výrazně zvedají. Hrozí uzavírka kulturních institucí? „Já se zasazuji o to, aby nedošlo k dalšímu zpřísňování restrikcí v kultuře. A i v kontextu nastupující varianty omikron budeme za ministerstvo kultury prosazovat, aby ke zpřísňování nedošlo,“ říká Martin Baxa a dodává: „Za sebe chci zdůraznit, že opatření se v kultuře dodržují, a tedy obviňovaní kulturních akcí z toho, že se v rámci nich covid šíří, jsou nepravdivá.“

Jedním z úkolů, které musí nový ministr kultury řešit v nejbližší době, je rozdělení financí na kulturu z Národního plánu obnovy. Národní plán obnovy je strategickým dokumentem, kterým Česká republika žádá o finanční příspěvek z evropského Nástroje pro oživení a odolnost ve formě grantů. Česko dá na rozvoj kultury a kreativního průmyslu v rámci Národního plánu obnovy víc než 7 miliard korun. Další finance pak umělci mohou získat z evropských programů, jako je Kreativní Evropa. „Tyto peníze by mohly podpořit v rámci kultury aktivity, které dříve podpořeny být nemohly. Finance jsou určeny na vzdělávání ve školách, podporu mobility umělců, podporu kreativity, digitalizaci atd. Peníze musí být rozděleny do roku 2025,“ dodává Martin Baxa.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení