8. srpna 2021

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Hostem nedělního diskusního pořadu Partie CNN Prima News byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásnou neděli vám přeji. Partie je po letní přestávce zpátky. Děkuju vám, že se díváte. Tradičně vám tady na Primě a CNN Prima News nabídneme 2 hodiny politiky, aktuálního dění, otázek, odpovědí a různých názorů. Pozvání do první části přijali paní Alena Schillerová, vicepremiérka za hnutí ANO, ministryně financí. Dobrý den. Díky, že jste přišla.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Dobrý den. Děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pan
Petr Fiala, předseda občanských demokratů, místopředseda Poslanecké sněmovny. Dobrý den, pane předsedo, vítejte.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A naše témata - rozpočet s rekordním schodkem a tempo zadlužování, volební i očkovací kampaň, boj o ředitele BIS. Předvolení kampaň včera velmi přiostřila. Premiér Andrej Babiš měl mítink v Průhonicích. Aktivisté z Milionu chvilek pro demokracii pokryli náměstí bílými kříži, symboly obětí covidu-19. Odpůrce covidových opatření pak předsedu vlády agresivně konfrontovali. Paní ministryně, já začnu u vás. Je to zlom v kampani od zmrzliny, ceny jízdenek v Praze se vracíme k závažným tématům, k následkům covidu-19 tímto?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Já bych k té akci, já jsem tam samozřejmě nebyla, já jsem byla včera celý den na jižní Moravě, ale sledovala jsem to v médiích, mluvila jsem dnes ráno i telefonicky s panem premiérem, abych to slyšela od něho.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co vám řekl?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
No, byl z toho, když bych řekla slovo, hledám to vhodné slovo, zklamaný, smutný, možná to je to nejpřesnější, my jsme se bavili tak lidsky, my jsme se nebavili jako kolegové, spíš jako lidé, protože samozřejmě spolu máme i určitý vztah už za ty roky, nejenom pracovní. A ta situace byla zhruba taková, že on měl řádně požádáno o zábor vlastně v Průhonicích tak, jak se má, chtěl tam točit zmrzlinu a točil také a rozdávat svou knihu a povídat si s občany. Na tom nevidím vůbec nic špatného. Já si myslím, že to je legitimní volební kampaň. A prostě brzy ráno, kdy už nebylo možné jakkoliv zasáhnout, tak tam příznivci Milionu chvilek prostě označili ty křížky obětí, kdy už nebylo možné prostě nějak to řešit a pak samozřejmě mu mediálně vyčítali, že se to odehrává na těch křížích, pak se připojili lidé, kteří propagují, takoví ti odpírači všichni, já snad ani nemám, hledám nějaké, jsem zdvořilý člověk, tak prostě zůstanu zdvořilá. Já si myslím, že jsou to ti, kteří naopak prostě dnes velmi se chovají agresivně a útočí způsobem, že se to snad ani opozici nemůže líbit. Ale co mě trochu mrzí na opozici, tady si dovolím něco říct, že to celá řada lídrů opozičních prostě okamžitě tweetovala, fotil to tam snad nějaký pirátský fotograf, to si myslím, že je prostě smutné, to si myslím, že do slušné kampaně nepatří.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu, počítal s tím pan premiér, neřekl vám něco takového, nebo nepočítali jste s tím i vy, protože ta debata, jak jsem na začátku naznačovala, se rozmělňuje v různých margináliích. Teď se možná vrací k tomu podstatnému, k tomu, co se tady stalo za těch x měsíců covidové pandemie, ať už jsou to zdravotní následky, anebo ty ekonomické?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Paní redaktorko, nikdo z nás pandemii nečekal, pandemie zasáhla celý svět, nejenom Evropu, nejenom Českou republiku. Česká vláda se postavila k tomu tak, jak nejlépe mohla. Podle svého vědomí a svědomí jsme všichni dělali to nejlepší. První vlnu v podstatě jsme nějak zásadně nepocítili, ani opozice v té době ještě nám neokopávala kotníky. Ta první vlna se zvládla velmi dobře. Pak samozřejmě se udělaly nějaké chyby. Věřím, že se k tomu ještě dostaneme, že nám určitě se nevytvořily podmínky takové, aby nám někdo pomohl. Já, když mluvím se svými kolegy v Evropské unii, tak nikdo se nesetkával s takovými útoky, s jakými jsme se setkávali my. Ale já si nestěžuji prostě, udělali jsme to nejlépe, co jsme mohli. Mně je samozřejmě velmi líto všech těch obětí, velmi líto každého lidského života zmařeného je mi velmi líto. Na druhé straně, podívejme se, je tady i 1,5 milionu vyléčených, je tady dneska už skoro 50 % očkovaných plnou dávkou, a tak dále, takže je potřeba to zasadit vždycky do celého kontextu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, možná pojďte reagovat na to, co říkala paní vicepremiérka, že vám vyčítá, ne přímo vám, ale vašim kolegům z koalice SPOLU, tweety, které včera se objevovaly v tom veřejném prostoru.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Já myslím, že každý má nějakou volební kampaň, taky ta kampaň vyjadřuje určitou míru vkusu. Takže mně bylo smutno, když jsem viděl ty záběry pana premiéra, jak tam s úsměvem rozdává zmrzlinu a šlape tam po těch křížích, které tam prostě lidi udělali. Myslím, že se prostě nevylíže zmrzlinou z těch 30 000 obětí, což je fakt tragické číslo, a jsme jedni z nejhorších v Evropě a ve světě a věřte mně já teda z toho žádnou opoziční radost nemám. Mně to je nesmírně líto, to je jedna věc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, a co by měl pan premiér podle vás dělat jinak v té situaci?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Já myslím, že za této situace..., to je otázka osobního rozhodnutí a vkusu, já bych po křížích prostě nešlapal, ať je namaloval kdokoliv. Takže, to je jedna forma protestu, řekněme, nenásilná, naprosto legitimní. Druhá forma protestu, to už je forma, s kterou já absolutně nesouhlasím, a to jsou ty útoky těch lidí, co...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vejce, ty agresivní...


