9. srpna 2021

ODS: Nejmenování ředitele BIS může být pro Českou republiku bezpečnostní i reputační problém

(www.ods.cz) Nejmenování ředitele BIS podle občanských demokratů potvrzuje, že ČR stojí na křižovatce. Zpravodajská služba bez vedení podle ODS nahrává zájmům Ruska a Číny a pro naši zemi může znamenat bezpečnostní i reputační problém.

„Výsledek schůzky premiéra s vicepremiérem je jen další důkaz toho, že naše země stojí na křižovatce. Situace kolem (ne)jmenování ředitele BIS Michala Koudelky přesně ilustruje, o co půjde v říjnových volbách – zda zemi definitivně ovládnou populistické síly, které z Česka chtějí udělat ‚filiálku Kremlu‘, nebo ubráníme prozápadní, svobodnou a demokratickou zemi. Nepřeháním, je to tak,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Předseda vlády Andrej Babiš svým rozhodnutím nenavrhnout prodloužení mandátu Michalu Koudelkovi v čele Bezpečnostní informační služby opět prokázal svou závislost na prezidentovi Miloši Zemanovi. Oslabený Babiš není schopen vzít svou ústavní zodpovědnost do vlastních rukou a stává se spoluviníkem prezidentovy pomsty, která vychází vstříc zájmům Ruské federace a Čínské lidové republiky, na jejichž nelegální aktivity – včetně útoku GRU ve Vrběticích – ředitel Koudelka a jeho služba dlouhodobě upozorňuje. Ve svém důsledku to může znamenat oslabení nejenom národní bezpečnosti České republiky, ale také ztrátu naší důvěryhodnosti u partnerů v EU a NATO,“ vysvětluje místopředseda výboru pro bezpečnost za ODS Pavel Žáček.