13. listopadu 2021

ODS: Vyzýváme vládu k poskytnutí pomoci na polské hranici

(www.ods.cz) Prohlášení poslaneckého klubu ODS k situaci na polsko-běloruské hranici.

„Tlak běloruského režimu diktátora Alexandra Lukašenka na hranice Evropské unie, zejména pak Polska, Litvy a Lotyšska, v těchto dnech kulminuje. Polská pohraniční stráž a další státní orgány čelí bezprecedentnímu zneužívání uměle vytvořené migrační vlny organizované běloruskými bezpečnostními orgány za tiché asistence Ruské federace.

Bezprostředně před parlamentními volbami rozhodla Babišova vláda o vyslání 50 policistů do Maďarska na ochranu vnější schengenské hranice, přestože se na maďarsko-srbském pomezí nic dramatického nestalo. Dnes, když Polsko a Evropská unie čelí fatálnímu porušování mezinárodního práva, Andrej Babiš mlčí a tváří se, že se nic neděje.

Vyzýváme proto českou vládu k obdobnému vyslání příslušníků české policie jako formy zásadní podpory polské vládě a polským pohraničním orgánům s cílem zvládnout společnými silami tuto krizi. Jde také o naši hranici!

Zároveň požadujeme, aby česká vláda podpořila jakákoliv opatření přijatá evropskými orgány či mezinárodním společenstvím vůči běloruskému režimu, která donutí Lukašenka k zastavení tohoto hybridního tlaku na Polsko a EU,“ říkají zástupci poslaneckého klubu ODS.