17. června 2021

Interpelace na ministra zdravotnictví ve věci podmínek pro letní dětské tábory

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Jakuba Jandy na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ve věci podmínek pro letní dětské tábory.

Jakub Janda:

Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, epidemie koronaviru naštěstí ustupuje. Epidemie vládních zmatků ale řádí dál. To je případ uplynulých dnů, kdy se podmínky pro pořádání dětských táborů změnily třikrát - jednou tak a za chvíli naopak. Jak se v tom mají organizátoři táborů a statisíce rodičů vyznat? Přetestování každých sedm dní. Přetestování jen pro ty, co nebudou mít PCR test, ale jen antigenní test. Pak zase přetestování pro všechny, pokud by mezi nimi bylo byť jediné dítě bez PCR testu. Jediné dítě a tábor končí nebo neodjede.

Ve středu Ministerstvo zdravotnictví po setkání se zástupci České rady dětí a mládeže slíbilo úpravu podmínek. Děti s PCR testem se nebudou muset opakovaně testovat bez ohledu na ostatní. Dobrá zpráva, ale na potlesk to není. Jak je možné, že se mění podmínky pro dětské tábory jen pár týdnů před prázdninami, navíc opakovaně? Pořadatelé letních táborů, mezi které patří také Junák - český skaut přitom ministerstvo o stanovení podmínek žádal nikoliv pár týdnů, ale tři měsíce předem. Stát tak místo toho, aby pomáhal, jen organizátorům táborů komplikuje život a rodiče i samotné dětí udržuje v nejistotě. Ptám se vás tedy, pane ministře, proč k takovým zmatkům docházelo a jak zaručíte, že už se nebudou pravidla pro testování na dětských táborech měnit? Děkuji vám za odpověď.


Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch:

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážený pane poslanče, já tady musím s vámi souhlasit a musím se i omluvit za ty zmatky, které kolem toho byly. Ono to bylo také bohužel dáno tím, že jsem nastoupil trošku do rozjetého vlaku a proběhla nějaká jednání ještě před mým nástupem, pak se to nějak změnilo, já jsem nevěděl, jaká přesně ta dohoda byla. A je pravdou, že pak úředníci ministerstva dali do toho opatření trošku jiné podmínky, než které byly původně komunikovány.

Zkrátka je to něco, co mě mrzí. Já jsem také trošku už musel být v uvozovkách naléhavější na kolegy a trošku i zvednout hlas, protože skutečně si myslím, že pokud se nějaké opatření nebo nějaké podmínky komunikují, tak to musí být dodrženo a nemělo by dojít ke změnám v průběhu. Takže mě to mrzí, ta celá situace. Já jsem hned, jak to bylo nějak zvednuto opět, to téma ve středu, myslím v úterý, tak jsem zkrátka hned zadal paní hlavní hygieničce a jejím kolegům, aby se okamžitě setkali se zástupci organizátorů a našli konsenzus, ke kterému došlo, a já mohu garantovat, že už se v tomto směru určitě nic nezmění.

Pohlídám to osobně. Musíme teď dát to opatření na pondělní vládu, aby tedy toto stvrdila v rámci mimořádného opatření. Takže mrzí mě to, mrzí mě ty zmatky. Omlouvám se za to všem organizátorům a věřím tomu, že teď už dohoda je učiněna a podmínky budou takto stanoveny do konce táborové sezony, to znamená přes celé léto.


Jakub Janda:

Děkuji. Nemám zájem o doplňující dotaz, já jenom panu ministrovi děkuji za odpověď a věřím, že tedy už k těm zmatkům nebude docházet. Děkuji vám.

Jakub Janda

poslanec PČR