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
To je prostě absolutně ještě větší radikálové, než je premiér, to je prostě jako samozřejmě absurdní a nepřijatelné. Ale říkám znova, je to otázka vkusu. A já když jsem viděl premiéra České republiky, jak tam prostě s úsměvem rozdává na křížích, které vyjadřují oběti toho covidu, tak mně prostě z toho je smutno. A ta bilance vlády je opravdu špatná, vždyť se podívejme na ta čísla, srovnejme si to se světem, z toho se nedá fakt vylízat zmrzlinou, nebo to nějak zpochybnit, to je prostě fakt. A taky bych chtěl říct, že opozice, a teď budu reagovat na slova paní ministryně, opozice, aspoň ta, kterou reprezentuji já, vždycky vládu v těch klíčových věcech podporovala a sami jsme přicházeli s řešeními, které potom vláda v mnoha směrech převzala. To, že se ty věci nepovedly, že vláda postupovala chaoticky, že tady máme čtvrtého ministra zdravotnictví během jednoho roku, že prostě je tu obrovský zmatek v těch opatřeních, to není vina ani opozice, ani občanů, ani zdravotníků, to je prostě vina vlády. A ta čísla jsou jasná a mluví sama zase.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je tam přímá vina - Andrej Babiš rovná se tolik počtu, takový počet obětí, chyby vlády rovná se takový počet obětí, protože nikdo neví, jak by ta situace probíhala, pokud by byl u vlády někdo jiný.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ale ta vina vlády je jednoznačná. Podívejme se na personální politiku. Podívejme se na způsob, jakým byla přijímána ta opatření. Podívejme se zpátky na tu laxnost, se kterou se přistupovalo k některým věcem, že se včas netestovalo, netrasovalo, všechny ty věci jsme si přece tady říkali, já se k tomu ani nechci vracet. To je prostě jasné. A mně jde spíš o jinou věc, abychom se z toho opravdu dokázali všichni poučit a abychom byli připraveni na případné další komplikace, o tom asi ještě budeme mluvit. Ale ta minulost a těch 30 000 mrtvých, to je prostě jasné. A takovou bilanci na počet obyvatel opravdu mají snad 3 státy na světě.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Mohu reagovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďte reagovat, vy jste se tvářila velmi nespokojeně.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Velmi nespokojeně. Víte, já se snažím být korektní, ale teď musím zareagovat. Po té první vlně, kterou se shodneme, určitě jsme zvládli a bylo to možná i díky tomu, že vy jste v té době prostě byli tak v šoku, že jste prostě neříkali nic. Ta první vlna se zvládla úplně bez problémů. Pak jste začali se ozývat. Nebudu vám připomínat tady různé opulentní, vy jste tam teda nebyl, abych byla korektní a spravedlivá, opulentní, já nevím, bruche, nebo co to bylo, prostě na Karlově mostě obědy, večeře, já si to nepamatuju, kde byla celá řada vašich prostě politických souputníků. Nebudu tady opakovat, jak jste vyzývali proti nošení roušek, dokonce i vy jste to mediálně dohledali, že jste prostě to zpochybňoval, nebudu tyto věci opakovat. A troufnu si říct a budu teď velmi tvrdá, když vy říkáte, že vláda může za 30 000 mrtvých, a já velmi lituju každé lidského života, je mi to velmi líto, velmi líto, tak zrovna tak můžeme za ten 1,5 milionu vyléčených, zrovna tak můžeme za ten pokrok ve vakcinaci, zrovna tak můžeme za tyto věci. Vy jste neudělali nic, abyste nám pomohli. Nic. Vy jste okopávali vládě bezprecedentním způsobem, bezprecedentním způsobem kotníky. Já si troufnu malé přirovnání, prosím, budu velmi stručná, malé přirovnání. Stala se velká tragédie, oba jsme z jižní Moravy, obou dvou předpokládám se nás to dotýká, stala se velká tragédie formou tornáda. Já jsem ve čtvrtek v noci přijala, sedla jsem si naproti panu
hejtmanovi, který je z KDU-ČSL, to vůbec nehraje roli, řekla jsem mu tehdy, a oba jsme to dodrželi, a já si za to velmi vážím pana hejtmana Grolicha, řekla jsem mu, nebudeme tady dělat politiku, jedeme pomoci těm lidem. Já si neumím představit, a od té doby spolupracujeme, nepotřebujeme to prezentovat v médiích, prostě jsme spolu online a neumím si představit, když on přišel na vládu a řekl, že chce prodloužit stav nebezpečí, nikdo z nás neřekl ani popel, jednomyslně jsme hlasovali, vy jste nám okopávali neustále kotníky, neustále. A já si troufnu říct, a teď budu tvrdá, troufnu si říct, že těch mrtvých by možná bylo ještě více, kdybychom na vás dali. Děkuju.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Hned vám dám slovo, pane předsedo, trošku jste to přeskočila z Karlova mostu a z té oslavy až k tornádu, mezitím byl podzim, podzimní vlna, paní ministryně, bylo předvánoční rozvolnění, před kterým varovala řada odborníků, a tak dál a vedlo k tomu velkému nárůstu velmi vážně nemocných i obětí covidu, jenom pro připomenutí. Pane
předsedo, pojďte reagovat.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
My jsme v první vlně určitě nemlčeli. A můžeme si to všichni dohledat. Řada těch ekonomických opatření, která se přijala, byla přijata díky tomu, že my jsme s nimi přišli, my jsme je navrhli, my jsme je vymysleli. A společně s vládou jsme je v nějaké formě prosadili, to je dobře. My jsme také upozorňovali na to, že je potřeba se připravit na druhou vlnu, to se dá také dohledat, to vláda vůbec neudělala. A já myslím, že všichni víme potom, jak to dopadlo a k čemu to vedlo. Tím, že si tady budeme lhát, tak, že paní ministryně tady bude opravdu lhát, tak tím se jako nevyviní z toho, že těch 30 000 mrtvých tady je, ani z toho, že v očkování, v proočkovanosti populace jsme na 24. místě v Evropě, to si myslím, že není moc lichotivé. A to je, mimochodem i proto, že vláda nedodržela ani to, co slíbila občanům, že udělá nějakou kampaň a že jí spustí o Vánocích a po Vánocích a nic z toho se nestalo. Takže tady neviňte z těch věcí opozici. Já teď tady taky nemám tady chuť se vracet přesně v minulosti k těm konkrétním krokům, nevím, proč bych to dělal, všichni to vidíme, ta čísla jsou jasná, ať budete vykládat cokoliv. A myslím, že teď je spíš potřeba se z toho poučit a doufám, že vláda se z toho poučila, že dělá kroky, které povedou k tomu, že když se tady bude šířit nová varianta covidu, nebo že se ta situace bude zhoršovat, že budeme opravdu připraveni, že tu probíhá trasování, sekvenování, že se tu dělají věci, které se prostě loni nedělaly vinou vaší vlády, tak to prostě je. A když mluvíte o nespolupráci, tak si vzpomeňte na všechna ta ekonomická opatření, která jsme my s vámi podporovali ve věci covidu. Vzpomeňte si na pandemický zákon, jak jsme ho přijímali, jak jsme dosáhli dohody. Vzpomeňte si na všechnu tu vstřícnost, která ze strany opozice tady byla. Takže já odmítám to, že vám někdo okopával kotníky. Vy jste prostě tu situaci nezvládli, i když jste měli v těch klíčových věcech podporu opozice, což prostě tak je, a to se nedá prostě zpochybnit, i když si tady budete vymýšlet cokoliv.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poprosím vás krátce, paní ministryně, protože dovolím si tvrdit, že lidi, naše diváky zajímá hlavně to, co bude dopředu a už nechtějí slyšet vzájemné obviňování, to jsme tady slyšeli hodně dlouho.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Jenom malá reakce, když na vás musím zareagovat. Vyčítáte tady nedostatečnou vakcinaci, vyčítáte tyto věci, nikdy jste nepodali ruku, ale ne všichni. Já jsem spravedlivá. Já bych vyzdvihla třeba pana předsedu
Senátu Vystrčila, který se snažil pomáhat. Vyzdvihla bych pana hejtmana Kubu, který skutečně byl velmi konstruktivní a v klíčových otázkách pomohl vládě, takže to není o tom, že by to bylo jenom o té stranické placce, je to prostě o těch lidé. A vy jste mohli udělat, vy máte velký vliv, vaší různí poslanci, europoslanci v europarlamentu, mohli jste udělat prostě pro nás víc, to je jedno, nechme to být, hleďme do budoucna. Ale říkám, není to o stranické placce, je to o lidech, byli i mezi vámi lidé, kteří podali pomocnou ruku, já si toho vážím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K tomu očkování, paní ministryně, pan předseda to zmínil, zaostáváme za průměrem Evropské unie. Plné očkování má zhruba 47 % české populace. Jak chcete ty lidi přesvědčit, prosím, konkrétními kroky, protože kdo už se očkovat chtěl, považoval to za důležité, pravděpodobně šel, teď se jedná o ty nepřesvědčené nebo odmítače. Jak je chcete přesvědčit, motivovat, jakými konkrétními kroky?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
První věc, kterou bych chtěla říct, že velice pomohly a zafungovaly, já jsem za to velmi vděčná všem, kteří se k tomu zapojili, ta centra bez registrace. Já chodím kolem, ať už je to tedy hlavní nádraží, nebo je to v Olympii v Brně, prostě tam pořád je velký zájem tady v těch velkých centrech. A když se podívám na tu frontu těch čekatelů, tak jsou to velmi často mladí lidé, to mi dělá největší radost. Takže pokračuje to očkování, slyším to ze všech stran. Zhruba podle průzkumů, které jsou, tak takoví ti typičtí odpírači, nebo neříkejme jim odpírači, takoví ti, kteří...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Odmítači.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Odmítači, to je slušné, ano, děkuji. Odmítači, tak těch je zhruba kolem 25 %, na tom se samozřejmě musí zapracovat. Máte pravdu v tom, že dneska oběma dávkami, anebo teda Johnsonem, pokud někdo šel...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To plné očkování.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Plné očkování má zhruba pod 50 %, je to asi 47 %. Samozřejmě musíme na tom zapracovat, protože potřebujeme zhruba kolem 70 % proočkovanost. První krok, který vláda udělala, jsou vlastně ty 2 dny volna.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proč ne pro všechny, paní ministryně, je to velmi úzká skupina, můžete ty firmy motivovat, můžete nějak nějakým způsobem jim ekonomicky pomoci.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Celá řada, víte, ten nápad vzešel v podstatě od soukromého sektoru. Andrej Babiš, když s tím přišel, tak měl tuto informaci od celé řady soukromých firem, které toto poskytují a které toto vlastně dávají jako možnost, proto to zavedl pro veřejný sektor, připojila se obrana, která vlastně vydala vyhlášku, vydá k tomu pokyn i pro ozbrojené složky, to znamená, bude se týkat veškerého veřejného sektoru, vyzval, samozřejmě my nemůžeme ani samosprávě do toho mluvit, takže vyzval samosprávu, aby se do toho zapojila. Co se týče soukromého sektoru, celá řada firem to dělá, ty firmy samozřejmě mají zájem na tom, aby lidé byli očkováni.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Celá řada firem to nedělá, například, promiňte, v Belgii platí 2 dny volna už od ledna a 2 dávky, nebo to plné očkování má 68 %, zjevně to tam zabralo, proč jenom pro tak úzkou skupinu lidí? Není to ani těch půl milionu státních zaměstnanců, nespadají tam učitelé…

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Zaměřili jsme...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
...mnoho zdravotníků.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Učitelé tam spadají, to jsou státní zaměstnanci samozřejmě...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pokud jsou pod krajem, tak ne.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Zdravotníci, pokud jsou pod krajem, ale já si myslím, že většina je státních zaměstnanců. Zdravotníci se tam také mohou zapojit, to také není samozřejmě problém. Týká se to soukromého sektoru a samosprávy, kde to nemůžeme, ale já si myslím, že samospráva se také zapojí...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kraje to rovnou odmítly, že to dělat nebudu.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
My jsme začali v době, mělo to nějaký vývoj, nejdřív jsme řešili prostě dostatek vakcín, to byl začátek roku. Řešili jsme prostě, i nastavení IT systému tak, abychom to měli propojeno. Samozřejmě uznávám, že to možná mohlo být rychleji, to je pravda, ale udělalo se prostě, co se mohlo kolem té IT vakcinace a toto přišlo v době, kdy máme všeho tohoto dostatek, my vlastně jedeme vakcinaci bez registrace, to znamená, teď přicházíme tady s touto motivací.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, další ekonomická motivace, když se podíváme do Spojených států, tam rozdávají peníze, pivo, marihuanu, neříkám, že se v tom máte inspirovat, ale nějaká ekonomická věcná motivace.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
My jsme o tom debatovali, ono ekonomická motivace, kdybychom chtěli udělat nějakou, byly nápady typu, že by se třeba udělala sleva na dani a tyto podobné věci, to chce samozřejmě legislativu, to není tak jednoduché.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co vám brání?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Nevím, jestli by se nám podařilo tu legislativu prosadit, můžeme se o to pokusit, ale samozřejmě ta sleva na dani, jako daň já říkám, ta není samospasující, protože, abyste něco mohl odečítat nějakou odečitatelnou položku, musíte mít základ daně, nemůžete třeba být ve ztrátě nebo nemít, od čeho odečítat, takže to také není úplně samospasitelné, navíc pochybuju, že bychom to prosadili, když máme 2 měsíce do voleb v
parlamentu. To znamená, debatujeme i nějaké další možnosti, motivace, ale zatím to volno nám připadalo jako nejlepší, i když jsme si prostě dělali takový průzkum.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo, jak by lidi motivovala koalice SPOLU, jakými konkrétními opatřeními?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Paní ministryně tady zmínila některé představitele opozice jako pozitivní příklady, ale ona to není náhoda, ona si to tak nějak vybrala a chtěla tím cosi ukázat, ale ono to ukazuje jinou věc, že právě naši
hejtmani, naši primátoři, lidi, kteří vlastně vybudovali ta očkovací centra, celou tu strategii pro svůj region, pro svoje město, jmenovala jste Martina Kubu, mohu jmenovat další, hejtmana Červíčka, hejtmanku Mauritzovou, která udělala úžasné očkovací centrum, naši primátorku Vaňkovou v Brně právě ve spolupráci s hejtmanem Grolichem, a to jsou příklady lidí, kteří udělali něco, co měl vlastně udělat stát. Vláda se tím teď chlubí, dobře, ale ta očkovací centra fungují právě díky těmto lidem a za to jim a zdravotníkům, kteří tam jsou, patří obrovské poděkování.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A teď prosím k těm konkrétním motivačním opatřením.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Vláda zanedbala... Ten začátek, tu očkovací kampaň, kterou tady slibovala, takže dnes funguje bohužel proti kampaň těch odpůrců očkování, ale nefunguje ta kampaň, kterou sliboval stát a která měla předcházet tomu všemu, to, že se teď vymýšlí nějaké 2 dny dovolené, a tak dál, to vláda jenom prostě zoufale hledá něco, čím by ještě lidi motivovala, když zanedbala ten začátek. A já bych se ještě vrátil k tomu, co říkala paní ministryně. Není přece pravda, že dneska je problém v kapacitách očkovacích center a v kapacitách očkování, ty kapacity už jsou, ten problém byl na začátku, to jsme se o tom bavili, nechceme chodit do minulosti, nepůjdu do minulosti.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
