15. prosince 2021

Senátorský klub ODS a TOP 09: Návrhy zákonů o kompenzacích podpoříme

(www.ods.cz) Senátoři ODS a TOP 09 na dnešní schůzi podpoří zákony v legislativní nouzi, které řeší otázku ošetřovného, příspěvek pro osoby v karanténě a kompenzační bonus. Zároveň se chtějí věnovat návrhu na zmírnění dopadu nárůstu cen energií a také jaderné energetice. Plánují projednat usnesení o nezbytné úloze jaderné energetiky v dekarbonizaci ekonomiky.

„Na včerejším jednání senátorského klubu jsme se domluvili, že podpoříme všechny tři zákony v legislativní nouzi. Jedná se o ošetřovné, příspěvek v karanténě a kompenzační bonus. Také se chceme zabývat energetickou krizí. Na programu dnešního pléna máme projednat návrh Evropské komise na zmírnění dopadu nárůstu cen energií. Bohužel tyto návrhy jsou naprosto nekonkrétní a nepřináší žádné řešení situace. V této souvislosti budeme vyzývat EK, aby okamžitě zastavila obchodování s emisními povolenkami do doby, než se směrnice pro jejich obchodování rozumně upraví. Téměř čtyřnásobný nárůst v posledních měsících postihuje malé, střední i velké podniky, ale také řadu domácností.

Dále se chceme zabývat otázkou uznání jaderné energie jako bezemisního zdroje, přesně v souladu s tím, jak se dohodli zástupci V4 a Francie začátkem tohoto týdne. Máme připravené usnesení, které řeší uznání jaderné energetiky jako součást řešení při dekarbonizaci ekonomiky,“ říká předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

S pozdravem