10. října 2021

Koalice SPOLU s Pirstanem má příležitost dosáhnout změny politických poměrů a to je velká věc

(ECHO24.cz) Vítězem voleb se stala koalice SPOLU, která nečekaně předstihla i favorizované hnutí ANO. Získala dohromady 108 mandátů, což znamená, že by v Poslanecké sněmovně mohla složit většinu, což hnutí ANO ani SPD nemohou. Místopředseda ODS Martin Kupka považuje vítězství za důležité a v rozhovoru pro deník Echo24 řekl, že by přijal nabídku na ministerský post.

Co říkáte na to, že jste předstihli hnutí ANO?

Je to důležitá zpráva, protože to zároveň znamená, že má koalice SPOLU společně s Pirstanem příležitost dosáhnout změny politických poměrů a to je velká věc. Ten mandát pro tu změnu v podobě 108 mandátů je opravdu přesvědčivá většina.

Jak chcete přesvědčit prezidenta Zemana, který opakovaně řekl, že postavení sestavením vlády nejsilnější stranu s vlastním klubem ve sněmovně, nikoliv koalici?

Myslím si, že třeba zpráva o tom, že to není těsné, ale většina 108 hlasů, že proti tomu stojí jen hnutí ANO a SPD, je přeci pro něj taky srozumitelná informace.

Jaký bude vývoj v dalších dnech?

Jasně, nepochybně bychom postupně měli dospět k jasnému návrhu, jak postupovat dál. Nechceme promarnit naději, která z těch voleb vzešla pro českou společnost.

Předseda Babiš řekl, že chce jednat se všemi, zřejmě kromě Pirátů. Vy s ním jednat budete, nebo se s ním vůbec setkat nechcete?

Budou probíhat debaty o uspořádání ve sněmovně, to je přeci jasné, ale o vládě s Andrejem Babišem jednat nebudeme.

Co myslíte, že ty volby ukázaly? Často zaznívalo, že mohlo jít o jakési referendum o Andreji Babišovi.

Nechtěl bych to snížit na referendum o Andreji Babišovi. To nebylo referendum o Andreji Babišovi, protože to mimo jiné ukázalo na to, a to je další podstatná zpráva, že ze sněmovny odcházejí komunisté, že ze sněmovny odchází i sociální demokracie, že výrazně oslabila SPD, a to proti očekávaným výsledkům. To jsou přece významné zprávy a omezit to na to, že jde o referendum o Andreji Babišovi jednoznačně odmítám. Ano, pokud je to hlasování, které je možné přečíst v nějaké jednoduché zkratce, tak je to vyjádření pro změnu v politice v České republice.

Co říkáte na to, že jste o tolik odskočili té druhé koalici, což se možná nečekalo, protože průzkumy to nenaznačovaly?

Je to fiasko průzkumů. Nechci se ale do nikoho navážet a stejně tak to nechci příliš komentovat. I pro mě bylo překvapení, že Pirstan získal proti očekávání tak málo hlasů. Pevně ale doufám, že se podaří s nimi postupovat ve spolupráci a že to nebude znamenat rozkol v jejich koalici.

Jak si vy osobně představujete vaši roli v příštích čtyřech letech? Kdyby přišla nějaká nabídka na ministerský post, přijal byste ji?

Kdyby mě Petr Fiala jako premiér oslovil s tím, abych se podílel na vládě, tak bych takovou nabídku přijal, sám ale za sebe říkám, a říkal jsem to opakovaně, že jsem svou roli viděl a vidím v tom pomoci k té změně, která je před námi. A já neuléhám a nevstávám s vidinou nějakého ministerského postu. Chci přispět k tomu, aby se to, co jsme slíbili v té předvolební kampani, naplnilo. A to se dá z mnoha různých rolí.

(Autor: Vojtěch Drbohlav)

Rozhovor vyšel na serveru Echo24.cz.

Martin Kupka

místopředseda strany