28. listopadu 2021

Otázky Václava Moravce: Příští rok bude těžký. Je potřeba říkat lidem pravdu

(ČT 24) Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech novým premiérem předsedu ODS Petra Fialu. Zeman avizoval, že od pondělí se bude setkávat s kandidáty na ministry, připravit ustavení celé vlády podle něj bude možné po třináctém prosinci. S polovinou měsíce počítá i nový premiér. Fiala, který byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce, zároveň slíbil, že jeho vláda bude postupovat rozumněji než končící kabinet a bude se snažit říkat lidem pravdu. Příští rok podle něj bude těžký pro všechny lidi.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

„To, co je důležité, že navzdory všemu prezident začne s těmi rozhovory už v pondělí, budou probíhat podle abecedy, budou probíhat intenzivně, aby nejpozději 13. prosince se setkal s členy navrhované budoucí vlády, pak se setkáme ještě jednou,“ upřesnil Petr Fiala.

Nový premiér zopakoval, že očekává, že v polovině prosince by mohla být jmenována celá vláda.

Fiala by byl rád, aby prezident jmenoval vládu tak, jak ji navrhl. Výhrady prezidenta k jednomu z kandidátů na ministra podle Fialy trvají. V médiích se hovoří o Janu Lipavském (Piráti), který je nominovaný na šéfa resortu zahraničí. Týkají se určitých postojů, zmínil nový premiér. „Pořád se budu snažit, abychom dospěli k dohodě,“ dodal Petr Fiala.

Uvedl také, že trvá na nominaci občanského demokrata Pavla Blažka na post ministra spravedlnosti. S výhradami, které vůči tomuto nominantovi vznesla část Pirátů a spolek Milion chvilek, nesouhlasí. Blažek je podle něj člověkem, za kterým není stín něčeho, proč by nemohl funkci vykonávat. „Je jeden z nejvzdělanějších, uvažuje o politice hodnotově a systémově,“ vysvětlil Petr Fiala. Upozornil také, že počítá s místem vicepremiéra i pro kandidáta na post ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Boj s covidem, ceny energií a rozpočet

Za nejdůležitější tři kroky považuje Fiala boj s covidem, pak jsou to ceny energií a třetí téma je rozpočet. „To je aktuální nejenom proto, že ten rozpočet, co předložila současná vláda, neodpovídá našim představám, ale ten rozpočet tak, jak je navržen, bude roztáčet dál inflační spirálu, zhoršovat lidem podmínky,“ uvedl Petr Fiala.

Počítá i nadále s rozpočtovým provizoriem do konce března. „Jsem si jist, že do šesti týdnů jsme schopni předložit upravenou verzi rozpočtu,“ dodal. „My nemůžeme dovolit, aby se lidem dál znehodnocovaly úspory, aby rostly ceny tímhle způsobem. Nemůžeme teď udělat úplně nový rozpočet, ale jsme schopni udělat rozpočet upravený, aby ten deficit byl menší,“ vysvětlil.

Fiala doufá, že jeho vláda bude postupovat rozumněji než končící Babišův kabinet. Bude usilovat o to, aby došlo k hladkému předání moci. „I když se nám něco nelíbí, tak to vše netorpédujeme, teď vládne kabinet Andreje Babiše, pak můžeme my ukázat řešení,“ sdělil.

Lídr koalice SPOLU si je vědom toho, co od nich voliči očekávají. „Lidé mi říkají, vy jste naše naděje, všechno to bude dobré. Bude to dobré, ale nebude to dobré příští rok. Je potřeba říkat lidem pravdu. Příští rok bude těžký, bude těžký pro Českou republiku. Problémy, které tu jsou, které Babišova vláda neřešila, které i přicházejí ze zahraničí, jsou problémy, které způsobí to, že ten příští rok bude pro nás všechny těžký,“ zkonstatoval nový premiér.


Přepis rozhovoru:

Václav MORAVEC, moderátor:
Po 49 dnech od voleb má Česká republika nového premiéra. Hodinu před polednem jmenoval prezident republiky Miloš Zeman za přísných hygienických opatření předsedou vlády lídra
koalice SPOLU, profesora Petra Fialu. Na novou vládu Česko dál v čase sílící epidemie čeká.

Vratislav MYNÁŘ, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky:
Prezident republiky dnešního dne jmenoval podle čl. 68 odst. 2 ústavního zákona číslo 1 z roku 93 Sb. Ústava České republiky pana
profesora Petra Fialu předsedou vlády.

Miloš ZEMAN, prezident republiky:
Protože prezident republiky má přispět k hladkému průběhu vytváření nové vlády, chtěl bych vás informovat, že již zítra absolvuji první ze setkání s vámi navrženými kandidáty, a to podle abecedního pořádku, protože nikdo tak nebude diskriminován ani preferován. Tento seriál skončí 13. prosince a od té doby bude možné připravovat ustavení vlády jako celku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Od říjnových voleb se nálady voličů příliš nezměnily, jak ukazuje nejnovější volební model Trendů Česka 2021. Pokud by se v listopadu konaly volby, zúčastnily by se jich politické strany a hnutí v koalicích tak jako v říjnových volbách, pak by se do
Poslanecké sněmovny probojovaly 4 politické subjekty. Sami už vidíte nejnovější data Otázek a Trendů Česka. O první místo by se dělily koalice SPOLUa hnutí ANO. Listopadový model jim shodně přisoudil 28 % hlasů. Třetí by skončila koalice Pirátů a Starostů se ziskem 17 %. Čtvrté místo SPD 9,5 %. Stejně jako ve volbách by ani v listopadu do Sněmovny neprošli sociální demokraté, 4 % hlasů, shodně 3,5 % hlasů přisoudil listopadový model komunistům, Trikoloře, Svobodným, Soukromníkům a Přísaze Roberta Šlachty. Dodejme, že sociologické šetření se uskutečnilo mezi 1. až 19. listopadem na reprezentativním vzorku 12 stovek respondentů, když do volebního modelu vstoupilo 935 respondentů, kteří nevylučují účast ve volbách. Zajímavé je, jak by lidé hlasovali, pokud by se politické subjekty nespojily do koalic. Už to sami vidíte. V takovém případě by hnutí ANO zvítězilo se 27 %. Druzí občanští demokraté by získali 15,5 %, třetí Starostové 13 %. Čtvrtá SPD 9,5 %, Piráti by získali 8 %, TOP 09 7 %, do Sněmovny by se nedostali sociální demokraté se 4 % a 3,5 % by obdrželi komunisté, lidovci, Přísaha a Trikolóra pak 2,5 %. Statistická odchylka se pohybuje mezi plus minus 1 až 3 procentními body. Volební preference se od říjnových voleb změnily jen naprosto minimálně. Zato se změnilo chování voličů obou koalic, jak potvrzuje v rozhovoru pro dnešní Otázky spoluautor Trendů Česka 2021 Pavel Ranocha.

