23. srpna 2021

Předseda Senátu na krymské administrativní hranici podpořil ukrajinskou územní celistvost

(www.senat.cz) Předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil během prvních hodin po svém příletu na Ukrajinu v neděli 22. srpna stvrdil podporu České republiky v krymské otázce, když zamířil na prohlídku administrativní hranice s dočasně okupovaným Krymským poloostrovem. V pondělí 23. srpna se v Kyjevě zúčastnil inauguračního summitu Krymské platformy, která má vytvořit synergii Ukrajiny a mezinárodního společenství s cílem uspíšit deokupaci poloostrova. Během summitu se i neoficiálně setkal s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským.

Na krymskou administrativní hranici do Chersonské oblasti odletěl předseda českého Senátu společně s estonskou prezidentkou Kersti Kaljulaid. Zde je s činností režimní a servisní zóny dočasného kontrolního stanoviště Čonhar seznámil předseda Chersonské oblastní státní administrace Serhij Kozyr.

„Jsem rád, že se Česká republika a Evropská unie jednoznačně v rámci Krymské konference připojí k Ukrajině a budou společně tlačit na Rusko, aby se chovalo v souladu s mezinárodním právem a opustilo území, které anektovalo,“ uvedl Miloš Vystrčil v rozhovoru pro Českou televizi.

Po pietních aktech na Náměstí slávy v Kyjevě a uctění obětí hladomoru obilnými klásky, byla hlavní náplní pondělního programu předsedy Senátu účast na inauguračním summitu Krymské platformy. Jedná se o iniciativu ukrajinského prezidenta Zelenského, jejímž hlavním cílem je deokupace Krymu a obnovení kontroly Ukrajiny nad územím poloostrova. Účastníci summitu z více než 30 zemí přijali společné prohlášení, v němž nastínili mezinárodně-politický rámec směrem k obnovení ukrajinské kontroly nad územím poloostrova.

„My u nás někdy o Mnichovské dohodě hovoříme, že se stala ‚o nás bez nás‘. A my jsme tady dnes pro to, pane prezidente, aby to bylo ‚pro Vás - pro Ukrajinu - s námi,“ vyjádřil předseda Senátu Miloš Vystrčil na summitu své stanovisko na podporu územní celistvosti Ukrajiny.

V úterý 24. srpna se předseda Senátu zúčastní oslav 30. výročí nezávislosti Ukrajiny včetně vojenské přehlídky. Po oficiálních oslavách čeká předsedu horní parlamentní komory jednání s parlamentním protějškem, předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Dmytro Razumkovem. Dále se setká s legendárním vůdcem Krymských Tatarů Mustafou Džemilevem a předsedou Medžlisu (parlamentu) krymskotatarského národa Refatem Čubarovem.