13. ledna 2022

Vláda Petra Fialy získala důvěru Poslanecké sněmovny

(www.vlada.cz) Vláda Petra Fialy uspěla před Poslaneckou sněmovnou se žádostí o vyslovení důvěry. Na jednání dolní komory Parlamentu, které začalo ve středu 12. ledna 2022 a po rekordně dlouhé diskusi skončilo hlasováním až ve čtvrtek 13. ledna, kdy vyslovilo vládě důvěru 106 ze 193 přítomných poslanců a poslankyň. Premiér Petr Fiala následně zákonodárcům poděkoval za podporu a jménem celé vlády slíbil, že všichni její členové udělají maximum pro další rozvoj a prosperitu České republiky.

Vládní koalice pěti stran, ODS, Pirátů, STAN, KDU-ČSL a TOP 09, předstoupila před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry 102 dnů po skončení parlamentních voleb v říjnu 2021 poté, co zveřejnila své programové prohlášení.

„Dokument, který vám dnes předkládáme, nevznikl přes noc. Je to výsledek dlouhé práce, jsou za ním bez nadsázky tisíce hodin práce. Nejprve expertů jednotlivých stran, kteří připravovali programy pro volby. Pak společných koaličních týmů, které se snažily definovat programové průniky, hledat kompromisy, mluvit s klíčovými reprezentanty společnosti, a vytvořili jsme tak dohromady finální vládní program. Takový vládní program, který bude správně reagovat na potřeby naší země a potřeby jejích obyvatel. Ale zároveň bude realistický, jak pokud jde o splnitelnost cílů, tak i vynaložených finančních a společenských nákladů,“ uvedl předseda vlády v projevu před Sněmovnou.

„Nejsme populisté a nechceme slibovat nic, o čem nejsme přesvědčeni, že jsme to schopni naplnit. A určitě nebudeme slibovat nic, o čem víme, že by mohlo naši zemi a její ekonomiku dokonce poškodit. Zodpovědná vláda podle našeho názoru nemůže žít ze dne na den. Nemůže hospodařit na dluh. Potřebuje vizi, potřebuje ambici, ale současně musí stát pevně nohama na zemi. Jsem přesvědčen, že právě takové je Programové prohlášení naší vlády, o kterém mimo jiné dnes budeme hlasovat,“ prohlásil Petr Fiala.

V projevu před poslanci předseda vlády připomněl, že jeho kabinet přebírá zemi v obtížném období rostoucí inflace, energetické krize a nepolevující epidemie nemoci covid-19. „My jsme ale připraveni tuto situaci zvládnout a všechny nahromaděné problémy správně řešit. Zároveň ale chceme, a vlastně i musíme, pracovat na celé řadě dlouhodobých projektů a témat. Musíme proto, že světová ekonomika i evropská politika se rychle vyvíjejí a Česká republika na to musí být schopna adekvátně reagovat, aby dokázala obstát v konkurenci jiných zemí a abychom tak mohli našim občanům zajistit dlouhodobě bezpečnou existenci a také lepší životní úroveň,“ slíbil premiér Petr Fiala. „Opravdu to myslíme vážně, když říkáme, že jsme vládou změny pro budoucnost. Chceme totiž lepší budoucnost nejen pro nás, ale i pro naše děti a vnuky,“ zdůraznil.

Předseda vlády v projevu rovněž shrnul hlavní cíle vlády. Zmínil například konec enormního zadlužování státu, důchodovou reformu, digitalizaci státu, investice do modernizace infrastruktury, podporu malého a středního podnikání, prorodinnou politiku, ochranu životního prostředí či výstavbu nových jaderných zdrojů. Slíbil také jasnou orientaci České republiky na Evropskou unii a Severoatlantickou alianci, na podporu demokracie a ochrany lidských práv.

Celé znění projevu premiéra Petra Fialy před Poslaneckou sněmovnou.