12. září 2021

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Hostem nedělního diskusního pořadu Partie CNN Prima News byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Celou debatu můžete zhlédnout na CNN Prima New.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den, pěkné nedělní poledne vám přeji. Na CNN Prima News pokračuje Partie, já vám děkuju, že jste si počkali, a že se díváte. Nabízím velkou politickou diskuzi nad aktuálními tématy a také nad zářijovým modelem agentury STEM pro CNN Prima News. Ve studiu vítám 4 pány. Pan Robert Králíček,
poslanec hnutí ANO, třetí na kandidátce tohoto hnutí v Praze. Dobrý den.

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom pro pořádek, my jsme divákům slibovali vašeho kolegu pana ministra Brabce, ten se ze zdravotních důvodů včera odpoledne omluvil. Na druhé straně pan
Martin Kupka, poslanec ODS, místopředseda této strany a trojka koalice SPOLU ve Středočeském kraji. Dobrý den.

Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Krásné nedělní poledne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Roman Onderka,
poslanec a první místopředseda České strany sociálnědemokratické a lídr kandidátky této strany na Jižní Moravě. Dobrý den, vítám vás.

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Děkuji, pěkné polední neděle, pěknou polední neděli. Tak.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Jakub Michálek z Pirátské strany, předseda
poslaneckého klubu a dvojka koalice Piráti a Stan v Praze. Dobrý den, vítám vás.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Dobrý den, děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, pojďme si nejprve ukázat volební model pro CNN Prima News, zpracovala ho agentura STEM online a po telefonu se tázala celkem 1 014 lidí v době od 31. 8. do 8. 9. 2021, tedy do poloviny tohoto týdne. Bylo to na začátku školního roku v době pomalejšího očkování, v době naplno rozběhlé předvolební kampaně. Nejprve si pojďme ukázat zjištění volebního modelu s předem ohlášenými volebními koalicemi. Vládní hnutí ANO tady potvrdilo pozici nad 30 %, kam se po delší době vrátilo letos v srpnu 32,4 %. Koalici SPOLU,
ODS, KDU-ČSL, TOP 09 je v modelu na druhém místě s 20 %. Koalice Pirátské strany a Starostů a nezávislých na místě třetím, podpora klesla pod 20 %. Podpora SPD setrvává nad 11 %, v modelu s koalicemi je čtvrté toto hnutí. A poslední stranou, která by překročila tu nutnou pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny, je Komunistická strana Čech a Moravy. Sociální demokracie se v aktuálním měření nachází pod pěti procenty. Její vstup do Sněmovny dolní komory tak zůstává otevřený. Trikolóra Svobodní Soukromníci také mimo Sněmovnu. Hnutí Přísaha Roberta Šlachty kleslo ke dvěma procentům a pravděpodobně by se do Poslanecké sněmovny nedostalo ani při zohlednění výběrové odchylky. Pokud poprosím ještě o jeden graf, a to jsou jednotlivé strany bez předem ohlášených koalic. Hnutí ANO stále nad 30 % a SPD koalice, respektive ODS a Piráti nad 11 % a poslední stranou, která by se dostala do Poslanecké sněmovny je Komunistická strana a Starostové. Toto je, ještě poprosím možná o vývoj v čase v dlouhodobém horizontu. Od ledna 2020 až do letošního září jsme sledovali u ANO i dvou koalic do značné míry návrat k rozložení sil před pandemií covidu-19. Hnutí ANO je ta vrchní světlemodrá čára. Piráti černí, ODS, respektive koalice SPOLU tmavě modrá. Pane Králíčku, já s dovolením začnu u vás jako zástupce vládní strany. Neluxuje vaše hnutí hlasy potenciálním koaličním partnerům, ČSSD mimo Sněmovnu, Přísaha Roberta Šlachty mimo Sněmovnu, komunistická strana na hraně?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Já nevím, kdo jsou naši potenciální koaliční partneři a my, anebo za sebe mohu říct, že bych nepředvídal, nedělal bych žádné koalice dopředu. Uvidíme, jak voliči rozhodnou za měsíc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, já vám nechci skákat do řeči. Zástupců těch dvou velkých koalic, že s hnutím ANO v žádném případě, před malou chvílí to tady říkal místopředseda STANU pan Farský, že v žádném případě slova pana
Petra Fialy.

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
To je věc těch dvou koalic, pokud mají takovýto přístup, mně nepřijde příliš odpovědný, proto já říkám, že nevím, s kým budeme vládnout nebo jak se vůbec vývoj voleb bude vyvíjet. Já jsem tu nikdy nekřepčil, když jsme měli 35 %, ale nepropadal jsem ani depresím, když jsme měli pod 20. Je to nějaký výzkum, který je momentální, uvidíme, jak to bude za měsíc. Podle mě je předběžné si porcovat nějakého medvěda, který ještě běhá někde v lese. Takže já to beru jako jeden z několika průzkumů a uvidíme, jak dopadnou volby, to bude asi to nejpodstatnější.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poprosím vás, pane místopředsedo Onderko, komentář i v tomto průzkumu zůstává sociální demokracie mimo Sněmovnu. Viděli jsme i ve čtvrtek průzkum agentury Median pro Mladou frontu Dnes také mimo Sněmovnu. Jak moc vás to znepokojuje?

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Tak nelíbí se mi ten graf, který jste ukázali logicky. Já průzkumy nepodceňuji, ani nepřeceňuji. Já si myslím, že ten poslední průzkum, to znamená samotné volby nám ukáží tu realitu, to znamená, kdo se dostane do
Poslanecké sněmovny. Je potřeba říci, že máme stále opravdu velké množství voličů, kteří nejsou rozhodnutí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Přes 30 %.

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Je to tak. A já to osobně beru jako výzvu, mě to tlačí více do práce, více komunikovat s lidmi a přesvědčit naše voliče, aby k volbám šli a dali hlas sociální demokracii.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nějakou chybu, důvod tady zatím těch nízkých předvolebních preferencí?

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Důvod je asi jediný, tak my jsme šli do vlády s hnutím ANO jako sociální demokraté a platíme za to opravdu tvrdou daň. Myslím si ale, že sociální demokracie v této vládě uspěla, prosadili jsme mnoho levicových zákonů, dokázali jsme, že tam nejsme zbytečně a případné jiné koalice, které se rýsovaly v
Poslanecké sněmovně, pro nás byly natolik nepřijatelné, že jsme do toho šli. Platíme za to tvrdou daň, dokážeme se s tím vyrovnat a o to více budeme pracovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, když jsme viděli ty vlnovky leden 2020 a teď září 2021, ANO je na svém před covidem po covidu, kde děláte chybu jako opozice?


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Já se zastavím u těch průzkumů, protože já jsem si teď vybavil, jak to vypadalo před rokem ve Středočeském kraji, kde tehdy podobné průzkumy předpovídaly hnutí ANO 29,5 procentního bodu, hnutí ANO nakonec skončilo s 18 procenty na třetím místě. Tak pak věřte nějakým předvolebním průzkumům. Myslím si, že tady je opravdu důležité zachovat chladný rozum, rozvahu a říct si ano, pro nás je teď důležité získat co nejvíce voličů. My jsme se včera vydali, stovky našich kandidátů koalice SPOLU ode dveří ke dveřím, mluvili jsme se spoustou lidí, a to je kampaň, kdy máte aspoň trochu prostoru popovídat si o tom, co lidi ve skutečnosti tíží, co je na současné politice koalice hnutí ANO, ČSSD rozčiluje. Co jim vadí, kolik lží, kolik různých skandálů bylo nutno překonat. Tak to je kampaň, kterou my vedeme proto, abychom dokázali změnit a odpovědět jinak na ty průzkumy, a to konkrétním výsledkem těch voleb. A já pevně věřím, že ty volby dobře dopadnou, a že bude možné poskládat budoucí vládu z demokratických subjektů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dostaneme se k tomu i k vyjádření vašeho pana předsedy pana Fialy. Stejná otázka na vás, pane Michálku, koalice Pirátů a Stan zhruba na 18 % podle toho volebního modelu v únoru 2021 jste byli na špici přes 30 %, kde je chyba?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Je to tak. My jsme měli skvělý nástup a lidi v tom spatřovali naději, protože my si zakládáme na našem protikorupčním programu, jsme středová strana a i jsme upozorňovali na druhou vlnu pandemie loni. Takže myslím, že jsme si to odpracovali. Ten základní problém byl podle mého názoru v tom a potvrzuje to to, o čem se bavím s lidmi, když jsem na kampani v ulici v podstatě každý den, tak říkají, že jsme se málo razantně ohradili proti těm lžím a útokům té v podstatě špinavé kampani, protože jakmile ostatní politické strany viděly, že Piráti a Starostové mají přes 30 % v průzkumech, tak samozřejmě se rozjely takové množství různých řetězových emailů, nesmysl o zdaňování bytů a podobně. Od toho my jsme se distancovali.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Máte pocit, že jste se málo ohrazovali, říkají to tady zástupci Stanu i Pirátů už dlouhé měsíce, soudíte se, dali jste nějaké výroky?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Rozhodně jsme se ohradili výrazně pozdě a ti lidé jsou ve strachu, protože měli jsme tady rok covid, ti lidé jsou ve strachu z toho, že jim někdo tvrdí, že jim bude zdaněna nějaká část jejich domečku, o který se celý život starají. Takže my toto skutečně, razantně se od toho distancujeme a máme v programu jednoznačně uvedeno, že nebudeme zvyšovat daně na byty, domy a podobně. My skutečně se zaměřujeme na komerční haly, které vznikají například za Prahou, a to je něco úplně jiného než bydlení. Samozřejmě je potřeba, abychom tady udrželi kvalitní veřejné služby a neměli to obrovské zadlužení, které tady máme, tak bude potřeba nejenom najít úspory, ale i nějaké nové zdroje tam, kde to rozložení zatím není dostatečné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Králíčku, s dovolením k vám, když slyšíte vyjádření zástupců těch dvou velkých koalic Pirátů a STAN, že s hnutím ANO do povolební spolupráce ne. Podobně se vyjádřil i lídr koalice SPOLU předseda ODS pan Petr Fiala. Prostě pro ně je jediná možnost poskládat 101 s Piráty a STAN, jinak to pro ně není scénář, na kterém by se chtěl podílet. Byla by pro vás přijatelná vláda opřená nebo vláda poskládaná s SPD s komunisty?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Já si myslím, že to je za mě předčasné spekulovat a vyjádření pana Fialy je vyjádření pana Fialy. Já takto nezodpovědný nechci být, protože mi to přijde nezodpovědné, když nevíte, jak ty volby skončí, jaká budou povolební, jaké budou výsledky a myslím si, zavírat si dveře s takovýmito prohlášení je věc koalice SPOLU.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu můžete být jako transparent pro voliče, jak bude vypadat jejich...

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Říkám, je to jeho rozhodnutí, já takováto vyjádření dávat nebudu. Nevím, jak dopadne. Já si myslím, řekl to tu Radek Vondráček, pro nás je prioritní, aby byla stabilní vláda, která bude mít důvěru, která bude mít silný mandát a já nedokážu říci, jak se ta vláda poskládá po volbách, takže.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Byl by pro vás přijatelný koaliční partner Komunistická strana Čech a Moravy, SPD?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Já to nedokážu říct, říkám nedokážu říct, jaké budou povolební výsledky, pro mě jsou nepřijatelné některé body programu některých stran, které bych já osobně nepřekročil, ale jak se to bude vyvíjet...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Můžete být konkrétní, například u SPD?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Pro mě je třeba nepřijatelné, nechce mít referendum o vystoupení z EU a vystoupení z NATO. Takže bych nechtěl vládnout s nikým, kdo bude prosazovat a tlačit na vládu, aby se těmito body zabývala. Ale nechci konkretizovat, nechci být konkrétní, protože nevíme, jak ty volby dopadnou, a jaká budou povolební vyjednávání. Uvidíme, kdo nám bude vládnout.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Toto konkrétně ale SPD má ve svém programu, akcentuje to velmi, ale je to jedna z jejich priorit. Dám vám hned prostor, pane Onderko. Pane Kupko, pojďte se vyjádřit k tomu, jestli, k tomu vyjádření pana Fialy.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Pan kolega označil pana premiéra budoucího
předsedu Petra Fialu z nezodpovědného vyjádření. No, to je úplná nehoráznost. A zatímco on tady super odpovědně krouží kolem horké kaše. My říkáme, co je pro nás důležité z hlediska budoucího vládnutí, na jakých principech budeme stavět vládu, a to je přece naopak velmi odpovědné a nedovedu si představit, že bychom to dělali jinak. My jsme dali jasně na stůl, co nám vadí na současném vládnutí hnutí ANO. Agrofertizace společnosti, to, že se tady dávno lidem neříká pravda o celé řadě vážných témat, že ztrácíme, například v Evropě prestiž České republiky, jsou ohroženy finanční prostředky z evropských dotací kvůli střetu zájmů Andreje Babiše, tak je naprosto odpovědné říct, že si to nedovedeme představit, a že takhle vládnout nechceme. Chceme vládu, která v tomto směru nebude dělat České republice ostudu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu, toto je vyjádření pana Fialy, ale slyšeli jsme o některých vašich kolegů z
ODS, kteří říkají nezavíráme si dveře a někteří politici ČSSD minulý týden tady pan Hamáček, ale říkáte i pan Okamura, že už v podstatě vzniká vláda ODS a hnutí ANO.

Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Ze strany pana předsedy Hamáčka je to obzvlášť úsměvné. Myslím, že jsme slyšeli mnohokrát, jak je tady nějaká červená linie, kterou sociální demokracie nepřestoupí a udělala si národní sport z překračování té červené linie ve vládnutí s hnutím ANO. Tak já tyhle komentáře vůbec nebudu rozvíjet. A já říkám jednoznačně jako další člen předsednictva, co tu zaznělo. Prostě my chceme opravdu vládnout s demokratickými subjekty, vyvést současnou vládu z marasmu a dát dohromady vládu, která opravdu povede Českou republiku do jedenadvacátého století, přestane to dramatické zadlužování, jehož jsme teď svědky. Ta dramatická linie ta by měla opravdu i vás, pane kolego, upozornit na to, že takhle se hospodařit opravdu nedá. Takže dluhová brzda, zjednodušení daňového systému, reálná digitalizace, to jsou věci, se kterými přicházíme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nechám pana Onderku, pak pana Králíčka a pak půjdu k panu Michálkovi. Pane Onderko, pojďte reagovat na pana Kupku.

