9. listopadu 2021

Ranní interview: Pokud pan prezident naše kandidáty neschválí, budu ho přesvědčovat, že jména vychází z dohody pěti stran

(Radiožurnál) Zástupci pěti stran, které chtějí společně vytvořit vládu, podepsali koaliční smlouvu i program kabinetu. Zároveň poprvé zasedla Poslanecká sněmovna. Její nové vedení budou poslanci volit až ve středu, opoziční hnutí ANO a SPD nejsou spokojené s plány pětikoalice. „Vznik nové vlády předpokládáme v řádu týdnů, vše je připraveno. Koaliční smlouva je dobrá nejen pro pětikoalici, ale pro celou republiku,“ věří předseda ODS a kandidát na premiérský post Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou si můžete poslechnout na ČRo - Radiožurnál.

Koaliční smlouvu interně odsouhlasily všechny strany kromě Pirátů. Co když ji pirátské fórum neschválí?

Doufám, že to nenastane.

Připravili jsme dobrou koaliční smlouvu za účasti zástupců pirátské strany. Je dobrá nejen pro pět stran, ale hlavně pro Českou republiku. Věřím, že členové pirátské strany to takto uvidí. Vzkaz voličů byl jasný: aby těchto pět stran vytvořilo vládu politické změny. Je to obrovský šance, tak doufám, že tak Piráti rozhodnou.

Jak se zachováte, pokud prezident Miloš Zeman odmítne jmenovat některého z vámi navrhovaných ministrů?

Nepředbíhejme. Věřím, že všichni budeme respektovat Ústavu a ústavní zvyklosti. Premiér předkládá seznam kandidátů na ministry panu prezidentovi, jsme v parlamentní demokracii. Pokud prezident odmítne, budu ho přesvědčovat, že kandidáti vychází z dohody politických stran.

Nemáme čas diskutovat o jménech, potřebujeme funkční vládu, která bude řešit energetickou a zdravotnickou krizi.

Ve středu poslance čeká volba nového vedení sněmovny. Kandidaturu na post předsedy ohlásil dosluhující vicepremiér Karel Havlíček z ANO. Místopředsedou sněmovny se chce stát i šéf SPD Tomio Okamura. Má některý z nich šanci na zvolení?

Jsem přesvědčen, že nemá. U pana minista Havlíčka nevím, zda je to myšleno vážně: Ústava vylučuje, aby člen vlády byl předsedou Poslanecké sněmovny.

V případě Tomia Okamury jsme dávali najevo, že z hlediska poměrného zastoupení ve Sněmovně to na SPD nevychází, takže šance je minimální.

Přepis rozhovoru:

Jiří CHUM, moderátor:
Zástupci 5 stran, které chtějí společně vytvořit vládu, včera podepsali koaliční smlouvu i program možného budoucího kabinetu. Zároveň poprvé zasedla
Poslanecká sněmovna na své ustavující schůzi. Nové vedení ale poslanci budou volit až ve středu a čeká zřejmě náročné jednání. Opoziční hnutí ANO a SPD totiž nejsou spokojená s plány pětikoalice. Podle těch by například SPD ve vedení Sněmovny neměla nikoho. Plánují strany pravděpodobné budoucí vlády nějaké ústupky v opozici? Ve vysílání teď vítám předsedu ODS a kandidáta na premiérský post Petra Fialu. Dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
Dobré ráno přeji.

Jiří CHUM, moderátor:
Máte už termín dalšího jednání s panem prezidentem Zemanem?


Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
Ne, ten termín ještě nemám. Ten termín bude následovat poté, co současná vláda Andreje Babiše, tedy pan premiér Babiš, podá demisi po skončení ustavující schůze.

Jiří CHUM, moderátor:
Takže jste zatím nekomunikovali od vašeho sobotního jednání toho posledního?


Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
Ne, to ne, ale, jak říkám, je tu nějaký časový prostor a ten je dán tím, kdy skončí ustavující schůze, jak podá v souladu s Ústavou současná vláda demisi, pak je namístě, abych se s panem prezidentem setkal, to bude nepochybně nutné.

Jiří CHUM, moderátor:
Kdy by tedy podle vašich předpokladů mohla vzniknout, být jmenována nová vláda?


Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
Já předpokládám, že by to mělo být v řádu týdnů, jsme v situaci, která je trošku unikátní, od voleb je jasné, které politické strany spolu chtějí vytvořit vládu, respektive které 2 koalice, je k tomu i silný mandát voličů. My jsme také velmi intenzivně pracovali, takže už vlastně 4 týdny po volbách máme uzavřenou koaliční smlouvu, máme připravený program. Na druhé straně taky Andrej Babiš dal jasně najevo, že chce velmi rychle podat demisi. Takže je tu všechno připraveno pro to, aby mohla vzniknout nová vláda. Je to i důležité z hlediska toho, čím Česká republika prochází, v jakých obtížích se teď nacházíme.

Jiří CHUM, moderátor:
Jak se, pane
předsedo, zachováte, pokud prezident Miloš Zeman odmítne jmenovat některého z vámi navrhovaných ministrů?

Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
Nepředbíhejme. Já věřím, že všichni budeme respektovat Ústavu a ústavní zvyklosti. Ústava jasně mluví o tom, že premiér předkládá seznam ministrů, kandidátů na ministry panu prezidentovi, jsme v
parlamentní demokracii.

Jiří CHUM, moderátor:
Ano, ale případy známe z minulosti, kdy prezident třeba odmítl jmenovat ministrem kultury Michala Šmardu z ČSSD.


Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
Ano, a já věřím, že tato situace tentokrát nenastane. Pokud nastane, budu pana prezidenta přesvědčovat, aby ty kandidáty, které mu předložím, pokud já budu jmenován premiérem, ty kandidáty, které mu předložím, aby je jmenoval, protože to vychází z dohody politických stran a odpovídá to plně Ústavě a charakteru našeho systému, který je
parlamentní.

Jiří CHUM, moderátor:
Váš spolustraník
Zbyněk Stanjura v České televizi řekl, je to váš blízký spolupracovník, že si neumí představit, že byste ustoupil panu prezidentovi. Platí to?

Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
To platí. Ale já opravdu nejsem, nebo nemyslím si, že máme dopředu si takhle hrozit a vyjadřovat se nějakými silnými výroky se přes média. Já doufám, že všichni budou respektovat Ústavu a jejího ducha a ústavní zvyklosti, potřebujeme to v České republice. My tady nemáme čas, abychom diskutovali o nějakých jménech, my prostě potřebujeme mít funkční vládu, která bude řešit energetickou krizi, zdravotní krizi s covidem a všechny další problémy, které tady lidi mají.

Jiří CHUM, moderátor:
Včera jste spolu se zástupci dalších 4 stran podepsali koaliční smlouvu, tu předtím interně odsouhlasily všechny strany, kromě Pirátů, pirátské fórum o ní bude rozhodovat tento týden. Co se stane, pokud dokument Piráti neschválí, je zde i varianta vlády bez nich?


Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
Já doufám, že to nenastane, my jsme připravili dobrou koaliční smlouvu za účasti zástupců Pirátské strany. Je to koaliční smlouva, která je dobrá nejen pro těch 5 stran, ale hlavně pro Českou republiku. A věřím, že členové Pirátské strany, kteří budou rozhodovat v referendu, to takto budou vidět. Myslím, že i ten vzkaz voličů byl naprosto jasný, aby těchto 5 stran, tyto 2 koalice vytvořily spolu vládu, vládu politické změny. Je tu obrovská šance, tak věřím, že tak Piráti ve svém referendu rozhodnou.

Jiří CHUM, moderátor:
V programovém prohlášení slibujete stabilizaci veřejných financí. Státní rozpočet na příští rok se schodkem zhruba 380 miliard zřejmě Sněmovna nepodpoří. Tak jaký schodek navrhuje nebo by navrhla vaše vláda?


Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
Já jsem opakovaně říkal, že ten schodek je nepřijatelný, to, co navrhla vláda, to znamená, že bychom jenom roztáčeli tu spirálu inflace...

Jiří CHUM, moderátor:
Váš návrh?


Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
...a dál jsme… peníze lidí. My jsme přesvědčeni, že ten rozpočet se musí pohybovat s deficitem pod 300 miliard korun. Takový rozpočet budeme připravovat. Ale je potřeba říct, že my už přicházíme bohužel k špatně připravené práci a tu musíme jenom nějakým způsobem korigovat. To není tak, že bychom si mohli vytvořit úplně nový rozpočet. Na příští rok, samozřejmě na rok 2023 už ten rozpočet bude naším dílem. Tady je to jenom, že budeme opravovat to, co tato vláda připravila špatně, ale není možné takovýto rozpočet schválit, musíme ho přepracovat tak, abychom se dostali pod těch 300 miliard korun.

Jiří CHUM, moderátor:
Ještě poslední věc. Ve středu
poslance čeká volba nového vedení sněmovny, kandidaturu na post předsedy ohlásil dosluhující vicepremiér Karel Havlíček z ANO. Místopředsedou sněmovny se chce stát i šéf SPD Tomio Okamura. Prosím stručně, má některý z nich šanci na zvolení?

Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že nemá. U pana ministra Havlíčka ani nevím, jestli je to myšleno vážně, protože čl. 32 Ústavy vylučuje to, aby se člen vlády stal místopředsedou, byl předsedou
Poslanecké sněmovny. A v případě Tomia Okamury jsme jasně dávali najevo, že z hlediska poměrného zastoupení v Poslanecké sněmovně to prostě na SPD nevychází, takže ta šance opravdu je minimální.

Jiří CHUM, moderátor:
Řekl v Ranním interview
předseda ODS a kandidát na premiérský post Petr Fiala. Děkuju vám za rozhovor. Na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany a kandidát na premiéra /ODS/:
Děkuji za pozvání. Pěkný den.

Petr Fiala

předseda ODS