30. června 2021

Události, komentáře: Školní rok ve stínu pandemie

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl školský expert a místopředseda ODS Martin Baxa.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Začali jsme trošku osobně, pak jsme probrali to, co se odehrávalo během toho roku, vzali jsme to i politicky a teď jste udělal takový malý výhled. Takže na úvod by to, myslím, stačilo a my jsme se rozhodli do dnešních Událostí, komentářů, že vám vždy přizveme dalšího hosta dle různého zaměření. Takže začneme samozřejmě politicky. Takže školský expert
ODS, místopředseda této strany, Martin Baxa je teď také s námi ve spojení. Do Plzně vám přeji dobrý večer.

Martin BAXA, školský expert a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Srdečně zdravím diváky z Plzně.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Takže mezi Brnem a Plzní teď bude ta diskuse. Pane Baxo, Vás poprosím, abyste to, co my jsme teď tady probrali s pane ministrem, ohodnotil. Když se ohlédnete za tím novým školním rokem, a to i směrem k práci ministra Plagy, tak co je první, co Vás napadne?


Martin BAXA, školský expert a místopředseda strany /ODS/:
Dneska je poslední školní den. Já jsem mimochodem se loučil s deváťáky na jedné z plzeňských základních škol. Bylo to vlastně velmi dojemné, ale když jsem se těch dětí ptal, kolik z nich se těšilo do školy a kolika z nich vyhovovala distanční výuka, tak ten výsledek byl jednoznačný, prostě distanční výuka propadla a děti se prostě těšily do školy, až si sednou zpátky do svých lavic a budou společně se svými spolužáky. Neboli jinak řečeno, podle mého názoru přes všechny dobré úmysly, které možná pan ministr měl, tak ta vládní politika vůči školám byla opravdu úděsná. Já považuju za obrovskou chybu to, že Česko má to smutné prvenství a v Evropské unii je zemí s nejdále uzavřenými školami. Já jsem prostě přesvědčen o tom, že se toto stát nemělo a ukazuje se, že pokud vláda tvrdila, že vzdělávání je během koronavirové krize vládní prioritou, tak to byly jenom plané řeči. Prostě měly být školy otevřené mnohem déle. Měly být zavřené mnohem kratší dobu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte, pane Baxo, my jsme to před chviličkou s panem ministrem probírali a vlastně z toho vyplynulo, z těch jeho slov, že on na to úplně tak velký vliv neměl. Takže, co Vy říkáte tomuto protiargumentu, protože já mu samozřejmě za chviličku dám slovo, ale, ale on říkal už před chvílí, tedy, že to bylo opravdu v gesci ministra zdravotnictví, tedy že ministra školství z toho vinit možná není úplně fér.


Martin BAXA, školský expert a místopředseda strany /ODS/:
Já věřím tomu, že měl pan ministr Plaga dobré úmysly, a že se snažil prosazovat to, aby ta opatření třeba nebyla tak přísná, ale podstatný je výsledek. A výsledek vlády, ve které pan ministr je členem, jejímž premiérem je Andrej Babiš, je prostě ten, že jsme školy měli strašně dlouho zavřené. My jsme na to jako koalice SPOLU a její AntiCovid tým dlouhodobě upozorňovali, ať už na podzim nebo na jaře, aby se rychleji přijala opatření, která by dělala výuku ve školách bezpečnější, aby se dříve začalo testovat, aby byly školy dříve vybaveny ochrannými pomůckami, aby se dříve začalo s přednostním očkováním učitelů. Vláda tomu bohužel nenaslouchala, a to že nyní pan ministr říká, že školství neslo příliš velké náklady této koronavirové krize, je teď fakticky po skončení té nejhorší části pandemie sice hezké říkat, ale podstatný je ten výsledek. Školy byly hrozně dlouho zavřené a ještě dlouho bude české školství se s tímto potýkat, a zejména ti, každý z těch žáků, rodičů i učitelů.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Věřme, že pravda bude skrytá i v tom, co jste říkal před chvílí, že to nejhorší máme za sebou. Pane ministře, prosím Vás o reakci na to, co říká pan Baxa.

Robert PLAGA, ministr školství /nestr. za ANO/:
Zkusím reakci a zkusím ji věcnou a opravdu doložitelnou jasnými argumenty, jasnými daty. Když se podíváte na ten průběh, já chápu, že těch věcí se stalo spousta, už si nepamatujeme, co se stalo na podzim. Takže v tom říjnu, když jsem čelil tomu jako ministr školství, že bylo doporučeno, aby se zavřely české školy včetně prvního stupně, tak ale ti experti, kteří to navrhovali, epidemiologové, jsou ti stejní, kteří byli potom v MeSESu a ti, kteří samozřejmě radí i, anebo ze kterých vychází doporučení koalice Spolu. To znamená, ať to byl Jan Kulveit nebo ostatní, tak tam bylo prostě doporučeno, že v tu chvíli není jiné cesty než zavřít ty školy. To znamená, ten mix navrhovali epidemiologové, nikoliv ministr školství. Co se týká přednostního očkování a testování. Testování, jestli si vzpomenete, jakože už málokdo si vzpomene, tak ještě předtím, než lidé mohli chodit na antigenní testy v nějakých pravidelných intervalech, tak tuto možnost měli v prosinci minulého roku přednostně učitelé. Stejně tak bylo očkování učitelů přednostní a já jsem to schytával v médiích, že učitelé předbíhají tu frontu. A teď od stejných lidí, respektive ze stejné strany, ať nekřivdím panu
poslanci, poslouchám, že to bylo pozdě. Takže jak to bylo? Bylo to pozdě? Tehdy to bylo, že učitelé předbíhají. Takže teď po bitvě je každý generálem. Ale učitelé byli proočkování dříve než ostatní, schytal jsem to za to a proočkování jsou nejenom pedagogičtí, ale i nepedagogičtí pracovníci. Zároveň, co se týká závozu těmi režimovými prostředky, teď myslím respirátory nebo i roušky, tak já tady si myslím, že jsme to řešili několikrát i v Událostech, komentářích, přestože na to mají školy prostředky, tak probíhal centrální závoz a téměř 8 milionu kusů respirátorů bylo zavezeno školám jako podpora k tomu, co normálně dělají zřizovatelé a pan poslanec je zároveň primátorem a vím, že jeho město, ale on osobně k tomu přistoupil tak, že zajišťovali tehdy ty prostředky, takže tady se nebudu přít a za to bych chtěl poděkovat. Tady není opravdu sporu. Ale tady jsme opravdu jako ministerstvo, s čím jsme mohli, tak jsme neselhali.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Baxo, prosím Vás o reakci, protože jste kroutil hlavou poměrně dost dlouho.


Martin BAXA, školský expert a místopředseda strany /ODS/:
Ne, já si totiž pamatuju dobře to, že právě AntiCovid tým koalice SPOLU 5. února vydal zásadní doporučení, návrh konkrétních opatření, kde bylo přednostní očkování učitelů, vybavení škol ochrannými prostředky učitelů a zajištění šetrného testování, a to se v té době prostě nedělo. Já samozřejmě říkám, pan ministr měl dobrý úmysl, v mnoha ohledech se ty věci, řekněme, nějak posouvaly kupředu, ale přece, pane ministře, dovolím si Vás oslovit takto na dálku, prostě podstatný je ten výsledek a radili-li západním vládám, nebo vládám v jiných zemích Evropské unie bez pochyby také kvalitní odborníci, tak nikde jinde ty školy tak zavřené nebyly. Prostě ta vládní politika v zemích jako byla Francie, Belgie, Německo, další Rakousko, byla taková, že byla v některých jiných oblastech třeba striktnější restrikce, ale školy zůstávaly otevřené. A já hodnotím ten výsledek. To, že se jsme se v mnoha ohledech potkali, to, že se přijímala třeba u nás v městě opatření některá, která školám pomáhala mnohem více, než třeba poskytoval stát, byla jenom naše snaha prostě co nejdéle a co nejkratší dobu udržet školy mimo provoz. Čímž pádem já říkám, podstatný je ten výsledek a my budeme muset na podzim čelit prostě tomu, že české školy byly příliš dlouho zavřené a distanční výuka nemůže nahradit plnohodnotně výuku prezenční. Trpí tím zejména děti, které jsou ze sociálně znevýhodněného prostředí. Ten výzkum, který jste, pane ministře, říkal, ten podzimní výzkum společnosti Učitel naživo prostě ukázal to, že více než 50 % dětí tehdy stále ještě trpělo distanční výukou. Rodiče sice říkali, že jsou spokojeni, řekněme, více, než bylo na jaře 2020, ale stále ta nespokojenost byla velká, a to nikdo z nich nemohl tušit, že mají před sebou dalších 5 nebo 6 měsíců zavřených škol.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Baxo, jenom, pan ministr, aby se vyjádřil, i když už se trošku opakujeme. Obávám se, že už se trošku cyklíme, ale jestli se chcete vyjádřit, tak prosím.

Robert PLAGA, ministr školství /nestr. za ANO/:
Já bych mohl šavlovat daty a pak bychom si to mohli zpětně dohledávat a ukázalo by se, že ten, kdo o tom samozřejmě mluvil, a ono je jednoduché z těch opozičních lavic říkat, že se něco má udělat, a já bych mohl dohledat kolegy, pana
poslance ze stejné strany, který v tu stejnou chvíli, co pan poslanec říkal, otevřete školy, tak říkali otevřete obchody, otevřete kulturní věci. To znamená, jako ono je hezké, že každý si rozdělil z té opozice roli a křičel, že se má něco otevřít, a pak říká, že ten výsledek není dobrý. Ale já uznávám a nejsem z toho šťastný, že ten výsledek skutečně měl být lepší, souvisel s uspokojením nejenom politiků, ale i elit. To je potřeba říct, že řada profesorů říkala minulé léto, že už se nic nevrátí, a prostě všichni jsme uvěřili minulé léto tomu, že ten covid je pryč. Takže ano, vláda má svůj díl viny. Já bych radši měl ty školy mnohem více otevřené, ale není to skutečně tak černobílé, jak se to snaží vykreslit pan poslanec.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, nicméně panu
poslanci za to děkuju, že byl také s námi. Pane poslanče Baxo, díky a na shledanou.

Martin BAXA, školský expert a místopředseda strany /ODS/:
Děkuju a přeju hezký zbytek dne z Plzně.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor