22. října 2021

Představu o ministrech za ODS mám. Jména v médiích mě občas překvapují

(FORUM 24) První oficiální jednání mezi vítěznou koalicí SPOLU a koalicí Pirátů se Starosty o podobě nové vlády proběhlo minulý týden ve středu. Necelé dva týdny po volbách však plní stránky médií různé spekulace o personálním obsazení jednotlivých ministerstev. To však podle předsedy občanských demokratů a možného budoucího premiéra Petra Fialy ještě není na pořadu dne. „Nyní se věnujeme programu. Jsem přesvědčen, že pro lidi je mnohem důležitější, aby věděli, co chceme dělat a co pro ně uděláme, než kdo to udělá,“ prozradil v rozhovoru pro deník FORUM 24. Lídr koalice SPOLU však zároveň přiznává, že má představu o tom, kdo by měl za ODS ve vládě být.

Vy jste v uplynulých letech v mnoha rozhovorech mluvil o tom, že budete premiér. Někteří lidé tomu nevěřili nebo se vám dokonce vysmívali. Jaké jste měl v sobotu 9. října pocity, když se sečetly hlasy a koalice SPOLU vyhrála volby?

Já jsem hlavně mluvil o tom, že je potřeba politická změna, že my ji dosáhneme a že ty volby vyhrajeme. Pokud jde o premiéra, tam já jsem s veškerou pokorou na všechny otázky – když se mě ptali, jestli bych byl na takovou funkci připraven – vždycky říkal, že ano. Protože si myslím, že jako lídr ODS a potom koalice SPOLU musím být na takovou funkci připraven a ne se otázkám vyhýbat. Ale to, o co mně šlo od začátku, bylo, abychom v České republice dosáhli politické změny, skončila éra Andreje Babiše a toho šíleného populismu, který nakonec – jak to všichni vidíme – vede k obrovskému zdražování a hrozbě, že se stát dostane do bankrotu.

Pokud jde o moje pocity v sobotu, já jsem ještě ani neměl čas nad tím přemýšlet. Měl jsem samozřejmě obrovskou radost, ale cítil jsem tu neuvěřitelnou emoci mezi lidmi. Tu velikou naději, že to vyšlo. A taky jsem to cítil jako závazek, a proto jsme začali hned v sobotu pracovat a domluvili jsme se s koalicí Pirátů a Starostů na memorandu o úmyslu vytvořit společnou vládu a od té doby jednáme a pracujeme tak, aby tady ten zlý sen – Babišova vláda – co nejdříve skončila.

Existuje ještě nějaká varianta, že byste jednali o vládě s hnutím ANO a premiérem Andrejem Babišem?

Já jsem to jednání hned odmítl, protože nemá žádný smysl. Jednáme s hnutím ANO a SPD o složení orgánů poslanecké sněmovny – to nepochybně – ale o vládě jednat nebudu. To jsem řekl před volbami a říkám to i po volbách. Já jsem samozřejmě politik, který se snaží jednat se všemi a snažím se dosáhnout konsenzu, ale ve věci sestavování vlády jsme už před volbami jasně řekli, že budeme jednat s Piráty a Starosty, a to taky děláme. Hned ve volební sobotu večer jsme se dohodli, že žádná z našich stran – které tvoří koalice – nebude jednat o vládě s nikým jiným.

Mimochodem volební kampaň byla taková, že voliči dopředu věděli, jaké jsou varianty sestavení vlády, protože i v předvolebních debatách – nejednom od nás, ale i od našich politických soupeřů – neustále zaznívalo, že když volíte koalici SPOLU, volíte Piráty a Starosty. Voliči přesně věděli, o čem rozhodují, a rozhodli tak, že naše dvě koalice mají jasnou většinu. A to si myslím, že je pro nás obrovský závazek, abychom tu vůli voličů naplnili a nezklamali je.

Koalice SPOLU začala v minulém týdnu s Piráty a Starosty jednat o programu, pro ten účel jste vytvořili pracovní skupiny. Věříte, že se vám podaří mezi pěti stranami najít shodu?

Já bych to možná trochu zjednodušil. Vlastně jsou tu jenom dva programy, program koalice SPOLU a program koalice Pirátů se Starosty. To bych řekl, že to zjednodušuje. A teď se musí vzít dohromady ty dva programy a vytvořit z toho nějakou představu o programovém prohlášení vlády. A právě ty pracovní skupiny mají za úkol se podívat na to, kde je úplná shoda, kde se lišíme a co je podstatné pro jednotlivé koalice. Až pracovní skupiny vytipují problematické body, tak se o nich budeme bavit a budeme se je snažit politickým jednáním překonat. To, co je důležité, já vidím obrovskou vůli se domluvit a snahu najít spíše to, co nás spojuje, než to, co nás rozděluje. To, že ta jednání nebudou o některých bodech lehká, je pravděpodobné, ale nechci předjímat.

Média neustále plní jména možných ministrů. Vy už máte alespoň jasno, jaké resorty ve vládě by obsadila koalice SPOLU, popřípadě kdo by byl v jejich čele?

