18. září 2021

Koalice SPOLU: Ústecký kraj dá lidem čistou energii!

(www.ods.cz) Postupný odklon od uhlí se dotkne všech, ale nejvíce právě krajů, kterým tato surovina zajišťovala po desetiletí příjmy. Ústecký region mnoho let rostl a padal právě s těžebním a dalším těžkým průmyslem. Zdroj příjmů na straně jedné, ale na straně druhé také ekologická zátěž, která se dodnes podepisuje na zdraví občanů.

Otevírá se před námi slibná cesta dlážděná lithiem, ale nechceme, aby jeho těžba a následné zpracování znamenalo další ekologickou zátěž. Podle Akademie věd mají obyvatelé našeho kraje kvůli těžbě nejchatrnější zdraví. Musí se najít ohleduplná cesta k občanům i k přírodě,“ říká lídr kandidátky SPOLU Karel Krejza, který je zároveň členem podvýboru pro transformaci regionů.

Vzácné lithium podle kandidáta Libora Turka nemusí v energetické budoucnosti kraje zůstat nutně jedinou možností. „Už teď jsme jako jediný region členem platformy Vodíkové údolí. Právě vodík může v budoucnu pohánět nákladní lodě na splavném Labi a věřím, že v horizontu několika málo let také autobusy, a to nejen v Ústí,“ nastínil své vize stávající ředitel Ústeckého dopravního podniku. Nedostatek energie za půl roku zdvojnásobil její ceny na burze a občané to pocítí. Je třeba hledat další čisté zdroje. Podle Krejzy představuje další takovou možnost geotermální energie, na kterou sází v Litoměřicích a už jsou blízko k tomu přejít od výzkumu k reálnému využití.

Jedním z projektů, který by mohl zabít několik much jednou ranou, je ekologický jez na Labi, který by zajistil nejen celoroční splavnost lodí do Hamburku, pomohl by přetíženým dálnicím a železnici, ale počítá se i s výstavbou šesti megawattové hydroelektrárny. „Další čistý zdroje energie, který pokryje 2/3 spotřeby padesátitisícového Děčína, a to není zrovna málo,“ nastiňuje výhody stavby kandidát SPOLU Radovan Gaudyn.

Prostředky z Fondu pro spravedlivou transformaci slibují nový restart Ústeckého kraje, který má podle kandidátů SPOLU potenciál stát se hospodářským tahounem celé republiky. Nesmí se zapomínat ani na poklady Ústeckého kraje, kam lidé jezdí naopak energii dobíjet. „Máme tu krásnou přírodou, Krušné hory i České Švýcarsko. Tato místa v sobě skrývají velký potenciál v cestovním ruchu. A jak se ukázalo v pandemii covidu, domácí turistické destinace si musíme hýčkat a nespoléhat se jen na příliv zahraničních turistů. I v této oblasti budeme usilovat o rozumný rozvoj,“ říká trojka na kandidátce Michal Kučera.