2. ledna 2022

Partie: Nejsem zastáncem povinného očkování. Nejsou pro to důvody

(CNN Prima News) Debata o povinném očkování v posledních dnech hýbe Českem. Zatímco bývalá vláda se na povinnou vakcinaci postupně připravovala, nový kabinet se touto cestou zatím vydat nehodlá. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to znovu řekl nový premiér Petr Fiala (ODS). Nejsou k tomu podle něj sociální ani legislativní důvody.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásnou neděli, první v roce 2022. Přeji vám, ať je dobrý a pro vás šťastný. A děkuju vám, že se i v novém roce díváte na Partii na Primě a CNN Prima News. Dnešní vydání má jediného hosta, premiéra České republiky, pana
Petra Fialu. Dobrý den.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Díky, že jste přišel, pane premiére. Máte za sebou první premiérský novoroční projev, večer i celou noc i ráno přicházejí reakce od nadšených až po kritické, zklamané. Řekněte mi ale, co vám na to řekl váš nejbližší člověk, vaše paní?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Moje paní mě za ten projev pochválila, tak to je pro mě velké ocenění. Já dostávám dost pozitivních reakcí. Já samozřejmě nejsem rád, že jsem musel mít první novoroční projev v takové situaci, že jsem musel lidem říct pravdu, že ten letošní rok vůbec nebude jednoduchý, že nás čeká všechny opravdu složitý rok, ať už jde o ceny energií, inflaci, nebo covid, ale je potřeba říkat lidem pravdu a je potřeba říkat lidem, co politika je připravena pro ně udělat a jak můžeme zlepšit jejich situaci, ale taky, že to bude chvíli trvat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozebereme všechny ty výzvy, ať už covid, energie i peníze. Jednu po druhé. Jenom mi ještě řekněte, ten dopis, který vám nechal váš předchůdce, expremiér Babiš v kanceláři ve Strakově akademii, co jste si z něj vzal?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ten dopis, vidíte, to už je nějakou dobu, co jsem ho četl. Ale ten dopis připomíná úspěchy vlády Andreje Babiše, nemluví o těch problematických věcech a je tam příslib, že u těch důležitých věcí bude Andrej Babiš a jeho hnutí představovat konstruktivní opozici. Tak to je snad pozitivní věc a doufám, že to tak i v praxi bude, protože řadu těch věcí, které budeme v budoucnu řešit, bychom měli řešit napříč politickým spektrem na základě nějaké shody. Tady mám třeba na mysli důchodovou reformu, což je určitě výzva, která stojí před Českou republikou, a je škoda, že minulá vláda v tom vlastně mnoho neudělala. Jsou tu i otázky zahraniční politiky, kde vždycky říkám, že je mnohem výhodnější, když celá demokratická politická sféra táhne za jeden provaz, pak jsme schopnější naše zájmy v zahraničí lépe prosazovat. Takže těch věcí, kde můžeme spolupracovat, je určitě hodně a já doufám, že nějaká rozumná spolupráce s opozicí tady existovat bude.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když jste slyšel ty reakce Aleny Schillerové nebo i pana premiéra na včerejší projev, tak jste si myslel co?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, tak že jsem pojmenoval věci správně a že prostě reagují tak, že jim není příjemné, co říkám. Ale bohužel ta realita taková je, ať se ptáme na deficity rozpočtu, nepřipravenost řady věcí, určitě se k tomu dostaneme. To jsou všechno věci, které jsou problematické, a musíme popravdě říct, v jaké situaci přebíráme Českou republiku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře, pane premiére, pojďme postupně. Pojďme začít covidem, řítí na nás omikron, vědci pouze nevědí, kdy bude v České republice dominovat, jestli už teď zkraje ledna, nebo v té druhé části, když vidíte situaci v Itálii, ve Francii, v Portugalsku, ve Spojených státech, jak konkrétně bude vaše vláda reagovat?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My tu situaci sledujeme velmi detailně, některé věci se už ví. Ví se, že ta nakažlivost je násobně vyšší než u varianty delta, 2,5 až 3×. Ví se ale také, že pravděpodobně je nižší nebo určitě je nižší riziko těžkého průběhu, což ale samozřejmě neznamená, že to bude jednoduché, protože při té rychlosti, jak se omikron šíří, tak to může znamenat značnou zátěž pro nemocnice. Ty odhady od těch realistických až po ty optimističtější jsou ale všechny takové, že to zvládneme, když budeme postupovat rozumně. My jsme už některá opatření udělali. My jsme se rozhodli masivně testovat, což je správná cesta, vždycky jsme po ní volali, je to určitě lepší cesta než začít dělat lockdowny a nějaká taková opatření, která prostě nikdo nechceme. Takže masivně testujeme, připravili jsme testování pro prvních 14 dnů ve školách od 17. ledna, potom testování ve firmách, vlastně celá populace projde nějakou formou testování, což je strašně důležité pro to, abychom dokázali vědět, jak se omikron šíří, co to znamená, a vlastně dělali konkrétní preventivní opatření. A tady je ještě důležitá věc, my jsme vlastně hned na tom prvním jednání naší vlády, které má být slavnostní, hned v pátek, kdy jsme byli jmenovaní, tak jsme schválili nákup dostatku testů, abychom byli vybaveni jako Česká republika a mohli takto adekvátně reagovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A co dál vláda chystá, pane premiére? Protože vědci říkají, že při té rychlosti, jak se omikron může šířit a šíří, to nebude stačit. Že testovací kapacity nebudou stačit, trasování nebude stačit, takže chystáte například zkrácení karantény a izolace, protože může omikron vyřadit z práce velkou část společnosti?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To testování je hrozně důležité i proto, abyste vůbec věděla, co potom dělat nebo kdo má jít do karantény a kdo má jít do izolace. Bavíme se o zkrácení izolace a karantény, ale ta debata v tuto chvíli, a tak to má být, probíhá v těch našich odborných skupinách a na základě jejich doporučení potom uděláme politická řešení. Já tady nechci předjímat, jak to bude vypadat, ale chci jenom říct, že ta debata velmi vážně probíhá. Jak víme, v některých zemích k tomu zkrácení došlo, třeba ve Spojených státech, někde se o něm intenzivně debatuje, v Německu se třeba vede velmi intenzivní debata o tom, jak ta doba má být dlouhá. Ale je to v tuto chvíli otázka odborné debaty, která během několika dní skončí, a budeme moci přijmout politické rozhodnutí. Je to určitě racionální, aby ten náraz těch karantén a izolací na společnost neznamenal třeba částečné ochromení v některých segmentech společenského života.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozšíření testů, například Velká Británie testuje zadarmo v lékárnách, Spojené státy lidem posílají testy domů, bude vláda schopná reagovat takto, pokud nebudou trasovací a testovací kapacity stačit?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Budeme schopni reagovat, protože jsme zajistili to, že těch testů bude dost. A i to, s čím přijdeme, my jsme vlastně v tuto chvíli oznámili úmysl od 17. ledna, že se bude testovat vlastně ve všech firmách, teď ještě musíme upřesnit a budeme jednat, jak to bude přesně vypadat, budeme jednat v příštím týdnu se sociálními partnery, s partnery sdruženými v tripartitě a na základě toho jednání potom uděláme ty konkrétní návrhy. To je strašně důležité, aby to firmy, zaměstnanci všichni dobře zvládli, aby to mělo ten efekt, který si od toho slibujeme. Ale to, co je důležité a co se v minulosti ne vždy dařilo, bude dost testů a bude dost kapacit na to, abychom to v takto masivní podobě zvládli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A vaše vláda chce jít cestou menšího počtu restrikcí a víc přenášet odpovědnost na občany, tak to ostatně deklaroval i pan ministr Válek, mělo by to být ale spojeno s tím, že odpovědným lidem dáte maximální podporu, a to se zatím neděje nebo se to za té minulé vlády nedělo, změníte to, pane premiére?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:

Já myslím, že už se to mění, a viděli jsme všichni, že nakonec tady byly obrovské obavy, co se bude dít o vánočních svátcích a o Silvestru a celkově, to musím říct a chci lidem poděkovat, že to společnost zvládla. A myslím si, že tady platí to, co říkáme pořád. Je potřeba se chovat odpovědně, je potřeba se chovat rozumně, já jsem i v tom novoročním projevu mluvil o tom, že když chceme zvládnout covid, tak jsou úkoly vlády, to je úplně jasné. Úkolem vlády je, abychom to zdravotnicky zvládli, aby se nezahltil zdravotnický systém, abychom měli dost kapacit v nemocnicích, aby bylo dost testů, abychom dělali rozumná opatření, ale pak jsou tu taky úkoly občanů nebo možnosti, jak si s tím covidem můžeme poradit ze strany občanů, a ty, když budeme dodržovat, roušky, rozestupy, rozum, tak to všechno zvládneme. A myslím si, že to společně zvládneme. A ukazuje se, že to jde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ptala jsem se ale i na podporu, dejme tomu, ekonomickou. Prostě praktickou podporu. Jedna věc jsou nějaké politické sliby anebo rétorika a druhá věc je pak, že ti odpovědní lidé mají pocit, že když jsou odpovědní, tak si to zaplatí sami. Tak mě zajímá, jestli vaše vláda chystá něco jako větší proplácení testů, větší nemocenskou, větší příplatky při ošetřovném, volno po očkování?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Řada těch institutů tady už je a funguje. My jsme ani nezrušili, naopak jejich platnost prodlužujeme. Ale pokud jde o testy, tak tam jsme samozřejmě připraveni ty testy hradit. A budou ty testy hrazeny formou zdravotní pojišťovny, to rozhodnutí o tom musí padnout v příštích dnech, ale počítáme s tím. Budou hrazeny testy v tom rozsahu tak, jak je předepisujeme. Tzn., pokud řekneme, že se mají všichni testovat 2× týdně v tom rozsahu tří až pěti dnů tak, jak je to v tom vládním návrhu, tak to samozřejmě bude hrazeno. A myslím si, že tohle je důležité, že pokud vláda něco nařizuje nebo pokud dělá nějaké restrikce, tak se to musí lidem kompenzovat. Ale celý ten náš přístup k tomu je ten: pojďme masivně testovat, pojďme dělat všechny ty věci, které nám vždycky odborníci doporučovali a které se nedělaly v dostatečném rozsahu, pak nebudeme muset dělat lockdowny a pak to celé pro společnost bude nejen, řekněme, sociálně snesitelnější, ale bude to snesitelnější ekonomicky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Volno po očkování? To je věc, kterou spoustu lidí prakticky odrazuje od toho, jestli jít na očkování. Mají obavu, že jim nebude dobře, že vypadnou z práce, že na tom budou ekonomicky biti.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Když někomu není dobře, no, tak z práce vypadne a používají se na to ty běžné nástroje, které tady docela dobře rozvinuté máme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale nemocenská je 60 %.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já si myslím a vidíme to v těch posledních dnech, že zájem o očkování roste, že lidé začínají si uvědomovat, jak je očkování důležité, protože není opravdu žádný jiný, a to bych tady znovu chtěl zdůraznit, využít té příležitosti, není žádný jiný nástroj, jak si poradit s covidem, než očkování. Je dobře, že teď prochází ta třetí dávka očkování docela masivně populací, hlavně těmi rizikovými skupinami, my, jak taky vidí naši diváci, vaši diváci, tak se výrazně snažíme zkracovat tu dobu nebo pouštět nové věkové skupiny po těch pěti měsících do očkování a zvládáme to.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane premiére, nebylo chybou, že jste to neumožnili už během teď těch vánočních volen? Protože spousta lidí se chtěla jít naočkovat, vím i z vlastní zkušenosti, ale nebylo jim to umožněno a zítra nastupují do práce a už je to komplikované.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme to ale umožnili, umožňujeme to lidem tak, jak to jde. Nejprve starší 30 let, potom starší 18 let, děláme to tak, aby ten systém to kapacitně zvládl, aby nebyly nikde problémy. Samozřejmě když budou problémy, tak to bude lidi odrazovat. My nechceme, aby byly problémy. Takže takhle je to kapacitně zvládnutelné, odpovídá to tomu, co nám doporučují odborníci. A myslím si, že toto je dobrá cesta. Samozřejmě celou Evropu ještě čeká debata o tom, jak má vypadat očkování těch nejmladších, to je diskuse, kterou nemůžeme vést izolovaně v České republice, ta je určitě ještě před námi, ale myslím si, že ta cesta zkracovat tu dobu na 5 měsíců a umožnit to dneska už vlastně lidem od 18 let, že to je správná cesta. Dělali jsme to v krocích tak, jak to šlo. Nezapomeňme taky, že naše vláda je ve funkci asi 2 týdny, takže opravdu děláme, co můžeme, a přes ty vánoční svátky jsme udělali spoustu rozhodnutí, která jsou z hlediska nového přístupu k boji s covidem naprosto zásadní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Můžete, prosím, říct, pane premiére, jak naložíte s tou vyhláškou, která vám zbyla po minulé vládě a od 1. 3. zavádí povinné očkování pro lidi 60+ a pro některé vybrané profese?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Budeme vést o tom ještě chvíli diskusi, ta je naprosto důležitá, protože já bych tady rozlišil dvě věci. Jedna věc je debata o povinném očkování pro profesní skupiny. Ta je racionální, má dokonce i oporu v nějaké praxi, víme, že se některé profesní skupiny musejí očkovat třeba proti hepatitidě, za určitých okolností proti vzteklině, je to něco, co má oporu v naší legislativě a co je známá věc. Úplně jiná věc, a to fakt dejme stranou, je očkování nějakých věkových skupin. Protože to neodpovídá ani definici povinného očkování tak, jak ji má Světová zdravotnická organizace, a nesplňuje to ta kritéria, řekněme, té obecné imunity, která má tím povinným očkováním vzniknout. Takže já za sebe říkám: já nejsem stoupenec povinného očkování pro věkové skupiny, u těch profesních skupin o tom opravdu diskutujme a musíme diskutovat ještě důkladně i s těmi dotčenými profesními skupinami, protože tam, kde to ti reprezentanti profesních skupin chtějí, tam to je opravdu na vážnou úvahu, zda to nezavést. Ale znovu říkám, očkování profesních skupin je jedna úplně odlišná záležitost od povinného očkování podle věku. A tam bych ještě připomenul v té české debatě, že naprostá většina zemí v Evropě nejde cestou povinného očkování. S výjimkou Rakouska. Takže nesoustřeďme se na to, jako že to je jediná možnost, vůbec není. Naopak. To povinné očkování je velmi výjimečné a já si myslím, že u nás pro to nejsou ani sociální, ani legislativní, psychologické a další důvody, abychom to takto udělali.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu, nikdy jsme nebyli v takové situaci, v jaké jsme dnes, 2 roky máme tvrdá omezení, omezujeme život, ekonomiku, společenský život, velmi hlasitým zastáncem povinného očkování je pan prezident, se kterým dnes s vaší paní obědváte v Lánech. On říká, že to je věcí politické odvahy. Nemá pravdu? Že prostě to chce jenom politickou odvahu a říct těm lidem: 2 roky jsme se tady omezovali, už to nejde, je to takto?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jsem připraven k politické odvaze tam, kde jsem přesvědčen, že to je správná cesta. Ale u povinného očkování já sám zatím o tom přesvědčen nejsem, a jak říkám, když se podíváme do Evropy, tou cestou nejde skoro nikdo. Mnohem lepší je než dál rozdělovat společnost, vytvářet prostě tenhle tlak, který stejně nepřesvědčí ty, kteří jsou striktně proti očkování, tak je přesvědčovat ty, kteří se ještě přesvědčit dají, kteří třeba ze sociálních důvodů, překážek nějakých nejdou k tomu očkování, nebo z důvodu lhostejnosti, nebo že nebyli dostatečně osloveni, to všechno v těchto dnech děláme, taky se ta čísla, počty očkovaných z hlediska procent dospělé populace zlepšují. A myslím si, že tohle je způsob, ve kterém musíme pokračovat. Ano, proočkovat třetí dávkou všechny rizikové skupiny v maximální možné míře, to je zásadní úkol, před kterým každá vláda, tedy i naše vláda stojí. Ale nemyslím si, že cesta je nutně povinným očkováním. Naopak je to v evropském kontextu spíše výjimka.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Včera jste ve svém projevu řekl, že chcete a budete mluvit k lidem otevřeně, že nechcete lakovat věci narůžovo. Bude to i v otázce covidu? Protože mnoho lidí zlobí a třeba i odrazuje od respektování těch opatření nebo od očkování, že mají pocit, že jim ten stát lže. Že tečka nebyla tečka, že covid pas a bezinfekčnost není bezinfekčnost, protože i očkovaný a člověk po nemoci může šířit covid, mají pocit, že stát zklamává. Už tomu prostě nevěří. Změníte to? Napravíte to? Budete k lidem otevření a féroví?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Musíme to změnit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A změníte i to názvosloví?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A já se o to všemi silami snažím a taky vidíte, že my s panem ministrem zdravotnictví o omikronu veřejnost informujeme, říkáme pravdu na základě odborných poznatků a snažíme se upozornit na to, že jsou tu rizika, ale taky ta rizika podáváme realisticky. Tzn., když ještě nevíme nějaká data, protože ještě nepřišla z Británie, tak to taky lidem otevřeně říkáme. Takže abych to řekl jednoduše. Budeme určitě lidem říkat pravdu, nebude to jednoduché, jsme na to připraveni, ale taky budeme ta opatření dělat tak, aby byla srozumitelná a byla dopředu nachystaná. Proto my už minulý týden jsme, nebo to je ještě tento týden, jsme vlastně sdělili veřejnosti, že od 17. ledna bude probíhat testování, budeme o těch konkrétních parametrech teď jednat se sociálními partnery a bude to připraveno tak, aby to nikoho nepřekvapilo, abychom na to všichni byli nachystaní, abychom věděli, proč to děláme, a pak to může úspěšně proběhnout. A ještě jsme na to zajistili dostatek testů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říkal jste předvídatelnost, otevřenost, ten zmatek kolem testování, to povánoční nebo to vánoční nařízení, které potom Ministerstvo zdravotnictví měnilo při návratu do Česka, že by musel být PCR test, to jste si nějak s panem Válkem vyříkali, tady tenhle lapsus?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To bylo v řádu hodin a bylo to prostě špatnou mediální interpretací některého rozhodnutí. Ano, to se nesmí stávat. Tady jenom, prosím, o pochopení, pracujeme s lidmi z té minulé éry, kde ten zmatek byl obrovský, a snažíme se ty věci napravovat. Mě to mrzí, že tam několik hodin byl takový zmatek v komunikaci, na druhé straně napravili jsme to rychle a věřím, že se to nebude opakovat, a první, koho to mrzelo, byl pan ministr zdravotnictví, který si skutečně zakládá na tom, že to jeho informování nebo informování z jeho strany má být jasné a nemá docházet k takovýmto prudkým změnám. Takže za to se omlouvám, ale je to jenom ukázka toho, co tady přetrvává z té minulé éry, která prostě nesmí pokračovat. Lidé musejí mít jasné informace a musejí se to dovědět všechno včas a naráz.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane premiére, ke covidu. Pojďme k energiím. Vy jste v novoročním projevu řekl, že tento složitý problém nemá jednoduché řešení. Varoval jste před, jak jste řekl, politickými populisty, kteří chtějí odněkud vystoupit nebo něco odmítnout, koho jste měl na mysli?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já poslouchám třeba i v Poslanecké sněmovně a jinde: tak pojďme pryč od Zeleného údělu a vystupme z Evropské unie.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale to říkal i pan prezident ve svém novoročním projevu nebo vánočním poselství.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tohle vlastně není možné. Tak jako je zbytečné toto lidem vlastně říkat. Zelený úděl je věc, která byla schválena v roce 2019, schválila ji předcházející vláda, respektive s tím souhlasil premiér Andrej Babiš. Je to nějaký rámec, který má znamenat, že v roce 2050 bude z hlediska klimatu se Evropa chovat neutrálně, respektive nebude způsobovat zhoršování klimatu. Je to cíl a teď dochází k nějakému konkrétnímu naplňování v opatření, která se prostě připravují nebo přijímají. A tam je důležité, aby Česká republika měla jasnou pozici a dokázala prosadit věci, na kterých jí záleží. A to, na čem nám musí záležet a co je úplně zásadní, je to, aby jádro patřilo mezi ty čisté podporované zdroje, a ta situace zatím taková bohužel není. Čili toto je třeba jedna věc, na kterou se musíme soustředit. A to je to konkrétní naplnění.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Hned k tomu dostanu, ale i k tomu, co říkal pan prezident, který říká: vystupme z Green Dealu, opusťme, vyvažme se z toho závazku, vy říkáte něco jiného, nemate to občany?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nemate to občany, protože prostě...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak v té pozici budete pracovat s panem prezidentem?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
...ze Zeleného údělu jako nejde vystoupit. To je prostě nějaký rámec, který byl schválen v roce 2019, a žádný mechanismus vystupování z toho není. Teď jde o to, abychom nastavili, a jestli se to jako nelíbilo panu prezidentovi, tak měl předcházejícího premiéra důrazně žádat, aby s něčím takovým nesouhlasil. Ale teď jsme v situaci, a já se k tomu nechci vracet, já jsem byl kritický k řadě těch věcí a postupu vlády, protože jsem byl přesvědčen, že souhlas se Zeleným údělem měl být podmíněn právě tím, aby jádro bylo součástí těch čistých zdrojů a těch podporovaných zdrojů do budoucna. To se nestalo, teď o to bojujeme, myslím, že máme velkou šanci, že se to podaří nakonec prosadit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vypadá to, že ano, protože ten návrh taxonomie unikl do Financial Times a jádro tam je.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, ale když chceme mluvit otevřeně, to je dobré a já jsem rád, že to tak je, ale musíme počkat na ten výsledek. Ono to bude trvat ještě nějakou dobu a záleží na těch parametrech. Nám jde o to, aby plyn byl mezi těmi přechodnými zdroji, jádro chceme, aby bylo do budoucna součástí toho energetického mixu v té podobě, že to je ten čistý podporovaný zdroj, a teď ještě o tom musíme svést debatu. On ten proces bude, ona teď něco Evropská komise, doufejme, v lednu přijme, ale potom bude probíhat ještě proces schvalování v Parlamentu a jinde a bude potřeba, aby ten výsledek byl takový, jaký ho chce mít Česká republika. A jaký ho chceme mít, to je prostě jasné. Já jsem to nenechal být, my jsme přijali, jak si možná diváci budou pamatovat, před Vánoci společně v Poslanecké sněmovně a posléze i v Senátu, takovou deklaraci, usnesení, které říká, že Česká republika požaduje, aby to jádro patřilo mezi podporované zdroje. Myslím si, že tohle je hrozně důležité, proto to tady zmiňuju. Protože to byl příklad toho, kdy jsme napříč politickým spektrem, myslím s výjimkou SPD a ta se přidala k některým těm bodům, takže napříč politickým spektrem jsme přijali silné politické usnesení. A já jsem ještě už jako předseda vlády, myslím, 22. prosince poslal předsedkyni Evropské komise dopis za Českou republiku, kde říkám: naše vláda považuje jádro za nesmírně důležité, prosím vás, abyste to zohlednili při rozhodování, a zde přikládám rozhodnutí našeho Parlamentu, které ukazuje, že napříč politickým spektrem toto Česká republika chce. A myslím, že to byl jeden z těch důležitých podnětů, který vedl nakonec k tomu, že se to podaří, doufejme, prosadit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Z toho návrhu, který má k dispozici deník Financial Times, to tak vypadá, ale už slyšíme tvrdý odpor z Rakouska, ministryně Leonore Gewesslerová, ministryně za Zelené, použila dokonce termín spojený s nacisty Nacht-und-Nebel s tím, že by to tak mělo být, jaké spojence si budete na jednání Evropské rady hledat? Francie, Nizozemí?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, musíme hledat spojence. Samozřejmě mezi ty klíčové, protože potřebujete i velké země, tak mezi klíčové spojence v otázce jádra patří a musí patřit Francie. A nebude to jednoduché. To je potřeba říct. A já jsem to říkal i v tom svém novoročním projevu. Jsou tu země, které prostě vsadily na to, ať už z různých důvodů, na politiku Zeleného údělu velmi, řekněme, v radikální podobě a k nim patří třeba Německo, a to opravdu není jednoduché. Ale musíme s těmi zeměmi, které považují jádro za důležité pro svůj energetický mix do budoucna, jako je třeba Francie, tak najít to spojenectví a společně toto prosadit. A já jenom, abych vysvětlil, proč je to tak důležité. Jsou země, které mohou víc spoléhat v důsledku přírodních podmínek na obnovitelné zdroje. Ve Španělsku více svítí slunce než u nás, jinde více fouká vítr, mají ty přímořské oblasti, Česká republika nic takového nemá. My nikdy nebudeme z těch obnovitelných zdrojů mít dostatek energie, kterou jako průmyslová země potřebujeme. A proto je tak nesmírně důležité, pro nás životně důležité, abychom měli jádro. Jedna věc je teda, ještě k tomu jedna věta, jedna věc je samozřejmě dosáhnout toho, aby to byl ten do budoucna podporovaný zdroj, ale druhá věc je taky dostavět Dukovany. A to je taky velký úkol, který je před námi, který se odkládá řadu let úplně zbytečně, je potřeba s tím pohnout, jinak nebudeme mít dostatek jaderné energie. A tam nejde o to, to taky jenom chci veřejnosti říct, to nejde o to, že budeme mít navíc nějaké bloky a nějakou energii. To, co se má dostavět, je náhrada za ty, jejichž činnost bude muset být ukončena. Takže my potřebujeme nutně pohnout s výstavbou Dukovan, abychom to stihli do roku 2035.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane premiére. Pojďme na peníze, na rozpočet. Od 1. ledna, od včerejška se všem ústavním činitelům zvedly platy o 6 %, vláda schválila zmrazení, v lednu to chcete projednat ve Sněmovně. Jak to chcete, pane premiére, legislativně ošetřit? To zmrazíte už ty navýšené platy, nebo odkdy to bude platit? Máte to legislativně vymyšlené, ošetřené, aby to bylo možné?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Musíme to vymyslet tak, aby to bylo možné, na tom intenzivně pracujeme a už teď 5. ledna budeme schvalovat na jednání vlády tu cestu k tomu, určitě chci všechny ujistit, že to nebude zmrazení platů na úrovni ledna 2022.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To můžete tady lidem slíbit?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano. To musí být zmrazení platů na úrovni loňského roku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A odkdy to bude platit, pane premiére?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Musí to platit co nejdříve. Já doufám, že to můžeme stihnout od 1. února. Ale musíme najít k tomu legislativní cestu v Poslanecké sněmovně. Já doufám, že k tomu bude velká ochota všech kolegů, že ten náš návrh projde i Senátem a uděláme to co nejrychleji. Já to považuji za správné ve chvíli, kdy nerostou platy lidem, kteří jsou státní zaměstnanci, tak musí adekvátním způsobem se chovat i politici a všichni, to je důležité, všichni ústavní činitelé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Můžete tady, pane ministerský předsedo, vyloučit, že by to platilo až od 1. 7., jak například říká Alena Schillerová, že to jinak nepůjde, že 6 měsíců budete mít navýšené platy o 6 %, což je v případě poslance a senátora plus 5 500 Kč, nějakých 63 000 za těch 6 měsíců, můžete to tady vyloučit?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Když nebude dělat hnutí ANO obstrukce a nebude to v Poslanecké sněmovně blokovat...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy taky hnutí ANO nepotřebujete.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
...tak to určitě půjde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Máte 108..


