4. ledna 2022

Limit příjmu chceme zvednout na dva miliony korun

(Právo) Ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura řekl v rozhovoru deníku Právo:

Jaký je o paušální daň zájem, kolik podnikatelů se ve druhé vlně přihlásilo?

K paušální dani se mohou živnostníci přihlašovat do pondělí 10. ledna. Z loňské zkušenosti přitom víme, že většina lidí to řešila opravdu v posledních dnech, kdy se počet přihlášených násobně zvyšoval. Počkejme si tedy na konečná čísla ve druhém lednovém týdnu. Připomínám ještě, že stávající paušalisté, kteří už paušální zálohy platili letos, přecházejí do dalšího roku automaticky, pokud se neodhlásí. Tedy nemusí nic aktivně řešit.

Zatím se do systému zapojila pouze polovina odhadovaného počtu podnikatelů. Proč?

Odhadovaný počet živnostníků, pro které jsou nastavené parametry paušální daně atraktivní, byl zhruba 100 tisíc, přičemž se očekával pozvolný náběh v několika letech. Celkem se jich v pilotním roce 2021 přihlásilo zhruba 79 tisíc. Aktivních jich je momentálně asi o 10 tisíc méně z důvodu nesplnění některé z podmínek pro vstup nebo třeba protože ukončili během roku své podnikání. Když si vezmete, v jaké existenční nejistotě živnostníci během covidové pandemie se svými zavřenými provozovnami žili, považuji to za velmi slušný výsledek, na kterém budeme stavět. Model paušální daně jako úleva od přebujelé byrokracie se osvědčil a v dalších letech se jistě přidají i konzervativnější podnikatelé.

Vaše předchůdkyně Alena Schillerová (ANO) avizovala, že ČR by měla získat výjimku od EU na zvýšení ročního limitu obratu, jehož překročením vzniká podnikateli povinnost platit DPH, z jednoho milionu na dva miliony Kč. Tím by mohl o stejnou částku vzrůst i limit ročního příjmu pro možnost zapojení k paušální dani. Podporujete to?

Rozhodně ano. Je to návrh, který si má předchůdkyně „vypůjčila“ z dlouhodobého programu ODS. Po zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na dva miliony korun a souběžném rozšíření paušální daně volají podnikatelské svazy, máme tento bod v naší koaliční smlouvě a bude to také součástí programového prohlášení vlády. Jako významný krok ke snížení administrativní zátěže pro zhruba 105 tisíc menších podnikatelů je to jednoznačně jednou z našich priorit.

Kdy by mohl být limit na dva miliony zvýšen?

V tuto chvíli je míč na straně Evropské komise, kterou ministerstvo financí v listopadu požádalo o možnost zvýšit hranici obratu pro osvobození od DPH na 85 tisíc eur. Komise má nyní až osm měsíců na vyjádření pro Radu EU a ta má další až tři měsíce na své rozhodnutí. Potom bychom mohli novelizovat naši legislativu a navýšit limit pro povinnou registraci k DPH na dva miliony Kč. Naším zájmem je, aby se tak stalo co nejdříve, ale závisí to hlavně na rozhodnutí evropských orgánů. Věřím, že naši žádost schválí co nejdříve, neboť stávající limit pro plátcovství DPH ve výši jednoho milionu vychází z částky vyjednané při našem vstupu do EU v roce 2004 a nezměnil se už 17 let navzdory významným změnám cenové hladiny. Evropská unie navíc zvýšení limitu obratu pro vznik plátcovství DPH na 85 tisíc eur podporuje, loni to stvrdila novelou směrnice o DPH s účinností od 1. ledna 2025.

Rozšíří se tím počet zájemců o přihlášení k paušální dani?

Z dat, která máme k dispozici, vyplývá, že rozsah skupiny podnikatelů od jednoho do dvou milionů korun je zhruba 105 tisíc. Kolik osob se z této skupiny zapojí do paušální daně, pak bude záviset na parametrech paušální daně a na charakteru jejich podnikání.

Jaké jsou podle vás hlavní výhody paušální daně?

Jednoznačně úleva od přebujelé byrokracie a více času na vlastní podnikání. Odpadá povinnost podávat daňové přiznání a přehledy k sociálnímu a zdravotnímu pojištění a nemusíte komunikovat se třemi úřady naráz. Také se zbavíte výdajů za účetní a daňové služby a dále většiny cílených daňových kontrol, které u paušalistů řádně platících měsíční zálohy postrádají smysl. Mnoha živnostníkům paušální daň přinese i o něco větší zajištění budoucího důchodu, neboť paušální záloha obsahuje částku minimálního důchodového pojištění navýšeného o 15 procent, zatímco předtím si většina živnostníků odváděla jen povinné zákonné minimum.

Není ale daň z příjmů ve výši 100 Kč měsíčně jako součást paušální daně příliš nízká?

Je to symbolická částka, která má kompenzovat právě zvýšené odvody na důchodové pojištění o 15 procent oproti běžným minimálním zálohám, což posiluje průběžný pilíř důchodového systému. Mnoha živnostníkům navíc díky vyšším výdajovým paušálům a slevám na dani vycházela daň nulová, tedy těch symbolických 100 Kč bylo zvoleno i v rámci zvýšení atraktivity paušální daně pro širší okruh živnostníků.

Plánujete v systému kromě zvýšení podmínky maximálního limitu obratu další změny?

Hlavní změnou, ke které bude v lednu docházet každoročně, je pravidelná valorizace výše měsíčních paušálních záloh. Důvodem k této každoroční valorizaci je navázání paušální daně na vývoj průměrné hrubé mzdy prostřednictvím minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění.

(Autor: Jakub Svoboda)

Zbyněk Stanjura