To se shodujeme.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Dneska ten problém není v kapacitách, ale je v ochotě lidí nechat se očkovat. Bez té kampaně to fungovat nebude. A je potřeba lidi znovu a znovu přesvědčovat, ale ne nějakými nástroji nátlaku, nebo takovými podivnými rozhodnutími, jako že státní zaměstnanci dostanou 2 dny dovolené a ten podnikatelský sektor, ti podnikatelé, kteří na tu pandemii vlastně doplatili nejvíc, tak zase nic, to prostě takovýmto způsobem nikoho nikam nedovede.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, dlužíte mi teď tu odpověď, co byste udělali konkrétního, jak byste ty lidi motivovali, protože je tady zhruba 25 % odmítačů a pak 25 % lidí, co váhá. Pomůže jenom kampaň.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Měla ta kampaň přijít včas, prostě nepřišla a teď je potřeba v té kampani pokračovat, protože žádné, a to se s vámi vsadím, žádné takové pobídky fungovat u těchto lidí už v tuto chvíli nebudou. A mně prostě je opravdu líto, že v zemi, která má prostě vysoký standard vzdělávání a vysoký standard zdravotnických služeb, to dopadá tak, že nakonec jsme na 24. místě v Evropě, pokud jde o proočkovanost, tam jsme nemuseli být, kdyby vláda splnila to, co sama řekla, to nebylo, že jsme si to vymysleli v opozici. Uděláme kampaň, kde budeme lidi přesvědčovat, ať se nechají očkovat, to se prostě nestalo. Stalo se to pozdě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Ta kampaň samozřejmě běží, já jsem o ní nemluvila, protože jste se ptala na ty 2 dny, ta kampaň běží, je to kampaň poměrně úspěšná, zapojila se tam celá řada významných osobností.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
47 %, to číslo řeknu.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Já to pravidelně sleduji, ale znova bych ještě chtěla zopakovat, že také já se připojuji k těm poděkováním všem primátorům a všem, kteří se zapojili. Ale víte, to, co řekl teď pan předseda, je klasika, on nemá žádný recept, on má jenom kritiku vlády, a tak je to pořád dokola. Kdykoliv ho slyšíte mluvit, kritizuje, kdyby řekl recept, ten recept prostě byl smysluplný, já jenom budu první, kdo zatleská a řekne pojďme do toho, tak bych si představovala spolupráci s opozicí v nejtěžší krizi, jakou tato země má.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Krátká reakce. Recept je. Recept byl. Na receptu jsme se shodli a vy jste to prostě neudělali, tak co mně tady, paní ministryně, vykládáte. A mně teď teda leží na srdci ještě jiná věc, bude možná potřeba, nevíme to, nikdo to nevíme, třetí očkování u těch, kteří měli 2 vakcíny. Ta debata ve světě probíhá. Jak jsme na to připraveni? Jak se připravuje vláda? Co se v tomto kroku udělalo? Jak jste nachystáni s nějakou strategií jak přesvědčovací, tak, řekněme, logistickou, abychom tuhle situaci zvládli? Protože, jak jste, paní redaktorko, říkala, diváky zajímá budoucnost a tohle je budoucnost, která může trápit za chvíli nás všech.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dozvíme se, paní ministryně, tady ty odpovědi, které, na otázky, které řekl pan Fiala, ještě před volbami, protože některé jsou velmi nepopulární.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Teď ta debata samozřejmě probíhá o té třetí dávce, ale tak, jak já jsem to zaznamenala, odborníci se ještě neshodli, dokonce i Světová zdravotnická organizace minulý týden, je to asi 2 dny, vydala takové varování, nebo zprávu, informaci vyčkejte, očkujte tady třetí země. To znamená, že v tuto chvíli musí se nejdřív shodnout experti a prosím pozor, tady teď je každý epidemiolog, ale já rozhodně ne, musí se shodnout experti, jestliže experti řeknou ano, musí se jít do třetí dávky tehdy a tehdy, tímto způsobem, my budeme připraveni.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ta debata o povinném...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Vakcín mám dost.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ta debata o povinném očkování, která se vede v okolních zemích, když vidíme to, co se děje v Itálii, v Řecku, že se tam nepřímo ta vakcinace vynucuje. Je to něco, co po volbách bude otevřenější téma, než teď před sněmovními volba, paní ministryně?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Já jsem právník a já se obávám, že povinné očkování je velký problém. My tady máme nějakou Základní listinu práv a svobod, máme tady prostě určité tyto jasně právně stanovené principy, já prostě si nemyslím, že by bylo možné nařídit povinné očkování, že člověk prostě by měl si rozhodnout, měl mít možnost si rozhodnout o svém těle sám, to znamená,...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
U dětí některé očkování je povinné proti některým nemocem.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Ano, u dětí je to někde jinde, pořád tady máme zákonné zástupce, takže já jako právník tady vidím velký problém, že by toto bylo možné...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane předsedo, názor na ty covidové pasy. V Itálii se musíte prokázat nějakým certifikátem, abyste mohla do restaurace nově. Je to něco, co bude i tady?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
To je věc, tak my dneska máme už Tečku, zelenou Tečku, ta stačí vlastně...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nikde se jí neprokazujete.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Pokud, můžete se jí prokázat...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale nemusím. Po mně ji zatím nikdo nechtěl vidět.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Tak jste asi nebyla nikde, kde to bylo povinné. Ale buď se prokazujete zelenou Tečkou staženou, já to mám v mobilu, mobil mám vedle, takže teď to nemohu tedy ukázat, nebo prostě budete mít nějaké potvrzení, určitě prostě se něčím prokázat můžete, a proto je to výhoda, než se neustále testovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tam se prokázat musíte, když chcete například do restaurace, tady zatím nemusíte.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Toto je něco, co prostě dneska už platí, to znamená, že my dneska, když přijdete do určitých předepsaných míst nařízením vlády, ministerstva zdravotnictví, tak se prokazujete nejlépe očkováním, a toto je ta motivace, toto je ta nejlepší motivace, že lidé nebudou muset mít tady to obtěžování s neustálým testováním, to je podle mě to nejlepší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A s koncem placených hrazených testů ze zdravotního pojištění, s tím souhlasíte?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
S tím já souhlasím, pro to jsem zvedla ruku, protože jestliže je tady možnost očkovat, tak nevím, proč bychom měli z našich společných peněz platit prostě testování, tohle jsem podpořila.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
