16. srpna 2021

CNN Prima News: Vláda si s pravidly pro školy dala opět na čas. Roušky bych nezaváděl

(CNN Prima News) Učitelé i rodiče stále čekají na finální pravidla, která budou od začátku nového školního roku platit ve školách. V pondělí večer o nich má jednat vláda. Podle místopředsedy ODS Martina Baxy ale přichází pozdě. „Opakuje se stejná situace jako loni o prázdninách,“ uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS s tím, že pravidla budou založena spíše na dojmech a nebudou vycházet z konkrétních dat.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Vláda si podle Baxy dala opět na čas. „Do zahájení školního roku zbývá 14 dnů. Doposud jsem ale neslyšel nic o tom, že by si vláda vzala nějaké ponaučení z předcházejícího roku. Pravděpodobně se dočkáme nějakých závěrů, která nebudou vycházet z konkrétních dat, ale spíš to budou zase nějaké dojmy. Bohužel, rukojmím tohoto nedobrého přístupu jsou děti,“ uvedl v pořadu K věci místopředseda ODS Martin Baxa.

Vláda podle něj disponuje velkým souborem dat, který však nevyhodnotila. „Disponuje čísly o tom, jak vypadal výsledek testování na sklonku minulého školního roku, má průběžná data o tom, jaký je výskyt pozitivně testovaných dětí ve školách. Bohužel jsem však doposud neslyšel jediné vyhodnocení,“ řekl Martin Baxa.

Vláda, ministři zdravotnictví a školství podle něj měli před čtrnácti dny vystoupit a na základě získaných dat z loňského roku uvést, jaké kroky z toho vyvodili.

„Nestalo se nic, ticho po pěšině. A dnes, dva týdny před zahájením školního roku, budou rodiče, učitelé i zřizovatelé škol čekat, co z vlády vypadne. Doposud jen dávali nejasné signály typu, že možná budou povinné roušky. Nekonají se včas kroky, které se konat mohly. Na rozdíl od předchozího roku však máme s tímto virem už zkušenosti. Nevidím ale, že by se získanými daty vláda nějak pracovala,“ zhodnotil Baxa.

Podle něj nesmí v žádném případě nastat situace jako minulý školní rok. „Nesmíme dopustit, aby se školy znovu uzavřely a aby se docházka jakkoliv omezovala. Máme za sebou rok, ve kterém zůstalo mnoho škod po distanční výuce,“ doplnil poslanec.

Baxa: Zavírání škol se neobávám

Podle koalice SPOLU, kam spadá také ODS, by se měly v září odehrát čtyři kroky: Otevřít školy v prezenčním režimu, minimalizovat jakákoliv omezení výuky, nepoužívat při výuce roušky a dodržovat některá funkční opatření, jako například používat dezinfekci a pravidelně větrat ve třídách.

„V tuto chvíli nikdo neřekl, že data o počtu nakažených by nošení roušek vynucovala. Pro kvalitu výuky je daleko lepší, aby povinnost nosit roušky nebo respirátory ve školách nebyla. Sám jsem učitel a vím, jak je těžké v respirátoru učit,“ vysvětlil místopředseda ODS.

Zavírání škol se zatím neobává. „Máme za sebou minimálně měsíce květen a červen, kdy byla obnovena výuka na školách ve velkém rozsahu a nikde jsem neviděl data, že by se školy staly masovým výskytem koronaviru,“ doplnil Baxa.

Ministerstvo zatím zveřejnilo předběžný návrh

Ministerstvo zdravotnictví na konci července zveřejnilo pouhý návrh protiepidemických opatření pro provoz škol od září. Ministerstvo školství poté materiál rozeslalo školám s tím, že konečnou podobu dostanou po úpravě mimořádného opatření do finální podoby.

Ze zveřejněného návrhu ministerstva zdravotnictví mimo jiné plyne, že školy by měly od září v co největší míře zachovávat homogenitu skupin dětí a omezit slučování tříd či hromadné školní akce. Neměly by se pořádat například besedy či divadelní představení, omezit by se měl i pohyb cizích lidí v prostorách škol a tělocvik by měl být co nejvíc venku.

Podle již dříve schváleného materiálu se žáci základních a středních škol na začátku září také třikrát otestují antigenními testy na covid. Termíny testování budou 1. či 2. září a poté 6. a 9. září. Podle výsledků testů z prvních dvou termínů se rozhodne o dalším testování.

Školy budou moct antigenní testy nahradit i přesnějšími PCR testy, pro které budou platit jen dva termíny testování. Pro děti, které se na covid-19 preventivně neotestují, bude ve škole po celou dobu povinná rouška či respirátor. Pokud odmítnou i to, nebudou se moct účastnit prezenčního vzdělávání. Výjimka bude platit pro žáky s očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor