26. října 2021

Okamžitě seškrtáme dotace za 60 miliard

(ECHO24.cz) Nejdůležitějším křeslem v kabinetu po premiérovi je už dlouhou dobu ministerstvo financí. V éře prudkého zdražování jeho význam ještě stoupá. V nové vládě koalic SPOLU a PirStan do něj téměř s jistotou usedne Zbyněk Stanjura z ODS. V klíčovém ekonomickém týmu expertů z pěti koaličních stran právě finišuje vyjednávání programu. V rozhovoru pro Týdeník Echo popisuje, že Českou republiku čeká s novou vládou s jistotou v prvních měsících příštího roku rozpočtové provizorium, protože státní rozpočet po Andreji Babišovi bude nutné zásadně přepracovat. „Schodek je potřeba snížit minimálně o 77 miliard korun.“ Jedním z prvních úkolů vlády bude omezit prudké zdražování.

Kdo vyjednává klíčové finanční záležitosti nové vlády?

Každá strana dodala do vyjednávacího týmu svého zástupce. Za nás jsem to já. Za KDU Jan Kasal. Za TOP 09 je tam Jan Jakob, za STAN Věslav Michalik a za Piráty Lukáš Wagenknecht. Těch vyjednávacích týmů je celkově jen šest, aby se nedělaly pro každé ministerstvo a kapitolu zvlášť.

Jsou ve finančním programu nějaké zásadní rozpory?

Doufám, že ne. Dáváme dohromady programy obou koalic. To, v čem se míjíme, nezařadíme.

Od chvíle, kdy jste psali programy, se v ekonomice dost vyhrotila atmosféra. Zažíváme aktuálně rekordní inflaci, prudký růst cen energií, který se postupně přelévá do cen všeho dalšího zboží. Co bude vláda s tou „Babišovou drahotou“ dělat?

Musíme urychleně omezit schodky státního rozpočtu, abychom sami dál inflaci nezvyšovali a nepřidávali k těm evidentně zahraničním vlivům. To je to nejlepší, co může vláda v této chvíli udělat. Pokud jde o prudce rostoucí ceny energií, je nutné si nejdřív vyjasnit, komu chceme pomoci, jak chceme pomoci, a pak hledat cestu, jak to udělat. Babišova vláda to dělá úplně naopak. Už vyhlašuje nulovou DPH na energie.

Jaké části společnosti chcete ulehčit od rostoucích účtů za energie?

Musíme to rozdělit na domácnosti a podnikatele. Máme představu, ale do chvíle, než se dohodneme v rámci koalice, tak nemůžu říkat podrobnosti. Máme docela podrobné statistiky, kolik platí které domácnosti za energie. Budeme pomáhat lidem do určité výše příjmů. A budeme to posuzovat podle nějaké průměrné spotřeby bytu nebo rodinného domku. Musíme se podívat, jaký je u konkrétních rodin, podle toho, čím doma topí, růst účtů za energie mezi lety 2020 a 2021. Od toho a od příjmu se odvine výše přímé kompenzace ze státního rozpočtu. Musíme se bavit o tom, kde bude hranice státní pomoci. Určitě to nebude pro všechny. A určitě nebudeme nikomu kompenzovat sto procent vzestupu ceny.

Jak velká část společnosti by tu pomoc od státu měla dostat?

Menší část společnosti.

Celý rozhovor Lenky Zlámalové se Zbyňkem Stanjurou si přečtěte na ECHOPRIME nebo v tištěném Týdeníku ECHO.

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu ODS