Média plní jména, počty a všechno možné. Musím říct, že mě to občas hodně překvapuje, o čem se v médiích píše. My se ale nyní věnujeme programu. Já jsem přesvědčen, že pro lidi je mnohem důležitější, aby věděli, co chceme dělat a co pro ně uděláme, než kdo to udělá. Já sám nějakou představu mám, kdo by za ODS měl být ve vládě. Ale s tím půjdu do vyjednávání a diskuzí mezi dvěma koalicemi až ve chvíli, kdy to bude na stole. Teď se zabýváme programem, protože to všichni považujeme za správné a zásadní.

Tušíte, kde se tedy v médiích berou informace, jako je vznik nového ministerstva pro předsedu Pirátů Ivana Bartoše a podobně?

Někde to mohou být spekulace, někde si někdo něco domyslí… Já bych tomu nepřikládal velkou váhu. Chápu, že tohle je tak trochu zajímavé a srozumitelné pro všechny – kdo bude kde ministr a jak to bude vypadat – ale já jsem si jistý, že mnohem důležitější je, co uděláme. My se nemůžeme bavit o tom, kdo se bude zabývat digitalizací, ale co budeme dělat, abychom konečně ten stát digitalizovali. Aby se tady za ni nevyhazovaly další desítky miliard a pak se občan složitě nedobýval ve frontách na úřad s hromadou papíru pod paží namísto toho, aby si to mohl vyřídit z domova. My se musíme zabývat tím, co teď uděláme s rozpočtem, co teď uděláme s neustále se zvyšujícími výdaji státu, jak rozhýbeme trh s byty, aby se snížily ceny nemovitostí, a tak dál. To jsou konkrétní věci, které my musíme dostat do programu. Osm let populistů a socialistů ve vládě znamená, že například nemáme připravenou důchodovou reformu. Vůbec. Je více věcí, které musíme vyřešit, začít se jimi zabývat a naplánovat je pro příští období. A kdo bude v těch úřadech – to je samozřejmě taky důležité – musí následovat až potom.

Do kdy je podle vás reálné, že bude sestavena společná vláda koalice SPOLU a koalice Pirátů se Starosty?

My jsme se domluvili, že všechny ty přípravné práce a vyjednávání dokončíme tak, abychom nejpozději 8. listopadu mohli podepsat koaliční smlouvu. To mně připadá důležité a to je klíčové datum. Je to proto, že 8. listopadu se sejde poslanecká sněmovna, zahájí svoje zasedání, a my chceme být k tomuto datu připraveni.

Co je potřeba pro Českou republiku, aby se stihlo do konce roku?

Do konce roku se toho – popravdě řečeno – bohužel asi moc nestihne. Pokud se bude protahovat ta agónie Babišovy vlády, tak to bude ještě horší, protože se nepohne s ničím, co je teď potřeba udělat. Řeknu tady jednu věc, kterou považuji za naprosto klíčovou, a kterou se tedy musíme zabývat do konce roku. A to je státní rozpočet. Nemůžeme ho schválit tak, jak ho navrhla Babišova vláda. To je rozpočet, který by vedl k dalšímu zdražování, roztáčel by spirálu inflace a ničemu by nepomohl. A proto je potřeba ho přepracovat. To je prostě náš úkol. Chci všechny ujistit, že rozpočet s deficitem 376 miliard korun neschválíme. Ať už budeme ve vládě, nebo ještě v opozici, která má ale většinu.

Ministryně financí se vám ale vysmívá, že nevíte, jak deficit státního rozpočtu snížit.

Ať se paní ministryně nevysmívá, protože renomovaní ekonomové opakovaně říkají, že to vůbec nezvládá. Bohužel to mimo jiné dokazuje tím, jak připravuje rozpočty. My jsme už minulý rok – to si možná paní ministryně v opojení mocí ani nevšimla – připravili pozměňovací návrh, kterým jsme chtěli snížit výdaje rozpočtu o 82 miliard korun. A to jsme udělali z opozice. Kdyby nám to tehdy vládní většina schválila, tak jsme mohli mít už letos rozpočet s nižším deficitem.

Samozřejmě že připravíme i teď návrhy, jak ušetřit. Musíme škrtnout určité typy neinvestičních dotací podnikatelským subjektům a hledat další úspory. Mnohem lépe by se to dělalo, kdybychom měli přístup k jednotlivým resortům, protože by ministři dostali za úkol najít rezervy. Musíme to udělat, i pokud ještě nebudeme ve vládě, protože prostě tenhle rozpočet je pro občany České republiky naprosto katastrofální. Vůbec nechápu, že vláda přichází s tak obrovským deficitem. Nedává to žádný smysl, nemohou se už odvolávat na proticovidová opatření a další věci. Prostě ten rozpočet je špatně a musí se přepracovat. A zvláště když vidíme, že inflace jde prudce nahoru a řada ekonomů říká, že to není jen těmi mezinárodními vlivy, ale je to i špatným hospodařením vlády. My chceme vládnou tak, že budeme také dobře hospodařit. A to vláda Andreje Babiše nedělá.

(Autor: Jan Pánik)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS