8. listopadu 2021

Televizní noviny: Věřím, že prezident bude akceptovat můj návrh na ministry

(TV Nova) Předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala věří, že prezident Miloš Zeman bude akceptovat jeho návrhy na šéfy ministerstev. Znovu by spolu mohli mluvit už příští týden. Petr Fiala to řekl v rozhovoru pro Televizní noviny TV Nova.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na tn.cz.

Petr Fiala zatím neví, kdy by ho prezident mohl pověřit sestavením vlády, nebo ho rovnou jmenovat premiérem. Poprvé po sněmovních volbách spolu mluvili formou videokonference minulou sobotu.

„Po našem rozhovoru jsme domluvení, že by se měla uskutečnit další schůzka. Předpokládám, že by mohla být už příští týden poté, co vláda Andreje Babiše (ANO) po skončení ustavující schůze podá demisi,“ řekl Petr Fiala televizi Nova.

Lídr koalice SPOLU dříve zmínil, že v ideálním případě bude Zeman chtít znát všechny adepty na ministry. „Žádná jména členů budoucí vlády nemohu potvrdit. My jsme se o nich ještě ani nebavili v rámci naší koalice. To přijde teprve v příštích dnech. A předpokládám pak, až budu jmenován předsedou vlády, tak v souladu s Ústavou předložím návrh celé vlády panu prezidentovi a věřím, že opět v souladu s Ústavou ten můj návrh bude akceptovat,“ uvedl Fiala.

Podle Fialy je právem prezidenta je diskutovat s jednotlivými kandidáty na ministry a bavit se o tom, co vláda bude dělat. „Ústava ale mluví jasně, na návrh předsedy vlády potom prezident jmenuje,“ řekl Fiala.

Na otázku, zda by dal na Zemanovo doporučení ohledně jednotlivých kandidátů na ministry Fiala řekl, že se snaží o to, aby v Česku vznikla nová politická kultura.

„Aby spolu klíčoví ústavní činitelé diskutovali, aby si navzájem naslouchali. Ale k tomu patří také to, že se bude důsledně respektovat Ústava. To, jak je složena vláda, je jednoznačně věcí politických stran, které tu vládu skládají, a premiéra, který předkládá návrh panu prezidentovi. Věřím, že prezident to bude respektovat,“ popsal svoje očekávání ohledně sestavování vlády Fiala.

Fialu teď čeká ještě náročnější pracovní program než doposud. Podle svých slov už nyní do značné míry v Praze žije, jeho rodina ale bydlí v Brně. „Moje rodina se do Prahy stěhovat nebude. Moje děti tam studují a moje manželka tam má práci na univerzitě. Já budu samozřejmě v Praze naplno, vždycky, když to budou pracovní povinnosti vyžadovat,“ dodal Fiala.

Přepis rozhovoru:

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
S námi ve vysílání už je teď
předseda ODS Petr Fiala.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Dobrý večer. Pane předsedo, máte bližší informace o tom, zda vás pan prezident pověří sestavením vlády nebo vás rovnou jmenuje premiérem a popřípadě, kdy by se tak mohlo stát?


Petr FIALA, předseda ODS a kandidát koalice na premiéra /SPOLU/:
Dobrý večer. Takovou přesnou informaci nemám. My jsme domluveni s panem prezidentem po tom našem sobotním videorozhovoru, že by se měla uskutečnit další schůzka. Já předpokládám, že ta schůzka by mohla být příští týden poté, co vláda Andreje Babiše po skončení ustavující schůze podá demisi.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, vy jste říkal, že prezident bude v ideálním případě chtít poznat všechny adepty na ministry. Jste přesvědčen, že projdou třeba Mikuláš Bek nebo Jan Lipavský, k nimž může mít prezident Miloš Zeman určité výhrady? A v případě, že je prezident odmítne, budete na nich trvat?


Petr FIALA, předseda ODS a kandidát koalice na premiéra /SPOLU/:
Já žádná jména členů budoucí vlády ještě nemohu potvrdit. My jsme se o nich ani nebavili v rámci naší koalice. To přijde teprve v příštích dnech. A předpokládám, že pak, až budu jmenován předsedou vlády, tak v souladu s Ústavou předložím návrh celé vlády panu prezidentovi, a věřím, že opět v souladu s ústavou ten můj návrh bude akceptovat. Ale je samozřejmě právem pana prezidenta diskutovat s těmi jednotlivými kandidáty na ministry a bavit se o tom, co vláda bude dělat. Ale Ústava mluví jasně. Na návrh předsedy vlády potom prezident jmenuje.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
On ten dotaz vlastně směřoval tam, jestli jste připraven v tomto, řekněme, personálním směru akceptovat případná, řekněme, doporučení nebo přání pana prezidenta?


Petr FIALA, předseda ODS a kandidát koalice na premiéra /SPOLU/:
Já se snažím o to, aby tady byla nová politická kultura, dobrá politická kultura, aby spolu klíčoví ústavní činitelé diskutovali, aby si navzájem naslouchali, ale k tomu patří taky to, že se bude důsledně respektovat Ústava. To, jak je složena vláda, je jednoznačně věcí politických stran, které tu vládu skládají a premiéra, který předkládá návrh panu prezidentovi. Já věřím, že pan prezident to bude respektovat.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, já mám na vás poslední otázku a bude taková spíše osobnější. Čeká vás náročná práce v Praze. Budete se stěhovat sem do Prahy? A pokud ano, půjde s vámi i rodina?


Petr FIALA, předseda ODS a kandidát koalice na premiéra /SPOLU/:
Já už do značné míry v Praze žijí a můj pracovní život se odehrává v Praze. Předpokládám, že to tak bude i v budoucnosti, budu v Praze, kdykoliv to bude potřeba, ale moje rodina se z Brna do Prahy stěhovat nebude. Moje děti tam studují, moje manželka tam má práci na univerzitě. Nedovedu si to vůbec představit. Takže já budu samozřejmě v Praze naplno a budu tu vždycky, když to budou pracovní povinnosti vyžadovat.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane předsedo, my vám děkujeme za rozhovor a přejeme klidný večer. Díky, že jste přišel.


Petr FIALA, předseda ODS a kandidát koalice na premiéra /SPOLU/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS