11. října 2021

Vypadá to na ústavní bramboračku

(Ústecký deník) Poslance Karla Krejzu z ODS zajímá zdraví prezidenta. Nyní je potřeba co nejrychleji svolat ustavující shromáždění Poslanecké sněmovny. Myslím, že premiérem bude Petr Fiala. Je potřeba zvolit ministry a začít pracovat. Změnit zákon o doplatku na bydlení a hmotné nouzi. To jsou slova poslance ODS za Ústecký kraj Karla Krejzy, který zároveň upozorňuje, že není jasné, zda je prezident Miloš Zeman zdravotně způsobilý provádět ústavní kroky.

Vyhráli jste volby, jelikož vyhrát volby v ČR znamená, že kromě prvenství máte také s koaličním partnerem 101 a více hlasů, což jste prozatím naplnili. Jaké máte plány pro nejbližší dny?

Pravda, vyhrát volby nutně neznamená, že jste první na pásce. Ten trend byl jasný, jakmile začaly přicházet výsledky z velkých okrsků a měst. Tady jsme jako ODS mívali vždy větší podporu a v koalici SPOLU je ten dopad ještě větší. První bude nutné poměrně rychle ustanovit novou sněmovnu. Potřebujeme vybrat ministry a začít pracovat, to tahle země potřebuje nejvíce.

Jak dlouho to v současné situaci může trvat?

To vám nepovím. Nevíme, co je s prezidentem Milošem Zemanem. Nevíme, jestli bude schopen vést vyjednávání, nevíme, zda bude schopen svolat ustavující shromáždění poslanců. Těch věcí kolem ústavy může být relativně hodně. V každém případě je potřeba rychle ustanovit Poslaneckou sněmovnu a uvidíme, kdo koho pověří k sestavení vlády. Myslím ale, že premiérem bude Petr Fiala.

Jaké možnosti koalice vidíte v případě jakýchkoliv nepředvídatelností, rozklížení koalic a podobně?

Nechci nic předjímat. Stát se může vše, neumím si ovšem představit trojkoalici my, Piráti a SPD. Nejhorší varianta by samozřejmě byla 100 na 100.

Mluvíme-li o prezidentovi republiky, tak po sociálních sítích putují fotografie od mluvčího Jiřího Ovčáčka, na kterých Miloš Zeman volí, respektive vhazuje obálku do urny. Dělá to ale jinou rukou, než je u něj údajně obvyklé, takže se vyrojily spekulace, jestli je ta fotka nahraná a podobně. Sám říkáte, že vlastně nevíte, co s prezidentem je a v každém případě bude potřeba zjistit, jaký je jeho stav, zda je schopen tu funkci vykonávat. Co s tím?

Mně je velmi nepříjemné o tom hovořit. Velmi mne mrzí, že se nad tím vůbec musíme zamýšlet. Opravdu nevím, co a kdo bude iniciovat. Nechal bych to na ústavních činitelích, kteří jsou ve funkcích. To je předseda Parlamentu Vondráček a předseda Senátu Vystrčil. Od nich by měl přijít nějaký konstruktivní návrh.

Nepříjemné z hlediska lidského, nebo ústavního?

Obojího. Lidského, že tu neexistuje soudnost. Státoprávního, že to vypadá na pěknou ústavní bramboračku.

Celý text na denik.cz.

(Autor: Janni Vorlíček)

Karel Krejza

poslanec PČR
místostarosta města Litoměřice
předseda regionálního sdružení