12. července 2021

Prostor X: Pokud budeme vládnout, nezvýšíme lidem daně

(www.reflex.cz) Víra mi dala smysl života, říká v jednom z prvních osobnějších a otevřenějších rozhovorů pro Reflex.cz předseda ODS a kandidát koalice SPOLU na premiéra Petr Fiala. Boha našel postupně, rozumově. Víra určuje jeho přístup k životu i politice, včetně otázek podle něj etických, jako je třeba manželství homosexuálních párů. Petr Fiala zdůrazňuje svobodu, což je i odkaz, který mu zůstal po nedávno zemřelém otci.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Reflex.cz.

Předseda ODS slibuje, že po volbách, pokud bude vládnout, nezvýší lidem daně. Vsází na snížení deficitu úsporami a vyššími příjmy díky růstu ekonomiky. Ušetřit chce asi 100 miliard třeba na dotacích firmám, vyšší HDP pak dodá přibližně stejně, což podle Fialy stačí. Odmítá povolební spolupráci s hnutím ANO, i bez Andreje Babiše. Výsledek SPOLU a koalice Pirátů a starostů musí stačit, protože jiné varianty Fiala nepřipouští.

Fiala si stojí za tím, že volání po zrušení nouzového stavu a některých opatření loni v prosinci bylo správné. I teď podporuje hlavně testování a trasování, ne zpřísňování opatření. Připouští ale, že novela pandemického zákona může být potřebná, pokud se zákon ukáže být nedostatečný. Odmítá zároveň, že by se chyba stala už v jeho tvorbě i ze strany opozice.

Lídr koalice SPOLU v rozhovoru otevřeně popsal svou cestu k víře v Boha i to, jak ho formuje. Je to pro něj jedna z nejdůležitějších věcí, ke které ale došel rozumově, četbou filozofických textů. Věří tedy, že svět byl stvořen i v existenci Boha, vadí mu, že z víry se v médiích stává karikatura. On sám například nejde proti vědeckému poznání.

Petr Fiala

předseda ODS