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já se strašně usmívám, jako dnešní pořad bude opravdu zábavný, když mi tady zástupce
Občanské demokratické strany mluví o zadlužování republiky a zasekne sekeru 120 miliard zrušením superhrubé mzdy do rozpočtu, když tady mluví o budoucím premiérovi Fialy, neskákejte mi do řeči, kolego.

Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Když říkáte nesmysly.

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Neskákejte mi do řeči. Vy těch nesmyslů jste tady zatím řekl nejvíc ze všech. A to, když tady mluvíte o novém premiérovi České republiky, vy už porcujete medvěda, ještě se nám nenarodil. Toto prostě to je něco nehorázného a neskutečného. Sociální demokracie je demokratickou stranou, zdůrazňuji demokratickou. Rozhodnutí o tom, abychom šli s hnutím ANO do vlády, o tom rozhodli všichni členové sociální demokracie a díky tomu se nám podařilo přijmout opravdu velkou sadu zákonů, které jsou levicové. Protože o tom, že se chystá koalice hnutí ANO s
Občanskou demokratickou stranou, tak o tom si štěbetají všichni od Ostravy až po Prahu nebo po Děčín. Jak chcete.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Máte pro to nějaké důkazy, pane Onderko?

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Vyjádření některých představitelů, ať hnutí ANO, tak
Občanské demokratické strany v médiích, tak jsou poměrně jasná a složitá. Nezavírejme si dveře. Hejtman Moravskoslezského kraje, některé vyhýbavé odpovědi Zbyňka Stanjury, předsedy vašeho klubu a takhle bych mohl, kolega Kuba, šéf Asociace krajů. To, když si jednotlivé tyto výroky dáte dohromady, tak je evidentní, že se spekuluje. Mimochodem Občanská demokratická strana vždycky ráda něco slibuje před volbami a pak dělá úplně pravý opak po volbách. Takže já bych se tomu vůbec nedivil.

Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Já na to musím zareagovat. My jsme před volbami slíbili, že zrušíme superhrubou mzdu, splnili jsme to. Zmínil jste 120 miliard, to je prokazatelná lež. Podívejte se na údaje ministerstva financí, hovoří o 80 miliardách. To jsou fakta, pane kolego. Tak snad se máme vážnost bavit o faktech. A co je důležité, my jsme zároveň navrhli reálné úspory v tom rozpočtu na letošní rok, které byly právě ve výši 80 miliard korun. Ty peníze zůstaly lidem v peněženkách a teď v okamžiku, kdy opravdu rostou ceny… Říkáte úplné nesmysly, ani se u toho nezardíte. To je pozoruhodná...

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
To je realita, kolego.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, jenom ještě otázka na pana Onderku. Pane místopředsedo, vstoupila by sociální demokracie do té řeky potřetí, do vlády s hnutím ANO?

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já si myslím, že dvakrát zkušenost už stačila. To je za prvé. Za druhé, já si myslím, že rozložení politických sil v
Poslanecké sněmovně bude o tom, že se opravdu o té vládě v České republice budou domlouvat tady subjekty, které dneska tady sedí u stolu, určitě ne sociální demokracie. A já si myslím, že sociální demokracii by slušela opozice.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju za odpověď. Pane Králíčku, pojďte reagovat.

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Ono je toho teda už víc, ale na slova pana Kupky. Já si doopravdy myslím, že zavírat dveře je nezodpovědné a jaký máte scénář, když vy s PirStanem nedáte 101, necháte potom zemi v patové situaci a je to stejná situace, kterou jste měli, když jste navrhovali nedůvěru vlády, tak jste řekli, chceme nedůvěru vlády, ale neměli jste krok B, protože jste neměli odvahu ani počet udělat vládu v době covidu, protože se vám do toho nechtělo. A toto je úplně stejná situace. Co se týče reakce na pana Onderku, tak tam se možná s panem Kupkou v jedné věci shodneme, a to si myslím, že taky ty peníze ze superhrubé mzdy zůstaly lidem. Lidé je mohou utratit, lidé je mohou vrátit a je to lepší, než aby to rozdělovali někteří jiní lidé prostě. Tak my jsme společně s
ODS v tuto dobu, ano, schválili zrušení superhrubé mzdy a ty peníze jsme dali lidem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďte ještě reagovat na pana prvního místopředsedu ČSSD, který říká, slušela by nám opozice, do vlády s ANO už ne.

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Já tomu rozumím, to je věc rozhodnutí sociální demokracie. Před volbami říkají všichni, že s námi do vlády nepůjdou. Uvidíme, jak skončí volby a uvidíme, kdo změní názor po volbách nebo v průběhu příštího roku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Všichni to neříkají. Neříká to SPD a komunisté. Zatím. Dám vám prostor, pane místopředsedo Kupko. Pane předsedo Michálku, pokud by vaše dvě velké koalice nedaly po volbách dohromady 101 mandátů ve Sněmovně, opravdu nemáte žádný scénář, odcházíte do opozice a předáváte vládu do rukou, budu citovat, například pana předsedu
ODS, populistů a extremistů?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Já si fakt myslím, že to asi nemá smysl teď, abychom tady probírali, co by kdyby.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Máte scénář?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Nemáme seznam scénářů, samozřejmě, že nemáme seznam scénářů, protože množství těch situací, jak se vyvinou, je obrovské. A my máme jediný scénář a ten scénář spočívá v tom, že jsme jasně řekli, že my Piráti a Starostové nepůjdeme do jedné vlády s hnutím ANO, a to ať už tam bude Andrej Babiš nebo tam nebude Andrej Babiš, a to z důvodu, že spousta jeho aktivit spočívá v tom, že svoje lidi, kteří mají zázemí v Agrofertu, dosazuje do státních institucí a vytváří si různé penězovody, jako například, když chtěli zdražit benzín o 2 Kč, no tak v důsledku toho by samozřejmě lidi museli platit dramaticky víc a my jsme to nepřipustili. Takže neprošlo další přimíchávání biopaliv a podobně. A tohle to opravdu já si nedovedu představit, že bychom se mohli spojit s něčím takovým, kdo tady v podstatě systematicky vysává Českou republiku a zajišťuje si tu svoji politickou existenci jenom tím, že dál přerozděluje peníze z našeho společného rozpočtu, ale přitom ví, že to je na dluh a v podstatě staví tímto způsobem proti sobě generaci prarodičů proti vnoučatům, kteří ve výsledku tyto výdaje, z nichž polovina, jak říká NKÚ, nebyly vůbec spojené s covidem, tak takovýmto způsobem rozděluje. Takže my jsme v tomhle tom naprosto jednoznační, transparentní a děláme to tak vždycky před každými volbami, děláme to tak na krajích, v Praze, a tak dále. A to naše slovo splníme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, stejná otázka na vás. Opravdu žádný scénář není, pokud byste dohromady s Piráty a Stanem neposkládali 101. Jenom pro informaci diváků, pokud jsme přepočetli ten volební model, ten simulovaný výsledek, tak ANO by mělo 78 mandátů, vaše dvě koalice dohromady 88. Opravdu byste odevzdali vládu do rukou ANO, SPD, komunistů, to, před čím varujete?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Já bych jenom neříkal vládu, ale vy tady už tvoříte vládu, která prostě neexistuje, není reálná, je to strašení lidí. Vy tu říkáte i vy říkáte, že bude vláda extrémistů a populistů, že budeme vládnout s SPD a s KSČM. Není to pravda prostě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já před nikým nestraším a ta slova jsem citovala pana
Petra Fialy. Pane poslanče, pane, pane místopředsedo?

Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
My hrajeme s voliči rovnou hru. Před čtyřmi lety jsme vydali zhruba v tomto čase měsíc před volbami Vyšehradskou deklaraci, kdy jsme řekli jasně principy, na základě kterých jsme připraveni vládnout. A je to důležité, protože podle toho se lidé budou rozhodovat. Teď děláme totéž. V tomto směru nepřekvapili jsme je, dodrželi jsme přesně, co jsme řekli, na to je potřeba spoléhat. Je možné znovu a znovu omílat všechny možné pochybnosti, koneckonců jinak by nebylo o čem psát a vysílat, ale na druhou stranu tady máte jasné slovo, jaký je výhled. Teď jsme v předvolebním boji, snažíme se a opravdu velmi srdnatě oslovovat lidi na ulicích, upozorňovat na to, čeho jsme byli svědky v uplynulých osmi letech, co nám vadilo, co vadilo jim, kolikrát se opravdu lhalo, jak vypadá současné zadlužování. A věřte mi, že lidé opravdu vnímají to, že tímto způsobem se hospodařit nedá a že takhle nemá vypadat zodpovědná správa státu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Králíčku, někteří vaši kolegové z hnutí ANO by si představovali rádi vládu s
ODS, říkal to pan hejtman Vondrák, pan předseda Vondráček to tady před malou chvílí nevyloučil. Řekl, že byl celý život voličem ODS, že mu dokonce vyšla v předvolební kalkulačce. Jak byste se na to díval vy?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Za mě to jsou výroky jednotlivců. Já si myslím, že doopravdy je předčasné tady tvořit jakékoliv koalice a každý z nás máme nějaké osobní preference. Já si dokážu vládu s
ODS představit, ale říkám, je to předčasné, dokážu si ji představit i s jinými stranami, s některými ne. Ale to jsou věci, které prostě se mohou nějakým způsobem rozvinout, každý má, říkám, osobní preference, ale já nevím, jak ty volby skončí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A s kým si nedovede představit?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Vy mě zase nutíte říct věci. A jak jsem říkal, tak za mě to jsou strany, které chtějí vystoupit z Evropské unie a z NATO. Já se přiznám, že nevím, kolik jich má, ale myslím, že ty strany, které to budou chtít, tak s nimi nechci vládnout.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nenutím tady nikoho k ničemu, jenom se ptám, pane
poslanče. Pane místopředsedo Onderko, váš pan předseda Hamáček se viditelně opticky upozadil, v popředí je Jana Maláčová, velmi viditelná vaše místopředsedkyně, ministryně, to je taktika před volbami pro poslední měsíc?

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Tak se přiznám, že jsem si toho nevšiml, protože Jan Hamáček byl v pátek odpoledne a včera jsme byli spolu celý den a objížděli jsme jižní Moravu a vysvětlovali jsme tak, jak představitelé jiných politických subjektů svůj program, své vize do budoucna, to, jakým způsobem chceme spravovat tuto zemi, jak chceme, aby právě ty obrovské peníze, které jsou v minusu v rozpočtu, aby je nezaplatili ti nejchudší. A to znamená, myslím si, že Jan Hamáček se neupozaďuje, plní si své povinnosti, a je ještě ve zbytku volebního období ve vládě jako ministr vnitra, tak samozřejmě i ve volební kampani.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jana Maláčová je velmi aktivní na sociálních sítích i v kontaktní kampani a v pátek vzbudilo nějaké reakce i na sociálních sítích video, které natočila s panem Stropnickým, dvojkou na kandidátce v Praze, který není členem sociální demokracie, ale kandiduje za vás. Já bych poprosila režii a s dovolením bych kousek toho videa pustila.

Matěj STROPNICKÝ, poradce ministryně práce a sociálních věcí /nestr. za ČSSD/:
Jsou tu lesy a silnice a školy a nemocnice a pojišťovny, rozkradení toho zbytku si náš stát ještě drží pod kontrolou, to je to oč tu běží v těchhle volbách.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
A proto my se sociální demokracie říkáme nikdy, nikdy neprodáme nemocnice, nikdy neprodáme školy, lesy, Budvar, dráhy ani poštu. Nikdy.

Matěj STROPNICKÝ, poradce ministryně práce a sociálních věcí /nestr. za ČSSD/:
Naopak, převedeme zpátky do veřejného vlastnictví vodárenství, protože... ta firma Veolia jenom těží naši vodu a kasíruje. Neudržuje potrubí, neinvestuje, jenom hrabe pod sebe.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Spousta kamarádíčků
ODS i Pirátů už netrpělivě čekají na to, až jim jejich vláda tyto miliardové kšefty přihraje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Onderko, váš komentář k tomu. Bylo řečeno slovy zloději přitvrzují.

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Praha je opravdu tvrdé místo pro volební kampaň. Evidentně to ukazuje tento klip. Já se přiznám, že můj styl to není. Já se snažím vést kampaň pozitivně, to znamená, vysvětlovat opravdu občanům to, co si myslíme a dokážu si představit, že i ty hrozby, které tady padly, ať v tom videu nebo od představitelů
Občanské demokratické strany, mám na mysli privatizaci Českých drah, privatizaci pošt a podobně, což tady kolega určitě nezapře, protože to padalo z úst nejvýše postavených, jestli se nepletu, tak to řekl první místopředseda vaší strany Zbyněk Stanjura. Tak bezesporu to lze okomentovat, ale lze to okomentovat jiným způsobem, než jsme právě viděli. Takže můj styl to není. Praha je prostě Praha. Je jiná než zbytek republiky a jiná než u nás na jižní Moravě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju za odpověď. Nechám reagovat dva pány. Jenom předtím ještě přečtu vyjádření pana místopředsedy Stanjury pro Deník E15. Česká pošta by mohla být akciová společnost kótovaná na burze a nějaké procento by se mohlo prodat. Stát by si tam nechal většinu, je to i model, který bych preferoval u Českých drah. Konec citace. Pane Kupko?


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Podívejte se na to, jak v tuto chvíli Česká pošta hospodaří, jaké problémy před ní jsou a hledat cesty, férové cesty, jak to spravit. To, co jsme slyšeli, byl prostě nejhrubší socialisticko-komunistický slovník, jaký je možno si představit, víc už bychom mohli hrozit imperialisty ze Západu a mohli bychom rovnou říct, pojďme úplně všechno znárodnit zpátky. K tomu už scházel jenom kousek a jsem rád, že se pan první místopředseda sociální demokracie vůči tomu jasně vymezil a pojďme to dál nerozpitvávat. Tohle zůstane, řekl bych opravdu jako v kapitole absurdních dramat této předvolební kampaně a pevně doufám, že voliči tomu také v Praze zejména řeknou prostě jasné ne. Takhle sociální a opravdu zodpovědná sociálnědemokratická politika vypadat nemůže. O tom jsem přesvědčený, jak znám historii sociální demokracie v České republice. Tak a zpátky jenom k tomu, jak by to mělo vypadat, co je potřeba. My jsme to přece řekli jasně i pro to budoucí vládnutí. Jsou tady před námi klíčové úkoly. Zmíním je znovu, protože o tom by ta debata měla být, spekulovat, jak to vlastně bude vypadat po volbách, je samozřejmě tradiční náplň debat, ale to podstatnější je, co reálně ty subjekty nabízejí veřejnosti, co se musí zastavit. My opravdu dupneme na brzdu toho současného zadlužování. Zdůrazňuju to proto, že je to důležité. Lidé si uvědomují, že tak, jak hospodaří doma, tak by nikdy jako stát v tomto směru neměl zrazovat základní pravidla dobrého hospodaření, a že jsou schopni si představit, že rodinný rozpočet není úplně odlišný od toho, co předvádí vláda na celostátní úrovni.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane Kupko. Pane Michálku, komentář k tomu videu, kde paní ministryně Maláčová mluvila i o Pirátech.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Já myslím, že kolegové ze sociální demokracie, kteří se v Praze pohybují dlouhodobě kolem tří procent, a myslím si, že zaslouženě, protože ta pražská buňka sociální demokracie, to, co tam prováděla posledních 20 let s panem Hulínským, Pochem a podobně, nemohlo dopadnout jinak, tak se snaží získat pozornost. A já to nemohu okomentovat jinak, než zoufalí lidé dělají zoufalé činy, protože pan Stropnický v době, kdy on byl náměstek hlavního města Prahy, tak tam měli posudek na to, že smlouva mezi hlavní městem Prahou a Veolií je neplatná a místo toho, aby napadli tu smlouvu, tak nakoupili od Veolie její akcie 49 %. Takže takovýmto způsobem fungovali oni v hlavním městě Praze a teď mají tu drzost v podstatě podle hesla zloděj křičí chyťte zloděje někoho obviňovat z toho, že dělá čachry. Přitom oni, když měli na starosti tuto záležitost ve vodárenství, tak nakoupili akorát 49 % akcí od Veolie.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane Michálku. Pane Onderko, jestli chcete ještě reagovat?

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já si myslím, že máslo na hlavě v Praze konkrétně má více politických subjektů. O tom bychom tady mohli vést hodinovou diskusi. Paní Maláčová ani pan Stropnický za posledních 20 let nebyli v pražské organizaci sociální demokracie, to víme oba. Takže nepřipomínejme. Jenom ke kolegovi Kupkovi. Já rozumím tomu, že každá strana hledá to, jakým způsobem ulehčit rozpočtu České republiky, to je jedna z věcí, na které se opravdu shodneme, ale prostě řešení takzvaných zbytných majetků, prodávání v privatizaci ještě to, co zbylo v České republice, já považuji za nepřípustné. Jako berme to tak, já mám dlouholetou zkušenost, poslední krize, když váš ministr Julínek chtěl v Brně prodat úrazovou nemocnici, chtěl ji zlikvidovat, já jsem ji zachraňoval před
Poslaneckou sněmovnou a zaplaťpánbůh se mi podařilo získat většinu tak, aby Brno tu nemocnici mohlo získat a ukázalo se právě období covidu, že těch 10 000 nebo kolik lůžek jsme opravdu potřebovali. Takže já jsem proti privatizaci jakýchkoliv subjektů, ať to jsou České dráhy, pošta, zdravotnická zařízení nebo ČEZ. To je názor sociální demokracie. Za tím budeme stát a pokud budeme mít tu sílu, tak tomu zabráníme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Králíčku, pokud chcete k té celé věci s privatizací a ne privatizací reagovat?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Já si myslím, že to je na příští vládě a na jejím složení a uvidíme jakoby s jakými návrhy přijdou a samozřejmě to, že se musí s oběma společnostmi nebo subjekty něco zásadního stát, to je asi jasné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tento týden ještě jedna událost zasáhla do předvolební kampaně a to, že se chaotická rozkopaná dopravně velmi těžce průjezdná Praha stala součástí celostátní politiky. Pan prezident Miloš Zeman vyplísnil pražského primátora Zdeňka Hřiba z Pirátské strany v otevřeném dopisu kvůli kritické dopravní situaci, řekl, že primátor by se měl omluvit a zvážit rezignaci. Pan primátor na to reagoval tak, že je to součást předvolební kampaně, nikdy se o Prahu a Pražany nezajímal, napsal o Miloši Zemanovi v otevřeném dopisu. Pane Michálku, byla ta kritika a výzva pana prezidenta oprávněná?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
No za posledních 8 let, co já jsem byl zastupitelem hlavního města Prahy a potom pražským
poslancem, tak si nepamatuji jedinou příležitost, že by pan prezident navštívil hlavní město Prahu a jeho zastupitele tak, jako navštívil všechny ostatní regiony. Takže je teď zvláštní, že 30 dnů před volbami se do toho najednou vložil, a že stejným způsobem nekritizoval velmi problematickou opravu dálnice mezi Prahou a Brnem, protože tam je ten problém ještě daleko větší. A my ty věci chceme dělat pořádně a v situaci, kdy hlavní město Praha má vnitřní dluh na dopravě 30 miliard korun, na silnicích, je potřeba tam opravit trubky, viděli jste, že byla v minulém volebním období havárie vodovodního řadu, což způsobilo potom infekce, potom byly nějaké výbuchy plynu. Ty trubky jsou staré a musí se vyměnit. A příští rok bude velmi důležitá oprava Barrandovského mostu. Zase pamatujete si, že v minulém volebním období spadla lávka, protože ty mosty se neudržují. Je tam vnitřní dluh 30 miliard korun dohromady. Tak skutečně musíme teď realizovat opravy, má to na starosti pan Scheinherr, který je od pana Čižinského z hnutí Praha Sobě, čili není to gesčně pod Piráty, ale my se o to zajímáme, protože chceme, aby to fungovalo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Na druhou stranu pan prezident...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Je třeba skutečně se připravit na tu opravu Barrandovského mostu, protože tam by teprve mohl nastat kolaps, kdybychom teď neučinili ty kroky, které jsou potřeba.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říkáte, pan prezident se o Prahu nezajímá, nikdy tam nepřijel, nicméně pan prezident v Praze žije a pracuje, nemůže se zastat občanů?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Já si myslím, že by měl pravidelně být v komunikaci s panem primátorem, se zastupiteli, pobavit se o těch problémech, ale nikoliv vydávat prohlášení do médií 30 dnů před volbami. To skutečně nesměřuje k tomu, že by chtěl vyřešit nějaký problém. Samozřejmě, když padaly mosty, když bouchaly trubky a tak dále, kde byl pan prezident? No pan prezident tady nebyl, ani když se řešil covid. To je trošku problém. Podle mého názoru by si pan prezident měl trochu srovnat priority.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane Michálku. Dám vám prostor, pane Onderko. Pan Králíček nejprve. Pan Hřib napsal, že by si to ANO mělo vykázat ve své kampani, která, cituji: „Už dávno přesáhla hranice slušnosti i vkusu.“ Je to zapojení pana prezidenta do kampaně nebo reálný zájem o dopravní situaci v Praze?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Hlavně mně přijde, že pan Hřib asi zapomněl, že je v koalici, že tu Prahu řídí, protože on se stále chová jako opoziční politik a osočuje z té situace kohokoliv jiného, tu
ODS, tu hnutí ANO. A já nevím, kde přišel na to, že pan prezident zrovna dělá kampaň nám, to můžeme říct, že dělá i kampaň ODS, že dělá kampaň všem stranám kromě Pirátů, když píše panu primátorovi. A pan kolega Michálek říká, že by měl komunikovat s primátorem. Vždyť pan primátor sám řekl, že s panem prezidentem komunikovat nechce, opakovaně ho napadá, jak si tu komunikaci představují? Takže já si nemyslím, že dělá někomu pan prezident kampaň, ale ta situace je velmi kritická. Ano, samozřejmě je nutné investovat stále do pražské infrastruktury, ale koordinovaně. Koordinovat ty opravy s městskými části, kterých je 57, je to poměrně složité koordinovat ji s TSK, s dopravními podniky a nechovat se jako opoziční politik. Protože pan Hřib je ten, kdo vede tu Prahu a nemůže svádět vinu současného dopravního kolapsu nejdřív na ODS a potom na hnutí ANO. To jsme potom v rovině, že paní Krnáčová může za to, že jak by vypadala doprava za minulé 4 roky, ale ona za to může i tyhle 4 roky, kdy vládne pan Hřib už 3 roky a asi za to bude moct i další 4 roky, až budou třeba Piráti vládnout znovu. Takže je třeba říct, že pan Hřib musí být politikem, který tu Prahu řídí a 3 roky měl na to, aby ty opravy koordinoval a udělal to lépe. Pan Michálek byl velkým kritikem paní Krnáčové i v oblasti dopravy. Dostávali jsme velmi, jak bych to řekl, velmi na frak i z pohledu médií i z pohledu Pirátů a Piráti sami říkali, že to budou dělat lépe a profesionálněji. A tady je výsledek.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom k té poznámce, že nevíte, kde pan primátor vzal slova o podpoře hnutí ANO v kampani, já nechci interpretovat slova pana Zdeňka Hřiba, ale pan prezident vyjádřil podporu hnutí ANO. Řekl, že vás bude volit, to jenom možná pro diváky, pokud by jim vyjádření pana prezidenta uniklo.

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Ale to neznamená, že za nás dělá kampaň.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To jsem také neřekla, jenom to připomínám. Pane Onderko.

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Kdyby Miloš Zeman chtěl dělat kampaň v České republice, tak by to vypadalo úplně jinak. Miloš Zeman se vyjadřuje úplně snad ke všemu, na to jsme si mohli zvyknout za to období, kdy je prezidentem České republiky. Co se týče pana primátora Hřiba, já ho svým způsobem trošku chápu z té pozice, že jsem 8 let dělal primátora, vím, že to není jednoduché, opravdu ten, v uvozovkách, ranec, který má na svých bedrech, že za všechno zodpovídá v Praze, je velice těžké. Ale opravdu tak, jak říkal kolega 3 roky, to znamená, ta koordinace musí být, není možné, aby když já jedu z Brna, a tu Prahu už trošku znám, protože sem nějaký pátek jezdím a zasekl jsem se 2 km od mostu, a když chci odbočit, tak nemůžu, protože tam je zase něco rozkopanýho, tam je něco rozkopaný. Tak nakonec zaparkuju a vezmu si taxíka a ani ten taxikář neví, kudy má jet. Nezlobte se mě, ta situace dopravy v Praze je tak katastrofální, že mi to trošku připadá, že chcete naučit mimopražské, aby poznávali jiná zákoutí, než na která jsou zvyklí. Není to dobře a myslím si, že pan prezident to pojmenoval správně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nechám vás potom, pane Michálku, asi reagovat.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Prosím vás, pro nás Pražáky by bylo lepší, když jedete do Prahy, tak zaparkujte, prosím vás, to auto na okraji Prahy a přesedněte na městskou hromadnou dopravu. Pokud každý bude jezdit v autě, ve kterém bude jeden člověk, tak ta Praha bude zacpaná.

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
A pro nás mimopražské by bylo lepší, kdybyste se konečně naučili vládnout aspoň té Praze, když už chcete vládnout celé republice.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Vy si myslíte, že tady, že budete všude jezdit po Praze auty, to prostě není realizovatelný.

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Ale já musím reagovat. To je typická změna rétoriky. Za Adriany Krnáčové to byl problém, nekompetentnost Adriany Krnáčové. Za Pirátů je to využití hromadné dopravy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, mluví pan
Martin Kupka.

Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Pan kolega tady před malou chvílí napadal svoje oponenty, že skáčou do řeči, tak se, pánové, prosím, snažte chovat slušně v té diskusi. Já také nejsem spokojen s tím, jak vypadá dopravní situace a také říkám naprosto jasně, že pokud nebudou kapacity k tomu, aby se dalo na okraji města zaparkovat, no, tak tam prostě těžko bude možné brát tuhle poznámku vážně. Ale to je a pojďme se podívat do budoucna, protože to řešení se týká přece celé České republiky. To, že pořád nemáme Pražský okruh, je problém i současné vládní reprezentace i současných reprezentací pražských i těch předchozích. Na druhou stranu víme, kdy se v Praze stavěla opravdu velká dopravní díla, bohužel, bohužel, je to už mnoho let od doby, kdy se opravdu něco pořádného postavilo. To je vážný problém. Před námi je a tohle je věc, kterou my přinášíme do programu pro příští období, aby Pražský okruh i silnice, respektive dálnice D35 jako alternativa D1 byly opravdu národní prioritou se vším všudy. Inspirovali jsme se třeba tím, jak to probíhá v Německu, kdy takhle významné stavby, které podvazují další rozvoj ekonomiky, ale hlavně vstupují do života mnoha lidem, tak aby se opravdu realizovaly v krátkém čase. Další důležité téma. Máme digitální nástroje, budeme mít digitální technickou mapu k tomu, abychom dokázali lépe koordinovat ty jednotlivé dopravní stavby tak, aby všichni aktéři, včetně těch správců sítí, protože ten problém tady nastává, jsou to plynaři, energetici, pochopitelně jsou tady vodaři, kteří mají pod těmi komunikacemi své sítě a je potřeba všechny ty kroky a zároveň investiční záměry spojit tak, aby to neznamenalo, že se Praha stane neprůjezdnou, ale řešit se to musí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě otázka k tomu výroku nebo k tomu otevřenému dopisu pana prezidenta. Je součástí kampaně nebo se opravdu zastává reálně Pražanů a lidí, kteří v Praze pracují?


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Tomu dopisu já se vlastně směju, protože tady zaznělo, že se pan prezident vyjadřuje ke všemu, on se často vyjadřuje ke všemu, ale k těm podstatným věcem ne. Tohle já vnímám jako drobnou přestřelku. No je jasné, komu má posloužit, řekl bych především Hradu a škodolibosti, kterou pan prezident oplývá, ale víc bych to nekomentoval. Co nás reálně tíží, je dopravní situace v Praze, ve Středočeském kraji, a to bude téma, které bude také rozhodovat o tom, ke komu se voliči přikloní. Já jsem tady předestřel návrh, jak se s tím vypořádat a jak nabídnout nejenom Pražanům, ale jak nabídnout všem, kteří míří do metropole, to jsou Středočeši, ale jsou to pochopitelně i lidé, kteří do Prahy prostě dojet můžou. A já se samozřejmě ohrazují proti politice, která by řekla prostě nepáchne do Prahy ani jedno vozidlo, to přece není směr, který bychom mohli v tuto chvíli brát opravdu jako vážný, protože my musíme přece zajistit dopravu v Praze a musíme ji zajistit tak, aby byla přijatelná pro všechny. A bude to jistě běh na delší trať, bude to znamenat posílit i kolejovou dopravu, která se v tu chvíli neocitá v té silnici v kolizi s autobusy, s veřejnou hromadnou dopravou, to je jeden z vážných dluhů a je pravda, že posledních několik let se nedařilo v Praze realizovat ty klíčové velké dopravní stavby.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Michálku, už jenom prosím krátká reakce.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Já jsem chtěl říct, že naprosto souhlasím s tím, že je potřeba dostavět Pražský okruh, ale je potřeba připomenout, že to je investice, kterou staví stát. Takže ta odpovědnost skutečně není na hlavním městě Praze. Hlavní město Praha přišlo díky této vládě o 2 miliardy korun na investice a pokud jste mluvil o té digitální technické mapě, tak jsem chtěl připomenout, že to je věc, kterou my Piráti,
ODS a další strany jsme skutečně odpracovali toto období v Poslanecké sněmovně, takže ty zlepšení tam skutečně jsou, ale není to ze dne na den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuji v tuto chvíli k tomuto tématu i pro tuto chvíli. Teď krátká pauza a za malou chvíli budeme na CNN Prima News v Partii pokračovat.

Krásné nedělní poledne vám přeji. Na CNN Prima News sledujete pokračování Partie. Po krátké pauze jsme zpátky. Pan Robert Králíček, Roman Onderka, Martin Kupka a Jakub Michálek jsou mými hosty. Pojďme na covid krátce, pánové, protože čísla nakažených rostou a podle hygieniků jsou 30 % nových případů školní děti, ale zároveň skončilo testování ve školách. To vám dává smysl. Pane Králíčku?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
To třífázové testování ve školách bylo naplánováno, bylo připraveno a vzhledem k tomu, že to testování dopadlo dobře, neprokázalo nějakou anomálii a víceméně reflektuje tu současnou situaci, tak jak bylo dohodnuto, bylo zastaveno. Pakliže se situace bude zhoršovat a ukážou se nová ohniska ve školách, tak nevylučujeme, že by se k testování, jak ve školách, tak třeba v podnicích zase přistoupilo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jsou podle vás ta opatření dostatečná, když vidíme, ta čísla rostou a rostou i čísla hospitalizovaných, ale nedostávají se na tu úroveň září 2020 už kvůli očkování. Jsou dostatečná?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Já si myslím, že vláda je bere vážně a ta opatření se mohou měnit. Uvidíme, jaký ten nárůst bude, ale v současné době si myslím, že jsou dostatečná. Ale mohou se změnit, může dojít k nějakým restrikcím, může dojít k nějakým zase, řekl bych, úpravám nějakého hromadného setkávání. Uvidíme, jak se ta čísla budou vyvíjet, ale ta situace je razantně jiná oproti roku 2020. Jsme očkovaní, ale tady bych znovu apeloval, aby se lidé dávali očkovat, aby to očkování, protože to je podle mě jediné řešení té situace, takže pojďme se očkovat. Tečka.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, dává vám smysl konec testování ve školách při rostoucích číslech?


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Dává, protože to testování také znamená poměrně velké finanční prostředky. Měly by jít samozřejmě ze státního rozpočtu, ale bohužel velká část z nich jde ze zdravotního pojištění a pak ty peníze můžou někde chybět. Budou chybět. To, po čem my voláme, je opravdu zaměření na lokální ohniska. Hovoříme o tom už téměř 2 roky, že v reálném boji s covidem je opravdu potřeba od první chvíle dobře trasovat, testovat tam, kde je to třeba, kde se nějaké ohnisko objeví. A říkáme jasně, a tady se myslím shodujeme, nedopustíme plošný lockdown, stejně jako nedopustíme, aby se plošně zavíraly školy. Ale zároveň musíme říct B, že je potřeba zaměřit pozornost na trasování, testování v těch místech, kde opravdu dochází k šíření nákazy a co je potřeba říct, bojovat s dezinformacemi ohledně očkování, nabízet lidem reálná fakta o tom, co očkování přineslo. A já to tady znovu zdůrazním, protože to pokládám za důležité. Pokud se opravdu s tím máme dobře vypořádat, tak je potřeba, aby veřejnost měla k dispozici reálná data o tom, kde očkování pomáhá. Já mám aktuální informace, že ti, kteří v tuto chvíli leží právě v nemocnicích s vážnými problémy, tak jsou převážně lidé neočkovaní, znamená to, že to očkování určitě funguje právě z hlediska ochrany lidí před vážnějšími komplikacemi a před rizikem třeba i smrti. Tak to je potřeba zdůraznit. Když bychom se dívali zase na jiná fakta, jenom si vzpomeňte, jak vypadaly křivky nemocnosti zdravotníků a jak dramaticky okamžitě se měnila ta křivka po naočkování zdravotníků. A tohle jsou fakta, která je potřeba položit na stůl a znovu připomínat a dát prostor odborníkům, kteří také řeknou reálně, co očkování přináší. A na to zaměřit pozornost, protože tohle opravdu z hlediska další perspektivy potřebujeme. A není to volání po povinném očkování, je to volání po tom, aby co nejvíce lidí se prostě dobrovolně očkovalo na základě zodpovědného zhodnocení rizik a dalšího vývoje situace.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo Onderko, jsou ta opatření nastavená dostatečně v tuto chvíli, když vidíme, jak čísla nakažených rostou a rostou i čísla hospitalizovaných?

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
V tuto chvíli ano, protože samozřejmě ta čísla se nám zvyšují taky kvůli mutacím, které pořád vznikají nová a nová. Tady se musím přiznat, že pan kolega Kupka má pravdu, že opravdu se shodneme. Já bych dokonce, tentokrát nevytkl vůbec nic z toho, co řekl a jenom bych apeloval na to, abychom opravdu více očkovali, aby i vláda, zdravotní pojišťovny, aby opravdu nejen vyvracely ty nesmysly typu, že nás ovládá, Gates, nebo někdo, když jsme naočkovaní, ale aby opravdu vysvětlovali těm lidem, že to je jediná záchrana a boj s touto nebezpečnou nemocí. Protože jestli máme dneska nějakých 60 % proočkovanosti, určitě nějaký procenta jsou zde od lidí, kteří prodělali covid a již mají ho za sebou, ale pořád máme problémy, protože dokud nebude víc jak 80 %, tak nebude kolektivní imunita v České republice. A ukazuje se v těch státech, že to není jednoduché. Mimochodem Izrael, Izrael má velice velkou proočkovanost, taky jim ta čísla jdou nahoru. To znamená, opravdu záleží na těch mutacích a jak lékaři, odborníci, epidemiologové a další, jak se s tím poperou. Sociální demokracie vždy dala na jejich názor, budeme tak činit i nadále, protože ty nesmysly, co si někdy člověk přečte na internetu, opravdu nemají místo ve společnosti 21. století.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom poznámka, zhruba 400 000 lidí v té rizikové kategorii vakcínu nemá, to je podle odborníků největším problémem toho nadcházejícího podzimu. Pane Michálku, jsou ta opatření nastavena dostatečně?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Souhlasím s tím, co tady zaznělo. A souhlasím s tím, že jste skutečně vypíchla to, co je důležité, protože zaostáváme za Evropu v očkování a já si myslím, že očkování by mělo být dobrovolné a současně lidi by měli dostat informace od věrohodných autorit, jak už tady zaznělo od pana Kupky. Ale když se podíváme na čísla, tak Česko 56 % populace. EU 66 % populace čili o 10 procentních bodů víc. Dánsko 76 %, Čína 76 % naočkovaných v populaci a Portugalsko tam, kde byly ty taky problematická situace v podstatě srovnatelná s Českou republikou, tak tam 87 %. Takže když srovnáme českých 56 a portugalských 87 %, tak asi je vidět, že skutečně je tam nějaký problém. A klíčem je tento okamžik soustředit se na ty osoby těch zranitelných, takže proto my jsme udělali, i když jsme v opozici, tak v rámci Všeobecné zdravotní pojišťovny jsme iniciovali, aby se zvýšila úhrada na distanční, na návštěvu v podstatě práci praktického lékaře.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Že lékař dojede k někomu domů.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Dojede k někomu domů a tam mu dá očkování. A myslím si, že bychom se měli na základě samozřejmě informací, takže myslím si, že bychom se měli soustředit na to, aby všichni pojištěnci zejména z těchto rizikových skupin, kteří ještě nebyli očkováni, dostali důvěryhodné informace o tom, jaké jsou negativní a pozitivní efekty, jak očkování, tak té varianty, když se člověk nenechá naočkovat. S tím jsou spojeny komplikace, může tam být long covid, a tak dále. Takže to je opravdu věc, která by se podceňovat neměla a je potřeba zaměřit se, poslat jim dopisy, zavolat jim, zkrátka získat je tak, aby cítili, že ta věc je důležitá z hlediska naší celé společnosti, že pokud to nezvládneme jako skupina, tak té kolektivní imunity nedosáhneme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Navážu na pana Michálka a dám vám stejnou vlastně otázku. Vzácně se tady shodujete, ale co pro to udělat, abychom zvýšili chuť lidí se očkovat, protože když vidíme počty očkovaných za den, tak?


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Vést rozumnou diskusi a dávat najevo, jaká jsou reálná čísla. Tady se o to snažíme. Další důležitý bod je dívat se na to opravdu s racionálním a klidným pohledem, protože ta situace opravdu je odlišná, není prostor pro hysterii. Je potřeba říct, že máme zabránit opravdu nejvážnějším komplikacím zaměřit se na ty, kteří jsou nejzranitelnější, dát k dispozici mobilní týmy, mnoho krajů to dělá a dělá to velmi dobře na to, aby opravdu ta komplikace spojená s tím, že se lidé musejí zejména ve vyšším věku třeba i imobilní dostat někam, tak ten mobilní tým je schopen to vyřešit a tímto způsobem pro tu nejrizikovější skupinu zprostředkovat očkování. Pokládám za důležité reálně bránit dezinformacím a říkat, že přesně, jak zaznělo, věci o tom, že se spolu s dávkou dostává do těla čip, je směšný, ale pro část veřejnosti…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, co teda reálně brání, když se podíváte na sociální sítě, kde ta debata probíhá, kde tady ti antiočkovací aktivisti vystupují, jak se tomu dá reálně bránit?


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Vytvořit proti tomu jasnou zeď a uvádět čísla, na která tady taky došlo. A já jsem se snažil vypíchnout data, která jsou přesvědčivá, která jsou z praktického života. V okamžiku, kdy opravdu ukazují reálné zkušenosti, současné reálné zkušenosti z nemocnic, že ti, kteří mají vážné komplikace, jsou převážně neočkovaní, je možné opravdu vzít jed na to, že očkování v tomto směru účinné je, že opravdu je schopno bránit těm vážnějším komplikacím a zabránit tedy opakování té situace, kdy se nemocnice zaplnily lidmi s vážnými problémy spojenými s covidem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Onderko?

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já jenom pár vět. Já si dokážu dokonce představit, jak máme spory o tom, jaké daně mají být, jak mají být vysoké, jak mají být malé a podobně, že pravice a levicové strany i ty středové a jejich představitelé vrcholní vystoupí a dostanou prostor v médiích tak, aby mohli tyto argumenty říkat, aby je říkal každý svým jazykem, ale aby byly de facto stejné, protože já si myslím, že se opravdu v tomhle shodneme. My si nemůžeme už do budoucna vlastně zavřít fabriky, zavřít školy, to už… Já si nedokážu představit, co by se mohlo dít, ale v žádném případě už nemůžeme. To znamená, stát má teď mnoho nástrojů, máme zkušenosti z těch, z toho roku a půl, které musíme využít, musíme mít dostatek veškerých materiálů, od dezinfekce počínaje až po testy konče. Ty nám taky v tom pomáhají. Na druhou stranu opravdu musíme naslouchat odborníkům a na druhou stranu nebát se říkat našim voličům, ano, my s
ODS nesouhlasíme, my s Piráty nesouhlasíme v těchto věcech, ale tohle je věc, která se týká zdraví všech občanů České republiky a tady máme společný názor.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Králíčku?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Já bych chtěl jen říct, že je třeba si uvědomit, že v současné době my vidíme jako tu nejrizikovější skupinu někde kolem 25 až 40 let, protože tato věková kategorie se domnívá, že má silnou imunitu a neočkuje se. Máme tam nejvíc neproočkovaných. Mohly do toho vstoupit ty prázdniny, kde tato skupina si řekla, že to nepotřebuje. A já pevně věřím, že po těch prázdninách se vrátí a zváží to očkování. Tím, že jsme otevřeli ty očkovací místnosti nebo ty očkovací místa, takzvané walk-in bez toho objednání, tam nám taky velice stoupá, protože někteří lidé se nechtějí registrovat nebo jdou kolem a budou se očkovat nebo se očkují aspoň podle těch čísel. A je třeba říct, že právě za srpen tady mám čísla, že téměř 60 % nakažených bylo mladších 30 let a jak zmínil, myslím,
Martin Kupka, tam bylo zhruba víc než 75 % nakažených bylo neočkovaných.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A co s tou skupinou 400 000 lidí v rizikové skupině, to jsou lidé 60 plus, kteří vakcínu nemají. To je to, co přidělává teď starosti.

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
To je to největší nebezpečí.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
A to podle mě má být ta priorita.

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Myslím, že je to tou komunikací s těmi lidmi a samozřejmě nějaký apel i těch jakoby jejich rodinných příslušníků.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Ale co s tím teda ta vláda dělá, jak se zaměřuje na tyto lidi, aby je přesvědčila?

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Já si myslím, jsou to ty mobilní týmy, jsou to ty možnosti očkovat se bez objednání, je tam ta komunikace směrem k těmto lidem. Takže já si myslím, že neexistuje ideální řešení této jakoby této situace.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Já nechci končit negativně, nicméně bohužel tady prostě platí, že by měla vláda posílit komunikaci s praktiky, kteří zejména můžou dosáhnout na své starší pacienty a zajistit u nich očkování, tak to se bohužel nepodařilo. Ale podívejme se do budoucna, jaký je úkol před námi. Já to znovu budu jenom rekapitulovat. Mobilní týmy tak, aby pro tuto nejrizikovější skupinu bylo zajištěno dostupné, opravdu snadno dostupné očkování, pomoci praktiků a samozřejmě, co je důležité, nechci to opakovat příliš, ale pečlivě vysvětlovat k čemu očkování slouží a u té mladší skupiny tam je možné dosáhnout toho už informacemi, aby se očkovali víc, ale to nejvážnější je ta nejrizikovější část společnosti.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuji.
Martin Kupka, Jakub Michálek, Robert Králíček a Roman Onderka, moc vám děkuju, že jste byli hosty Partie. Na shledanou.

Robert KRÁLÍČEK, poslanec /ANO/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Roman ONDERKA, 1. místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A vám milí diváci děkuji, že jste se dívali na Partii, přeji vám hezký zbytek neděle a budu se na vás těšit za týden v 11 hodin na Primě a CNN Prima News u Partie.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu