25. srpna 2021

Senátorský klub ODS a TOP 09: Prosadili jsme posílení práv zákazníků vůči energošmejdům

(www.ods.cz) Senátoři dnes schválili pozměňovací návrh Miloše Vystrčila, Raduana Nwelatiho a Hany Žákové, který velmi ztíží život energošmejdům. Držitelé licencí v energetickém odvětví budou mít povinnost uveřejnit podmínky dodávek plynu a elektřiny a upozorňovat na změnu ceny, zákazníci tak budou mít zaručený přístup k informacím. Návrh také posílí roli samospráv, živnostníků a dalších maloodběratelů v jednání s dodavateli a zprostředkovateli energií.

„Mám velkou radost ze schváleného pozměňovacího návrhu předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Hájíme zájmy zákazníků a jsme na dobré cestě v boji proti energošmejdům. Dodavatelé budou muset průkazně a adresně přímo do rukou všech spotřebitelů doručit aktualizované smluvní podmínky. Lidé budou moci bez postihu vypovědět smlouvu kdykoliv do 15. dne po zahájení dodávky energií. Pozměňovací návrh také posiluje roli obcí a umožňuje snazší vypovězení smlouvy. Pokud návrh předsedy Senátu schválí Poslanecká sněmovna, zákazníci se tak budou moci efektivně bránit podvodům,“ říká předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Jedná se o skutečný a tvrdý úder proti energošmejdům. Zákazníci nesmí být v nevýhodě proti dodavatelům energií. Za velmi významnou změnu například považuji nastolení stejných pravidel pro zprostředkovatele dodávek energií a povinnost dodavatelů oznamovat spotřebitelům změnu ceny adresně a prokazatelně. Sjednocení pravidel zpřehledňuje legislativu a brání tak dalším podvodům,“ sděluje předseda Senátu Miloš Vystrčil.