2. prosince 2021

ODS: Schválili jsme novou podobu kompenzačního bonusu

Sněmovna se na včerejší mimořádné schůzi zabývala návrhem covidových kompenzací. Z dílny koalice SPOLU a Piráti a Starostové vzešlo několik pozměňovacích návrhů, které vládní verze upravují. Tyto pozměňovací návrhy získaly u poslanců podporu a byly schváleny. Úpravy kompenzačního bonusu umožňují například souběh s dalšími kompenzačními programy, řeší situaci nově podnikajících živnostníků nebo otázku ohledně jejich karantén. Pomoc tak bude opravdu účinná a rychlá.

Vládní opatření nejsou klasickým podnikatelským rizikem, proto jsme od začátku podporovali aktivaci kompenzačního bonusu. Pro narovnání jeho podmínek jsme prosadili například rozšíření přístupu pro podnikatele, kteří začali s podnikáním po 1. 8. 2021 i souběh více druhů podpor, jako jsou Covid nepokryté náklady a Covid21. Živnostníci tak nebudou muset řešit, jestli využijí kompenzace na pokrytí nákladů své domácnosti nebo na náklady svého podnikání. Dalšími pozměňovacími návrhy jsme umožnili čerpat podporu i těm OSVČ, kterým kvůli jejich karanténě spadnou tržby o 30 % a výše, stejně jako u jiných důvodů k čerpání kompenzačního bonusu. Umožněna byla taktéž možnost pro společníky v malých s.r.o., jejichž podíl je ve formě kmenových listů při dodržení veškerých dalších podmínek kompenzačního bonusu,“ uvedl poslanec Vojtěch Munzar.

Kromě kompenzačního bonusu byla také upravena tzv. izolačka. Účinnost mimořádného příspěvku poslanci zkrátili do konce února. Taktéž došlo k rozšíření ošetřovného na osoby starající se o děti v karanténě.

„V návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě jsme zkrátili účinnost od 30.listopadu 2021 do 28. února 2022. Poskytování ošetřovného v souvislosti mimořádnými opatřeními jsme rozšířili i na osoby starající se o nezaopatřené dítě, které je závislé na pomoci a nemůže navštěvovat školní zařízení. Dále pro zaměstnance, kteří se starají o děti starší 10 let a o nezaopatřené děti se speciálními vzdělávacími potřebami,“ doplnil poslanec a člen sociálního výboru Jan Bauer.