10. října 2021

Musíme si poradit s těžkým úkolem, který před námi na celorepublikové úrovni stojí

(iHNed.cz) Rozpočet lze použít jako zbraň v nadcházejícím vyjednávání s prezidentem Milošem Zemanem o budoucí české vládě. V rozhovoru pro HN to říká občanský demokrat Petr Beitl, který v Libereckém kraji o víkendu obhájil svůj poslanecký mandát. Vítězné uskupení Spolu podle něj neschválí současný návrh rozpočtu na příští rok, protože ho považuje za katastrofický. „Věřím, že i pan prezident podlehne tlaku vyjednávání a dá si říct,“ uvádí Beitl.

Čekal jste druhé místo? Neměl jste obavu, že vás odsune koalice Pirátů a Starostů, která má speciálně v Libereckém kraji silnou pozici?

Po výsledku Starostů v krajských volbách jsem k nim měl velký respekt. Ale i potenciál koalice Spolu je velký. Těsný výsledek tomu odpovídá. Jsem rád za stříbro, zlato by bylo lepší, bronz horší, ale s pokorou beru druhé místo a jsem za výsledek velmi rád.

Dosud měly strany z koalice SPOLU v tomto kraji jeden mandát, teď budete mít minimálně dva.

Dva mandáty bere ODS, dvojka kandidátky Zdeněk Chmelík (TOP 09) bude přeskočený. Odmakali jsme si kampaň spolu, ale výsledek dopadl takto.

Berete to jako návrat ODS. Provedla strana v tomto kraji dostatečnou sebereflexi?

Já na ty sebereflexe moc nejsem. Měla by vždy vycházet z toho, co se povedlo a co bylo špatně. Tohle je nová etapa odeesky, od roku 2013 jsme si prošli údolím smrti, zvedli jsme se na komunálních politicích, zvedli jsme se pod vedením Petra Fialy. Ukázali jsme, že i ty staré strany mají potenciál uspět.

Stále se vám ovšem nedaří uspět v některých velkých městech. Třeba v Liberci. ODS tu nedokázala vygenerovat pro voliče důvěryhodnější tváře.

Politická konkurence za deset let vyrostla. Je to výzva pro místní sdružení, aby s tím něco dělalo.

Co jako strana musíte udělat, abyste svou pozici upevnili? Aby tento úspěch nebyl náhodný výkyv?

Musíme si poradit s těžkým úkolem, který před námi na celorepublikové úrovni stojí. Všichni jsme si uvědomovali, že kdo převezme odpovědnost za další vývoj před sebou nemá jednoduchou úlohu. Stačí se podívat na rozpočet na příští rok a na to, co je potřeba s ním udělat. Pevně věřím, že občané pochopí, že nic nejde udělat hned a že cesta k budoucí prosperitě bude trnitá, bude trochu bolet. Ale musíme to podniknout, abychom se dostali tam, kam patříme, tedy mezi deset nejlepších zemí světa a k rozpočtům, které budou vyrovnané.

Mezi deset nejlepších zemí světa?

To je dlouhodobý cíl, my si myslíme, že Česká republika na to má. Třeba v bezpečnosti jsme na osmém místě.

Speciálně v oblasti daní a ekonomice obsahuje program koalice hodně slibů, které odvedou z rozpočtu peníze. Neviděla jsem ale dostatek zdrojů, které by pokryly výpadky i schodek způsobený covidovou pandemií. Dokážete sliby plnit?

Cesta nebude snadná, nejde to udělat během jednoho či dvou let. Jako první musíme zastavit trendy a začít je převracet. V Jablonci nad Nisou se nám to podařilo. Když se odřežou zbytečné výdaje, agendy, úkoly, ořezané instituce dokáží produkovat mnohem výkonnější a lepší práci. Také sázíme na ekonomický rozvoj, pokud nám HDP poroste alespoň o čtyři procentní body, můžeme to zvládnout. Pokud to vyjde, lze během několika let výrazně zmenšit deficit a navíc získáte prostor na snižování některých daní.

Prezident Miloš Zeman řekl, že pověří sestavením vlády toho, kdo bude mít největší poslanecký klub. Tedy zřejmě Andreje Babiše. Neslavíte předčasně?

Nadpoloviční zisk mandátů, který mají obě koalice dohromady, je třeba brát s velkou pokorou, slavení bude možné až za pět let, až bude jasné, že jsme to zvládli. Dříve to vidět nebude. Prošel jsem si tím v komunální politice, nečeká nás lehká situace a čeká nás obrovská odpovědnost.

Jaký máte plán B pro případ, že bude vládnout hnutí ANO, nezíská důvěru sněmovny, ale Andrej Babiš bude mít post premiéra. Jak to budete řešit?

Tým SPOLU je ve vyjednávání nejkompetentnější a formát, o kterém hovoříte si nedokážu představit.

Vy si neumíte představit menšinovou vládu bez důvěry?

Může tu být, ale když nemá ve sněmovně stojedničku, tak se jí dost špatně prosazují zákony a například i rozpočet. V minulém volebním období sice byla menšinová vláda, ale byla podporovaná SPD a komunisty. Dnes tu tento potenciál nevidím. To by se musely začít rozkládat koalice. Ale ty jsou postavené na velmi pevném základu.

Opravdu? Říkáte to za všechny poslance SPOLU?

Nemohu mluvit za jiné lidi, ale já z toho mám dobrý pocit a vidím pevný základ koalice. Miloš Zeman nechal dlouhé měsíce vládnout bez důvěry kabinety Jiřího Rusnoka i Andreje Babiše. Jedna věc je nemít důvěru a nakoupit si podporu k jednotlivým zákonům. Ale musí mít potenciál k tomu nakoupení. Dnes tam ten potenciál není.

Vy byste v takové situaci neschválili rozpočet?

Ne. V žádném případě. Rozpočet je naprosto katastrofický. Letos byl deficit 350 miliard korun, rok byl ale z poloviny ovlivněný pandemií a vyplácely se podpory lidem. Pokud je rozpočet na příští rok se stejným schodkem, tak je to rozpočtové šílenství, naprostá nekompetentnost a musí se s tím něco udělat.

I za cenu rozpočtového provizoria?

Rozpočtové provizorium není žádné drama. V Jablonci máme rozpočtové provizorium každý rok, první dva měsíce v roce se nic neděje.

Kdyby ale země hospodařila v rozpočtovém provizoriu rok, nebyla by to žádná legrace.

My si s tím poradíme. Věřím, že i pan prezident podlehne tlaku vyjednávání a dá si říct.

(Autor: Kateřina Frouzová)

Rozhovor vyšel na serveru iHNed.cz.

Ing. Petr Beitl

poslanec PČR