19. října 2021

Stanovisko AntiCovid týmu k aktuální situaci

(www.ods.cz) AntiCovid tým jasně deklaruje, že cesta k normálnímu životu vede jen prostřednictvím očkování. Doporučuje tak všem, kteří mají nárok na třetí dávku, aby se očkovali (zejména učitelům, včetně těch v mateřských školách doporučuje AntiCovid tým očkování 3. dávkou co nejdříve). Ministerstvo zdravotnictví a vláda by se s ohledem na situaci měly zaměřit na realizaci dalších návrhů, které AntiCovid tým doporučuje.

Základní priority AntiCovid týmu:

1. Celkový lockdown odmítáme. Upřednostňujeme eventuální lokální opatření, která budou případně uplatňována na základě schválené Strategie opatření. Tu vláda doposud nezveřejnila. Její součástí měla být strategie rizik a stratifikace rizikovosti s opatřeními na úrovni obcí s rozšířenu působností, pak okresů a následně krajů. Tu ministerstvo bohužel nezvládlo připravit ještě před prázdninami. Připravovat a schvalovat strategii až při další hrozící vlně covid-19 pokládáme za velmi opožděné.
 

2. Zaměřit se na maximální podporu očkování. Je nutné:

  • Spustit aktivní kampaň na podporu očkování u dosud neočkovaných. Také je zapotřebí aktivně podporovat třetí dávku vakcinace u osob nad 50 let a vybraných profesních skupin, například u zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách a učitelů.
  • Podpořit očkování studentů v rámci kampusů a fakult. To by mělo probíhat ve spolupráci s Asociací rektorů a cestou zřizovatelů očkování studentů středních škol a druhých stupňů základních škol.
  • Zavést bezúplatné očkování cizinců a agenturních pracovníků ve všech očkovacích centrech.
  • Zajistit dostupnost vakcíny pro praktické lékaře a zahájit door-to-door očkování.
     

3. Preferujeme zkrácení karantény na 5 až 7 dní s uvolněním mezi pátým a sedmým dnem na základě PCR testu.

4. Podporujeme přípravu dostatečné kapacitu trasování 5 000 za den na konci října s možností rozšíření na 10 000 denně.

5. Podporujeme prodloužení statusu bezinfekčnosti po prodělání covid-19 na 1 rok (na základě analýzy reinfekcí z ISIN).

6. Podporujeme bezplatné testování i nadále, a to včetně podpory dobrovolného firemního testování. Při nárůstu počtu nemocných lokálně podporujeme zavedení povinného testování ve školách a firmách.

7. Pozitivitu protilátek považujeme za známku ochrany proti covid-19. Laboratorní skupina Centrálního řídícího týmu by měla definovat podmínky uznání do konce října 2021.

Konstatujeme, že jsme jako AntiCovid tým neobdrželi žádnou platnou strategii boje s covid-19. Nemáme přístup prediktivním analýzám. Nejsou nám známa ani aktuální data o stavu obsazenosti akutních a intenzivních lůžek, a to včetně plánu navyšování kapacit při nárůstu počtu nemocných.

Tyto indicie vedou zástupce AntiCovid týmu k přesvědčení, že vláda nemá jasný plán ani cíl, jak nadále řešit epidemii covid-19 a nemá připravená opatření reagující na narůstající počet nemocných.

Bez znalostí těchto dat, nemůžeme vládou navrhovaná stanoviska aktivně podpořit.