9. srpna 2021

Události ČT: Kdo by měl vést českou kontrarozvědku

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Martin Kupka.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT1.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pokus o spojení s místopředsedou sněmovního výboru pro bezpečnost Pavlem Žáčkem číslo 2. Už se slyšíme a slyšíme i vás, dobrý večer?

Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Ještě jednou dobrý večer z Hrazan.

Slyšíme se, zaplaťpánbůh. Předseda strany, za kterou jste ve Sněmovně,
ODS, pan Fiala napsal: „Protože Michal Koudelka pokračuje ve vedení BIS, není třeba, aby se kvůli tomu mimořádně scházela Sněmovna.“ Znamená to, že tohle řešení podle vás i podle té části opozice, která pana Koudelku podporuje, je v pořádku a tím je to vyřešené: slyšeli jsme názory opozice, že to tak úplně stoprocentní není.

Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já s tím souhlasím, samozřejmě stoprocentní řešení, to by znamenalo, že by byl jmenován na dalších 5 let, bez těch cavyků, které s tím dneska premiér dělá, na stranu druhou v té situaci, musím říct pod tlakem opozice, zvolil premiér Babiš to nejlepší možné řešení a pověřil pana ředitele dalším vedením BIS.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pokud ředitel má pověření vládou, což pan Koudelka bude mít, je, nebo není to plnohodnotný ředitel, zákon takovou možnost nezná, což ale nutně neznamená, že by taková možnost byla mimo rámec toho zákona, jaký je váš názor?

Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Říkám, není to stoprocentní, protože faktem je, že plnoprávný ředitel služby má také stoprocentní pravomoce, tady to bude otázka právního pohledu na výkon jeho činnosti. Na stranu druhou není to úplně standardní řešení, ale odpovídá zákonům České republiky.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Poslední věc v případě, že by
ODS byla po volbách ve vládě, platí, že byste byli pro řádné jmenování pana Koudelky do čela BIS na ten další, řádný mandát?

Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já už jsem to dneska komentoval, věřím tomu, že pokud volby dopadnou tak, jak předpokládáme, opozice sestaví vládu, tak pan ředitel Koudelka by mohl být řádným ředitelem, a ne tím pověřeným. Věřím také, že pokud zvolíme nového prezidenta, tak že se pak konečně stane i generálem a že vlastně naplní to, co již dneska všichni vnímáme, to znamená, že zastupuje službu, která má ve své činnosti velké úspěchy při obraně České republiky, obraně států Evropské unie a také členských států NATO?

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Žáčku, děkuju vám za odpovědi, na shledanou.

Pavel ŽÁČEK, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Hezký večer, na shledanou.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek