27. září 2021

Koalice SPOLU: Rok po ekologické havárii na Bečvě chceme znát jasné viníky

(www.ods.cz) Je to rok od ekologické havárie na řece Bečvě, při které jedovaté chemikálie zamořily 40 kilometrů toku a zahubily několik desítek tun ryb. Navzdory uběhlé době ale stále není jasný konkrétní viník. Koalice SPOLU průběh vyšetřování ostře kritizuje a trvá na tom, že veřejnost má právo dozvědět se jméno konkrétního viníka, který je za ekologickou katastrofu zodpovědný. Poukázala i na řadu chyb, k nimž údajně při vyšetřování katastrofy došlo.

„Celý tento rok byl pro mě rokem frustrace, beznaděje a vyčerpání. A to z jediného důvodu – že vyšetřování obrovské havárie stále není u konce. Jsem rád, že se mohu potkat s poslanci a senátory z koalice SPOLU, kteří jako jedni z mála bojují za správné vyšetření havárie,“ říká předseda místní organizace Českého rybářského svazu Hustopeče nad Bečvou a ohlašovatel havárie Stanislav Pernický.

Při příležitosti smutného výročí se zástupci koalice SPOLU rozhodli po boku rybářů vypustit do Bečvy alespoň symbolické množství ostroretek – ryb, které jsou pro Bečvu typické. Koalice SPOLU považuje pohromu na Bečvě za nejhorší ekologickou katastrofu v historii České republiky.

„Ty proklaté ryby v Bečvě překonaly 2 jezy, 5 peřejí a teprve 3,5 km od místa otravy pošly. Jen ti slepí a hluší rybáři si těch před otravou prchajících ryb nevšimli. Celkově je to s těmi rybáři těžké, protože neviděli to, co měli, ale zato cítili to, co neměli. Tedy chlor. A jelikož jsou tihle rybáři moc hlasití, Česká inspekce životního prostředí zahájila jejich kontrolu, protože se snaží podat důkazy a vyvrátit pohádky, které tvrdí soudní znalec. Otrava Bečvy se musí důsledně prošetřit a vyvodit z ní důsledky, jen tak ochráníme přírodu pro naše děti a zabráníme dalším ekologickým katastrofám,“ zdůrazňuje Ondřej Benešík, lídr kandidátky SPOLU ve Zlínském kraji.

„Tolik lží a polopravd, jako jsme za poslední rok slyšeli o Bečvě, pamatuju naposledy před rokem 1989. A přitom to hlavní – co se u Bečvy před rokem stalo a kdo to způsobil – stále není jasné. Ve sněmovní vyšetřovací komisi už máme hotovou závěrečnou zprávu a já věřím, že do případu přinese více světla. Bečva nevyšumí, ať už se pravdu o tom, jak k této katastrofě došlo, snaží zatajit kdokoliv,“ nepochybuje poslanec ODS Stanislav Blaha, který je rovněž členem sněmovní vyšetřovací komise.

„Otrava Bečvy nám ukázala nedostatky a nejasnosti v systému ochrany životního prostředí při podobných ekologických haváriích. Proto navrhneme takové legislativní změny, které vyjasní kompetence České inspekce životního prostředí a vodoprávních úřadů, zajistí větší koordinaci krajských záchranných systémů. Musíme prosadit, aby občané byli co nejdříve a povinně informováni v případě podobných ekologických ohrožení,“ vysvětluje Zuzana Vandame, radní města Uherské Hradiště.