4. listopadu 2021

Televizní noviny

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na tn.cz.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
A ve vysílání teď vítáme
předsedu ODS a kandidáta na premiéra Petra Fialu.

Martin POUVA, moderátor:
Dobrý večer, pane předsedo. Včera unikla do médií jedna z verzí programového prohlášení té vznikající vlády. Už víte, kdo novinářům ten dokument dal?


Petr FIALA, předseda ODS /SPOLU/:
Dobrý večer přeji, tak to opravdu nevím a ani nevím, jestli je to ta správná verze. Ale mohu potvrdit, že my jsme uzavřeli dohodu koaliční a také programovou dohodu a tu teď schvalují jednotlivé politické strany naší budoucí vládní koalice.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, hodně se teď mluví i o Pirátech. Jste připraveni na to, že jejich fórum odmítne vstup do vlády? A jak by se pak přerozdělily jejich ministerské posty?


Petr FIALA, předseda ODS /SPOLU/:
My teď schvalujeme koaliční dohodu, která vznikla mezi dvěma koalicemi a pěti politickými stranami. A schvaluje ji 5 politických stran, takže nepracujeme s žádnou jinou verzí. A předpokládám, že v pondělí 8. listopadu v 11 hodin po schválení jednotlivými stranickými orgány našich 5 politických stran podepíše koaliční smlouvu. A pak bude následovat, tak jsme se domluvili, ještě to referendum uvnitř Pirátské strany, protože oni mají taková pravidla, ale já věřím tomu, že nakonec tak, jak ta jednání probíhala, obě koalice, všech 5 politických stran ty dohody podepíší.

Martin POUVA, moderátor:
Rozumíme, pane předsedo. Starostové dnes už tu vámi zmíněnou koaliční smlouvu schválili, vy jste říkal, že o tom teď jednáte, jak to vypadá nebo jak to dopadlo?


Petr FIALA, předseda ODS /SPOLU/:
Výkonná rada, což je v tomto případě nejvyšší orgán
Občanské demokratické strany, před chvílí tu koaliční smlouvu naprosto jednoznačně schválila. Takže i ze strany Občanské demokratické strany už ten souhlas tady je.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, podle hradní kanceláře vás v sobotu čeká videokonference s prezidentem Zemanem, očekáváte, že se domluvíte a pověří vás sestavením vlády?


Petr FIALA, předseda ODS /SPOLU/:
Ano, já jsem dostal tu informaci od pana kancléře Mynáře, že to setkání se uskuteční formou videokonference v sobotu odpoledne. Musím říct, že to je první moje diskuse s panem prezidentem po volbách, je to vlastně první debata, já ho budu informovat o tom, jak probíhají koaliční jednání, co připravujeme. A očekávám, že i pan prezident mi řekne svůj pohled na politickou situaci a na jeho další kroky.

Martin POUVA, moderátor:
Pane předsedo, děkujeme, že jste byl hostem Televizních novin, hezký večer.


Petr FIALA, předseda ODS /SPOLU/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS