22. prosince 2021

Vánoce 2021

(Českobudějovický deník) Nikdo si není jistý, jaké problémy způsobí nemoc covid-19. Nikdo si není jistý, jak dále poroste inflace a zdražování energií. Zatímco covid-19 působí nezávisle na našem snažení, za zdražování energií a inflaci může z velké části evropské bláznění o snižování CO2 a neuvěřitelný nárůst zadlužení státu.

Na co máme opravdu malý vliv je dění na běloruské a ukrajinské hranici. Vojenští zpravodajci ani vedení NATO neznají odpověď na otázku, proč se na hranicích s Ukrajinou soustřeďují síly ruské armády. Již v loňském roce Rusko ukončilo veškeré kontakty s NATO, které do té doby byly zárukou vzájemné informovanosti. Nemyslím si, že by Rusko chtělo vyprovokovat (vzájemně zničující) válku s NATO. Nikdo si ale není jistý, co a jak chystá. Sankce, které může euroatlantické spojenectví na Rusko uplatnit, se mohou obrátit proti nám, protože je před námi tuhá zima a Rusko drží v ruce kohoutky na dodávky plynu do Evropy. Analýzy říkají, že se bez ruského plynu dokážeme obejít, ale za cenu mnohem vyšší, než je současné zdražování energií.

Žijeme v komplikované době, ale nenechme si tím vším zkazit vánoční svátky. Je to někdy těžké, ať již díky ekonomické či zdravotní situaci rodiny, ale užijte si svátky vánoční, narození Ježíška, který do všech rodin přijde. Buďme dobré mysli, že věci dobře dopadnou, protože Pánbůh svět dobře řídí. Užijme si Vánoce a čtenářům DENÍKU přeji vše dobré do roku 2022!