Pavel RANOCHA, analytik Kantar CZ:
Zatímco voliči
koalice SPOLU jsou stále jako té koalici věrní, by se dalo říct, v tom smyslu, že i kdyby znovu ta koalice kandidovala jako jeden celek, tak by ji podpořili, což má za následek mimo jiné také to, že preference celé té koalice zhruba odpovídá součtu preferencí těch tří stran, tak u té druhé koalice Pirátů a Starostů je ta situace výrazně odlišná a v tuhle chvíli Piráti, pokud by kandidovali sami, by získali 8 %, Starostové 13 %, ale zisk celé té koalice by byl jen zhruba 17 %. Čili podstatně méně než součet těch dvou čísel. Důvodem je zejména to, že až třetina voličů Starostů by v tuhle chvíli už podruhé tu koalici nepodpořila. Tzn., zatímco ty ztráty před volbami byly způsobené zejména tím, že odcházeli voliči Pirátů, a to především ke koalici SPOLU, tak v tuhle chvíli ty ztráty koalice by šly zejména za voliči Starostů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova spoluautora Trendů Česka 2021 Pavla Ranochy. Jak nejnovější vnímání voličů posílí odstředivé tendence mezi Starosty a Piráty, popřípadě jaký dopad mohou mít na rodící se vládu? Nejen o tom bude řeč s nově jmenovaným premiérem, lídrem
koalice SPOLU Petrem Fialou, který před několika okamžiky dorazil do studia 3 na Kavčích Horách z Lán. Vítejte, pane premiére, hezký dobrý den.

Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zvyká se na to těžko, oslovení pane premiére?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Nad tím jsem ještě vůbec nestihl přemýšlet. Pro mě je to všechno, co se odehrává, hlavně spojeno, a to je ten základní pocit, pocit velké odpovědnosti. Myslím, že to jmenování se odehrálo v podmínkách, jaké neměl žádný premiér v historii moderní České republiky, a já jsem si vědom všech těch souvislostí a toho, co mě čeká v příštích dnech a co čeká tu moji budoucí vládu, která, doufám, bude brzy jmenována.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zvažoval jste, že by kvůli těm bezpečnostním a protiepidemickým opatřením, že byste Pražskému hradu a Kanceláři prezidenta republiky řekl ne? Protože od pátku se vyrojilo obrovské množství vtipů, jestli budete přebírat dekret ve skafandru, vy tady ten dekret máte a je hygienicky ošetřen, předpokládám.


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Je hygienicky ošetřen a musím říct, že to jednání s kanceláří od čtvrtečního večera, s kanceláří Pražského hradu bylo profesionální. A mně bylo jasné, ale i Kanceláři bylo jasné, že to musí proběhnout za dodržení všech hygienických podmínek a pravidel. Takže já jsem od začátku nepochyboval, že toto je jediná cesta. Že se musí najít způsob, jak budou dodržena všechna pravidla, což se nakonec stalo. Já jsem dostal ale od toho, jak se objevily v médiích různé diskuse, jestli budou dodržena pravidla, nebudou, já jsem dostal obrovské množství reakcí od občanů, kteří říkali - ať už je to jakkoliv, musíte to prostě přijmout, musíme se posunou dál, tohle nemůže pokračovat, potřebujeme novou vládu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste ani na okamžik nezvažoval, když hlavní hygienička České republiky Pavla Svrčinová říkala, že bez výjimek a že tento symbolický akt, který se odehrál na zámku v Lánech, může část lidí vést k tomu, že nebudou dodržovat ta protiepidemická opatření, protože když je prezident nakažen, tak předává jmenovací dekret
Petru Fialovi?

Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
A já jsem věděl, že se to musí udělat tak, aby se ta opatření dodržela, abychom šli příkladem, ale současně aby tento ústavní akt se realizoval. Tady opravdu nejde o
Petra Fialu, ale jde o to, že tu máme naprosto neúnosnou situaci. Tady je vytvořená od 16. listopadu koalice, která má koaliční smlouvu, většinu ve Sněmovně, je dohodnuta, je připravená vládnout, a současně tu rozhoduje o hrozně důležitých věcech vláda, která nejenže nemá většinu v Poslanecké sněmovně, ale kde jsou i strany, které v té Poslanecké sněmovně vůbec nejsou. A tohle je situace, nad kterou bych musel dlouho přemýšlet, jestli vůbec někdy někde nastala. A to je potřeba dovést přes všechny ty obtíže, které tu jsou, a některé jsou opravdu objektivní, že pan prezident dostane covid, je objektivní problém. Tak naší povinností je najít to řešení. A já jsem rád, že jsme ho našli, že pan prezident byl ochoten přistoupit k tomu jmenování dnes a že je tu výhled, že do poloviny prosince bychom měli vládu, která bude mít většinu v Poslanecké sněmovně a bude se opírat o výsledky voleb a bude moci odpovědně rozhodovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak vypadá ten odezinfikovaný dekret, který jste dnes obdržel?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Odezinfikovaný dekret vypadá takto. Byl jsem opravdu ujištěn, že prošel všemi těmi procedurami, kterými projít má, ale prosím vás, neptejte se mě na podrobnosti, tohle je opravdu mimo moji odbornou specializaci. Dekret vypadá takto.

Václav MORAVEC, moderátor:
I s podpisem prezidenta republiky, nikoliv razítka. Nového premiéra tedy Česká republika dostala po těch 49 dnech. Vy jste přesvědčen o tom, že kolem 15. prosince bude jmenovaná vláda jako celek, byť prezident republiky při vašem jmenovacím ceremoniálu zmínil 13. prosinec, kdy skončí kolečko. V tom soukromém rozhovoru, který jste s prezidentem republiky vedli po vašem jmenování, vám prezident naznačil, že to bude 15. prosinec?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, to ne, dokonce já si myslím, že ten 15. prosinec, a teď už nechci opravdu takhle do detailu předjímat, protože uvidíme, co bude, ale dokonce 15. prosinec by nebylo vhodné datum, protože mezi 15. a 16. prosincem bude zasedat Evropská rada. A tam je potřeba, aby byl premiér, který bude ve funkci 15. i 16., takže 15. zrovna není dobré datum.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže buď 17., nebo 14.


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Nebo 16., ale ne 15. A teď už trošku to říkám s určitou nadsázkou. To, co je důležité, je, a o tom mě pan prezident ujistil, že navzdory všem těm objektivním překážkám on začne s těmi rozhovory už zítra, budou probíhat podle abecedy, budou probíhat intenzivně tak, aby nejpozději do 13. se setkal se všemi navrhovanými členy budoucí vlády, s tím, že pak se setkáme určitě ještě jednou, řekneme si nějaký výsledek a z toho vyplývá i ten můj odhad, že v polovině prosince by ta vláda jako celek mohla být jmenovaná.