No, tak těch témat je víc, ale já nejprve řeknu, že já nejsem stoupenec povinného očkování. Když paní ministryně, říká jako právník, že to nejde. No, vždyť máme spoustu profesí, kde to povinné očkování, vezměme si příklad hepatitidy a zdravotníků nebo lékařských profesí, to tam prostě je už teď. Takže ono to samozřejmě jde, ale toto určitě není cesta. Pokud jde o ty placené testy. Já jsem přesvědčen, že dokud nemáme opravdu dostatečnou proočkovanost populace, a tam ti odborníci, posloucháme odborníky, doufám oba, tak ti odborníci mluví o 65-70 a více procentech, tak já bych to považoval za hazard, zachovejme ty placené testy tak, jak jsou. A pokud jde o tu povinnost očkování, to asi opravdu, to se shodneme, to nejde vynucovat, nejde to tímto způsobem vynutit, ale je potřeba prostě lidi přesvědčovat. A poslední věta k tomu. Já si odpovědnou politiku představuji tak, že když tu existuje možnost, vážná možnost, že bude potřeba třetí dávka, možná nebude, to já souhlasím, ale existuje tu vážná možnost, tak se na to vláda musí připravovat už teď a nečekat, až se řekne, tak teď očkujeme, to už bude pozdě. Ta příprava musí probíhat, to je podle mě odpovědná politika už teď. A budeme všichni rádi, když to nebudeme muset.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Samozřejmě probíhá. Probíhá a diskutuje se na těch odborných. A v momentě, kdy prostě řeknou odborníci, tak prostě do toho půjdeme, tady přece to nebude nařizovat exekutiva, to musí říct odborníci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji, paní ministryně, pane předsedo, k tomu tématu. Pojďme na další. Za 7 měsíců tohoto roku byl státní rozpočet v minusu 279 miliardy korun, to je o 75 miliard horší výsledek, než loni a nejhorší červencový výsledek od vzniku samostatného Česka. Důvody nárůstu dluhu jsou kromě pandemie koronaviru a státních restrikcí také zrušení superhrubé mzdy a následné snížení daně z příjmů, kromě toho se razantně navyšovaly důchody a také sociální dávky. Paní ministryně, i pane předsedo, v prvním čtvrtletí došlo k navýšení dluhu v poměru k HDP o 6,3 % na 44,1. Česká republika se tak stala druhou zemí v rámci Unie, kde ten dluh rostl takhle v prvním čtvrtletí rychleji, horší byl Kypr. Jak se vám na to číslo dívá, paní ministryně, velmi upřímně, jestli můžu poprosit?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Pojďme se podívat na jiná čísla. Víte...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pojďme se podívat...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
My jsme, když bych vzala letošní rok...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Dobře, když vezmu letošní rok, jestli mohu teda, paní redaktorko.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se taky bavím o letošním, první kvartál, druhý nejrychlejší nárůst dluhu...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Za první až pátý měsíc, a já použuju, protože to bude divákům určitě srozumitelnější, nominální částku. Za první až pátý měsíc bylo tempo schodku 245 miliard, první až pátý měsíc. Červen až červenec 25 miliard. Takže jednoznačně a pro mě jako pro ministryni financí je to velmi dobrá zpráva, to tempo růstu schodku zpomaluje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pojďte se k tomu vyjádřit, k tomu číslu prvnímu, že před námi už byl pouze Kypr, že ten nárůst byl opravdu razantní toho státního dluhu.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Ten nárůst byl způsoben několika faktory. Jednak to byly faktory ty, že neustále, že jsme celého půl roku měli ještě vládní restrikce, které jsme navýšili notabene, například kompenzační bonus jsme z 500 zvedli na 1 000 Kč, takže my jsme třeba jenom ze státního rozpočtu na tuto vládní pomoc dali 135 miliard jenom ze státního rozpočtu, a to nemluvím o veřejných rozpočtech, to byla samozřejmě částka mnohem vyšší. A další faktor, který jste jmenovala, tak bylo zrušení superhrubé mzdy. A tady bych chtěla poděkovat panu předsedovi, abych nebyla jenom prostě negativní, tak mu chci poděkovat, že společně jsme prosadili hnutí ANO a
ODS zrušení superhrubé mzdy, snížení daní zaměstnancům vlastně o 7 % čistého, to samozřejmě ten vliv mělo také. A nezapomeňme ještě na jednu věc, my jsme také navýšili rozpočtové určení daní, to znamená, že jsme vylepšili rozpočty krajů, měst a obcí, které jsou dneska v přebytku, mají enormní, po nejkrizovějším roce, mají enormní částky na účtech, a to je samozřejmě také dobře, protože se nemusí bát investovat. Takže to byl ten vliv, ale pokud se podíváme na celkové zadlužení, a prosím, nevytrhávejme to od sebe, tak pořád máme, a to si, řekněme, teď narovinu, čtvrté nejnižší zadlužení...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Podle ekonomů už šesté, ale bude to problém za pár let.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
To se mění každého čtvrt roku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Není už to čtvrté, jsme horší a za pár let, tak to bude problém.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Paní redaktorko, po takové krizi, jestli jsme na čtvrtém nebo na pátém místě, tak já bych si zatleskala.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A to, že se pár let narazíme na dluhovou brzdu, že ten dluh prostě, pokud poroste tím tempem...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Nenarazíme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
...že má strukturu, jakou má, to vás neznepokojuje?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Znepokojuje, proto jsem také předložila takzvaný konvergenční program, který se musí předkládat do Evropské unie každý rok, do konce května ho vláda schválila. V rámci toho konvergenčního programu máme takzvanou konzultační strategii, kde máme, jednak je tam samozřejmě popsáno, jak by se vyvíjely veřejné finance, kdyby se nestalo vůbec nic. A tam bychom se na tu značku zpomal 55 % dostali v roce 2024. Já jsem předložila alternativní scénář, který s citem konsoliduje veřejné finance o půl procentního bodu strukturálního deficitu tak, abychom byli v tom roce 24 na nějaké částce 52,8.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Snížení příjmů, daně z příjmů, promiňte, paní ministryně, vám ve světle toho schodku a těch čísel pořád přijde dobrý nápad?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Určitě, určitě, protože my jsme, podívejte se, kolik mají lidé na účtech, když se, teď mě velice potěšilo, že průzkum CVVM řekl, že Češi se hlásí k tomu, že se máme nejlépe za 20 let a jenom pětina se považuje za chudé. Oni nejlépe ví, tady se jsme se teda shodli, oni nejlépe ví, co s těmi penězi mají udělat. A vemte si, my jsme také už trošku zavřeli nůžky mezi zaměstnanci a OSVČ, protože mají obojí, mají 15% daň, to byl určitě správný krok. A co mě velmi překvapilo, ještě si dovolím takovou malou informaci z toho pokladního plnění, které jste citovala, nám rekordně vzrostly, a to je vidět, že prostě ta ekonomika opět se nadechla, že opět se otevřela, že prostě startuje, to byla čísla, která mě překvapila, nám vzrostl velmi výběr pojištění. To znamená, že jsme udrželi místa, udrželi jsme díky kompenzačnímu bonusu lidi prostě tam, kde mají být a prostě oni teď dál mohou pokračovat ve své práci a vzrostla nám korporátní daň, to znamená, že ona už jakoby zalepila tu díru, ale samozřejmě výdaje pořád ještě rostly rychleji díky zejména vládní pomoci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Daň z příjmů u fyzických osob byla menší, naopak platy státních zaměstnanců, je tam plus tři čtvrtě miliardy, plus 15 miliard na důchodech...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Byla tam celá řada odměn...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ke kterým se dostaneme.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Celé řadě prostě, ať už to byly ozbrojené složky, ať už to byli učitelé, ať už to byli prostě zdravotníci, to se samozřejmě také projevilo i v tom pojištění. A pak ještě říkala jednu položku...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Důchody a k těm se dostanete. Pane předsedo, vaši představitelé kritizovali ten schodek státního rozpočtu.
Jan Skopeček kritizuje historický rekord v samostatném Česku. Zrušení superhrubé mzdy a daně z příjmu. Byl to dobrý nápad, když vidíte to číslo?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Byl to určitě dobrý nápad. Ale pojďme k tomu, co říkala paní ministryně...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proč to byl dobrý nápad, když to podsekává příjmy státního rozpočtu?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ono to podsekává příjmy státního rozpočtu velmi málo z hlediska té celkové struktury a hlavně to lidem nechává peníze, což je strašně důležité. V peněženkách v době...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Zhruba minus 100 miliard v rozpočtu.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ne, když se podíváte na ta čísla, a to, myslím, paní ministryně může potvrdit, když se podíváte na ta čísla za těch prvních 7 měsíců, tak je to nějakých 25 miliard ve státním rozpočtu v tuto chvíli...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže rozpočet se vám líbí v tuto chvíli?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ne, mně se vůbec nelíbí rozpočet a hned se k tomu dostanu. Paní ministryně to tady vylíčila v takových jako růžových brýlích, ale ten fakt je takový, to zadlužování roste enormně rychle, my jsme vlastně, vy jste to sama řekla, máme druhý nejrychlejší růst zadlužování v Evropské unii, to je varující. Když se podíváme na ten letošní rok, tak z těch zhruba 280 miliard deficitu, a to jsou čísla ministerstva financí, tak na covidovou pomoc, ať už se to vezme jakkoliv, šlo 186 miliard, a to ještě podotýkám, že do covidové pomoci ministerstvo započítává tu superhrubou mzdu i zrušení daně z nabytí nemovitosti, což nevím, jestli je úplně korektní, ale to je jedno. Takže tady je nějakých 100 miliard, které jdou kam? Když se ještě podívám na další číslo, tak meziročně investice klesly o 8,6 miliard korun, takže ani neplatí to, co říkala, co říkala vláda, že se proinvestujeme z té krize, neproinvestujeme. Aby to bylo, o čem tu mluvíme, divákům srozumitelné, tak řeknu jedno číslo, a to je 560 miliard korun, to je růst výdajů státu v letech 17 až 20. A teď si představme, to je o 50 %, zhruba o 50 %. Představme si, že se na nás díváte, představte si jakoukoliv rodinu, svoji rodinu, že by během několika málo let krátké doby vaše náklady, vaše výdaje vzrostly o 50 %, s tím si neporadíte, to do budoucna, s tím si poradí jenom ti nejbohatší, a to Česká republika prostě není. To do budoucna znamená, že budeme-li pokračovat v této politice, ukazuje se, že populismus je strašně drahý, nejenom, že morálně rozvrací společnost, ale že je i drahý. Budeme-li pokračovat v této politice, tak se dostaneme dříve či později do finančního krachu a tomu my chceme zabránit, a proto tu politiku rozpočtovou chceme změnit po těchto volbách.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, prosím, krátkou reakce, abychom se dostali k důchodům.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Krátce, ale musím. Tak já každý měsíc vydávám v rámci ministerstva financí na svých sítích, na stránkách ministerstva financí přesně rozpočítanou tu vládní pomoc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ano, vaše modrá tabulka, všichni ji známe.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Moje modrá tabulka. Takže když odečtu všechny tyto věci, které pan předseda zpochybňuje v daňové oblasti, já teda bych řekla, že to je pomoc, a půjdu jenom na tu přímo pomoc, jenom ta přímá pomoc, tak je to 295,7 miliardy, jenom ta přímá pomoc, to znamená, očistila jsem to od začátku...


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Když se bavíme za těch 7 měsíců...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
To je od začátku. A když to očistím prostě od loňského roku, tak budeme na nějakých téměř 200 miliardách.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Budeme na 186 podle vašich čísel.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Na asi 200 miliardách bez daňové pomoci. A daňovou pomoc nemůžete od toho samozřejmě odtrhnout...


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
To je i s daňovou pomocí.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Pane předsedo, nechala jsem vás domluvit, seděla jsem tady jako myška, tak mě, prosím taky nechte domluvit.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Já jenom jedno číslo si jsem si dovolil opravit.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Prosím, prosím a mě nechte mluvit, děkuju, děkuju mockrát. No, co se týče investic, tak nikdy se neinvestovalo tolik, jako se investovalo za nás. V loňském roce jsme si naplánovali investice, rekordní investice a ty jsme také splnili, ty nezůstaly na papíře, a nebudu se vracet do minulosti. Slíbili jsme si to, že hledíme do budoucna, ale mohla bych vám ukázat tady tabulky, jak si investovalo kdysi, ale nebyli jsme u toho ani jeden, čili proinvestovali. Vy jste si teď vybral, tak jak bývá zvykem, u vás jedno jediné číslo, že jsme v polovině roku, bojuje stavebnictví s kapacitami, bojuje samozřejmě s materiálem, nacházíme se v takovém docela krizovém měsíci, který každoročně bývá trochu nižší, každý měsíc v tom předcházejícím od ledna až do, teď máme co, srpen, až do června nám ty investice rostly, to se přešlo, teď je tam malý propad, který samozřejmě rychle doženeme, což znamená, že ty investice, které jsme si naplánovali, vsaďte tak jako v loňském roce, my proinvestujeme, protože veřejný sektor musí investovat, to je teď klíčové, aby investoval, protože soukromý mírně prostě v tuto chvíli zaostává, jak v loňském roce, tak v letošním a my ty investice prostě zvládneme. Takže vy si vždycky vyberete jedno jediné číslo, ale podívejte se na ten celý kontext.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jednu větu, pane předsedo.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Říkáte nárůst výdajů. Podívejte se, jaký, co všechno kam jsme investovali. Když teď pominu důchody, tomu asi budeme věnovat extra, jak jsme investovali do učitelů, jak jsme investovali do zdravotnictví, jenom letos 392 miliard, to všechno jsou peníze, a to pomíjím to, že jsme spláceli nějaké staré dluhy. Pomíjím to, že prostě se ukázalo jasně, že stát musí tuhle roli teď převzít a musí tyto peníze do ekonomiky napumpovat a mohli jsme si to dovolit. Podívejte se na ratingy. Podívejte se na všechny tyto věci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom k ratingům...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Dostaneme se.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nedostaneme, jenom poznámka, že investoři tam pracují s desetiletým výhledem, proto ten rating možná zůstává stále takto dobrý, počítají s tím, co stane i po volbách.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Nevyčítejte mi, že jsme si vybrali nějaké číslo, to je číslo, které vláda sama zdůrazňovala a vy sama jste vůbec neodpověděla na ta čísla, co vám řekla paní redaktorka, vybrala jste si úplně jiná. Takže já jsem se takto nekorektně vlastně nechoval. A pokud jde o ty investice, vždyť to jako víme a víte to i vy, paní ministryně, vaše vláda nedokázala dost investovat. I váš velký spojenec, pan prezident Zeman, vás za to opakovaně kritizuje. Vy jste nedokázali postavit tolik silnic, udělat takovou infrastrukturu, jako to dělaly pravicové vlády, ale já fakt nechci chodit do minulosti. Když jste řekli, my se z toho proinvestujeme, teď ta čísla klesají, tak proč bychom o tom neměli mluvit. A výdaje státu, které tímto způsobem narostly za poslední roky, to jste měli jenom štěstí, že rostla ekonomika, jinak by se ten váš, jak to někdo nazývá, rozhazovačný mejdan prostě nedal zaplatit. A poslední slovo k tomu, to neříká jenom opozice, to říkají opakovaně zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, které to upozorňovaly už před covidovou krizí, že ten rozpočet se nevyvíjí dobře a že neděláte dost pro to, aby se tu udělaly klíčové změny a že rozhazujete prostě peníze zbytečně, tak to prostě je, to říkají i nezávislé kontrolní orgány, a to nelze všechno hodit prostě na covid, to je výsledek toho, jak populisticky tato vláda nakládá s penězi občanů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě, promiňte, k vaší tabulce, podle některých analýz ekonomů s tou covidovou pomocí, s tím šokem souvisí zhruba jenom polovina výdajů, ale to chci říct, že tady nechci pitvat vaši tabulku, od toho ten pořad není. K těm mandatorním výdajům. Národní rozpočtová rada kritizovala velmi i to zvýšení důchodů nad rámec toho valorizačního schématu. Ústy své předsedkyně, paní Zamrazilové, ten krok označila za nespravedlivý, nesystémový, nešťastný. Je to pomoc nebo nakupování hlasů před volbami, paní ministryně?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Já jsem osočována, nebo vůbec naše vláda je osočována z nakupování hlasů před volbami každý rok. Loni, myslím, nevím, jestli v tomto pořadu, nebo v nějakým jiným, jste se mě ptali před krajskými volbami, jestli kvůli tomu dáváme jednorázový příspěvek. Ne. Tato vláda jasně si stanovila důchodce jako jednu ze svých priorit, že prostě nenecháme na rozdíl od minulých vlád, nenecháme tuto skupinu, která se o sebe už nemůže postarat mnohdy, která je zranitelná, že nenecháme na holičkách. A každý rok, když se podíváte, a já bych někde ten graf tady měla, každý rok, když se podíváte, tak jsme důchodcům navyšovali důchody, takže asi těžko...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, promiňte, myslím, že v té debatě ta moje otázka nesměřovala k tomu, že zpochybňuji, že důchodci nebo senioři nemají dostávat, ale prostě teď, jestli v této době, kdy máme hluboký deficit, zvyšovat to nad rámec...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Koaličně jsme se na tom shodli, protože v podstatě letos vyjde po několika letech to valorizační schéma jako nejmenší, zatím je to zhruba 458 Kč, asi se to ještě zvedne v srpnu, počítám tak možná kolem pětistovky, ale víc to nebude. A my jsme to velmi debatovali, proto já už to v tom prvním návrhu rozpočtu mám zapracováno, je to zhruba asi 10,4 miliardy, ty 300 nad rámec. A proto jsme se rozhodli, že o ty 300 nad průměr toho důchodu to zvedneme. A my v tuto chvíli, vždyť to je také investice, vemte si, ti důchodci to utratí, také se to vrátí ekonomice, prostě postaráme se o ně, nenecháme je na holičkách. Prostě mně se nelíbí, a já jsem včera strávila jeden z jižní Moravě a s celou řadou lidí jsem mluvila, včetně důchodců, nejenom s důchodci, a nelíbí se mi, slyším to od občanů, že se tady prostě vytváří takové jakési sociální pnutí mezi těmi skupinami, a to si myslím, že není fér. Ti lidé celý život přispívali do sociálního pojištění, celý život si ho platili a dneska je prostě naší povinností se o ně postarat, takže prostě nevytvářejme tady nějakou závist vůči nim.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To nikdo nechce dělat, ale zároveň slyším spoustu hlasů od seniorů, kteří říkají, teď to nepotřebujeme, zbytečně to zadluží státní rozpočet a další generace. Pane předsedo, kluby
ODS a STAN chtějí tady to zvýšení nad rámec valorizačního schématu zastavit v Senátu… Jak to vysvětlíte seniorům, proč by ty peníze neměli dostat, víc než nad rámec zákona?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
No, jestli tady někdo rozděluje tu společnost sociálně, tak je to právě vláda a vlastně za pomoci populistů těmito opatřeními, protože nemůžeme se na to dívat izolovaně. Tak teď pomůžeme seniorům, kteří si určitě podporu zaslouží, ale co řekneme lidem po 40 let, kteří prostě, pokud se to takhle bude vyvíjet, tak žádné penze mít nebudou a vláda neudělala vůbec nic pro to, aby se ta situace změnila. Důchodová reforma, kterou jste slibovali, nikde není. Takže jestli někdo rozděluje společnost, tak je to přesně tohle. A já teda mluvím s lidmi, mluvím se seniory, potkávám se s nimi prostě každý týden s mnoha, a ti mně říkají, ale my takovéto dárečky předvolební prostě nechceme, my chceme systém, který je spravedlivý a který povede i k tomu, že naše děti, naši vnuci budou mít prostě nějaké slušné penze, o to se má ten stát starat. Takže určitě nikdo nemáme nic proti, že důchody rostou, bohužel za vaší vlády pořád ještě nedosáhla úroveň důchodu ve vazbě na průměrnou mzdu té výše, ve které byla za těch tolik kritizovaných pravicových vlád, ale to je teď jiné téma. To téma je, že vy tady před volbami, aniž byste udělali jakýkoliv krok v penzijní reformě, cokoliv systémového, tak prostě vezmete další peníze a hodíte to důchodcům, o kterých si myslíte, že vás budou volit. Já myslím, že to je krátkozraké a mně opravdu spousta seniorů říká, takhle to nechceme, ať se udělá důchodová reforma, ať je to spravedlivé, ať mají nějakou perspektivu i prostě mladší lidé, tu vaše vláda přes všechny sliby, které jste dali, tak prostě nepřipravila. O důchodové reformě si můžeme nechat jenom zdát. A my jsme připraveni a deklarovali jsme to, opakovaně jsme to říkali, se na té důchodové reformě podílet, protože to fakt nemůže být reforma, kterou udělají jenom vládní strany, musí to být reforma, která je prostě širší a zajistí perspektivu slušných důchodů i dalším generacím, a o to tu jde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak já vám děkuju.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
K důchodové reformě ještě jednu větu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jednu větu, paní ministryně, chci se dostat ještě k BIS a jejímu řediteli.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Ministerstvo práce a sociálních věci nepřipravilo, abych byla spravedlivá, rok a půl na tom je na vině covid, 30 let se nepřipravila, chce to debatu, chce to, mně se proto ani nelíbí tady to porcování, které se teď děje formou pozměňovacích návrhů k těmto důchodům. Na druhé straně my jsme ten čas nepromarnili. Já jsem prosadila na vládě analýzu OECD, tady pracovali přes rok experti OECD, byli to zahraniční experti, kteří prostě nebyli nějakým způsobem tady s nikým svázaní, oni pracovali po resortech, po různých skupinách, připravili analýzu a ta příští vláda, která vzejde z voleb, nebude začínat od nuly. Aspoň na to jsem hrdá. Děkuju.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Nebyla to jedna věta, ale děkuju. 15. srpna, tedy za týden přesně končí mandát řediteli BIS Michalu Koudelkovi. Premiér Andrej Babiš váha se svým rozhodnutím. Sešel se s prezidentem republiky, který BIS i Michala Koudelku kritizuje. Zítra bude jednat s Janem Hamáčkem, pak oznámí své stanovisko, zda bude nebo nebude plukovník Koudelka pokračovat ve vedení služby. V pátek se mimořádně sejdou
poslanci. Měl by pan Koudelka pokračovat nebo ne?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Víte, každopádně já mám s panem Koudelkou korektní vztahy, pokud se ptáte na mě, vždycky...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Měl by vést BIS po dalších 5 let?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Návrh podává premiér, rozhoduje o tom vláda, podle zákona o bezpečnostních službách vlastně by to měla předjednat s bezpečnostním výborem, který se bohužel tedy v pátek nesešel.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je kolem toho celá jako, celá nějaká mediální mlha nejasností, jestli pan předseda Koten svolal výbor, nesvolal, pan premiér, jestli podal správně tu žádost. Mě zajímá váš názor, paní vicepremiérko, měl by pokračovat Michal Koudelka?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Můj názor je ten, že je potřeba si uvědomit, že pokud vlastně bude pan Koudelka pokračovat, překračuje to mandát této vlády určitě, ale dokonce i té příští vlády.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To je tak vždycky, on má mandát na 5 let, bylo to tak i v případě minulé vlády.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
4 vlády, když to vezmete, byly 2 vlády, byla, nejdřív byl vybrán tou Sobotkovou vládou, pak byla tato naše vláda, a tak dále. Já si osobně myslím a uvidíme, jak se k tomu postaví zítra pan premiér, je určitě správné, že to dojednává s koaličním partnerem, že to není tak, jak to bylo tehdy, že si to prosadil na sílu bývalý premiér Sobotka. A myslím si, že pokud prostě by přišel s návrhem, že ať si to rozhodne příští vláda, tak by to nebylo nic proti ničemu, ale to říkám teď svůj názor.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Jaký je k tomu věcný právní důvod, vláda má vládnout odpovědně, má zvolit nového nebo vybrat nového ředitele, a ne politikařit a vymýšlet kličky?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Ono se pořád mění názory, když jsme vybírali nejvyššího státního zástupce, a tam zase jako právník říkám, že by ta situace byla mnohem horší, kdyby tam zůstalo bezvládí, protože je celá řada kompetencí, které může, které má jenom nejvyšší státní zástupce, který vlastně by neměl žádný jeho pověřený nebo statutární zástupce, tak jsme za to byli kritizováni velice, že prostě nejvyšší státní zástupce...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale to jsou přece dvě jiné věci, BIS je nejvýznamnější tajná služba, která chrání naši zemi, občany.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Máte naprostou pravdu...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vypadá to prostě divně k našim partnerům v zahraničí.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Právě proto, že je to nejvýznamnější tajná služba, je to tajná služba, tak bychom to tady asi neměli takto si vzkazovat přes média.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mě zajímal váš názor, jestli by měl pan Koudelka pokračovat.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Můj názor je ten, že já vyčkám, na čem se zítra domluví koaliční partneři. Já s panem Koudelkou nemám vůbec žádný problém, ale pokud přijde premiér s návrhem, ať to rozhodne příští vláda, tak budu tomu rozumět.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to dobré rozhodnutí, pane
předsedo?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
To není vůbec dobré rozhodnutí, já nevím vlastně, jaké to rozhodnutí je. To je opravdu kompetence premiéra, ten má navrhnout jméno, má to projednat s bezpečnostním výborem ve Sněmovně, vláda schválí a je to. Já jsem opravdu nešťastný tady z téhle, já nevím, co to je, ani šaráda, tanečky, já nevím, jak to nazvat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak to čtete?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
No, že se pan premiér prostě bojí Pražského hradu, který opakovaně vyjadřuje nesouhlas, pan prezident Zeman s panem Koudelkou, a čtu to jako do jisté míry zápas o orientaci České republiky, protože samozřejmě, že ta prozápadní demokratická orientace BIS nevyhovuje spoustě vašich spojenců, to tak prostě je a chtějí nás spíš otočit směrem k Rusku. Podívejte se na sociální sítě třeba toho pana Kotena, který vede bezpečnostní výbor a další věci, a premiér tady místo toho, protože má podporu opozice, má podporu napříč demokratickým politickým spektrem, kdyby prostě premiér řekl, pan plk. Koudelka pokračuje, tak nikdo neřekne ani slovo. A ještě chci říct jednu věc. Bezpečnostní informační služba funguje, funguje zcela jednoznačně, viděla to i veřejnost na kauze Vrbětice, je oceňována i v zahraničí. Je to důležitá součást zajišťování naší bezpečnosti. Neexistuje důvod, proč teď ji personálně destabilizovat a dělat tady to, co tady navrhujete, že se snad nejmenuje...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Rozhodně odmítám, promiňte, rozhodně odmítám, že by se premiér bál kohokoliv, my patříme do NATO. Patříme do EU. Opakovaně jsme to řekli. A premiér se postavil, když byla kauza Vrbětice tam, kam se postavit měl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak uvidíme, jak dopadne zítřejší schůzka a co pan premiér řekne zítra. Alena Schillerová, ministryně financí. Děkuji vám.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Děkuju za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:

Předseda ODS Petr Fiala.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka a ministryně financí /nestr. za ANO/:
Přeji krásný den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
I vám děkuji, pane
předsedo.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Děkuji za pozvání. Pěkný den.

Petr Fiala

předseda ODS