21. října 2021

Megastavební úřad nevznikne

(www.ods.cz) Nově zvolení zástupci koalic SPOLU a PirSTAN v Poslanecké sněmovně spustili práci na nezbytných úpravách nedávno schváleného stavebního zákona. Cílem zamýšlené úpravy je zabránit vzniku nové rozsáhlé úřednické struktury na úrovni krajů, která by ve výsledku mohla prodloužit nebo dokonce ochromit vydávání stavebních povolení. Ve skutečnosti je žádoucí stavební řízení urychlit a zachovat ustanovení, která směřují ke zrychlení výstavby zejména liniových staveb, ale také např. bytových domů. Jednání zástupců stran vznikající vládní koalice se zúčastnili také předseda Asociace krajů Martin Kuba, předseda Svazu měst a obcí František Lukl, Veronika Vrecionová, předsedkyně Spolku pro obnovu venkova a Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv. Všechny uvedené asociace a organizace už před volbami vyjádřily obavy z dopadů nového stavebního zákona na rozvoj země.

„Před volbami jsme jasně deklarovali, že chceme stavební řízení urychlit. Připravili jsme také svůj vlastní alternativní návrh řešení, které tehdejší sněmovní většina odmítla a prosadila svou verzi, která vytvořením nového obřího stavebního úřadu problémy neřeší, ale může je naopak zvětšit. Chceme proto dát stavebníkům, investorům, městům a obcím i dosavadním úředníkům jasnou zprávu, že žádný megastavební úřad nevznikne,“ říká zástupce ODS Martin Kupka.

„Během následujících dnů připravíme ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj nezbytný legislativní postup. S ohledem na čas zbývající do konce roku je téměř jisté, že musíme nejprve upravit data účinnosti již schváleného zákona,“ konstatuje předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

„Důležité je, aby nový stavební zákon neohrozil výkon stavební činnosti v obcích a městech. Nepřipustíme rozklad současného smíšeného modelu veřejné správy. Samozřejmě platí, že pozitivní a užitečné změny v zákoně budeme chtít zachovat,“ dodává zástupkyně Starostů a nezávislých Věra Kovářová.

Marek Výborný, který na jednání zastupoval KDU-ČSL, k výsledkům debaty říká: „Je pro nás všechny důležité, aby se co nejrychleji podařilo odblokovat povolování důležitých staveb na celostátní úrovni, ať už jde o dálnice, klíčové silnice a železniční tratě nebo třeba také nové bloky jaderné elektrárny Dukovany.“

„Navíc se k nám dostávají zprávy o nutnosti odložit digitalizaci stavebního řízení o jeden rok kvůli přípravě softwarového řešení. To není něco, co by si vymyslela nová vládní koalice, ale je jasné, že před spuštěním ostrého provozu systému, je nutné jej bezpečně odzkoušet. A to se podle dostupných zpráv v polovině roku 2023 stihnout podle odborníků nemůže. Odkladem účinnosti docílíme hladkého náběhu nové úpravy stavebního zákona tak, aby neznamenala ohrožení stavební činnosti v České republice,“ uzavírá Jan Jakob, zástupce TOP 09.

O výsledku jednání byla informována také současná ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Všech pět stran má zájem na úpravách stavebního zákona s ministerstvem spolupracovat a zajistit hladký průběh zákonné úpravy. Jde i o zklidnění situace na stavebních úřadech po celé České republice. Vznikající vládní koalice také přijme nabídku účasti ve výběrové komisi na pozici budoucího ředitele Nejvyššího stavebního úřadu, tedy instituce, která bude nástupcem nynější Sekce pro stavební řízení na Ministerstvu pro místní rozvoj.