Václav MORAVEC, moderátor:
Máte už v diáři 13. prosince nebo 14. prosince další setkání s prezidentem republiky?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ještě ne, to domluvíme prostě v dalších dnech a předpokládám, že to nebude žádný problém, domluvit termín. Jenom je tu ta dohoda, že do toho 13. by všechny ty diskuse s jednotlivými kandidáty na ministry měly proběhnout. Bude to probíhat zase za těch přísných hygienických podmínek, při dodržení všech pravidel a myslím si, že toto můžeme dobře zvládnout. Samozřejmě mým zájmem je, aby ta vláda byla co nejrychleji, ne proto, že bychom se nějak těšili na to, že budeme ve funkcích, ale opravdu proto, že tahle situace je neúnosná. Vidím každý den, když mluvím s lidmi, to obrovské očekávání a vlastně tu vůli občanů, aby už prostě tenhle mezičas skončil. A já říkám všem, my jsme udělali, co jsme mohli, byli jsme připraveni, řekl bych, možná v rekordním čase po volbách a teď jsme znovu nachystáni a samozřejmě pan prezident má právo mluvit se všemi těmi uchazeči a jediné, co mohu říct, jsem rád, že je tu příslib, že to bude probíhat maximálně rychle a že bychom v polovině prosince se mohli dostat do té situaci, že budeme mít novou vládu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy si teď musíte zvyknout na oslovení z mého oblíbeného anglického seriálu Jistě, pane premiére. Vy už máte jasno o svých nejbližších spolupracovnících, kdo bude sirem Humphreym, tedy kdo se stane šéfem Úřadu vlády?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Já mám štěstí na to, že kolem mě celou tu dobu i v těch politicky těžkých časech byla spousta výborných lidí, a počítám s tím, že mnozí z nich mě budou doprovázet dál. Ale já jsem některé věci ani nemohl, ani nechtěl řešit, dokud nenastalo to jmenování, takže prosím o určité strpení, já představu v hlavě, jak to bude vypadat, mám, ale...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jméno budoucího šéfa nebo šéfky Úřadu vlády máte?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, v blízkých dnech se tím budu zabývat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když si připomeneme, jak by měla vypadat budoucí vláda. Premiéra
Petra Fialu mají doplnit 3 vicepremiéři s pozicemi ministrů. Ministr vnitra Vít Rakušan, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš. Řadovými ministry budou Vlastimil Válek, který byl před několika okamžiky hostem Otázek jako ministr zdravotnictví, Jan Lipavský v pozici ministra zahraničí, Jana Černochová jako ministryně obrany, dále ministr financí Zbyněk Stanjura, Martin Kupka jako ministr dopravy. Zatím neobsazené ale zůstává křeslo ministra průmyslu a obchodu, které patří Starostům. Kandidát, místopředseda STAN Věslav Michalik se tento týden kandidatury vzdal. Ministrem zemědělství by se pak měl stát Zdeněk Nekula, Pavel Blažek má být ministrem spravedlnosti. Petr Gazdík ministrem školství, Martin Baxa ministrem kultury. Ministryní životního prostředí Anna Hubáčková, Mikuláš Bek jako ministr pro evropské záležitosti, ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová a Michal Šalomoun ministrem pro legislativu.

Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Mohu mít jenom jedno drobné upřesnění, v tomu návrhu, který jsem předal panu prezidentovi, to byl předběžný návrh 17. listopadu, protože podle Ústavy vlastně navrhuje až jmenovaný premiér, což jsem dnes vlastně potvrdil, tak v tom návrhu je ještě jeden místopředseda vlády a to je pan profesor Válek tedy jako ministr zdravotnictví.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je tedy změna?

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, tak to bylo od počátku, to jenom není v těch mediálních informacích, ale v této podobě jsem to panu prezidentovi předložil.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy jste dnes tedy prezidentu republiky už předložil oficiální seznam, kde je jedno políčko volné a to je ministr průmyslu a obchodu?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, políčko je volné, protože došlo k těm událostem, ke kterým došlo. Já oceňuji, že pan Michalik v zájmu politické kultury i toho, aby ta vláda nebyla žádným způsobem zpochybňována, se nebude ucházet o tu funkci, je to od něj určitě krok, který je potřeba ocenit, a jsem domluven s panem předsedou Rakušanem, že oni dojdou tím vnitrostranickým procesem, který je nutný k nominaci jednoho kandidáta, během víkendu a v pondělí bychom se o tom jméně měli bavit a pak bych ho předložil panu prezidentovi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je ten seznam, který jste dnes prezidentovi předložil, bez toho jednoho jména konečný? Víte asi, nač narážím. Na vašeho člena na kandidáta na post
ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který začíná čelit kritice nejen kupříkladu vašich koaličních Pirátů, ale i Milionu chvilek pro demokracii. Uvažujete o tom, že byste v rámci kredibility stáhnul jméno Pavla Blažka podobně, jako bylo staženo jméno Věslava Michalika?

Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ty věci, které se vůči osobě
Pavla Blažka objevují, jsou tady dlouhodobé, řada z nich ani není pravdivá a já mám důvěru v to, že Pavel Blažek je člověk, za kterým není nějaký stín, kvůli kterému by nemohl vykonávat funkci ministra spravedlnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy ani možné konflikty zájmů s jeho paní, která je exekutorkou, ani přezdívka dona Pabla a brněnská Stoka?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, ne, ne. Já
Pavla Blažka znám z akademického prostředí, skoro bych řekl 30 let. A musím říct, že to je člověk, který je jeden z nejvzdělanějších v politice. A taky člověk, který uvažuje o politice hodnotově, systémově a správně. A v tom je záruka. My potřebujeme někoho takového jako ministra spravedlnosti, což je ostatně funkce, kterou už v minulosti, v minulosti vykonával.

Václav MORAVEC, moderátor:
A tlumočili vám Piráti ústy Ivana Bartoše?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Řada...

Václav MORAVEC, moderátor:
… že mají výhrady a že by ještě chtěli, když Starostové, respektive Věslav Michalik oznámil, že se o post nebude ucházet, že by totéž měl učinit
Pavel Blažek?

Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Mluvil jsem o tom i s panem předsedou Bartošem a mluvil s reprezentanty Pirátů i
Pavel Blažek a myslím si, že tam problém opravdu nebude. Řada těch informací se nezakládá na realitě. Snad mě budou lidé věřit i s tím, co v politice reprezentuju, jak jsem se v posledních letech choval, že já bych nenavrhoval nikoho, o kom bych měl osobně pochybnosti. A ty pochybnosti nemám a Pavel Blažek je připraven, a vždycky to dělal, i veřejně vysvětlovat ty věci, kde existují nějaké otázky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Máte pro sebe, když chcete, aby vaše vláda byla kredibilnější než vláda předchozí, máte pro sebe jasnou dělící linii, za co ministr nebo ministryně budou muset opustit kabinet?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
To se velmi obtížně stanovuje objektivně, to to víme oba. Ale opravdu je důležité, aby ti lidé prokázali nejenom politické kvality a odborné kvality, to je taky důležité, ale i kvality morální. A na to myslím, musíme dbát všichni.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jeden kandidát na funkci ministra v té budoucí vládě se prezidentovi nezamlouvá. Vy jste zatím nepotvrdil, který kandidát to je. Můžete to už dnes potvrdit?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, nemohu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Budete mlčet?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Nemohu to potvrdit a nemohu to potvrdit i z toho důvodu, že pokud se ukáže to, co já bych rád, to znamená, aby nakonec pan prezident po těch rozhovorech s jednotlivými kandidáty jmenoval celou tu vládu tak, jak jsem ji navrhl, tak bych zbytečně oslaboval toho kandidáta nebo způsoboval nějaký rozpor, který je zbytečný. Takže i dnes platí to, co jsem říkal, ano, je tam určitá výhrada. Věřím, že se vyřeší v rámci těch jednání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zkusit, ale, pane premiére, zkusit to musím. Protože mluvím o Janu Lipavském. Ano, o Janu Lipavském, kandidátovi na post ministra zahraničí, což může být i mimo jiné proto, že Jan Lipavský spatřoval v někdejším jednání prezidenta, cituji: „Pprvky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu, o kterých mluví čl. 65 ústavy.“ Připomeňme si, co konkrétně Janu Lipavskému vadilo.

Jan LIPAVSKÝ, bývalý
poslanec PS PČR /Piráti/:
Vede k tomu, že by ta služba musela odkrýt své karty a děje se to ve stejný moment, kdy se prezidentův poradce v Moskvě schází s poradcem prezidenta Putina. Je to přece úplně absurdní. Nejsme stát, kde by neplatily práva a povinnosti, prezident zastává úřad prezidenta, musí se podle toho chovat. A toto je jeden z limitů jeho odpovědnosti. Nesmí podrývat bezpečnost České republiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mohou být i tato citovaná slova stejně jako další kritika, kterou Jan Lipavský adresoval vůči prezidentovi, dostatečným důvodem k vetování Jana Lipavského?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Nemohu potvrdit to jméno, tudíž se k tomuto nemohu vyjádřit, ale možná k tomu řeknu jednu věc, co mě napadá a která je úplně jasná. Ta pětikoalice, ty strany, které budou tvořit budoucí vládu, se skládají z mnoha lidí, kteří se kriticky vyjadřovali k různým postojům a názorům Miloše Zemana, pana prezidenta v minulosti. Tak to prostě je. A myslím, že v demokracii je toto normální. A rozdílné názory by obecně přece neměly vést k tomu, že nebude možné, aby se někdo stal členem vlády, když ho navrhuje premiér, který má z ústavy ten návrh na jmenování prezidentu republiky přednést. Takže já věřím.

Václav MORAVEC, moderátor:
A týkaly se ty ty prezidentovy výhrady jiného názoru?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Takže, takže já.

Václav MORAVEC, moderátor:
… těch kandidátek nebo kandidátů na prezidenta?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ty výhrady se týkaly určitých postojů, ale já nepůjdu dál v tom objasňování, protože bych porušil, co jsem řekl. A já si ne, že by tak zakládám. No já se snažím dělat politiku, kde i dané slovo platí. Když jsem řekl panu prezidentovi, že to jméno nebudeme pan prezident ani já komentovat nyní na veřejnosti, tak já to prostě dodržím a nebudu to dělat. A ty důvody mám i ty, že se pořád budu snažit, abychom dospěli k dohodě. A tady fakt nejde o to, co si kdo, jako jaké máme kdo politické názory, myslím Miloš Zeman a já a co jsme kde v minulosti řekli. Mně jde o to, aby tato země měla prezidenta a premiéra, kteří jsou spolu schopni komunikovat, aby tu nebyla válka ústavních institucí. Abychom v té nesmírně vážné situaci, ve které jsme a v které tahle země dlouho nebyla, si prostě nedovolili ten luxus, že se tady budeme s prominutím handrkovat o kdejakou maličkost. Z mé strany udělám všechno pro to, abych se choval seriózně, abych vytvořil prostor pro to, že se ta situace tady konečně zklidní a budeme všichni jednat tak, jak máme a jak to od nás občané požadují.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale tím si zužujete prostor nepochybně, protože jestliže prezident republiky vám zavetuje některou z kandidátek, kandidátů. Přistoupím teď, byť nerad, na vaši hru, že neřeknu Jana Lipavského. Ale představme si třeba Jana Lipavského. Tak vy půjdete stejnou cestou jako Andrej Babiš, který odmítl podat kompetenční žalobu na prezidenta republiky, když odmítl prezident jmenovat Miroslava Pocheho ministrem zahraničí a nebo Michala Šmardu ministrem kultury?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Teď mě podsouváte něco, co jsem neřekl. Já jsem řekl úplně jasně, že nebudu jitřit tu atmosféru a nebudu vlastně způsobovat konflikt mezi institucemi, když to není nutné. Já se snažím, aby k něčemu takovému nedošlo a snažím se o to, aby ta vláda, tak jak jsem ji navrhl panu prezidentovi, byla jmenována jako celek. To považuji za správné. A co považuji za nesprávné, jsou vzkazy do médií, ukazování, jak se to říká, svalů a tak dál. Prostě jednejme tak, aby ve výsledku to bylo prospěšné pro Českou republiku. Já za sebe tak jednám.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ale, pane premiére, v těch uplynulých letech jsme viděli, že tady dochází ke kompetenčním sporům mezi prezidentem a premiérem. Ptám se, jestli vy si nezužujete manévrovací prostor? Protože by bylo dobré, aby se konečně vyjasnilo, jestli prezident může vetovat premiérovi jakéhokoliv kandidáta a Andrej Babiš neměl odvahu podat ve dvou případech kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu.


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Já si žádný prostor nezužuji. A není možné předjímat, co budu dělat já na základě toho, co dělali někteří moji předchůdci. Já jenom říkám, že budu dělat všechno pro to, aby došlo k takové situaci, aby nastala ta situace, která je ústavně správná a která je podle mě správná i politicky. A to je to, aby pan prezident po pohovorech se všemi kandidáty jmenoval tu vládu tak, jak jsem ji navrhl. Pokud se to nestane, tak samozřejmě existuje široká škála možností, jak postupovat dál. Ale v tuto chvíli ode mě je poctivé a potřebné říct, udělám všechno pro to, abychom dosáhli tohoto výsledku. A k tomu platí i další moje teze, kterou jsem řekl opakovaně do médií. Ten seznam tak, jak jsem ho předložil, považuji za správný. A nemíním ta jména měnit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zkusím to ještě jinak. Byla by sporem mezi ústavními institucemi, jak jste to pojmenoval, kompetenční žaloba?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
O tom, jaké budu dělat další kroky v případě, že nenastane ten pozitivní scénář, tak jak jsem ho tady představil, který je podle mě logický, tak budu informovat poté. Ale prosím, ukázalo se v těchto volbách, ukázalo se v těchto volbách jasně, že lidé nevnímají slušnost jako slabost, přestože mnozí komentátoři to tak interpretovali. Takže ani teď, prosím, ať nikdo nechápe to, že se snažím o co nejkorektnější přístup, ať to nikdo nechápe jako slabost. Ale já jsem přesvědčen o tom, že tahle země potřebuje jiný styl politiky a k němu patří i to, že si tady nevykládáme nějaké vzkazy přes média a nehrozíme si navzájem situacemi, které ještě ani nenastaly. Ale snažíme se o domluvu, dohodu a dobrý výsledek pro Českou republiku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počítáte s tím, že dalším neuralgickým bodem v prvních týdnech vašeho vládnutí, tedy neuralgickým bodem ve vztazích premiér prezident, může být jmenování Michala Koudelky definitivním ředitelem BIS, protože dnes je pověřen řízením úřadu?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Uvidíme, co budou neuralgické body. V každém případě…

Václav MORAVEC, moderátor:
Já se ptám, jestli počítáte s tímto neurologickým bodem?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Já samozřejmě budu postupovat tak, jak to… ne, já budu považovat za správné, na čem se dohodne vláda, a to budeme prostě prosazovat. A co je v kompetenci vlády, je v kompetenci vlády. To je naprosto nutné. A tohle samozřejmě budeme realizovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste se zmínili dnes o šéfovi BIS Michalu Koudelkovi?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, my jsme vůbec o těchto věcech nemluvili. Já jsem se s panem prezidentem opravdu bavil o tom, jaký bude harmonogram a jak dosáhneme toho, abychom měli v co nejrychlejším čase plnohodnotnou vládu. A musím říct, že v tom harmonogramu a v těch dalších krocích dnes panovala shoda. A to je dobře a to je to základní sdělení. Ale opravdu o těch věcech, které teď zmiňujete, o jménech nějakých dalších reprezentantů institucí našeho státu jsme se nebavili.

Václav MORAVEC, moderátor:
Bude jmenování Michala Koudelky ředitelem, standardním ředitelem BIS jedním z prvních kroků vlády?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
My ještě nejsme ve vládě a o tomto určitě, o tom, co budou naše první kroky, jak budeme postupovat, tak povedeme debatu uvnitř naší koalice.

Václav MORAVEC, moderátor:
Převaha nespokojenosti nad spokojeností. I to je aktuální pohled veřejnosti na dosavadní průběh sestavování nové vlády. Sociologové se v listopadové vlně Trendů Česka 2021 ptali právě na to, jak se lidé dívají na povolební vyjednávání o nové vládě. Tady jsou výsledky a slova spoluautora průzkumu Pavla Ranochy.

Pavel RANOCHA, analytik, Kantar CZ:
S tím, jak probíhají povolební vyjednávání o nové vládě, je spokojeno 41 % občanů České republiky s volebním právem. A naopak 50 % je nespokojeno a ta dělící linie mezi nimi je jednoznačně stranická. Je to celkem pochopitelné. Nejspokojenější s tím průběhem jsou voliči všech pěti stran, které se u účastní těch jednání o nové vládě. A přidávají se k nim také voliči Trikolóry. A zdaleka nejspokojenější jsou konkrétně voliči
ODS, u nichž je to až 80 %.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nakolik jsou pro vás ta citovaná slova překvapením? Že je tady převaha nespokojenosti nad spokojeností se sestavováním nové vlády.


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Nejsou překvapením. Tak ta vláda se sestavuje v naprosto nestandardní situaci. Jak říkám, my jsme vlastně měli. Nebo já už jsem řekl, my jsme měli už v den voleb vlastně dohodu, na jakém půdorysu ta vláda vznikne. Do pěti týdnů jsme byli připraveni zcela, to znamená koaliční smlouva, struktura vlády. Všechno bylo nachystáno. No a teď z různých důvodů se to vlastně posouvá dál. Takže část lidí je nespokojena z tohoto důvodu, část lidí samozřejmě je nepochybně nespokojena i proto, že se jim nelíbí, jaká vláda vznikla, protože volili jinak. Tak já myslím, že toto není překvapivé.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono se uskutečnilo ve středu vaše dvouhodinové jednání s Andrejem Babišem, kde jste probírali předávání moci. Jak komplikované po tom vašem dvouhodinovém jednání předávání moci bude?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Tak k tomu musím opravdu poctivě říct, že žádné dvouhodinové jednání se nekonalo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když Lidové noviny tedy informují o dvouhodinovém jednání?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Já opravdu nevím, kde se to vzalo. Já s panem premiérem Babišem občas mluvím. My jsme se ve středu, myslím, bavili v
Poslanecké sněmovně asi 20 minut. A vůbec nic takového, co jsem četl, že jsme ve Strakově akademii dvě hodiny spolu diskutovali, nenastalo. Kdyby to nastalo, já bych to klidně řekl, na tom není nic zvláštního. Ale to se prostě nestalo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Žádná schůzka tedy o předávání moci a praktických záležitostech?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ne. Schůzka byla, my jsme spolu opravdu asi 20 minut mluvili. Bavili jsme se o tom, co čeká v zahraničně politické agendě Českou republiku. To znamená evropský summit a podobné věci. Pan premiér také jedná, v tom smyslu mě informoval o tom, že až budu jmenován premiérem, budu mít k dispozici v souladu s tradicí Hrzánský palác. Domluvili jsme se na nějakých kontaktních osobách, které budou řešit tyto věci. Předpokládám, že s panem premiérem budu mluvit v dalších dnech a v těch následujících dvou týdnech o tom předávání moci. Musím říct, že dnes mi poslal Andrej Babiš hned po jmenování gratulaci, kde právě nabízí spolupráci. Určitě uděláme všechno pro to přes všechny rozdíly v názorech na vládnutí, na politiku, na všechno, aby v zájmu České republiky ten proces předávání moci proběhl co nejlépe. Ale opravdu kdyby byla dvouhodinová schůzka, já vám to řeknu. Ale dvouhodinová schůzka prostě nebyla.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak to se omlouvám, že vycházím z informace deníku, který je v holdingu. Myslel jsem, že jste na té schůzce, která se neuskutečnila, probírali mimořádnou schůzi
Poslanecké sněmovny. Protože ve středu vás čeká, a je to trochu schizofrenní, mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, kde jsou materiály, tři důležité materiály schválené Babišovou vládou v demisi. A ve Sněmovně je sto osmičková koalice. Ty tři zákony, které máte probírat, se týkají opatření kvůli rychlému šíření covidu-19 a protikoronavirovým omezením. Počítáte s tím, že ty tři návrhy, které předložila Babišova vláda, jako sto osmička ve Sněmovně schválíte?

Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Vy jste to na začátku řekl a já to možná řeknu ještě trošku jinými slovy, aby všichni diváci rozuměli, v čem ta situace je tak neúnosná, proč je tak důležité mít rychle novou vládu. Tady je skutečně vláda v demisi, která nedisponuje většinou v
Poslanecké sněmovně. A navíc jsou v ní strany, které ani v té Poslanecké sněmovně nejsou. A na druhé straně je tu už zformovaná vládní většina, která je, ale v tuto chvíli v opozici. A do toho ještě přichází skutečnost, že už je tu nový premiér, tedy já, který ale vlastně fakticky nemůže, nemůže logicky tu funkci vykonávat, dokud nemá jmenovanou vládu. Takže celé to vykonává vláda Andreje Babiše, která vlastně je v demisi. A teď tohle je strašně zvláštní. Nevím, taky málokdy toto nastalo. To, že máme vládu v demisi, to není tak neobvyklé, ale že už je jasná vládní většina v Poslanecké sněmovně a ta nevládne, to neobvyklé je. Takže přichází vláda s návrhy, které nějakým způsobem ale se s nimi musí vyrovnat většina v Poslanecké sněmovně, která je může upravit, změnit, navrhnout něco jiného, ale nebude to vykonávat, protože znovu bude vykonávat ta vláda v demisi. To je fakt unikátní situace. Abych to řekl jednoduše, my se budeme snažit k tomu přistupovat maximálně odpovědně, ale i kooperativně. My ty návrhy vezmeme, dáme k nim vlastní pozměňovací návrhy, upravíme je a v nějaké formě je necháme projít. Týká se to izolačky, týká se to ošetřovného, týká se to kompenzačního bonusu, týká se to těch věcí, které tam jsou. Teď je potřeba…

Václav MORAVEC, moderátor:
Nebudete tedy ty návrhy odmítat?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ne. A je potřeba, ale sedneme si na ně a upravíme je tak, aby to odpovídalo i naší představě. Ale nechceme…

Václav MORAVEC, moderátor:
To, co vláda schválila, tedy neodpovídá vaší představě? Když se podívám na ošetřovné, které má znovu činit 80 % základu výdělku místo běžných 60 %. Lidé v karanténě mají dostávat k náhradě mzdy či platu příspěvek až 370 Kč denně, aby se lidé v karanténě nevyhýbali kvůli ztrátě výdělku. Budete ty návrhy tedy upravovat?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ano. A jak, o tom budou diskutovat ne už naši experti, ty už o tom diskutují teď, ale p
oslanecké kluby naše v průběhu úterý a středy. Tak abychom na to byli dobře připraveni. Podívejte se, ta situace není jednoduchá. Vláda ty návrhy poslala do Sněmovny někdy 23. 11. My jsme třeba přesvědčeni, že některé ty programy, ať už ty legislativní, ale ono jsou k tomu i programy nelegislativní, které vlastně může vláda udělat exekutivním rozhodnutím a taky některé z nich už ohlásila, aby třeba tyhle programy byly diskutovány s těmi, na které dopadají. To třeba znamená zaměstnanecké svazy, svazy podnikatelů a další.

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď narážíte kupříkladu, my jsme to viděli v první hodině Otázek, kdy Adam Vojtěch oznámil, že zítra jako ministr zdravotnictví předloží návrh vyhlášky, ministerské vyhlášky, která se týká povinného očkování vybraných profesí a zároveň i určité věkové skupiny 60 plus. Když se podíváme na data, která se týkají vakcinace, tak vidíme, jak vypadá proočkovanost v České republice. Nejvíce proočkovaných na Vysočině, ve středních Čechách, v Praze, kde dosahuje proočkovanost 62 %. Nejméně proočkované jsou ty moravské kraje. A ještě pohled na data ÚZIS, která se týkají proočkovanosti zdravotnického personálu. U aktuálně aktivně působících zdravotnických pracovníků má alespoň jednu dávku vakcinace 87 % lékařů, 82 % sesterských povolání a 79 ostatních zdravotnických povolání. Vy jste si Andrejem Babišem nepsali, že by bylo dobré, aby kupříkladu tento krok jste probrali ve vzájemné shodě? Když Adam Vojtěch říká, zítra předložím, dám do připomínkového řízení. Patnáctého vyhláška vyjde v platnost a ty vybrané profesní skupiny a lidé 65 let plus budou povinně očkováni k 1. únoru příštího roku.


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
No, o tom jsme se nebavili, ale jsou v nějakém kontaktu naši experti ministerstva zdravotnictví a náš AntiCovid tým. Nakonec byl tady pan profesor Válek a některé z těch věcí byly už diskutovány. Já jsem neměl na mysli jenom očkování, já jsem měl na mysli i třeba dopad ošetřovného. To by mělo být také a izolačky a dalších věcí, to má být projednáno, jak se zástupci zaměstnavatelů, tak se zástupci třeba odborů. To není tak jednoduché všechno. Ale pojďme k tomu očkování. Pokud by takový krok měl nastat, a zase si řekněme ano, v některých zemích o něm uvažují, v některých zemích už něco zavedli. Ale zase že by to bylo úplně obvyklé, to taky není. Tak pokud takový krok má nastat, tak se pojďme bavit o tom, co s ním, co jim přesně sledujeme, co bude znamenat a jak to budeme vymáhat. A to jsou otázky, které pod podle mě musí být odpovězeny. Tak jestli si třeba přečtu, a já nevím, jestli ta čísla jsou správná, že u lékařů ta proočkovanost je přes 90 %, u zdravotnického personálu třeba přes 80, tak to už jsou taková čísla, že se musíme ptát na to, zda je skutečně potřeba to zavést jako povinnost. Ale pokud reprezentanti a zájmové svazy, které reprezentují tuhle profesi, řeknou ano, tohle je dobře, my to po vládě chceme, tak vláda by měla vytvořit pro to podmínky, to je jedna věc. Druhá věc, řekneme, že budeme teda očkovat nějakou věkovou kategorii. Moje otázka je, a ta musí být nejprve zodpovězena, co to bude znamenat a jak k tomu ty lidi donutíme? Jaké budou teda ty cesty, když toto vláda zavede, jak toho taky dosáhne. Pokud na tohle nemáme odpověď, a já jsem ji od vlády neslyšel, tak nevím, jestli je to něco, co co máme dělat. A já opravdu chci, aby tady skončil tento chaos. Já jsem z toho vážně nešťastný. A mluvím s lidmi, kteří nerozumí tomu, a takhle to nemůže pokračovat, proč toto vláda dělá. Tady mám třeba na mysli ten příklad s vánočními trhy, kdy prostě tomu opravdu z lidí, s kterými já mluvím, nerozumí vůbec nikdo. V tomto chaosu nemůžeme dál pokračovat, protože jediné, co se stane, jediné, co se stane je, že i ta rozumná opatření budou lidem připadat podivná a nebudou je akceptovat. Vláda místo aby se soustředila na opravdu to, aby ta opatření šla v nějakém systému, byla včas vysvětlena, projednána, bylo dost času na to, aby se zavedla, tak by to lidé akceptovali mnohem víc. Ale to se prostě neděje. Já tady prožívám něco, co je pořád dokola. Už jsme poučeni přece.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, ale kdybych vám, kdybych vám namítl, že právě část těch opatření jste vy podporovali, které mohly zvýšit vakcinaci. Jako například ty stále běžící testy na úkor všeobecného zdravotního pojištění během léta, které nepochybně přispěly k tomu, že lidé se nechtěli oočkovat, protože podléhali i částečně dezinformacím. Kde má veřejnost jistotu, že vaše opatření nebudou chaotická, protože zkrátka nebudete mít tu politickou odvahu do části těch opatření jít?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
No, my jsme první byli, ale kdo vystoupil, myslím teď to bylo ve středu, s nějakou koncepcí a principy, jak vůbec k té situaci přistupovat a jak to řešit. A je tam soubor krátkodobých, dlouhodobých i střednědobých opatření, ale jsou tam hlavně nějaké zásady, podle kterých máme postupovat. Ale na vaši otázku odpovím jinak. Tu jistotu, že to budeme řešit jinak, budou mít lidé, až to ukážeme ve vládě. Po ovoci poznáte je. A já jsem přesvědčen, že už to, co teď děláme, ukazuje lidem, že prostě budeme postupovat mnohem rozumněji. Já jako předseda vlády bych opravdu nechtěl připustit, aby ke covidu se za vládu vyjadřoval kdekdo podle resortu, kdy ho to zrovna napadne. Musí mluvit jeden, musíme mluvit až poté, co si to probereme mezi sebou. Nemůžeme mást veřejnost a říkat jedno opatření za druhým, které pak vůbec nenastane, budeme se desetkrát korigovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdo bude vysvětlovat? Protože ve vládě Andreje Babiše to bylo tak, že něco navrhovali odborníci na ministerstvu zdravotnictví, pak s tím přišel Adam Vojtěch, pan premiér ho lidově řečeno seřval a vystupoval premiér. Já to bude u vás?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Já vím, že ta samozřejmá věc už vypadá nesamozřejmě. Ale to musí vypadat tak, že si to nejprve řekneme uvnitř a pak s tím vyjdeme na veřejnost. A ne, že se překřikujeme v médiích. Kdo se v tom má vyznat? Určitě bude muset za vládu v této věci mluvit ministr zdravotnictví. Předpokládám, že pokud někdo další, tak předseda ústředního krizového štábu. Premiér jistě, ale tím to končí. Není možné, aby někdo přišel s nějakým nápadem, řekl ho do médií, druhý člen vlády řekl, to není úplně dobré, třeba ministr školství, to budeme muset nějak změnit. A lidé nevěděli, na čem jsou.

Václav MORAVEC, moderátor:
To se u vás dít nebude?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, to se u nás dít nesmí. To bych považoval za selhání té vlády. To se dít nesmí. A teď vám řeknu ještě jeden příklad z posledních dnů. Nouzový stav. Tak v pátek jsme slyšeli, že, minulý pátek, že nouzový stav by bylo možná dobré zavést. Pak jsme slyšeli, že vlastně nebude. Pak, že by asi bylo dobré, kdyby byl od představitelů vlády. Pak bylo jednání s hejtmany, nouzový stav nebude. Další den byl vyhlášen. Takhle se opravdu nedá postupovat. Jak pak mají ti lidé vědět, vědět, že ta vláda ví, co dělá? A u těch vánočních trhů. Já jsem včera byl ve Zlíně, mluvil jsem se spoustou lidí a kupodivu, oni právě toto zmiňovali. Říkali mně, no tak jako vánoční trhy jsou zakázány, kde ti lidé vlastně to mají jako přežití, protože se na to chystali, chtějí tam prodávat ty svoje výrobky. Ale jak se jim to dá vůbec vysvětlit, když vedle jsou všechny obchody otevřeny, obchodní domy, obchodní centra. Říkal mně jeden starosta, tak dobře, tak já se mám chovat tak pokrytecky, že vánoční trh přejmenuji na jarmark nebo na něco.

Václav MORAVEC, moderátor:
To se stalo v Mostě.


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
A bude možné to jako realizovat. Takto máme postupovat? Mně říkal ten pan starosta. Takto máme postupovat? Vždyť to přece není možné. Tak já si jenom myslím, že možné je. A jsem si tím jist, aby vláda postupovala rozumněji. Vysvětlovala to, mluvila jedněmi ústy, vysvětlovala to, dávalo to nějaký smysl. A tak chci postupovat ve vládě, kterou povedu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Váš
místopředseda Martin Kupka, ministr dopravy, budoucí ministr dopravy, naznačil, že by tato vláda měla zavést vaše vláda, covidový fond, aby bylo transparentně zřejmé, jaké jsou náklady na všechna covidová opatření a podobně. Bude to jeden z prvních kroků, že vznikne takový fond?

Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
To může být jeden z kroků. No tak z prvních kroků. Těch prvních kroků je prostě celá řada. A my jsme je tady vlastně navrhli. Tady jsou krátkodobá, střednědobá, dlouhodobá opatření. Já jenom, aby všichni rozuměli tomu, proč tak obtížné některé věci navrhovat z opozice a shodnout se na nich se současnou vládou. Uvedu jeden příklad. Když naši experti řeknou - je potřeba používat plošné testování antigenními testy tam a tam a k tomu dodají, ale bude to fungovat jenom tehdy, když ty testy budou kvalitní. Ale my nejsme schopni z opozice zajistit, že ty testy, které kupuje vláda, budou kvalitní. Ale bez toho to opatření, které navrhujeme, nebude fungovat. Když my říkáme, ano, lze používat PCR testy a 72 hodin to může mít nějakou platnost, tak to předpokládá, že vláda bude schopna zajistit, že těch PCR testů bude dost a že budou rychle vyhodnocovány.

Václav MORAVEC, moderátor:
Což v současnosti není, čeká se.


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Což v současnosti není.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy přitom navrhujete PCR testy i po návratu dětí z prázdnin vánočních, které ještě chcete prodlužovat.


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, a to je právě to, kdybychom tento soubor opatření mohli realizovat, tak jsme si jisti, že to bude fungovat. Když se z toho vyberou dvě opatření a tři další se neudělají a pět dalších se pokazí, protože prostě to dělají způsobem, jakým to v současnosti dělají, tak to jako celek fungovat nemůže. A na covid není žádný zázračný proutek, mávnu, udělám tenhle lockdown, tohle a jsme za vodou. No nejsme, nejsme. Celý ten náš materiál je o tom, že svobodně a zodpovědně my s tím covidem budeme žít. A záleží na tom, jaký soubor opatření krátkodobých, střednědobých, dlouhodobých uděláme, jak se budeme chovat odpovědně. A jedině tak si s tím poradíme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Které tři kroky teď budete považovat jako už jmenovaný premiér za nejdůležitější a nejzásadnější ve vašem úřadě v těch následujících dnech?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
No, já bych rád mluvil o spoustě věcí, ale ony jsou fakt tři, které nastoluje tu agendu, jak to tak nepěkně říká, prostě nastoluje ta realita. Jedno je covid a boj s ním. To je aktuální téma. Druhé, a na to nesmíme zapomenout, jsou ceny energií, protože spousta lidí má pořád problémy s tím, co se stalo na energetickém trhu a v souvislosti i s krachem Bohemia Energy nebo s koncem poskytování služeb. A to třetí téma je rozpočet. Rozpočet je aktuální téma nejenom proto, že ten rozpočet, co předložila ta současná vláda, neodpovídá našim představám. Přes to bychom se přenesli. Ale ten rozpočet tak, jak je navržen, bude roztáčet dál tu inflační spirálu a zhoršovat lidem podmínky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy počítáte s tím, když bude vláda jmenována v polovině prosince, že platí ten závazek, který jste dal v Otázkách před víc než měsícem. To znamená rozpočtové provizorium pouze do konce března?


Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Počítám s tím, protože i moje rozhovory s budoucím ministrem financí
Zbyňkem Stanjurou vedly k tomu, že jsem si jist, že jsme schopni do šesti týdnů předložit upravenou verzi rozpočtu. A tím pádem to můžeme stihnout. A nemělo by to rozpočtové provizorium opravdu trvat déle, ale ten rozpočet je potřeba upravit. My nemůžeme dovolit, aby se lidem dál znehodnocovaly úspory, aby rostly ceny tímhle způsobem, aby ta inflace byla takhle roztáčená. A všichni ekonomičtí experti říkají z 50 % zhruba, je to věc toho, jak hospodaří tato vláda. My nemůžeme teď udělat úplně nový rozpočet. Ten budeme moct dělat na rok 2023. To já jako neříkám, že my jsme schopni udělat úplně nový rozpočet, ale jsme schopni udělat rozpočet upravený tak, aby ten deficit byl menší, abychom aspoň nějakým způsobem pomohli řešit ty inflační dopady.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když si, vašimi slovy, zakládáte na kompetentním a odborném vládnutí a vymezujete se vůči vládě, která právě končí. Dočkáme se podobného materiálu i na onu energetickou krizi? Protože jste zatím ucelenou představu nepředložili a říkali jste, že návrhy na snížení daně z přidané hodnoty a další kroky, které Babišova vláda přijala a které jsou v
Poslanecké sněmovně, tak že se vám nelíbí a odmítnete je?

Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
No, ale my jsme navrhli řešení, které nakonec do jisté míry se k němu vláda nějak přikláněla, byť ne v té podobě, jak jsme to my chtěli. A to je teda dohoda s těmi dodavateli poslední instance na tom, aby stát jim nějakým způsobem garantoval, půjčkou nebo něčím podobným, to, že oni mohou snížit ceny, které tak strašně dopadají na občany. Zase, tady máme krátkodobá a dlouhodobá opatření. U cen energie je to podobné. V první fázi musíme pomoct těm, kteří se dostali do existenčních problémů, do energetické chudoby, ale takové, s kterou si neporadí. A k tomu směřovaly naše iniciativy. A pak jsou další kroky, které můžeme dělat jako vláda, a to už je třeba jednání o cenách emisních povolenek a další a další věci, které ale budou mít dopad v řádu měsíců nebo let. Ale prostě v tuto chvíli je potřeba pomoci těm lidem, kteří se dostali do tísně. A my jsme ten náš návrh na řešení předložili. To, že se dala nulová DPH, to moc nikomu nepomohlo. A navíc až se ta DPH vrátí zpátky, tak to zase skokově vzrůstá. Tohle podle nás není dobré řešení. Na tom my trváme. Ale znovu říkám, my se snažíme teď maximálním způsobem umožnit ten hladký přechod, neznejistit tu společnost. Takže i když se nám něco nelíbí, tak to všechno netorpédujeme, protože teď vládne vláda Andreje Babiše, je potřeba dosáhnout toho, abychom se nějak přenesli přes to mezidobí. A pak můžeme my ukázat ta naše řešení, o kterých jsme přesvědčeni, že budou fungovat. A dovolte mi říct ještě jednu věc. Já jsem si vědom toho, co od nás lidi očekávají. Vidím to každý den. Jdu po ulici, lidé mně říkají, vy jste naše naděje, konečně, máme ve vás důvěru, všechno to bude dobré. Bude to dobré, ale nebude to dobré příští rok. Je potřeba, a i to je součást té politiky, kterou bych chtěl dělat, říkat lidem pravdu. Příští rok bude těžký, bude těžký pro Českou republiku, bude těžký pro spoustu lidí. Ty problémy, které tu jsou, které Babišova vláda neřešila, problémy, které i přicházejí ze zahraničí, jsou problémy, které způsobí to, že ten příští rok bude pro nás všechny těžký. My se budeme snažit, co to budeme umět, abychom ho dobře zvládli. Ale příští rok prostě těžký bude.

Václav MORAVEC, moderátor:
Konstatuje
Petr Fiala v prvním rozhovoru v pozici premiéra. Děkuji, že jste byl hostem Otázek, přeji vše dobré a těším se na další setkávání.

Petr FIALA, nově jmenovaný premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takové byly dnešní Otázky. Připomínám, že nás najdete na internetových stránkách České televize stejně jako na sociálních sítích. Hezký zbytek neděle, pokud možno ve společnosti České televize.

Petr Fiala

předseda ODS