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Například některé návrhy se dají zablokovat dvěma poslaneckými kluby tak, aby je nešlo projednávat ve zrychleném režimu. To například je úplně klidně možné. Takže pokud tam obstrukce nebudou a domluvíme se na rychlém řešení, ať už ve stavu legislativní nouze, nebo v rámci devadesátky, nebo nějak podobně, jak to jde, tak si myslím, že to můžeme stihnout velmi brzy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nezlobíte se trochu na senátory, kteří ten návrh původní na zmrazení platů odmítli v Senátu?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nezlobím. To nebyl dobrý návrh.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Byť teď musíte lidem vysvětlovat, proč oni v rámci inflace dostanou, třeba policisté a hasiči, přidáno 700 Kč a poslanec si přijde na 5 500.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To nebyl dobrý návrh, protože to zmrazení bylo na 5 let. A ono, já tady nechci se pouštět do detailů, ale tam je nějaký automat, který to automaticky navyšuje, tzn., i když to zmrazíte, tak pak dojde ke skokovému navýšení, což vlastně nikdo nechceme. Tenhle návrh je mnohem odpovědnější a rozumnější. Ale jak říkám, je to správný návrh, ve chvíli, kdy nerostou ty platy ostatním, tak nemají růst ani ústavním činitelům. To považuji za naprosto logické a uděláme všechno pro to, abychom to co nejdříve stihli. A jsem rád, že můžeme navýšit platy alespoň těm, kteří bojují v první linii s covidem, ale samozřejmě ten rozpočet je v takovém stavu a to zadlužení je takové, že prostě není možné zvyšovat plošně platy tarifní cestou tak, jak to prostě schválila předcházející vláda, mimochodem ve chvíli, kdy bylo jasné, že hnutí ANO nevyhrálo ve volbách, udělali to po volbách a udělali to s tím, že na to není dost finančních prostředků ve státním rozpočtu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Naštvaní jsou učitelé, místo 3 % dostanou 2 % a mimochodem pan ministr Gazdík řekl v rozhovoru pro Právo, že i on tím byl zaskočený. V takto důležitých a politicky citlivých věcech jste vynechali pana ministra?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme to projednávali v rámci vedení politických stran na základě standardního formátu koaličního jednání, všichni jsme se na tom shodli, nakonec i to rozhodnutí ve vládě bylo zcela jednoznačné, to nejde o to, co si kdo přejeme, ale jde o to, co je možné. A já jsem rád, že jsme mohli učitelům navýšit mzdy o 2 %, je to správné, my chceme, aby učitelé měli to, co jsme taky slíbili, těch 130 % průměrné mzdy, ale musíme si všichni uvědomit, že ten rozpočet je opravdu v tragickém stavu. Podívejme se na čísla. Vždyť i v loňském roce, když máme informace poslední z konce listopadu, ten deficit je nějakých 400 miliard. Podívejme se na čísla inflace. Mimochodem bylo to ve vaší televizi v předvolební debatě, kdy já jsem použil poprvé termín Babišova drahota. Andrej Babiš mně řekl na to, a to se dá dohledat: to tady strašíte, pane předsedo, inflace bude maximálně 3 %. Podívejme se, kde je za 2 měsíce od tohoto výroku Andreje Babiše. Inflace je 6 % a hrozí nám 8 a víc. Takže já chci zase lidem říct: podívejte se, pokud bychom zvedali mzdy libovolně, ale nezastavili inflaci, tak ty vaše peníze se budou znehodnocovat. To nechceme. A stát musí něco udělat s inflací. Proto musíme šetřit na výdajové straně. My nechceme šetřit na lidech, to je pravda, ale nemůžeme si dovolit takové skokové nebo takové plošné navýšení platů, které předcházející vláda přijala až ve chvíli, kdy věděla, že prohrála volby a že za to nebude mít odpovědnost. Mimochodem já bych tady připomenul výroky paní bývalé ministryně financí Schillerové z jara loňského roku, kdy říkala, že cesta ke konsolidaci rozpočtu je mimo jiné v tom, že se nebudou valorizovat, nebudou zvyšovat platy zaměstnanců ve státním sektoru. A že se zvýší jenom platy učitelů, hasičů, policistů a tak dál. A přesně to jsme udělali. Tak vůbec nechápu, proč to paní bývalá ministryně Schillerová takto kritizuje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jen poznámka, inflace není fenoménem jenom České republiky, inflace je po celé Evropě. Pane premiére, chcete ušetřit v tom příštím roce v rozpočtu, proto budeme v rozpočtovém provizoriu, 80 miliard korun. Kdy řeknete veřejnosti, kde tu částku ušetříte?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Velmi brzy, protože ten rozpočet, na něm intenzivně pracuje tým kolem pana ministra financí
Zbyňka Stanjury a musíme ho ve vládě schválit do konce ledna.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jaké máte zprávy od pana Stanjury, svého místopředsedy ve straně?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Podívejte se, to, co jsme teď udělali, to je krok ke konsolidaci rozpočtu, protože to znamená mimo jiné nějakou úsporu více než sedmi miliard korun.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale vy jste slíbili 80, tak mě zajímá, jestli máte zprávu od pana ministra, jak se mu daří škrtat tak, aby to nepocítili lidé, aby na tom nebyli biti, aby nebyly ohroženy investice, ekonomický růst atd.?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Zprávy mám průběžné, ale nebudu to komentovat do té doby, než bude předložen ten návrh jako celek. My taky chceme to trošku dělat jinak, my nechceme takovou tu politiku, že vždycky ministr chodí za ministrem financí a pak se veřejně přetahují o to, jestli tam někde přidal půlmiliardy nebo nepřidal. My prostě chceme, aby to bylo rozhodnutí vlády, aby bylo kompetentně a dobře nachystané, a prostě musíme dosáhnout nějakého snížení toho deficitu. Prostě není možné, abychom ho měli takto vysoký, jak ho nachystala předcházející vláda. A já jsem řekl, že ten cíl je, aby ten deficit nepřekročil 300 miliard korun, i to je hrozně moc, to je dluh, to si všichni musíme uvědomit, to je dluh, který budeme splácet.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já to vůbec nerozporuju, jenom mě zajímá, jestli vy už od pana ministra Stanjury víte, kde to chce škrtnout. Protože 3/4 výdajů v rozpočtu jsou mandatorní výdaje, ze zákona, na které sáhnout nemůžete. Pak to může ale velmi bolet a velmi to pocítí občané této země.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My nechceme, aby to pocítili občané této země. A já detaily teď nebudu komentovat, bylo by to neodpovědné, počkejme na to výsledné rozhodnutí. Ale skutečně nechceme dělat ty škrty tak, aby to pocítili občané. Měly by to být věci, které se týkají provozních výdajů nebo některých zbytečných dotačních titulů a další. Ale musíme něco udělat, protože ta inflace vlastně znehodnocuje to, co mají lidé našetřeno, znehodnocuje jejich mzdy, zdražuje, to prostě nemůžeme si dovolit. A mimochodem, když jste říkala, že inflace je všude, to máte úplně pravdu a taky ekonomové říkají, že zhruba z poloviny je to způsobeno těmi mezinárodními vlivy. Ale - a to je důležité, a na tom se shodují jak nezávislí ekonomové, tak třeba Česká národní banka – z poloviny je to dáno špatným hospodařením našeho státu a tím, jak hospodařila předcházející vláda. A já tady nemůžu přihlížet tomu, jak se znehodnocují peníze lidí. My musíme něco udělat. A znovu říkám, kdybychom lidem pořád přidávali víc a víc, tak oni budou mít méně a méně, pokud nezastavíme růst inflace. A to musíme udělat. To je náš velký úkol.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě mi řekněte, pane premiére, jak naložíte s výzvou pana prezidenta z toho vánočního poselství: výzvu k odvaze zrušit daňové výjimky včetně slevy na poplatníka?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Zrušit daňové výjimky, to samozřejmě nelze a já... Můžeme se o tom dnes s panem prezidentem i bavit. Já si myslím, že pan prezident jako ekonom a bývalý předseda vlády to určitě ví. Mimochodem, když jsme u těch daňových výjimek, tak třeba sleva na poplatníka se bude letos automaticky zvyšovat. Bude se zvyšovat, protože tak to bylo legislativně rozhodnuto v minulém roce, a to zase bude znamenat pomoc vlastně všem. A mimochodem ta sleva na poplatníka pomáhá nejvíc těm, co mají nízké příjmy. Takže je tu už schválený nástroj, my jsme se na tom schválení podíleli, který umožní lidem nebo přinese lidem přece jenom vyšší čistý příjem. Což je taky důležité. Ale znovu říkám, pokud nechceme, aby se peníze lidí znehodnocovaly, abychom se dostávali do stále větších dluhů, tak prostě musíme něco udělat s inflací. A co stát může udělat s inflací a co je jasný signál protiinflační, je, že sníží svoje výdaje a začne se chovat hospodárně. A to děláme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
100 dnů hájení nové vlády, vy jste mi krátce před rozhovorem, než jsme začali vysílat, řekl, že s tím moc nepočítáte, někteří vaši ministři jsou pod kritikou už teď za to, že nezvládají jednání v angličtině, podle médií budou potřebovat tlumočníky, že mají angličtinu na nízké úrovni, budete po nich chtít, aby to změnili?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Pokud vím, někteří na tom pracují. Ano, bylo by ideální, kdyby se všichni domluvili nějakým cizím jazykem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak jste to slibovali i v programu.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to důležité pro neformální jednání, to je důležité taky říct. Jednání v Evropské unii vesměs probíhají v národních jazycích, ale to, co je důležité, na co poukazují ti lidé, kteří rozumí tomu, jak to v Evropské unii chodí, je, že v těch neformálních setkáních je potřeba se jakoby...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ano, nikdo nechce asi po ministrovi, aby si překládal smlouvy, ale pod silnou kritikou byla Alena Schillerová nebo i Bohuslav Sobotka, že měl mizernou angličtinu, kritizovala ho i
ODS, mimochodem. Budete, pane premiére, chtít, aby se ministři domluvili?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Kolegové, kteří s tím mají problémy, na tom pracují. Já si myslím, že jejich schopnost se domluvit je určitě už teď vyšší než u těch lidí, které jste tady zmiňovala. Já to pokládám za věc, kterou postupně musíme zlepšovat, a ta schopnost se nějak domluvit jazyky, kterými se v Evropě mluví, ta je potřeba.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak se díváte na postup pana předsedy Rakušana, ministra vnitra, při jednání s panem policejním prezidentem, panem Švejdarem? To, jakým způsobem to bylo vyjednáno, komunikováno, že se do toho zapojil přímo pan ministr.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale pan ministr vnitra Rakušan dřív, než se stal ministrem vnitra, tak už měl na stole výpověď pana policejního prezidenta. Tak to bylo. Takže ve chvíli, kdy...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale pan policejní prezident říká, že on pochopil z toho jednání, které vedl s panem Rakušanem den před tím jmenováním, že tam není žádoucí v té funkci. Tak jak to bylo?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To já nemohu komentovat do detailu, já mohu jenom říct to: ve chvíli, kdy jsem uváděl prvního místopředsedu vlády a ministra vnitra Víta Rakušana do funkce, tak už jsme byli konfrontováni s tím, že policejní prezident dává výpověď. Já považuju za dobré za této situace, a to já plně respektuji to rozhodnutí, ale považuji za dobré, že ta výpověď není okamžitá, ale máme několik měsíců čas na to, abychom dobře vybrali jeho nástupce, policejního prezidenta. Tak to je, někdo má pocit, že za daných okolností už nemá pokračovat v té funkci, to je potřeba respektovat a nevidím v tom nic nepřirozeného.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A to, jak to bylo politicky provedeno, to, že se do toho zapojil pan ministr, přece toto není úplně role ministra, že se ještě před jmenováním schází s policejním prezidentem, potom jsou z toho takové situace, kdy se něco tweetuje, pan ministr to musí vysvětlovat a už to celé vypadá prostě, jak vypadá.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme ale měli opravdu hrozně málo času. Uvědomme si, kdy nastupovala naše vláda. Blížily se Vánoce, bylo potřeba udělat řadu rozhodnutí před koncem roku a moji kolegové se prostě snažili na to co nejlépe připravit a už se scházeli s některými lidmi. Já to považuju za opravdu přirozené a spíš je to výraz odpovědnosti těch kolegů, kteří se prostě snažili se zorientovat v problematice resortu co nejlépe, mluvit s těmi klíčovými aktéry, já bych v tom neviděl nic problematického. Pokud se pan policejní prezident rozhodl, že nechce pokračovat ve funkci, tak to všichni respektujme a úkolem nové vlády není zkoumat, co bylo před jejím nástupem, ale udělat všechno pro to, abychom tady měli dobrého policejního prezidenta, který zvládne všechny ty úkoly, které před policií jsou. A není to třeba v době covidu, jak všichni víme, vůbec jednoduché.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Já jsem spíš ptala na tu formu, ale děkuju za odpovědi. Začíná za půl roku evropské předsednictví naše, ponechá si vaše vláda, pane ministerský předsedo, slib Andreje Babiše, který dál Miloši Zemanovi, že velký summit prezidentů a premiérů Sedmadvacítky bude na Hradě?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já, prosím, ještě... Neříkám 100 dní hájení, to vím, že nemáme, a je to chyba. Prosím o určitou trpělivost. My jsme se teď věnovali věcem, které nesnesly odkladu do konce roku. Teď se budeme věnovat intenzivně předsednictví, pan ministr Bek se už tomu věnuje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To chápu, ale třeba pan Jindrák z Pražského hradu říká, že s tím plánem počítají, že to tam prostě na Hradě bude.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
S plánem počítají, to je pěkné, ale já o žádných moc velkých plánech nevím. Já vidím předsednictví, které není prostě dobře připraveno, nemáme pravděpodobně ani dostatečnou personální kapacitu, nevíme, jestli stačí finance, to budeme vědět v nejbližší době. Ti, kteří mají vzpomínky na to živé, tzn. že se to nějak účastnili, na to minulé předsednictví, i ti, kteří se věnovali evropské otázce jako bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti, pan Prouza, upozorňují na to, že tak, jak bylo předcházející vládou připraveno to předsednictví, že to je naprosto nedostatečné. Tak my se teď musíme podívat na to, co je vlastně nachystáno, jaké jsou kapacity, jestli nám stačí ty finanční prostředky, které byly vyčleněny, a podle toho se můžeme dál rozhodovat, i co se týká těch akcí. Protože něco budeme moci změnit, něco moci změnit nebudeme, něco není vůbec připraveno a je to jenom nějaký politický slib a takhle se to nedá dělat. To předsednictví prostě, jsou tam věci, které jsou třeba navenek viditelné, ale pak je tam spousta záležitostí, které se prostě musí připravit na té pracovní úrovni. Protože nejenže předsedají ministři těm jednotlivým radám, ale i na úřednické úrovni. Máme tuto úlohu. To všechno se musí nachystat, musíme si taky dobře připravit priority tak, abychom toho půl roku opravdu využili pro prosazování zájmů České republiky, třeba v energetické politice, a tohle se všechno musí v těch příštích měsících nachystat. Takže jestli bude někde nějaký summit a jestli nějaká akce může být, jak jsem já třeba chtěl, mimo Prahu, nebo už to nejde, to opravdu uvidíme v těch dalších týdnech.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A takto to řeknete i panu prezidentovi, kdy oni s tím počítají na Hradě zjevně, ale vy mu řeknete: možná to nebude?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já i s panem prezidentem mluvím tak, jak s veřejností, tzn. otevřeně. Až budu vědět, že je to možné, že můžeme dělat summit na Hradě, tak řeknu, že to tak možné je. Když budu vědět, že to možné není, tak mu samozřejmě řeknu, že to možné není. V tuhle chvíli se musíme podívat na to, na co máme finanční prostředky, na co máme lidi, na co máme kapacity, co dává smysl, a podle toho to předsednictví připravit. Něco jiného, kdybych řekl, tak to ode mě není poctivé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Ještě krátce, pane premiére, za rok touto dobou bude vrcholit prezidentská kampaň. Miloš Zeman má před sebou poslední rok ve funkci, kdy oznámíte svého kandidáta?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jedna věc je úplně jasná. Musí být silný, kvalitní prezidentský kandidát. Já bych chtěl, aby to byl minimálně kandidát za
koalici SPOLU, aby měl šanci uspět v těch volbách. A potřebuji ještě nějaký čas a naše koalice, abychom takového kandidáta vybrali. Je úplně jasné, zvlášť pokud bude kandidovat třeba Andrej Babiš, jak se o tom mluví, to je jediný kandidát, o kterém to teď tak nějak jako všichni říkají...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Minimálně si koupil to auto, se kterým chce objíždět veřejnost.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
...tak určitě bude potřeba, aby proti němu stál silný kandidát, který bude mít i veřejnou politickou zkušenost a bude schopen obstát v těch všech obtížích prezidentské kampaně. Ale vůbec to nepodceňujeme, je jasné, že potřebujeme prezidenta, který bude ctít Ústavu, který bude důstojným reprezentantem České republiky, a budeme na tom pracovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nečekám, že mi řeknete jméno, naivní nejsem, ale vy máte tu osobnost v hlavě minimálně, kterou třeba budete chtít vy jako
předseda strany, předseda vlády prosazovat?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já v hlavě osobnost i nějaké osobnosti mám, ale to u této věci není až tak důležité. Jedna věc je mít v hlavě osobnost, druhá, aby ta osobnost opravdu chtěla kandidovat a podstoupit všechno, co je s tím spojeno. A pak samozřejmě je taky důležité, aby to byl člověk, který je přijatelný pro širší voličské skupiny tak, aby opravdu měl šanci v té prezidentské volbě uspět. Až se tohle všechno spojí, tak rád to jméno potom oznámím veřejnosti.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, děkuju za rozhovor, že jste byl prvním hostem Partie v roce 2022. Přeji vám, ať je rok dobrý, na shledanou.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji, vážím si toho pozvání a přeji všem vašim divákům, aby měli úspěšný, šťastný a zdravý rok 2022.

 

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS