8. září 2021

Koalice SPOLU: Budeme řešit nedostatek praktických lékařů a zubařů v Karlovarském kraji

(www.ods.cz/region.karlovarsky) Nedostatek praktických lékařů a stomatologů považuje karlovarský region za velký problém. Celkem 29 lékařů v primární péči, z toho 15 stomatologů, skončilo bez náhrady od roku 2019 v Karlovarském kraji. Zhruba polovině praktiků je více něž 60 let, další lékaři odcházejí za lepšími podmínkami do sousedního Německa. Na řešení tohoto problému se po volbách koalice SPOLU plánuje zaměřit.

„Je to časovaná bomba. Vyřešení dostupnosti primární lékařské péče už nelze odkládat. Situace s dostupností zubařů, ale také dětských praktických lékařů, je složitá i mimo náš kraj. Musíme proto lékaře motivovat, aby si u nás chtěli otevřít ordinaci. Například speciálními bonusy,“ uvedl lídr kandidátky SPOLU v Karlovarském kraji a bývalý krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš.

„Mezi nejpalčivější problémy Karlovarského kraje patří nedostatek praktických lékařů a stomatologů. Tento problém trápí celou Českou republiku, proto chce koalice SPOLU zajistit celkovou dostupnost zdravotní péče a zlepšit kvalitu služeb. Zajistíme dostatečné mzdové ohodnocení pro všechny zdravotnické pracovníky, aby neměli důvod odcházet do sousedních zemí za lepšími podmínkami. Za velmi důležité považujeme také kvalitní vzdělávání lékařů a podporu výzkumu,“ uvedl předseda ODS a lídr kandidátky koalice SPOLU Petr Fiala.

„Slíbili jsme lidem, že dáme Česko dohromady. Zdraví je to nejcennější, co máme. I proto SPOLU lidem zajistíme zejména dostupnost zdravotní péče. Zárukou toho je jedině stabilní síť zdravotnických zařízení v dostupné dojezdové vzdálenosti pro obyvatele všech krajů České republiky. Tuto síť posílíme také v Karlovarském kraji, který nesmí být na okraji zájmu," říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Dlouhodobě se snažíme o to, aby se lidem vyplatilo pracovat a žít na venkově, který aktuálně trápí nejen nedostatek lékařů. K tomu, aby zde zůstávali především mladí a schopní lidé, je zapotřebí provést několik důležitých změn. V první řadě je třeba dobudovat špičkovou infrastrukturu. A teď nemám na mysli jen rychlostní silnice či železnice, ale i infrastrukturu datovou, která nám umožní práci z domova. Musíme však také mnohem více dbát na ochranu půdy, vody a diverzitu krajiny. Současně s tím je pak potřeba zajistit již zmiňovanou dostupnou zdravotní péči a nezbytnou plynulou mezigenerační výměnu lékařů, kteří budou držet krok s moderními technologiemi,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.