1. října 2021

SPOLU za dostupnější bydlení!

(www.ods.cz) Roste cena elektřiny, plynu i nájemného. Růst cen nemovitostí v Česku je dokonce čtvrtý nejvyšší v Evropě. Jen za poslední rok nemovitosti podražily o pětinu, od roku 2010 se ceny pozemků, bytů a domů zdvojnásobily. Bydlení v Česku tak přestává být dostupné. Koalice SPOLU si celý problém velmi dobře uvědomuje. Na rozdíl od Andreje Babiše, který za posledních osm let v této věci neudělal vůbec nic, koalice SPOLU přichází se skutečným řešením.

„Slibujeme uvolnit zbytné pozemky státu obcím pro bytovou výstavbu. Zadarmo! Stát v tuto chvíli drží jen v Moravskoslezském kraji ve stavebních parcelách 170 milionů metrů čtverečních. Zbytečně! Bude-li mít obec jasný záměr, zařídíme převedení těchto pozemků k výstavbě nových bytů a domů. Pro vás pro všechny,“ říká lídr moravskoslezské kandidátky koalice SPOLU Zbyněk Stanjura.

„V Česku se nestaví! A když nejsou nové byty a domy, cena těch stávajících nesmyslně roste. Stavební povolení trvá v průměru pět až šest let. V délce stavebního řízení držíme v žebříčku zemí katastrofální 157. místo. To změníme naším plánem digitalizace státní správy a změnou stavebního zákona. Stavět musíme. Rychle a bez průtahů! Ať už byty k přímému prodeji, byty nájemní a družstevní, anebo byty obecní například pro seniory nebo matky samoživitelky,“ pokračuje lídryně KDU-ČSL Pavla Golasowská.

„Chceme 40 tisíc nových bytů v Česku každý rok! Zároveň chceme podpořit takzvané první bydlení. Bez omezení věku. Zkrátka, kdo se rozhodne jít poprvé do vlastního anebo do své první rekonstrukce, dosáhne na zvýhodněný systém hypoték. K tomu ještě snížíme DPH u rekonstrukce či výstavby bytů a domů z 15 na 10 procent. A do třetice slibujeme uvolnit zbytné pozemky státu obcím pro bytovou výstavbu,“ doplňuje lídr za TOP 09 Jan Koloničný.